Ne zelim da zvucim nezahvalno, jer je moje dete prosle godine krenulo u prvi osnovne...tada smo dobili gratis knjige ( osim udzbenika za izborne predmete) a i ove godine takodje. I ovo je napredak u odnosu na pre par godina, kad su svi kupovali knjige.
Ono sto ja zameram je to sto neko tu nesto nije dobro promislio. Knjige u kojima deca pisu penkalom, boje olovkama i flomasterima ne mogu koristiti kasnije generacije. A verujte mi, nema knjige koja je ostala netaknuta...tako da je ova prica o udzbenicima radnog i neradnog karaktera, najblaze receno - glupost. Cini se da ministar i njegov kabinet nemaju nikakvu predstavu o programu, a udzbenike nisu videli ni na slici.
Druga stvar koja mi nije najjasnija je kako to da ove godine ucenici drugog razreda Osnovne Skole Svetozar Markovic u Kraljevu, nisu dobili udzbenike za engleski jezik? Besplatni udzbenici koji se kupuju?! Opet, svaka cast gospodinu ministru, ponovo je uspeo da nas iznenadi cinjenicom da je opet sve radjeno bez ikakve strategije i nadzora... radi ko sta hoce i opet puca po ledjima roditelja. Roditelji moraju da ih kupe, a ni u jednoj knjizari u gradu se ne mogu naci.
Treca, jako konfuzna stvar, je pitanje o izbornim predmetima. Obavezni su, roditelji odlucuju u ime dece koji predmet ce pohadjati, a pri tom ni sami ne znaju sta ce to konkretno njihova deca uciti. Na primer, izborni predmet "ruke u testu"- nema nikakve veze sa vajarstvom i zanatima, sto je prva asocijacija velikog broja roditelja. Opis predmeta je jako stur i kratak i moze se naci na jednom sajtu skole...izucavanje pojava u prirodi??? Ima smisla, jel da? Naravno, sarkasticna sam. Sto me je jos vise naljutilo, procitah negde izjavu ministra Obradovica, da roditelji treba vise da se angazuju i da pitaju ucitelje i osoblje skole sta koji predmet izucava a manje da traze na net-u.( !!! ) A gospodin ministar bi trebao malo vise da radi a malo manje da se pojavljuje na televiziji i u novinama... ionako mu niko pametan nista vis...