021 Twitter Posetite naš Facebook! RSS
Radio 021
1
Srbija • 20:51 23. 10. 2013. | Agencije

Radulović: Više od 20.000 radnika dobija otkaz

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je večeras da će najmanje 20 do 30 odsto od ukupno 100.000 radnika preduzeća u restrukturiranju, verovatno biti višak.

Sasa-Radulovic

On je gostujući na RTS, kazao da do sredine sledeće godine mora biti završen proces restrukturiranja 609 preduzeća, u kojima je zaposleno više od 100.000 ljudi i da će neminovno doći do smanjenja u tom sektoru, jer se ta preduzeća moraju postaviti na "zdrave noge".

"Za određeni broj radnika realno postoji radno mesto, a postoji deo radnika koji će nažalost izgubiti posao. Država priprema programe za te radnike, to je jedan paket na kome se radi", naveo je Radulović.

Glavna mera u tom procesu će biti konverzija dugovanja u kapital, a država će podneti najveći udarac, kazao je Radulović, dodajući da će takva "zdrava i čista" preduzeća biti primamljiva i investitorima, što će posledično dovesti do novog zapošljavanja.

On je ukazao i da Ministarstvo privrede ne planira da zadrži subvencije do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu, dodajući da postoji problem sa dodeljivanim subvencijama pošto je "kontrola gotovo nikakva".

Radulović je naglasio da će Ministarstvo ispuniti preuzete obaveze prema svim investitorima.

Bilo je pretnji zbog ličnih karata preduzeća

Ministar privrede izjavio je da je bilo pretnji zbog obaveze izrade ličnih karata preduzeća, i da se time sada bave drugi nadležni državni organi.

"Bilo je svega, prvo su mislili da će ovo da prođe", rekao je ministar privrede, dodajući da je kada su videli da se insistira na tome, da se traži dopuna zbog nepotpunih podataka i non-stop vrši pritisak došlo i do pretnji.

"Insistiramo na odgovornosti svih, posebno državnih službenika", kazao je Radulović i poručio da "ne može dalje onako kako smo radili do sada".

On je rekao da je nedostavljanje ličnih karata preduzeća "vrhunac neodgovornosti", kako nadležnih u kompanijama, tako i Agenciji za privatizaciju.

"Frapantno je da nakon 10 godina, mi gotovo ništa ne znamo o njima i sad saznajemo u ovom procesu pravljenja ličnih karata", istakao je Radulović, dodajući da su svi dostavili lične karte, ali njihov kvalitet nije na odgovorajućem nivou.

"Neko ko uredno vodi knjigovodstvo, ne treba mu ni sedam dana da sastavi ličnu kartu", kazao je Radulović i ponovio da će oni koji ne sarađuju, biti smenjeni.

Podrška Mihajlovićevoj po pitanju Srbijagasa

Ministar privrede izjavio je večeras da potpuno podržava ministarku energetike Zoranu Mihajlović u naporima da se reši problem javnog preduzeća "Srbijagas".

On je kazao da Srbijagas nije ispoštovao ono što je obećano na sastanku pre tri sedmice - da dostavi sve podatke o poslovanju, a zatim i sopstveni biznis plan "kako misli da se restruktuira".

Nakon sastanka ministara Mihajlović i Radulović, ministra finansija Lazara Krstića, i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, održanom 7. oktobra, saopšteno je da reformisanje Srbijagasa mora biti započeto što pre, jer njegovo poslovanje na dosadašnjim osnovama ugrožava energetsku bezbednost Srbije.

Na pitanje šta je njegov plan za rešavanje problema u Srbijagasu, Radulović je kazao da je to vrlo slično kao i sa ostalim preduzećima u restrukturiranju. On je dodao da će država da učestvuje u tom procesu, ali na zdravim tržišnim osnovama. Radulović je kazao da misli da se to neće odraziti na cenu gasa, koja je, kako je rekao, tako postavljena da dozvoljava da Srbijagas bude profitabilan.

» PODELI OVU VEST SA DRUGIMA
» Komentari (5)
 • moranje
  Mere jesu teške,ali su neophodne.Pa,svima se smuči kad vidi u administraciji i JP da sede po 10-oro u kancelariji i ništa ne rade,a treba neko da zaradi plate za njih.Tamo šta sd radi petoro,može bez problema jedno da uradi,pa vi izračunajte koje su to uštede.
 • Borka
  Neka proveravaju tako sve preduzece kako rade i posluju, ko je poslovao kako treba nema cega da se boji.
 • Beli Listić
  @PERICA

  Neće oni ostati bez posla nego će ih on otpustiti jer godinama samo sede (ako imaju gde) i ništa ne rade. Ali znaš ti to dobro nego si ovde na partijskom zadatku...
 • Agrippa
  Ove mere su nam bile potrebne i pre više od decenije. Ti radnici će samo preći u privatni sektor, ali je za armiju lezilebovića to ravno otkazu. Čast onima koji valjano rade svoj posao.
 • PERICA  - SLEPAC
  Sve vec vidjeno. U svakoj drugoj iole normalnoj zemlji gde toliki broj radnka ostaje bez posla minist bi podneo ostavku a ovaj kreten jos krekece.
Dodaj komentar
Vaši podaci:
Komentar:
Pročitajte pre slanja komentara:
Komentari kojima nam skrećete pažnju na propuste neće biti objavljeni. Trudićemo se da grešku ispravimo.
Komentari koji se odnose na uređivačku politiku neće biti objavljeni.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti objavljeni.
Molimo Vas da se prilikom pisanja pridržavate pravopisnih pravila.
Molimo Vas da se prilikom ostavljanja komentara koncentrišete na temu. Broj karaktera je ograničen i više nego dovoljan.

PAŽNJA:
Komentari koji sadrže pretnju, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.
Nemamo nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje ili skraćivanje.
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije ovog portala.

Anti-spam zaštita
U prazno polje unesite anti-spam kod koji vidite na slici. Ukoliko ne možete da ga pročitate kliknite na sliku da vam se prikaže novi kod.

Najnovije

test

» Poslednja 24 sata

» U poslednjih 48h

» Anketa

Kako očistiti sve prljaviji grad?