Nije Rijeka sve što sija

Malo, malo pa barem duhom skoknemo u Rijeku, rodno mesto KUPEK-a.
Malo, malo pa barem duhom skoknemo u Rijeku, rodno mesto KUPEK-a.

Ne toliko kako bi se napili sa izvora nostalgije, već kao što idemo u svaki drugi grad.

Da bi pričali o umetnosti i njenom uticaju na društvo. U tom smislu je Rijeka poseban izazov. Grad koji, gledajući ga, iz neke druge perspektive kao da ima sve što je potrebno da bi sutra postao evropska prestonica kulture. A da li je zaista tako u KUPEK-u # 125 posvedočio nam je Antonio Kiselić Ledinski, riječki umetnik, LGBT aktivist, čovek.

Naš riječki gost veruje da je kultura jedan od alata kako svet učiniti boljim mestom, a znate da je naša parola da je umetnost najjača politička opcija i već time zaključujemo opravdanost Antonijevog gostovanja. U tri tematske celine zaokružujemo priču aktivističkog delovanja mladog čoveka i njegovo promišljanje o gradu u kojem živi, državi, okolini. Kako se iz običnog team buildinga na Plitivičkim jezerima rodila ideja da se umetničkom formom izvrši inkluzija na prostor Bukovice i Dalmatinkse Zagore te se pokuša inicirati spontanu saradnju i komunikaciju otuđenih ljudi tih prostora, koji ne samo da su udaljeni jedni od drugih već i od svakog značajnijeg izvora neke vrste kulturnog sadržaja.

Reč je o projektu "Canadian Patent  142,352" koji se nazivom oslanja na Teslin izum, a metaforički, patent kroz prirodne vodiče tj. prostor oko nas menja samu zajednicu. Šira ideja projekta jeste da iskomunicira sa stanovništvom, posebno mladima pruži dodatni sadržaj, van osnovnog, školskog obrazovanja. Problem centralizacije te raspodele novca iz državne kase, ali i nevladinih fondova. Je li Rijeka spremna za kandidaturu prestonice evropske kulture 2020. godine o kojoj se dosta govori?!

Iz nekog drugog grada, život u Rijeci deluje pomalo idilično, da li zbog težine industrijsko - rokerskog nasleđa šta li, ali Antonio svedoči da je to zabluda i govori o problemima sa kojima se susreće kroz još jednu sferu angažmana - u pitanju je LGBT aktivizam. Sve to uz muzičku podlogu koju za 125. izdanje čine Pasi, Valter Kocijančić & Mandrili, Barbari, Franci Blašković, My Bu..ddy Moose i Jonathan... Simbolično. Melodije Istre i Kvarnera.

KUPEK # 125 poslušajte ovde.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.