021 Twitter Posetite naš Facebook! RSS
Radio 021
1
Srbija • 15:06 15. 03. 2013. | Tanjug

Usvojen Zakon o legalizaciji

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, koji će, kako očekuje ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, omogućiti upis prava vlasništva 1,3 miliona objekata u Srbiji.

Vlada Srbije prihvatila je devet amandmana, među kojima je i amandman poslaničke grupe SPS koji predviđa da će pravo upisa u katastar imati oni koji su izgradili kuće do 300 kvadratnih metara, stanovi u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama do 200, poslovni prostor do 100 metara kvadratnih, a vikendice do 200, zanatske radnje i pomoćne objekte do 100, garaže do 30 kvadratnih metara.

Vlada je, takođe, usvojila amandman SPS koji je ta stranka podnela na odredbu koja je bila najviše kritikovana, a tiče se vlasništva nad zemljom na kojoj se nalazi bespravno izgrađeni objekat. Tako se ako je bespravno izgrađeni objekat na zemljištu koje je u svojini ili je na njemu upisano pravo korišćenja u korist nekog trećeg lica (fizičko ili pravno lice ili jedinica lokalne samouprave, pokrajina ili republika) upisuje pravo svojine na objektu, bez sticanja prava na zemljištu na kome je objekat izgrađen.

Pravo svojine nad zemljištem na kome je bespravno izgrađen objekat može biti upisano u korist vlasnika objekta kada njegov vlasnik nadležnom organu dostavi dokaz da je nekim pravnim poslom stekao pravo svojine na zemljištu. Ukoliko vlasnik objekta i vlasnik zemljišta ne reše imovinsko-pravne odnose na zemljištu u roku od dve godine od dana stupanja na snagu ovog zakona, vlasnik objekta je dužan da o svom trošku utvrdi zemljište za redovnu upotrebu objekta i vlasniku zemljišta isplati tržišnu cenu za to zemljište.

Osim ovog zakona, poslanici republičkog parlamenta usvojili su i ostalih 10 tačaka dnevnog reda sa prve sednice prolećnog zasedanja, među kojima su zakonska rešenja o energetskoj efikasnosti, kao i više međunarodnih sporazuma sa Rusijom, Kuvajtom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

» PODELI OVU VEST SA DRUGIMA
» Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši podaci:
Komentar:
Pročitajte pre slanja komentara:
Komentari kojima nam skrećete pažnju na propuste neće biti objavljeni. Trudićemo se da grešku ispravimo.
Komentari koji se odnose na uređivačku politiku neće biti objavljeni.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti objavljeni.
Molimo Vas da se prilikom pisanja pridržavate pravopisnih pravila.
Molimo Vas da se prilikom ostavljanja komentara koncentrišete na temu. Broj karaktera je ograničen i više nego dovoljan.

PAŽNJA:
Komentari koji sadrže pretnju, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.
Nemamo nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje ili skraćivanje.
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije ovog portala.

Anti-spam zaštita
U prazno polje unesite anti-spam kod koji vidite na slici. Ukoliko ne možete da ga pročitate kliknite na sliku da vam se prikaže novi kod.
» Anketa

Kriza s migrantima