Novosadski informativni portal 021

Info - Hronološki

Manje odbornika u skupštini - manje korupcije i preletača?

Od kako su poslanici i članovi Akcionog tima počeli da razmatraju mogućnosti za izmenu političkog sistema, jedna je tema o kojoj se gotovo svi slažu - potrebni su nam efikasniji i ako je moguće jeftiniji parlamenti. Međutim, ideja o smanjenju broja poslanika ne može se lako preliti na lokalne skupštine.

Arapi se boje za svoj novac

Katar je planirao da uloži 200 milijardi dolara u infrastrukturu do 2030, koji je privukao inostrane investitore koji su se nadali velikom profitu.

Broj preminulih od MERS povećan na 32

Još jedna osoba preminula je u Južnoj Koreji u protekla 24 sata od komplikacija koje je izazvao bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS), čime je broj žrtva od ovog oboljenja povećan na 32, saopstilo je danas južnokorejsko Ministarstvo zdravlja.

Dinar sutra jači 0,1 odsto

Dinar će u ponedeljak, 29. juna, biti jači 0,1 odsto, nakon što je Narodna banka Srbije kupila 10 miliona evra, i zvanični srednji kurs će biti 120,3082 dinara za jedan evro, saopštila je NBS.

Kuvajt: Uhapšeno sedam osoba i vozač bombaša-samoubice

U Kuvajtu je tokom noći uhapšeno sedam osoba među kojima vozač koji je prevezao bombaša-samoubicu do šiiste džamije Al Imam al Sadek u centru grada, u petak, kada je ubijeno 26 ljudi i 227 ranjeno, objavio je dnevik Al Džarida i državna novinska agencija KUNA.

Požari haraju Kalifornijom

Kalifornija je razapeta između sezone velikih požara i drastičnih suša koje haraju tom američkom saveznom državom već četiri godine zaredom, a vatrogasci su u stanju pripravnosti dok lokalni zvaničnici apeluju za pomoć stanovništvu.

"Odlikovanje Šešelja provokativan i skandalozan akt"

Centar za istraživanje religije, politike i društva izrazio je juče zabrinutost i nezadovoljstvo zbog odlikovanja koje je mitropolit Amfilohije dao predsedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, jer prema njihovom mišljenju ta odluka "nanosi štetu ugledu Srpske pravoslavne crkve i vređa osećanja žrtava pogubne Šešeljeve politike devedesetih godina".

Roming jeftiniji od 30. juna

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija izjavio je danas da će 30. juna početi da se primenjuje sporazum Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovini i Makedonije o jeftinijem romingu.

Grčki parlament potvrdio: Referendum 5. jula

Grčki parlament podržao je inicijativu premijera Aleksisa Ciprasa za raspisivanje referenduma o zahtevima stranih poverilaca za rešenje grčkog duga, koji bi trebalo da bude održan 5. jula.

"Život uzbunjivača više nikad nije isti"

Vodeći američki stručnjak za zaštitu uzbunjivača Tom Divajn smatra da su uzbunjivači promenili tok istorije, i ističe da su oni važni ne samo za borbu protiv korupcije, već i za sve druge aspetke društva i društvenog života.

Sve manje građana može da plaća grejanje

Novi obračuni cena centralnog grejanja ove sezone primoravaju potrošače da potraže drugi način da zagreju svoje domove. Ako bi neko u Novom Sadu hteo da se odjavi sa toplane i pređe na drva, ne bi imao tehničkih mogućnosti za to.

Filmu "Enklava" nagrada publike na Festivalu u Moskvi

Film "Enklava", reditelja i scenariste Gorana Radovanovića, publika renomiranog Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi, koji se danas završava, proglasila je za najbolji u takmičarskom programu. Film je dobio izuzetno visoku ocenu publike u jakoj takmičarskoj selekciji - čak 4,74 od maksimalnih 5.

Peščana oluja i zemljotres u Egiptu

Egipat je u istom danu suočen sa peščanom olujom, koja je zahvatila sever zemlje i zemljotresom od 5,2 stepena, čiji je epicentar bio na Sinajskom poluostrvu.

London ponudio novu rezoluciju

Velika Britanija napravila je novu verziju rezolucije o Srebrenici, ali su izmene kozmetičke i ne menjaju suštinu prvobitnog teksta koji je i u Beogradu i u Banjaluci ocenjen kao neprihvatljiv, saznaju "Novosti".