Uskoro izložba zabranjenih radova Endija Vorhola

Izložba "13 najtraženijih ljudi: Endi Vorhol i Svetska izložba 1964" otvara se 27. aprila u Kvins muzeju.
Izložba "13 najtraženijih ljudi: Endi Vorhol i Svetska izložba 1964" otvara se 27. aprila u Kvins muzeju.

Vorhol je bio jedan od 10 umetnika koje je izabrao arhitekta Filip Džonson da urade murale na zidovima njujorškog paviljona na Svetskoj izložbi, a slavni pop-art umetnik se opredelio za policijske fotografije 13 najtraženijih kriminalaca.

Ispostavilo se da Vorholov rad nije pogodovao porodičnom karakteru svetske izložbe – njujorški guverner Nelson Rokafeler koji je želeo da bude republikanski kandidat za predsednika SAD, naredio je da se Vorholov mural prefarba uz obrazloženje da su sedam od 13 kriminalaca Italijani i da ne treba otuđiti pripadnike italo-američke zajednice.

"Nema sumnje da Vorhola nije interesovala svetska izložba porodičnog karaktera. Moguće je da je on sasvim jasno shvatio koncept, ali da je to uradio namerno", rekla je kuratorka izložbe o Vorhovom radu Larisa Haris.

Izložba "13 najtraženijih ljudi: Endi Vorhol i Svetska izložba 1964" otvara se 27. aprila u Kvins muzeju, koji se nalazi u zgradi gde je prvobitno trebalo da buder izložen rad.

Na izložbi će biti predstavljeni arhivski dokumenti i materijali koji do sada nisu viđeni, pismo s pristankom umetnika da rad bude prefarban, kao i knjiga s fotografijama kriminalaca njujorške policije.

Prema Vorholovoj autobiografiji, rad je morao biti povučen zbog "neke političke stvari", koju, kako navodi, "nikada nije razumeo".

"Vorhol je voleo da eksperimentiše da vidi koliko daleko može ići", rekla je Haris.

Tada 36-godišnji Vorhol, poznat po slikama flaša koka-kole, konzervama sa supom i portretima slavnih, takođe je pravio slike na temu samoubistava i automobilskih nesreća.

"Endi je bio zainteresovan za tu tamniju stranu američke medijske kulture", rekao je Nikolas Čejmbers, kurator Vorholovog muzeja u Pitsburgu. On je podsetio da je čuveni potrtet Merilin Monro urađen ubrzo posle njenog samoubistva.

Vorhol je za Svetsku izložbu ponudio drugi rad kao zamenu – 25 identičnih portreta šefa sajma Roberta Mosesa, ali je Džonson to odbio kao neprikladno.

Dokumenta pokazuju da je Vorhol pristao da mural bude prefarban srebrnom bojom. Tri meseca kasnije, on je snimke murala iskoristio za radove na platnu "13 najtražnijih ljudi", a devet od njih će biti predstavljeno na izložbi koja će trajati do septembra.

  • Treća Srbina

    16.05.2014 10:47
    xD
    Prilika na ovoj temi u skladu sa svetskim trendom i kandidaturom Novi Sad Evropska prestonica kulture 2020 da vas pozovemo na sjajnu izložbu savremene umetnosti koju realizuje Andrej Fajgelj iz Kulturnog centra Novog Sada.
    http://www.kcns.org.rs/najave/izlozba-kaligrafskih-radova-svetozara-pajica-dijaka-pod-nazivom-dug-precima-zalog-potomcima/

    http://www.czipm.org/bio-16.html

    Ovo sam sad video na njihovom sajtu, katasrofa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.