Novosadski informativni portal 021

Info - Hronološki

EU proširila spisak sankcionisanih

Evropska unija je proširila spisak osoba i pravnih subjekata na koje primenjuje ekonomske i vizne sankcije u vezi sa separatističkom pobunom na istoku Ukrajine.

Policajac izvukao ženu iz požara

Policajac u smederevskoj ispostavi policije Stojan Stanković spasio je život meštanki Bavaništa, čiju je kuću zahvatio požar, saopštio je predsednik Nezavisnog sindikata policije Velimir Lukić.

Finska priznala gej brakove

Poslanici parlamenta u Helsinkiju danas su odobrili sklapanje istopolnih brakova čime je Finska postala 12. evropska zemlja koja je uvela takvu liberalnu meru.

Alibaba uskoro i u Srbiji

Najpoznatiji svetski sistem elektronskog poslovanja Alibaba uskoro će se i praktično pozicionirati u Srbiji, najavljeno je danas u Privrednoj komori Beograda.

Uhapšeno 118 osoba na 80 međunarodnih aerodroma

Policija je uhapsila 118 ljudi u okviru operacije razbijanja lanca kupovine avionskih karata lažnim kreditnim karticama, saopštio je danas Evropol, dodajući da se radi o organizovanom kriminalu vrednom više milijardi evra.

Većina roditelja protiv HPV vakcine

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo za sada je odustao od uvođenja vakcinacije protiv humanog papiloma virusa, pošto je samo trećina anketiranih roditelja odgovorila da bi dala pristanak da njihova ćerka primi tu vakcinu. HPV infekcija je glavni uzročnik raka grlića materice.

Francuska: Troje mrtvih u poplavama

Tri osobe su poginule, a dve se vode kao nestale u poplavama nakon nevremena na jugozapadu Francuske, saopštio je ministar unutrašnjih poslova te zemlje, Bernar Kaznev.

Navodnjava se samo 3% obradivih površina

U Srbiji se navodnjava blizu 100.000 hektara oranica, što je oko tri odsto od ukupne obradive poljoprivredne površine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Počela šoping ludnica zvana "Crni petak"

Tradicionalistima se možda ne dopada, ali šoping groznica za vreme "Crnog petka" u SAD je u poslednjih nekoliko godina postala deo praznika "Dana zahvalnosti", isto kao što su to ćurka i pita od bundeve.

Otvara se Muzej ropstva

Episkopalci Rod Ajlenda planiraju otvaranje jedinog muzeja u SAD posvećenog transatlantskoj trgovini robljem, a fokus muzeja biće na ulozi crkve u istoriji ropstva u severnim državama SAD.

Milanović neće doći u Beograd zbog Šešelja

Premijer Hrvatske Zoran Milanović neće doći 16. decembra u Beograd, jer je očekivao da se vlast u Srbiji korektno i jasno izjasni o ponašanju i istupima Vojislava Šešelja nakon povratka iz Haga.

Rusi uvređeni bilbordima u Podgorici

Ambasada Rusije u Podgorici uputila je Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore protestnu notu zbog bilborda s porukom "bolje banana u ruci nego ruska čizma na vratu", koji su nedavno osvanuli u Podgorici.

Selo koje postaje najveća klanica na svetu

Hinduisti su počeli danas ritualno žrtvovanje hiljada životinja u čast boginje Gadhimai u zabačenoj oblasti Nepala, uprkos protestima nevladinih organizacija za zaštitu životinja.

Građevinske dozvole za 28 dana, na jednom šalteru

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje da će novi zakon o planiranju i izgradnji, kojim će biti omogućeno dobijanje građevinske dozvole za 28 dana, biti usvojen u decembru.