Škotski naučnici razvili su sastojak koji bi mogao da uspori topljenje sladoleda, piše BBC.
Radi se o prirodnom proteinu BsIA koji pomaže da sladoled duže ostane smrznut na vrućini. Naučnici sa univerziteta u Edinburghu i Dundeju smatraju da bi sastojak mogao biti na tržištu za tri do pet godina.
Njegov razvoj omogućio bi i da u sladoledu bude manje zasićenih masti i manje kalorija. BsIA funkcioniše tako da veže vazduh, masnoću i vodu u sladoledu, što usporava topljenje. Sprečava i formiranje ledenih kristala, odnosno održava glatku teksturu sladoleda.
"Sladoled će se, naravno, ipak topiti, ali će duže zadržati stabilnost i manje 'kapati' okolo", rekla je profesorka Kejt MacPhee.
Naučnici su razvili metodu proizvodnje proteina koji se prirodno pojavljuje u nekim namirnicama i prijateljskim bakterijama.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar