021 Twitter Posetite naš Facebook! RSS
Radio 021
1
Srbija • 17:11 20. 02. 2013. | Agencije

Strazbur 15. maja o dnevnicama ratnih veterana

Veliko veće Suda za ljudska prava u Strazburu razmotriće 15. maja spor države Srbije i ratnih vojnih veterana oko isplate dnevnica za učešće u ratu 1999. godine.

ratni_veterani_dnevnice

Zastupnik veterana, advokat Srđan Aleksić je kazao da će nakon toga Veliko veće doneti konačnu, obavezujuću odluku za obe strane u sporu, u roku od tri meseca.

"Sigurni smo da će Veliko veće suda u Strazburu potvrditi prvostepenu presudu i naložiti Vladi Srbije da u roku od šest meseci sklopi sporazume sa veteranima o isplati ratnih dnevnica", kazao je Aleksić. On je kazao da zastupa 8.500 ratnih vojnih veterana, učesnika rata u vreme NATO bombardovanja 1999. godine, iz Nišavskog okruga.

Aleksić je kazao da bi najbolje bilo da se dnevnice isplate u novcu, ali da će ako to ne bude moguće zbog teške ekonomske situacije ponuditi da se isplata obavi na rate, preko obveznica, oslobađanjem od poreza, prebijanjem dugovanja, na primer za struju ili kroz rešavanje stambenog pitanja, dokup radnog staža ili zaposlenje.

Prema rečima Aleksića, rezervisti iz Topličkog okruga dobili su u proseku po 200.000 dinara na ime ratnih dnevnica za učešće u ratu 1999. godine. Ukoliko 8.500 rezervista iz Nišavskog okruga dobije dnevnice u istom iznosu država će morati da im isplati 1,7 milijardi dinara, odnosno oko 15 miliona evra.

Predsednik udruženja Srpski ratni veterani Mile Milošević kazao je da je u ratu 1999. godine bilo 205.000 učesnika i da bi svi trebalo da imaju pravo na ratne dnevnice.

Sud za ljudska prava u Strazburu naložio je Srbiji prvostepenom presudom iz jula 2012. godine da uredi način isplate ratnih dnevnica ratnim vojnim veteranima, posle tužbe grupe niških rezervista tom sudu.

» PODELI OVU VEST SA DRUGIMA
» Komentari (7)
 • Anonimus  - Srpska posla
  U Trsenickoj opstini prvo rezervistima duznicima iskljucuju struju.Pogodite zasto.A Raka Radovic se tako ponosio nama.Ne pisite da
  postoji mogucnost isplate ratnih dnevnica kompenzacijom za struju jer prvo biju po nama.
  Ovi iz EPS-a imaju spisak ucesnika rata
  1999 pa da ne bude prebijanja prvo nas posecuju i iskljucuju struju.Proverite.
 • Anonimus  - kad su
  kad su ratne dnevnice
 • srbin
  para ima samo da nam daju.
 • smederevac  - ima para,nema pravde i dobre volje
  Koliko para mesečno pojede partokratska mašinerija koja je zauzela najveći deo javnih preduzeća, opštinarskih funkcija,izmišljenih agencija, prepumpanih zdravstvenih i prosvetarskih institucija,sa neproverenim diplomama(kupljenim,falsifikovanim,sa nedržavnih fakulteta čiji kvalitet i ne treba komentarisati)?!TAJ PROBLEM DRŽAVA NE VIDI!SVESNO OKREĆE GLAVU I KUPUJE VREME,A VREME JE NOVAC(ZA NJIH),A ZA SVAKOG OBIČNOG SMRTNIKA U SRBIJI,JOŠ JEDAN DAN DA SE PREŽIVI !!KAKO SE TRETIRAJU RATNI VETERANI U SVIM EVROPSKIM SAVREMENIM DRŽAVAMA(POŠTO SU IM PUNA USTA EVROPEIZMA?!)??NEKI OD NAS IMAJU I PO DVA UČEŠĆA U RATU! PA,ZA TO SE IDE U PENZIJU SA MNOGO BENIFICIJA!O PSIHIČKIM PROBLEMIMA(VIJETNAMSKI SINDROM...)DA NE PRIČAM!NIKO OZBILJNO TO NE UZIMA U OBZIR. PA ,DA LI TREBA JOŠ KOJA TRAGEDIJA DA SE DESI,DA BI SE TO UZELO U RAZMATRANJE! POVRŠNOST,DEMAGOGIJA,NEZNANJE,NEPRAVDA KRASE RAD SVIH NADLEŽNIH INSTITUCIJA U PROTEKLIH 13-TAK GODINA!DONETI ZAKON O RATNIM VETERANIMA!!!Kad se ima para za nezaslužene direktorske funkcije,ima i za ratne dnevnice!
 • Bajo
  kako crnogorci da ostvare pravo na dnevnice koji su ucestovali na kosovo za vrijeme bombardovanja a tada je bila jugoslavija. a naslednici prava prebacuju loptu iz jednog terena u drugi a djesmo mi borci vjerovatno na golu da branimo...
 • Bajo
  sta ce biti za one iz Crne Gore koji su bili na kosovo a ucesnici rata i redovno sluzili vojni rok?
 • Anonimus  - RAKA
  Ako se mora za autobusku stanicu, mora se i za ratne veterne.

  P.S. Da ne spominjem milion dolara za onog jadnika iz amerike.

Dodaj komentar
Vaši podaci:
Komentar:
Pročitajte pre slanja komentara:
Komentari kojima nam skrećete pažnju na propuste neće biti objavljeni. Trudićemo se da grešku ispravimo.
Komentari koji se odnose na uređivačku politiku neće biti objavljeni.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti objavljeni.
Molimo Vas da se prilikom pisanja pridržavate pravopisnih pravila.
Molimo Vas da se prilikom ostavljanja komentara koncentrišete na temu. Broj karaktera je ograničen i više nego dovoljan.

PAŽNJA:
Komentari koji sadrže pretnju, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.
Nemamo nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje ili skraćivanje.
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije ovog portala.

Anti-spam zaštita
U prazno polje unesite anti-spam kod koji vidite na slici. Ukoliko ne možete da ga pročitate kliknite na sliku da vam se prikaže novi kod.
» Anketa

Vaše mišljenje o "rijaliti" sadržajima na TV: