Autor: Tanjug

Info
07.07.2016.
16:44 > 17:01
Pet privatnih univerziteta potpisalo je danas Deklaraciju o unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja u Srbiji i naglasilo "da se do kvalitetnog obrazovanja može doći slobodnom konkurencijom i izjednačavanjem privatnih i državnih univerziteta".
  • PRIVATNIK

    09.07.2016 09:59
    Gloria
    Nisi razumela draga moja. Nije stvar u studiranju mog deteta.Stvar je u tome da ja kao privatnik neću biti izjednačen sa vlasnicima privatnih fakulteta po uslovima poslovanja ako ovaj predlog prodje.
    Novac za studente koji upišu privatne fakultete država bi odmah prebacivala na račun privatnih fakulteta .
    A ja novac za korisnike mojih usluga NE DOBIJAM od države.Korisnici mojih usluga se snalaze za novac na razne načine ili nemaju dovoljno novca, pa ja moram da snizim cenu svojih usluga, jer poslujem tržišno .
    Tražiću i ja da država beskamatno kreditira sve korisnike mojih usluga i da mi plaća po punoj ceni.Odmah bih radio punim kapacitetom! Shvataš?
  • Pipi

    08.07.2016 19:21
    Ja ne mogu da verujem da se gospodin koji mi je odgovorio na komentar tako čudi tvrdnji da državni fakulteti takođe štancuju diplome. Gospodine, gde vi živite? Žao mi je ako vam je teško da čujete, ali tako je, državni fakulteti ni po čemu nisu moralniji od privatnih i to je puna istina, a upravo mnogi od njih "žive" na račun kritike privatnih fakulteta. Ne branim privatne fakultete, samo govorim da živite očigledno u 1985. godini ako vama to još nije jasno. I te kako se državni fakulteti završavaju poznanstvima mama i tata sa profesorima, dekanima, studenti koji imaju veze izvlače najlakša moguća pitanja pred očima punog amfiteatra, ocene se prodaju i iza svih diploma ne stoji realno znanje. Sve to dešava se na državnim fakultetima, ali ako vi želite da verujete u dogmu kako su srpski državni fakulteti neki kvalitet i suv moral, to je vaša stvar i vaša zabluda. Moju najbolju prijateljicu sa prosekom preko 9,70 na državnom pravnom nisu hteli ni da uzmu u obzir za asistenta, jedva su čekali da ode, već poslove na istom fakultetu dobijaju sa mnogo nižim prosekom, a nekad pokušavaju da proguraju na filozofskom fakultetu i one koji nemaju čak ni 8,0 u zvanje asistenta. A što se znanja tiče, istina je da se privatni fakulteti brže završe, ali je istina i da u biti ni po čemu kod nas nisu gori od državnih, kad se sve sabere i oduzme. A ko hoće da uči, učiće sa ili bez fakulteta.
  • Šamlov

    08.07.2016 15:46
    obraz
    Ja sam skoro završio svoj radni vek kao mašinas po struci,fala bogu...da kazem !!!!nemam ništa protiv obrazovanja ,ako to stvarno čini,ali ako se ljudi obrazuju samo zato da bi imali veću platu,zbog tog magičnog kjeficijenta x vrednost boda=plata,eee onda je to bez veze jer sledeća računica kaže...diploma više škole košta od 2500 eura pa do 5000 eura (lupam iznos,mada možda i ne grešim) ee kroz razliku u plati to će mi se ili mu se vratiti,u svemu tome znanje je na zadnjem mestu,kažu Novom Sadu treba 6000 IT stručnjaka aa gde će oni to da rade i koje su to firme Novi Sad je mrtav što se industrije i privrede tiče.Postavlja se pitanje ko će u ovoj zemlji da radi ako svi postanemo akademski gradjani,ko će nešto stvotiti ,napraviti obrati.zamesiti kilogram hleba,u školama nema više zanata,ne uči se kako od ništa napraviti nešto i to prodati,mi frabrike nemamo,radnika ,još malo i zemljoradnika jer se poljoprivredni proizvodi uvoze iz Albanije,kupus ,paradajz,salata i ostalo,a što je najgore ti Albanski proizvodi stižu u ustanove gda se sprema hrana za decu........niste znali ee sad znate eee takva smo mi zemlja...pre svega lični interesi pa po cenu tudjeg zdravlja...treba li nama obrazovanje uopšte????
  • IZJEDNAČITE SE

    08.07.2016 15:42
    Odredite visinu školarine i jedni i drugi koja pokriva vaše troškove,
    Ko hoće da studira neka plati.
    Nekom će platiti mama i tata, neko će podići kredit, pa ga vraćati od plate.
    Za talente i privatni i državi fakulteti neka odobre stipendije u visini školarine, za svoje studente, ako im isti talenti trebaju.
    Sve ostalo je prazna priča za otimanje budžetskih para.
  • ns ja

    08.07.2016 15:16
    lezilebovići i neradnici bi da se izjednače sa pravim studentima?
  • Nikola

    08.07.2016 14:21
    zabluda
    Ja mislim da je velika zabluda to da drzavni fakulteti pruzaju vece znanje studentima od privatnih. Zavrsio sam PMF(informatiku) u Novom Sadu pre 15 godina, i uzasnut sam planom i programom, kao i kvalitetom nastavnog osoblja. Od celokupne materije zvakane na faxu, samo mi je 2% trebalo u buducem poslu dok su sve ostalo bile davno prevazidjene stvari koje nikome u privredi ne trebaju. Kad se setim samo da smo ucili neke programske jezike iz 1978. godine za koje niko sem tih profesora tamo ne zna a moji vrsnjaci su u to vreme po privatnim fakultetima ucili sve ono sto je trenutno u trendu i zaposlili su se mnogo brze nego ja jer su imali daleko primenjivije znanje u privredi od onoga koje je meni pruzio PMF. Tako da prica o drzavnim i privatnim fakultetima nije uvek crno bela i dosta toga zavisi od samog programa koji fakultet sprovodi. Bolje moderan i dobar privatni fakultet na kom ce student moci da stekne trenutno potrebno znanje privredi, nego stari drzavni fakultet za zastarelim planom i programom.
  • komsija

    08.07.2016 14:02
    fakulteti
    Fakulteti su neprofitne ustanove a ne "preduzetnicki poduhvati" i "instituti za majku i dete". Do god bude tako umoricemo se od trcanja u mestu a eventualno znanje ce biti kolateralna greska.
  • BABA VANGA

    08.07.2016 13:20
    Osećam da ako ovaj predlog prodje, privatni fakulteti počeće masovno da se osnovaju.
    SVI ĆE STUDIRATI O TROŠKU BUDŽETA.
    Svi će imati fakultetske diplome.
    Doktor nauka biće svako ko bude hteo.
    Bićemo najobrazovanija nacija.
  • Daria

    08.07.2016 12:45
    Glorija
    Draga Glorija i ti kanda meriš sve sa količinom novca, kao i privatnik.
    Samo razlika je u tome što privatnik meri količinu SVOG novca koji treba da uplati u budžet, a ti meriš količinom TUDJEG novca koju treba dobiješ iz budžeta.
    Dosta demagogije o "dobrim" djacima koji bi hteli da se školuju o tudjem trošku, za nepotrebna zanimanja i za državu i za one koji taj novac u budžet uplaćuju.
    Vaše akademsko školovanje, vaša privatna stvar.
    U Banku po kredit,pa vraćajte taj nebitni novac od budućih plata.Toliko.
  • Adonis 76

    08.07.2016 12:41
    Vrednoća
    Po pravilu na privatne fakultete se upisuju oni koji nisu uspeli da se upišu na državni zbog nedovoljnog znanja. Činjenica je da se diplome na privatnim fakultetima stču brže nego na državnim. Postavlja se pitanje da li su loši đaci najednom dobili neko prosvetlenje pa su postali pametniji ili je u pitanju ono drugo o čemu svi pričaju tj. da se mora dobiti ono što je plaćeno.
  • Spectator

    08.07.2016 12:31
    Kriterij
    Sigurno je da ima i državnih fakulteta na kojima se prodaju ocene na pojedinim predmetima, ali da se prodaju diplome kao što se to radi na nekim privatnim fakultetima toga sigurno nema. Jedino ne mogu garantovati za Prištinski univerzitet izmešten u Kosovsku Mitrovicu, a čuo sam da se tamo lako stiču doktorske titule.
  • Pipi

    08.07.2016 11:28
    Sve bi bili u pravu, samo jos kada biste priznali sebi jos jednu cinjenicu, a to je da se diplome prodaju i na drzavnim fakultetima i to naveliko. A to sto neko misli da je pozitivan kriterijum kad 10 puta padnes ispit, kao jelte, to je dokaz kvaliteta fakulteta, to pokazuje koliko plitko razmisljate. Profesor kod kog student treba vise od 2-3 puta da izađe na ispit da bi položio je loš profesor. A fakulteti masovno prodaju diplome i privatni i državni i to je istina i svi treba da odgovaraju, koji to rade.
  • Može

    08.07.2016 11:26
    Pa može. Učinili su sve da se državni fakulteti izjednače sa privatnima (pitajte Radeta SNS Doroslovačkog kako se najbrže srozava fakultet), tako da je ovo sasvim normalan sled događaja.
  • Branislav

    08.07.2016 10:18
    Kada dođe narodna vlast na Vlast, svim kupcima diploma ćemo oduzeti radni staž i krivično goniti. Samo da ne mislite da ćete proći bez posledica.
  • konj

    08.07.2016 09:34
    srbijo majko
    Što kaže Pera Kabaničar smejem se a plakao bi.Bežite deco.
  • PRIVATNIK

    08.07.2016 09:30
    *
    Stipendije treba da dobijaju talenti, sportiste osvajače medalja da finansira država, a ostale talente firme koje planiraju da ih zaposle.
    Zašto bi država ulagala novac za studiranje zanimanja koja nisu deficitarna i kojima ne može kasnije ponuditi posao?
    Ako se podižu krediti kod banaka za automobile, zimovanja, letovanja i sl, ne vidim zašto neko ne bi podigao kredit za studije?
    Kada diplimira, neće više biti siromašan, imaće posao i platu, pa neka vraća kredit bankama.

  • Boxy

    08.07.2016 09:06
    pravda za obrazovnu mafiju
    Kao i svaka mafija koja je svoj kapital i uticaj stekla mutnim poslovima, i ovi visokoškolska mafija sad hoće da legalizuje svoje poslove uletanjem na budžet.
  • Александар

    08.07.2016 08:33
    Учи Ти, учи Ти и само учи Ти
    Ко хоће да учи, учиће и на приватном и на државном факултету, ко хоће да муља није му важно да ли је приватни, државни или муфтијин.
    А некима џабе и факултет, и што су били најбољи, и што су учили дан и ноћ када нас упропастише...
  • Mile

    08.07.2016 08:19
    A kako bi bilo da se objave plate privatnih i državnih fakulteta, pa da i tu govorimo o izjednačavanju. I u tome da su privatni fakulteti često bolje opremljeni od državnih, i e može se generalizovati da tam ništa ne valja Na državnim fakultetima već godinama je neegativna selekcija kadrova, naročito od kako se doktor nauka postaje s 3o godina i odmah dobija premet. Bolonja je uvela opšti grabež za bodovima, sumanuto pisanje praznih radova da bi se namakle reference u odgovarajućim časopisima, št se plaća debelo. Nije stvar u nejednakosti kvaliteta, već u opštem nekvalitetu fakultetske nastave u Srbiji.
    A onaj št kaže da fakultet nije potreban, valjda mu nikakvo obrazovanje nije potrebno. Neka ide u pećinu i tamo živi. Problem jeu opštoj devalvaciji obrazovanja u Srbiji, vladavini neznanja, gluposti, agresije i destrukcije!
  • Lola

    08.07.2016 07:06
    najsramnije nešto,....
    Hitno ukinuti sve privatne fakultete,kako ne bi dalje dolazilo do
    "zaglupljivanja nacije".
    Znamo ko, kako i gde stiče diplome privatnih fakulteta i
    kakav je kvalitet istih.
    Privatni fakultet danas završava svako ko ima nekoliko hiljada eura, a
    puno "studenata" je starosnog doba od 40-60 godina.
  • Rusofil_IQ0

    08.07.2016 04:07
    Nazalost toliko smo zatucani da je to strasno, kao neko ko je studirao drzavni 5 godina a posle je upisao i privatni, mogu da kazem da znanje pre svega zavisi od studenta a fakulteti su nam DNO DNA pre svega drzavni!!!!
    Privatni ako se trazi fakultet radi znanja mogu vise da ponude, ali nazalost postoje i masa onih kako drzavnih i privatnih kojima je prvi cilj $$$
    Ali u sustini papir u srbiji ne vredi nista jer je korupcija na svakom koraku nenormalna samim tim i siti papr vise ni ne garantuje znanje vec doslednost bubanja onog sto ti se servira!

    Da smo normalna zemlja jedinobi se priznavao CV kao u celom normalnom svetu tako ako na faksu ne staziras u nekoj priznatoj firmi i tako naucis i pokazes sta znas tebi se ni vani ne ceni papir nimalo!
    A to ce SRBENDE uradid na sveti nikadm tu svrstavam i 80% vas komentatora koji zivite na nebu i jos lazete sebe da nesto konkretno i iskoritivo znate! (vast izuzecima ako nisu svi imigrirali!)
  • 43maket

    08.07.2016 01:08
    изједначити у свему
    Ako treba da se izjednače privatni i društveni fakulteti, onda treba da se izjednače u svemu: u uslovima za izbor profesora, u obavezi da održavaju nastavu na studijskim grupama koje nisu "profitabilne" (mali broj studenata), u obavezi da prikažu javno radove svojih profesora, da objavljuju masterske i doktorske teze, da objavljuju referate za izbor, da odlaze u penziju po sili zakona, da polažu račune o finansijama, da idu na tender za nabavke, da biraju rukovodeća tela tajnim glasanjem... ima još, ali je i ovo dovoljno.
  • DonJuan

    08.07.2016 00:53
    Pa vec su izjednaceni, da ne kazem da danas imaju prednost ovi sa drzavnog, jer po pravilu imaju i vezu za posao. Sprdacina od drzave. NapreDNO.
  • grb

    08.07.2016 00:26
    Zanat!
    Fakultetska diploma je potpuno nebitna i nevazna stvar danas. 98% ljudi nakon zavrsenog faksa apsolutno nije u stanju nijedan jedini posao da radi. Ni onaj za koji su studirali niti bilo koji drugi. Na istom su nivou kao nakon srednje skole... Koji poslodavac njih zeli kad ne moze da ih unovci, vec treba opet da ulozi u njih i njihovu obuku? Pre ce uzeti nekog klinca kom ce davati manju platu (zbog manjeg koeficijenta) a obavljace mu isti posao, na duze staze verovatno i bolji... Kamo lepe srece da sam pre 10 godina odlucio da ne idem na fakultet, nego da novac i vreme ulozim u sebe i svoje radno iskustvo. Ovo izjednacavanje fakulteta je potpuno logicno jer nijedni ni drugi ne vrede ni k...
  • Siniša Veliki

    08.07.2016 00:01
    Koliki je PDV na kupovinu doktorata?
  • mrmot

    07.07.2016 22:50
    Ahhhhahahaha ... i onda da ugasimo svetlo i to je to ... kraj
  • Zivan

    07.07.2016 22:46
    Ali onda ni privatni univerziteti, slicno elitnim americckim, ne bi smeli biti profitno orijetisani...
  • Che

    07.07.2016 22:45
    Dr.
    Najbolje svi gradjani da imaju diplome i doktorate.odes na trafiku i kupis lepo diplomu molim lepo dobar dan treba mi diploma ta i ta koliko treba izvoli te.hahahha samo napredno.toma diploma.
  • *

    07.07.2016 22:32
    @PRIVATNIK
    Sa kojim pravom javno izjavljujete "Neka studira ko ima da plati". Baš u našoj Srbiji ima jako puno vredne i pametne dece čiji roditelji jedva krpe kraj sa krajem a deca uredno daju ispite. Po Vama oni nemaju prava da postanu akademski građani jer su "siromašni"? A pre bi važilo NEKA IDE NA PRIVATNI KO IMA DA PLATI kao i do sada.... A krediti su ravni samoubistvu u ovoj državi, ne znam da li ste imali to iskustvo KAO PRIVATNIK. Reklo bi se da su korisnici Vaših usluga verovatno neredovne platiše pa imate problem sa naplatom, to jedan dobar pravnik može da Vam reši. Bolje da se od naših poreza kao fizičkih lica i Vaših kao privatnika pare troše na studente nego na neke lažne edukacije seminare i kupleraj po javnim preduzećima...
  • vuk

    07.07.2016 22:20
    Slozio bi se da bi ovo trebalo tako urediti, ali sa danasnjim sistemom vrednosti u drustvu, ovo ce jos vise unazaditi i obrazovanje i drustvo. Iako i nisam siguran da je kapitalizam pravi put, ali ako i kada budemo ziveli u pravoj trzisnoj privredi, kada profit bude najbitniji i profitabilne kompanije budu zaposljavale najveci broj ljudi, onda ovo moze da se uradi. Samo tako, nikako drugacije!
  • Hadus

    07.07.2016 22:17
    Za moraliste
    Diplome se kupuju i na državnim fakuletima. Jedina razlika između državnih i privatnih fakulteta po ovom pitanju je što ovi na privatnom to ne kriju. Završio sam Pravni fakultet u Novom Sadu, za pet godina, ne radim u struci, ali jako dobro znam kako ljudi umeju da muvaju na ispitima, pogotovo ako si u ekipi crnogoraca koji glat prolaze 80% ispita, ili kako neki od profesora 4 godine provlače kroz studije svoje rođake koje niko ne poznaje, samo ih vidiš u roku kako idu sa indeksom od kabineta do kabineta i skupljaju ocene... Da se ne lažemo muljačine ima svuda. Imam kolege koje su završili fakultet sa prosekom iznad 9 a upotrebno znanje stečeno na fakultetu je 0, sa druge strane, znam advokate koji su završavali privatne fakultete a posao drže u malom prstu...
  • Zabrinuti...

    07.07.2016 22:12
    Tragedija...
    Da se izjednače???...A čime, muko naša tragična, kupovinom ne znanja?...Osnovne stvari ne znaju. Tužna je sve i tragična naša realnost...
  • za studenta odgovor

    07.07.2016 21:44
    mimimi
    da kad je drzavni fakultet i kupovina diploma to je tada afera.a kod privatnih je to redovna praksa.
  • Gloria

    07.07.2016 21:27
    Privatnice ti i jesi izjednacen jer tvoje dete, ukoliko je dobar djak, i sada moze da studira o trosku drzave. Druga je stvar ako nije i ukoliko sve meris kolicinom novca. Onda je ovaj tvoj komentar razumljiv.
  • politika

    07.07.2016 21:26
    Zukorlic jos nije ni seo na fotelju predsednika odbora za obrazovanje a vec je poceo. Tako vam i treba kada ne razmisljate dok glasate.
  • Mira

    07.07.2016 21:23
    Sramota
    Drzavni fakulteti su losi. Privatni - oni koji su im dali akreditaciju treba da idu u zatvor. Mogli bismo da napravimo akciju - da postavljamo imena ljudi koji su preko noci dobili diplome. A ima ih ... mnogo
  • Kaligula

    07.07.2016 21:16
    Izjednacice skotovi i ovo, mozemo mi samo gledati..
  • Student

    07.07.2016 20:41
    I S T I N A
    Svi kao spominju i kude kvalitet privatnih fakulteta. Podsetite me "afera index" i kupovanje diploma je bilo povezano sa... a da, DRŽAVNIM fakultetom!!!
  • Ivan

    07.07.2016 20:38
    Ne postoji "drzavni" fakultet! Svi oni su u vlasnistvu dekana i profesora a i pojedinih privatnih firmi iz senke. Naravno niko od njih nije ulozio 1 dinar svojih privatnih para u fax vec cerupaju drzavno a studenti i dalje uce staro...
  • NS

    07.07.2016 20:32
    Ah ti divni drzavni fakulteti, svi nasi pametni politicari imaju po jedan, takodje svi mladi koji zavrse odmah nadju posao u struci i sto je najvaznije profesori imaju po nekoliko ogromnih plata! Cemu stvarno praviti konkurenciju u visokom obrazovanju?!
  • Anonimus

    07.07.2016 20:12
    Ovi definitivno nisu normalni! Šta da se izjednači ?!? Zna se ko studira na privatnim "fakultetima". Ovo bi dovelo do gašenja državnih fakulteta. Na privatnim se godina završava u junu, svi imaju dobre ocene, nema obnavljanja godine ( osim u slučaju da nemate para da platite školarinu). To automatski znači da bi "studenti" sa privatnih fakulteta zauzeli sva mesta u domovima i pokupili sve stipendije , jer na njihovim fakultetima kriterijumi ne postoje. Samo plaćanje.
  • Mile

    07.07.2016 19:58
    Ujednačavanje da - ali u kvalitetu.Svako drugo izjednačavanje (bez ujednačavanja kvaliteta studija) vodilo bi povećanju kupovne cene diplome na privatnim fakultetima i srozavanje njene upotrebne vrednosti na tržištu rada
  • Mara

    07.07.2016 19:57
    Moze malo sutra! Kad kruterijumi budu isti i kad se pogase kaubojstine koje su prodavale diplome mozda, ovi trenutni ni u ludilu.
  • PRIVATNIK

    07.07.2016 19:52
    BUDŽET
    A da se svi malo otkačite sa budžeta?
    Neka studira ko ima da plati.
    Kome treba studentski kredit nek ode u BANKU, pa neka ga kreditiraju do mile volje.
    Ili ću da tražim da država kreditira i korisnike mojih usluga.Da budemo svi ravnopravni korisnici i punioci budžeta.
  • Pera_Kabaničar

    07.07.2016 19:31
    Smešno do bola
    Ove gazde privatnih fakulteta su ili blesavi ili se prave blesavi? Pa zna se kako se danas završavaju privatni fakulteti, i Tomislav Nikolić je završio privatni fakultet uz sve obaveze koje ima. Smešno do bola. Hajde da napravimo testiranje diplomaca državnih i privatnih fakulteta, pa da se vidi razlika. Uh, ne znam da li da se smejem ili da plačem.
  • Poreski obveznik

    07.07.2016 19:25
    stipendije
    Država treba da daje talentovanim sportistima,muzičarima i sl.(tako rade Američki univerziteti), a ne SVIMA koji zažele da studiraju na bilo kom fakultetu! Svašta!
    A ja da plaćam kroz uvećane poreze da bi neko bio vlasnikn fakulteta.Ne može! Neka osnivači i vlasnici fakulteta sami servisiraju svoj biznis. Samo još oni fale da se nakače na budžet.
  • Ana

    07.07.2016 18:27
    strucnjaci
    Kako da ne!
  • Kako da ne

    07.07.2016 18:07
    Nikad! Pa ni onda. Diplome privatnih fakulteta ne bi trebalo da se priznaju u državnim institucijama, a privatnici ako hoće da zapošljavaju one koji su završili privatni fakultet - OK.
  • Orion

    07.07.2016 17:38
    NIKAD
    DA SE IZJEDNACE? pa da, placanje diplome i sticanje je isto....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna