Van Gogovo odsečeno uho izloženo u Njujorku

Replika uveta koje je slavni holandski postimpresionista Vinsent van Gog (1853-1890) sebi odsekao u nastupu ludila biće izložena do 5. decembra u galeriji "Ronald Feldman" u Njujorku.

Replika uveta koje je slavni holandski postimpresionista Vinsent van Gog (1853-1890) sebi odsekao u nastupu ludila biće izložena do 5. decembra u galeriji "Ronald Feldman" u Njujorku.

Replika je delo nemačke umetnice i naučnice Dimut Štrebe. "Počela sam kao umetnica, a Van Gog je bio jedna od mojih najvećih inspiracija. Njegova vizija, potezi četkom, njegove boje, sve me je to očaravalo, kasnije sam se zaljubila i u nauku i došla na ideju da spojim te dve strasti i osmislim novi pristup radu. To me je nagnalo da upotrebim nauku i tehnologiju da napravim umetnost", objasnila je Štrebe, prenose njujorški mediji.

Po jednoj verziji, labilni holandski slikar je 24. decembra 1888. godine, nakon svađe sa francuskim kolegom Polom Gogenom, žiletom odsekao sebi uvo, a po drugoj mu ga je Gogen nakon pijanke odsekao sabljom. Ta morbidna anegdota 150 godina kasnije i dalje izaziva radoznalost zaljubljenika u istoriju umetnosti.

Inspirisana tim događajem, Štrebe je rekonstruisala Van Gogovo odsečeno uvo. Njena "živa" replika, napravljena je 3D štampačem, sadrži prave delove hrskavice i identičnog je oblika kao i slikarevo uvo. Kopija, takođe, u sebi ima i Van Gogov DNK, koji je umetnica dobila od jednog od potomaka autora "Suncokreta".

Posetioci muzeja mogu pomoću mikrofona da šapuću Van Gogu "na uvo", a zvuk prolazi kroz tečnost u koju je uvo uronjeno i snima se na instalaciji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.