Dva filma iz Srbije u zvaničnoj selekciji Kana

Dva filma iz Srbije svrstana su u zvaničnu selekciju 68. festivala u Kanu, koji se ove godine održava od 13. do 24. maja, objavio je Filmski centar Srbije.
Dva filma iz Srbije svrstana su u zvaničnu selekciju 68. festivala u Kanu, koji se ove godine održava od 13. do 24. maja, objavio je Filmski centar Srbije.

To su "Panama" reditelja Pavla Vučkovića i hrvatsko-slovenačko-srpska koprodukcija "Zvizdan" Dalibora Matanića.

"Panama" (producent: Collapse Films, Srbija) biće prikazan u okviru specijalnih projekcija "Official Selection - Special Screenings", dok će manjinska koprodukcija "Zvizdan" (producenti: Kinorama, Hrvatska (Gustav film, Slovenija/ SEE Film Pro, Srbija) biti prikazan u programu "Izvestan pogled".

Predsednica žirija tog programa je glumica Izabela Roselini, koja će učestvovati i u posebnoj ceremoniji kojom će Kanski festival odati počast njenoj majci, velikoj švedskoj i međunarodnoj glumici Ingrid Bergman.

Srpski ko-producent "Zvizdana" je Nenad Dukić (beogradska kuća SEE Film), izvršni producent Miroslav Mogorović, u filmu igra naša glumica Mira Banjac, a finansijski ga je podržao Filmski centar Srbije.

Na vest o selekciji, producent, filmski kritičar Dukić je rekao da je velika čast biti u zvaničnom programu Kanskog festivala. "Zvizdan" na osoben način tretira kompleks srpsko-hrvatskog pitanja preko tri priče čije se radnje odvijaju '90-ih, 2000-ih godina i danas.

"Film smo snimali na lokacijama u Kninu i okolini. Međutim, film je tako dramaturški građen da sudbine tih mladih ljudi, sudbine koje su bitno određene istorijom netrpeljivosti ljudi u njihovoj okolini, mogu da se univerzalno odnose na bilo koje vreme i bilo koju drugu sredinu u kojoj postoji problem te vrste: od renesansne netrpeljivosti porodica Monteki i Kapuleti zbog koje trpe Romeo i Julija, do zabranjene ljubavne veze Palestinke i Jevrejina danas", izjavio je Dukić. Kako je dodao, to je film skrivenih značenja gde se o problemu ne govori eksplicitno, već je gledaocu dat prostor za zaključivanja.

Hrvatskom reditelju Mataniću ovo je deveti igrani film. Najviše nagrada dobio je za filmove "Kino Lika" i "Fine mrtve djevojke".

  • coco

    17.04.2015 08:34
    Kako bez?
    A di onaj film: "Saopštenje Vlade Srbije" u kategoriji bajke?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.