Novosadski informativni portal 021

Info - Hronološki

Migrantima u Makedoniji dozvoljena 72 sata

Poslanici u makedonskom parlamentu usvojili su danas izmene Zakona o azilu i privremenoj zaštiti, prema kome izbeglice/migranti koje prolaze kroz Makedoniju mogu da "izraze nameru za traženje azila", što će im omogućiti legalan boravak u zemlji u naredna 72 sata, a za to vreme će moći ili da zatraže azil ili da napuste zemlju.

Nema dogovora o grčkom dugu

Sastanak ministara finansija evrozone u Luksemburgu završen je večeras bez postizanja bilo kakvog sporazuma o grčkoj dužničkoj krizi, javlja britanski list Gardijan.

Dačić: Danas sam saznao za "Istočni prsten"

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je od ruskih kolega danas saznao da su zvaničnici EU nudili Rusiji da se izgradi gasovod koji bi se zvao "Istočni prsten", a išao bi preko Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke, dok bi Srbija bila zaobiđena.

Smenjen šef tajnih službi Ukrajine

Ukrajinski parlament je odlučio da smeni šefa tajnih službi Valentina Nalivajčenka, koji je u otvorenom sukobu sa ukrajinskim vlastima, posebno sa Tužilaštvom.

Milomir Marić preživeo infarkt

Poznati novinar Milomir Marić hitno je sinoć operisan na Vojnomedicinskoj akademiji, gde su mu lekari zbog posledica infarkta ugradili stent, saznaje Blic.

Orić: Odavde u Srbiju živ neću

Nekadašnji komandant muslimanske vojske u Srebrenici Naser Orić, koji se nalazi u pritvoru u Švajcarskoj, poručio je danas da "odatle u Srbiju živ neće".

Sutra 120,5 dinara za evro

Dinar će sutra ostati na stabilnom nivou prema evru i zvanični srednji kurs iznosiće 120,5871 dinar za jedan evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Još jedno važno priznanje za "Ničije dete"

"Ničije dete", debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića, dobio je na 9. Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog "Zerkalo" nagradu za najbolju režiju.

Vulin: Zdrav i prav korisnik pomoći mora da radi

Novim zakonom o socijalnoj zaštiti biće regulisano da radno sposobni korisnici socijalne pomoći neće moći da je primaju neograničeno dugo i bezuslovno, jer to nije zanimanje, već "ograničeno stanje nevolje", rekao je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Boko haram ubio preko 300 civila za dva dana

Pripadnici islamističke grupe Boko Haram napali su tokom noći dva sela u regionu Difa na jugu Nigera, ubivši najmanje 30 civila, javio je Rojters pozivajući se na bezbednosne izvore.

Kinezi masovno kupuju francuske tržne centre

Kineski investitori, koji su u Francuskoj već kupili aerodrom u Tuluzu, hotel Luvr ili Klub Mediterane, pripremaju se da otkupe još osam tržnih centara u toj zemlji, a vrednost transakcije iznosi 1,3 milijarde evra.

Ambasada Mađarske: Otvoriće se novi prelazi

Ambasada Mađarske u Beogradu saopštila je danas da mere te zemlje za smanjenje ilegalnih migracija ne utiču na funkcionisanje graničnih prelaza između Srbije i Mađarske, već da se planira otvaranje novih prelaza.

Grci za dva dana iz banaka povukli dve milijarde evra

Građani Grčke su u protekla tri dana povukli dve milijarde evra iz domaćih banaka, što je signal ubrzanog tempa odliva sredstava iz banaka nakon kolapsa pregovora Atine sa kreditorima prošlog vikenda, saopštila su tri neimenovana izvora iz grčkih banaka Rojtersu.