Autor: Novosti

Info
05.06.2016.
13:13 > 16:30
Mali maturanti moraće da se potrude i osvoje veliki broj bodova na završnom ispitu ako hoće da budu sigurni da će moći da upišu željenu školu.
  • HA HA HA

    06.06.2016 15:59
    već vidjeno
    Roditelji vukovaca sa poklonjenim ocenamapodržavaju ovaj sistem.
    Šta ih briga,za ostale, njihova deca su profitirala na račun vrlodobrih i ostalih odličnih učenika kojima ocene nisu poklonjene.
    Pa kao ne shvataju u čemu je problem ha ha ha
  • DISKRIMINISANA DECA

    06.06.2016 13:45
    ništa novo
    Možda tebi i nekima JESU POKLONJENE ocene ,da bi bila vukovac ili imala veći prosek i dobila veći broj bodova za upis,
    Problem je što ocene nisu POKLONJENE SVIMA
    Tako da oni kojima NISU POKLONJENE OCENE IMAJU MANJI BROJ BODOVA.
    Recimo velikom broju vrlodobrih i odličnih djaka koji nisu vukovci, ocene NISU POKLONJENE , a svaki bod i SVAKA OCENA za upis je bitna, računa se PROSEK
    Deca koja NEMAJU POKLONJENE OCENE SU DISKRIMINISANA, jer će teže ili NIKAKO upisati željeni smer(deficit bodova u startu)
    Zaštitniče prava gradjana, oglasite se!
    Da li je normalno da za upis u novosadskim gimnazijama, ekonomskoj, medicinskoj i elektro školi treba imati MINIMUM 90 bodova? A u Vrbasu, Somboru, Bačkoj Palanci, Bačkom Petrovcu itd MINIMUM 65!?
  • nista novo

    06.06.2016 08:49
    Ne razumem sta je ovde novo. Ja sam u skolu isla osamdesetih, isto je bilo. I sama sam bila vukovac, a sasvim sigurno je bilo predmeta koje nisam volela, pa ni znala za peticu, pa su se neke ocene poklanjale, meni ko i drugima. Besmislena i nepotrebna praksa, ali na kraju sve dodje na svoje. Profiltrira zivot zito od kukolja. Mozda cete ako ste zito morati da promenite livadu i odete u neke inostrane, ali ni to nije kraj sveta, bar cete biti okruzeni sebi slicnima.
  • Sosa

    06.06.2016 01:42
    lala
    A ja ti lepo govorila Lalo da presrećeš i ti nastavnike.
    Sad bi i naš Rada imao 70 bodova, pa bi bio automatski upisan.
    A ti nisi, -
    E sad smisli di ćeš ga upisati ,čak i da test reši skroz.
    Za upisati gimnaziju, ekonomsku i elektroškolu četvorogodišnju treba minimum 90 bodova.
  • lala

    05.06.2016 23:30
    Samo da dodam
    Znase kome se poklanjaju ocene,skolsim mecena i deci "bitnih" roditelja.
  • lala

    05.06.2016 23:25
    ammmm
    Gde su bajni roditelji sto presrecu nastavnike po skoli i van nje da se bi se njihovom celjadu izaslo u susret i popravila ocena.Cak se spominje i neki mito kad presretanja ne urode plodom...
  • Vukovac

    05.06.2016 18:05
    ja se ne sekiram puno
    Ocena je merilo znanja, to kažu moji nastavnici, pa su mi zato svake godine poklanjali ocene iz fizičkog, muzičkog, tehničkog i likovnog, a kad usfale dve tri ocene iz matematike, srpskog i sl. da budem skroz odličan to mi je ispravilo Nastavničko veće.
    Na takmičenja školska nisam išao, jer ne volim da se takmičim i nisam imao nagrade s republičkog takmičenja uostalom, to niko više ne računa.
    Pošto sam dobro dete, škola mi je priznala nagradu za najbolje napravljenu krpenu lutku na nivou mesne zajednice, da bih imao i Vukovu diplomu.
    I ja zasluženo imam 70 bodova iz osnovne škole, pa ne moram mnogo da učim za prijemni koji nosi samo 30 bodova. Obezbedili su mi upis.
    Nek se muči moj drug Pera, on je jedva odličan djak stalno bio, davali mu 3 i 4 iz muzičkog i tehničkog, pa mu Nastavničko veće normalno onda nije poklonilo ni ocene iz srpskog i matematike!
    E taj Pera nosi 64 boda iz prethodnog školovanja! Neka crkne od spremanja testa znanja!Mora ga uraditi za svih 30 bodova ako hoće da upiše četvorogodišnju školu!
    A zamislite taj Pera ima i osvojena mesta na republičkom takmičenju i to u sedmom i u osmom razredu i ne računa mu se!
    Jer nije ovako svestran kao ja- ja sam vukovac.
  • Inspektor Višekruna

    05.06.2016 17:46
    Kazne
    A gde su kazne za škole, u kojima se često dešava da skroz odlični đaci urade testove na nivou koji bi očekivali od nekog ko ima prosek oko 3?
    Takvih je mnogo, ali treba paziti i na komisije za žalbe, lično znam za slučaj kada su upravo lažnom odlikašu nakon žalbe, priznat po zadatak na sva tri testa.
  • Zbogom pameti

    05.06.2016 17:39
    Ns
    Pa na ovaj sistem 70% iskukane ocene, a 30% ZNANJE dobijamo zgodan način da vezisti i kukumavke više ne upisuju i završavaju Gega mega, SINGIDUDU , NEZBITE i troše pare,upisivaće državne fakultete i najbolje škole!
    Zato se i osvojena nagrada na republičkom takmičenju u prethodnom školovanju više ne računa!
    Alal vera prosveto!
    Računajte da ste svaki put kada ste jednom detetu poklonili ocenu iz bilo kog predmeta (sve se računa) individualno ili na Odeljenskom veću SMIŠLJENO OŠTETILI SVU OSTALU decu koja poklonjenih ocena nemaju.
    Sram Vas sve bilo!
  • PREDLOG

    05.06.2016 17:05
    HITNO
    Tehnička Vlada pod hitno da stavi van snage ovu glupost koju je napravio ministar Verbić, na taj način što bi se kao JEDINI KRITERIJUM za upis vrednovao uradjeni test STVARNOG ZNANJA, a uspeh iz prethodnog školovanja da se ne vrednuje!
    Pa za talente koji su u prethodnom školovanju osvajali medalje na republičkim takmičenjima je g-din Verbić, pre dva meseca dodatne bodove ukinuo i nije ni trepnuo!
    Ako nećemo da dobijemo još jednu nesretnu generaciju dece kojoj STVARNO ZNANJE NIJE OMOGUĆILO DA UPIŠU ŽELJENU ŠKOLU!
    Dosta sa guranjem nesposobnih!Nesposobni onesposobljavaju sposobne!
    Prosvetni radnici zašto ćutite?
  • Ns

    05.06.2016 15:37
    Onda je ovaj sistem 30%, 70% iskukane ocene banjica za odlikase bez osnova.
  • Učiteljica

    05.06.2016 14:10
    Vukovac
    Pa ona deca koja su skroz odlična, za njih nije problem. Uradiće test 100% i upisaće se.
    Ili znaš ili ne znaš!
    A vukovci znaju SVE, sudeći po ocenama.......
  • Jedna mama

    05.06.2016 13:54
    Vukovac
    Ako bi se test za upis srednje škole polagao u željenoj srednjoj školi i to bio jedini kriterijum upisa- upisani bi bili oni sa njaviše znanja.
    Sve dok za prosek 5,oo u završenoj bilo kakvoj i bilo kojoj osnovnoj školi, država poklanja detetu 70 bodova , a za test znanja dete osvaja mximum 30 bodova , mogu se gurati NESPOSOBNI,a potiskivati talenti.
    Merilo dobrog djaka u Srbiji je OCENA, a ne ZNANJE. Znanje odavno nije na ceni.
  • Dejan

    05.06.2016 13:27
    Inflacija ocena
    Daleko od toga da je ovo novost. Još kad sam išao u više razrede osnovne škole (a rođen sam 1993.) sam gledao statistiku koja je prikazivala prosečan uspeh odeljenja. Pojedini niži razredi su imali proseke oko 4,90, pa čak i više. Da li je moguće da u su u celom razredu svi zaslužili maksimalne ocene iz svih predmeta?! Pa mi smo onda kolektivno genijalci! Ili stvari ipak nisu baš takve...

    U Australiji deca od prvog razreda osnovne škole uče osnove programiranja. Naravno, ne programiraju spregnute liste u C ili C++ jeziku, već osnove logike, tautologiju, I, ILI, NI, NILI relacije i tome slično. Kod nas deca u prvom razredu osnovne škole umesto ocena dobijaju cvetiće, sunce, sneška belića... Par godina kasnije, ta deca u Australiji su nakon završenog školovanja spremna da zauzmu visoko plaćena radna mesta i da uživaju u životu. Par godina kasnije, deca u Srbiji su završila srednju metalokobasičarsku školu, kupila diplomu Megableje ili Singiduduka i spremna su za Farmu, Parove ili Narodnu skupštinu gde će pričati o kafama, ćevapima i mrtvačkim sanducima na konstitutivnoj sednici.

    Nema lakšeg načina da uništiš jedan narod, od toga da mu uništiš obrazovni sistem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna