021 Twitter Posetite naš Facebook! RSS
Radio 021
1
Srbija • 12:01 31. 12. 2012. | Beta

Vlada preporučila da 14. januar bude neradni dan

Vlada Srbije preporučila je da 14. januar bude neradni dan, zbog proslave Nove godine po Julijanskom kalendaru, objavljeno je u poslednjem Službenom glasniku.

srpska_nova_godina

U zaključku Vlade Srbije stoji preporuka državnim organima, privrednim društvima i drugim poslodavcima da omoguće zaposlenima da 14. januara odsustvuju sa posla, pod uslovima i na način kao i za vreme državnih i verskih praznika koji se u Srbiji praznuju kao neradni dani.

Navodi se i da firme koje zbog prirode delatnosti moraju da rade neprekidno, preporuku realizuju tako da obezbede neprekidno obavljanje delatnosti odnosno usluga, kako ne bi nastale štetne posledice za gra]ane i druge subjekte.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima, neradni su 1. i 2. januar (Nova godina), 15. i 16. februar (Dan državnosti), 1. i 2. maj (Praznik rada), 11. novembar (Dan primirja u Prvom svetskom ratu), 7. januar (Božić) i Uskršnji praznici, počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa.

 

» PODELI OVU VEST SA DRUGIMA
» Komentari (39)
 • NADJA  - Šta da radimo ,da ugodimo svima
  Šokirana sam antisrpskim raspoloženjem pojedinaca,nadam se.Šta još da radimo,pa da Vam ugodimo ,gospodo?Nemam nameru da Vam se izvinjavam do kraja života što sam pripadnik večinskog naroda u sopstvenoj državi.Raspitajte se malo kako je u tkz zapadnim demokratijama i mora li se strogo poštovati svako obeležje države : himna,grb,zastava.Hrvatsku ne pominjem,namerno.
 • Mlata i Zamlata  - Podrzavam predlog
  Iskreno,volela bih da bude neradan dan...To je nasa Nova godina!!!!!Zasto moramo uvek da se klanjamo drugima,tj.da praznujemo njihove praznike u nasoj zemlji a nase da zaboravimo?!Gde ovo sve vodi?!Da li se treba odricati nasih praznika?Ako tako mislite zbog cega se krstite sa tri prsta i zbog cega slavite Bozic 07.01?!Razmislite malo...Ako Vam to smeta promenite veru i drzavu!!!!!
 • Andrija Šrek  - ...
  Treba ozbiljno razmisliti o tome da pređemo skroz na računanje vremena po Julijanskom kalendaru, pa onda da se jasno odredi kad se koji datum slavi. A onima koji su se dogovorili da računaju vreme po Gregorijanskom kalendaru, omogućiti da slave svoje praznike tada kad njima padaju.
  Isto omogućiti i Kinezima, muslimanima, Jevrejima...
  Mislim da treba ovo i staviti na javnu raspravu, možda celu ovu godinu posvetiti rešavanju ovoga problema, čisto da ne bismo mislili kud nam odlaze naši novci, zašto ne živimo bolje i šta konkretno može da se uradi u tom pogledu.
 • vox  - ekstra
  ,,Trebalo bi onda i 14. maj da bude neradan dan, po Julijanskom, zatim dan drzavnosti Srbije opet po Julijanskom...,, Ovo je odlicno,svaka cast,kada bi svi samo malo vise koristili svoje sive celije,ovo je ekstra
  Stvarno a zasto ne slavio dan drzavnosti Srbije po julijanskom i po gregorijanskom kalendaru,ajde ko je taj koji odredjuje da se jedno slavi po gregorijanskom a drugo po julijanskom,a nesto i jedno i drugo,SRAMOTA STA SE SVE REDI U OVOJ DRZAVI,PARDON STA SE SVE NE CINI DA SE NE RADI,ZATO SMO TU GDE JESMO,A BICE NAMA JOS ,,LEPSE,,
 • Posmatrač  - Katolici, muslimani i "pravoslavci"...
  Mislim da bi trebalo svima koji iskreno "ispovedaju" svoju veru omogućiti da "slave" glavne praznike u neradnim danima, ali kako je svuda u svetu.

  Predlog, pod izgovorom "pravoslavlja-šta-god-to-bilo", da se još jednom lumpuje, jede, pije, igra, peva, puca iz vatrenog oružja, kvalifikuje slavljenike kao jednu nacionalnu grupu poznatu po "...letenju u nebo". Sećate se?
 • Anonimus  - @Anonimus (semtex)
  pavijan ti caca bio, nosioca domovnice i putovnice napravio. kusuj ti u tvojoj lijepoj
 • Novosadista  - Srbizacja
  Kao prvo nisu katolici dobili slobodan dan za božić i usks, nego je svako dobio za svoj.

  Kao drugo ako postajem sretan što su mi Srbi dali slobodan dan za njihovu .... to je malo SRBIZACIJA

  Kao treće šta će crkva dati ateistima, koji su Vas oslobodili ???


  Kao četvrto ako nastavimo toliko da slavimo - neradnim danima - pobeće nam prasetina i EU, a to nam ova pro evropska vlada ne nameće več samo preporučije.

  Kao . . . opet se Srbija vraća u 90-te.
 • zvercic  - Ako DVERi kazu....
  Samo ako Gospoda Cavoski i Dobrica odrede, malo je bizarno da ne postujemo 14.01. Dajte da je neradno.Dajte pesama i igara... I udrite da smo naj... da smo nebeski narod. To je pomereno SAMO za dve nedelje, MASONI pomeraju za 4000 (cetiri hiljade) godina...
 • Deks  - Popularni vernici
  (@Anonimus - Sanja) Pojam naroda i vere nije jedno te isto! Ako govorimo o proslavi nekog crkvenog praznika treba da koristimo izraz "pripadnik te i te religije". Na primer u ovom slučaju ne treba da spominjete "srpski narod" jer Srba ima različitih religija kao i onih koji nisu religiozni. Prema tome DA tačno je u našoj zemlji ima najviše vernika Srpske pravoslavne crkve i ja ne sporim njima pravo da slave Novu godinu po njihovom starom kalendaru. Ali pitanje je da li u celoj zemlji zbog toga treba da bude neradan dan? Čemu to kada treba da radimo i negujemo kult rada? Takođe mnogi građani koji se izjašnjavaju na Popisu stanovništva kao vernici čine to ne zato što su pravi vernici već zato što je to sada "popularno"...
 • luka
  Kome se ne sviđa ideja slobodno može da radi ;)
 • Anonimus  - @paviJanko
  rasprava tebi nikako nije prilagodjena, tako da je bolje da cutis. Kad se bude raspravljalo u zabavistu bices pozvan.
 • Anonimus  - Sanja
  Naravno da treba da je 14.januar neradni dan, jer živimo u Srbiji sa većinskim srpskim stanovništvom. A, ako nekom smeta što Srbi imaju dan za slavu, a katolici nemaju slavu, zato oni imaju dan i za svoj Božić i za svoj Uskrs (a pored taga ne radfe ni na pravoslavni, jer su to i državni praznici). Ja mislim da 14.januar treba da bude neradni dan za sve koji ga slave (po izboru).
 • Aleksandar-NS  - Sramota
  ...je u Vojvodini biti Srbin a pritom još i tolerantan prema onima koje ovdašnji (anti???)fašisti krste "dođošima",romima a daleko bilo i prema svemu što ima veze sa Srbijom.Katastrofa i tuga.
 • Anonimus  - drzavni pos'o
  Na opstu radost Cvarkova (glavnog arhivatora), Dragana Torbice i Boskica
 • Vlada Jeremić
  Zsšto je 14. januar neradni dan ? Šta , proslavljamo Dan vozača, ili šta je u pitanju ?
 • Jogi Letač
  Nova godina, koliko ja znam, nije verski praznik. Iz toga se može zaključiti da praznovanje nove godine nema veze sa SPC, tako da nema veze što SPC dane broji prema Julijanskom kalendaru. Ja dalje ne znam zbog čega bi se slavila nova godina 14.01., naročito što će je svi praznovati sutra.
  Potez aktuelene vlasti naravo treba gledati i shvatati u kontekstu podilaženja biračkom telu, sa krajnim ciljem da se ostane na vlasti. Mnogi će videti da su ovi dali preoporuku da se slavi i "Srpska" nova godina, dok će se mnogi sećati i kako su birali direktore ili upravne odbore.
 • member
  obicno kada je kriza treba da se radi vise, a ne mmanje...
 • teofilo  - super
  Ima se, moze se !
 • janko  - @nisam nacionalista, ali
  ti si ocigledno od onih koji imaju malo manji i mnogo manji mozak
 • nisam nacionalista  - @Bratislav i Anonimus 14:30
  Ko je ovde izjednačio SVE Srbe i SVE pravoslavce?
  Ako ste nešto pogrešno shvatili, ne treba to isto da namećete kao ispravno!
  U državi Srbiji je većinski narod Srbi, i većina od njih su pravoslavci, tako da se ja ipak obraćam u ime ogromne većine!
  Da li ti "ateisto" Branislave, možeš iskreno da kažeš da ti i tvoji NIKADA niste uzeli slobodan dan za "slavu"? Da li TI slaviš neki drugi praznik? Ja imam dobrog druga, Srbina, katolika, koji vidiš STVARNO slavi katolički Božić i Uskrs, a ne slavi slavu, i to je po meni normalno. Zar ne treba SVAKO da se izjašnjava kako želi i isto tako i da slavi verske praznike koje mu obezbeđuje, zamislite, Ustav?

  Za "najmanjeg" "mozga" Anonimusa, hoćeš da kažeš da ako Srbi slave slavu, ne treba da imaju više nijedan verski praznik? Zanimljivo. Hajde onda da zabranimo katolicima Božić ili Uskrs, dosta je jedan! Hajde da zabranimo muslimanima jedan Bajram? Jel to tako treba da bude ili zabrane važe samo za Srbe?

  Rekao sam da mi se odgovori ARGUMENTOVANO, a vi to očigledno niste u stanju, tako da se ne bih dalje ponižavao, MORAM završiti raspravu sa vama!
  Neka vam je srećna nova godina i da budete pametniji u njoj.
 • Anonimus
  "A što svi Srbi (i samo Srbi) mogu da odsustvuju za svoju slavu?"

  Prvo: to je netačno. Krsnu slavu mogu da praznuju svi pravoslavci - ne samo Srbi.

  Drugo, pitanje je besmisleno. Ako ciljate na to da druge vere nemaju pravo da praznuju neki svoj ekvivalent, onda se upoznajte malo bolje sa njima. Ekvivalent ne postoji. Recimo, u katoličkoj veri najbliži je imendan, koji je potpuno različitog karaktera. Ne praznuje se ceo dan i nemaju pravo na slobodan dan čak ni katolici u Poljskoj, gde vas o tome koji je danas imendan obaveštavaju na radiju, televiziji i u javnom prevozu.
 • Anonimus  - za @nisam nacionalista
  Bas naprotiv, realan sam! Ti, pokusaj da na ovaj dan i bilo koji drugi kada su ljudi nasmejani takav budes i ti, probaj super je!! A ono "vecinska" je od VECINSKO itd,itd! Toliko od mene... znaci smejati se!!
 • Anonimus
  @ nisam nacionalista

  "... ako u Srbiji svi imaju pravo na SVOJE verske i nacionalne praznike zašto onda to isto pravo nemaju i Srbi???"


  odgovor na tvoje pitanje je pitanje:

  A što svi Srbi (i samo Srbi) mogu da odsustvuju za svoju slavu?
 • Bratislav  - odgovor za nisam nacionalista
  Zato sto postojimo i mi srbi koji smo protestanti, katolici, muslimani, budisti, nevernici,... Pitanje za Vas je zasto poistovecujete srpski narod sa pravoslavnom verom? Postoji nasih 60.000 sunarodnika u Luzicama, koje ovde niko i ne spominje samo zato sto su druge veroispovesti.
  Drzava, narod i vera nisu jedno te isto.
  Zelim Vam puno uspeha, zdravlja i srece u novoj godini, koju god po redu slavili po kojem god kalendaru.
 • nisam nacionalista  - @Anonimus 13:55
  Pa dobro "veliki" mozgu, pošto imaš jako visoko mišljenje o sebi, kaži mi gde sam ja to u komentaru stavio da je to većinska nova godina?
  Pa dobro "veliki" mozgu, pošto imaš jako visoko mišljenje o sebi, kaži mi gde sam ja to u komentaru stavio da bude opšti praznik za sve?

  Nauči sa RAZUMEVANJEM da čitaš šta je napisano! Poenta je, ako u Srbiji svi imaju pravo na SVOJE verske i nacionalne praznike zašto onda to isto pravo nemaju i Srbi???
  Možda ti ovako uprošteno dođe do onoga najmanjeg mozga, pa konačno nešto i zaključiš!

  Ne moraš baš svaki put da odgovoriš, iako nemaš šta da kažeš! Nekad si ipak pametniji kad ćutiš, možda te neko shvati za ozbiljno!

  Da se ti meni opametiš do nove godine, pa da možemo voditi IOLE KONSTRUKTIVNU raspravu, bez toga da se spuštam na tvoj nivo!
 • Anonimus  - V48
  Pametno. U ovoj zemlji nista ne funkcionise osim prevare i kriminala. Svaki dan moze da bude neradan. Nisu ovi na vlasti blesavi. leba nerada i igara i vladaj u krug.
 • Oki  - @mnogo pametni
  Prvo: teror vam u glavi, a džamahirija vam u gaćama.

  Nova godina po julijanskom kalendaru nema NIKAKVE veze sa SPC. Da ste ikada u životu pokušali bar malo da se raspitate o nečemu pre nego što to pretvorite u predmet svoje pljuvačine, saznali biste da crkva Novu gadinu slavi 1. septembra! Može se reći da je zbog toga pogrešno slaviti 13. januara bilo šta, može se reći čak i da je glupo - to su sve lični stavovi.

  Činjenica je, međutim, da VEĆINA državljana ima želju da taj dan slavi i obeležava (a ja lično među njima poznajem dosta ljudi koji niti su Srbi, niti pravoslavci, a pogotovo nisu neradnici). Dokle god ima tračka demokratije u ovoj državi, tu želju treba poštovati. Ako jednom postanemo fašistički ustrojena država - kao što to vi želite - tada ćete moći da diktirate po svojoj volji.

  Naravno, nema razloga ni da se manjinama ne ispoštuju praznici koje smatraju bitnim.
 • kako  - jos jedno cudo nevidjeno u zemlji Srbiji
  Kako moze sekularna drzava da ima pretezno verske praznike?
 • Anonimus  - @nisam nacionalista, ali - podržavam
  Veliki, mali, manji, malo manji mozak...a neko uopste nema mozga ili ga pogresno koristi! A sto se tice "vecinske" Nove godine...ko to jos slavi??
 • ja
  Видим овде све орни радни људи, уживају да раде хахаха рђавом к. свака длака смета...
 • nisam nacionalista, ali  - podržavam
  Hajde realno da razmišljamo!

  Ako katolici imaju pravo da POSEBNO slave svoj Božić i Uskrs koje im svi poštujemo, ako muslimani (malim slovom jer nisu narod već veroispovest, pa neka se ljute dok ne dokažu suprotno) imaju pravo na Kurban Bajram i Ramazan Bajram koje im svi takođe poštujemo, ZAŠTO onda VEĆINSKO, srpsko, pravoslavno stanovništvo u DRŽAVI Srbiji ne bi imalo ista prava?

  Da vas čujem "genijalci"?

  Za antiSrbe, za odgovor, hoću samo ARGUMENTE, a ne redovne budalaštine iz "malo manjeg" mozga! Jer za nekog postoji veliki i mali, a za nekog ipak mali i malo manji mozak!
 • Radenko  - Grci su uradili a zasto ne mi ?
  A ja bi vladi i crkvi predlozio da stave prste na celo i upitaju se ? zivimo po Gregorijanskom kalendaru to je cinjenica danas je 31 decembar ? zasto se verski praznici slave po drugom ? , nema logike ! Srpska nova godina KOJA BUDALASTINA
 • Anonimus
  Prvo neka se raspitaju kako u SPC slave Novu Godinu. Da li uopste slave? Ili neka proglase crkveni kalendar drzavnim kalendarom.
 • aerocasper  - neradnici
  jedno je nova godina, drugo je crkva, trece je kineska nova godina,
  samo smisljaju kako da ne rade, uzmu dva-tri slobodna dana, spoje sa vikendom i odmor 2 nedelje, sram ih bilo...
 • Anonimus
  Ovo će, normalno, iskoristiti oni koji najmanje rade, tj. državni službenici i javna preduzeća.
 • Novosađanin  - Ubrzanim koracima!
  Pravo ka pravoslavnoj džamahiriji! Samo malo ne razmišljaju da im je kalendar neprecizan, pa će za koju godinu da slave novu godinu u sred leta! Gospodo, ne može da slavite i jedno i drugo, ne ide.
 • Anonimus  - teror SPC
  Trebalo bi onda i 14. maj da bude neradan dan, po Julijanskom, zatim dan drzavnosti Srbije opet po Julijanskom...
 • Sugrađanin  - Podržavam predlog
  Međutim, da ne bi dolazilo do ustanovljavanja
  prekomernog broja ''nepotrebnih'' praznika,
  odlična kompenzacija bi bilo ukidanje
  ''DANA PRIMIRJA U 1-OM SVETSKOM RATU'', za koji
  nikome nije jasno s kojim ciljem je uveden..
 • Lucky boy  - Novogodišnja želja
  Predlažem da ceo januar bude neradan !

  a za posle da vidimo...
Dodaj komentar
Vaši podaci:
Komentar:
Pročitajte pre slanja komentara:
Komentari kojima nam skrećete pažnju na propuste neće biti objavljeni. Trudićemo se da grešku ispravimo.
Komentari koji se odnose na uređivačku politiku neće biti objavljeni.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti objavljeni.
Molimo Vas da se prilikom pisanja pridržavate pravopisnih pravila.
Molimo Vas da se prilikom ostavljanja komentara koncentrišete na temu. Broj karaktera je ograničen i više nego dovoljan.

PAŽNJA:
Komentari koji sadrže pretnju, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.
Nemamo nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje ili skraćivanje.
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije ovog portala.

Anti-spam zaštita
U prazno polje unesite anti-spam kod koji vidite na slici. Ukoliko ne možete da ga pročitate kliknite na sliku da vam se prikaže novi kod.
» Anketa

Zabranili biste mirne savesti?