Otkriven sastojak koji usporava topljenje sladoleda

Škotski naučnici razvili su sastojak koji bi mogao da uspori topljenje sladoleda, piše BBC.
Škotski naučnici razvili su sastojak koji bi mogao da uspori topljenje sladoleda, piše BBC.

Radi se o prirodnom proteinu BsIA koji pomaže da sladoled duže ostane smrznut na vrućini. Naučnici sa univerziteta u Edinburghu i Dundeju smatraju da bi sastojak mogao biti na tržištu za tri do pet godina.

Njegov razvoj omogućio bi i da u sladoledu bude manje zasićenih masti i manje kalorija. BsIA funkcioniše tako da veže vazduh, masnoću i vodu u sladoledu, što usporava topljenje. Sprečava i formiranje ledenih kristala, odnosno održava glatku teksturu sladoleda.

"Sladoled će se, naravno, ipak topiti, ali će duže zadržati stabilnost i manje 'kapati' okolo", rekla je profesorka Kejt MacPhee.

Naučnici su razvili metodu proizvodnje proteina koji se prirodno pojavljuje u nekim namirnicama i prijateljskim bakterijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.