Reditelji ipak ne moraju na tender

Programske aktivnosti pozorišta i drugih kulturnih ustanova izuzete su iz primene Zakona o javnim nabavkama, izjavila je danas direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković.
Programske aktivnosti pozorišta i drugih kulturnih ustanova izuzete su iz primene Zakona o javnim nabavkama, izjavila je danas direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković.

Ona je podsetila da je tu inicijativu pokrenulo više od 40 pozorišta, a priključile su im se i druge institucije kulture, među kojima Narodna biblioteka Srbije.

Pismo sa zahtevom da se njihove programske aktivnosti izuzmu iz primene Zakona o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1. aprila, upućeno je Vladi Srbije i na više nadležnih adresa, a javnost je o tome obaveštena na velikom skupu u JDP-u 29. marta.

"Dobili smo prvo pismo od Ministarstva finansija koje je reklo da je Uprava za javne nabavke nadležna da da svoje mišljenje. Zatim smo dobili pismenu podršku ministra kulture. Konačno je stiglo mišljenje Uprave za javne nabavke koja je izuzela, u programskom delu, institucije kulture iz primene ovog zakona", precizirala je direktorka JDP-a.

Ona je istakla da je svima zbog toga vrlo drago i da je odgovor koji je dobio JDP, kao domaćin pomenutog skupa, već prosleđen svim institucijama koje su potpisale apel. "To je pozitivna vest za pozorišta, a i pokazuje da javna reč i akcija još uvek imaju smisla", rekla je Vučkovićeva, ali je napomenula da će se tek videti koliko će to imati uticaja nadalje.

"Susrećemo se i sa drugim zakonima i propisima koji nam takođe otežavaju rad ili ih je čak nemoguće primeniti", rekla je ona i posebno navela Zakon o budžetskom sistemu, čija je primena najavljena od 1. januara 2014. godine, a kojim se ukida "račun sopstvenih sredstava".


Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.