Autor: B92

Info
03.12.2016.
17:59
Slučaj Slavice Burmazović čiji suprug je pre godinu i po dana oteo i odveo njihovu decu u Tursku, otvorio je pitanje da li je potrebna pisana saglasnost roditelja za dete koje putuje van Srbiji, pogotovo ako putuje samo ili sa jednim roditeljem.
  • Mica

    26.03.2018 22:22
    Zdravo, interesuje me da li je potrebna potvrda o potpisu jednog od roditelja ako je vanbracna zajednica bila u pitanju a roditelji su se razisli?
    Jer tu nema razvoda, niti sudske odluke kod koga je dijete.
  • Maja

    10.07.2017 19:51
    Saglasnist
    Da li je potrebna saglasnost roditelja ako se dete vraca sa mora sa prijateljima odnosno ulazi u Srbiju sa njima? A otputovalo je sa roditeljima!
  • @Deja

    03.12.2016 23:35
    Ako su roditelji u braku ili razvedeni s dele starateljstvo obojr potpisuju saglasnost za pasos
    Samo u slucaju kada samo jedan roditelj ima puno starsteljstvo potpis drugog nije potreban
  • Deja Udruženje očeva

    03.12.2016 22:34
    Nije tačno
    Po međunarodnoj konvenciji koju je i Srbija potpisala, dete izvedeno iz zemlje bez saglasnosti drugog roditelja se smatra kidnapovanim detetom. Sva dosadašnja izvođenja a za koje je drugi roditelj pokretao postupak su se tako tretirala! Biometrijski pasoš se izdaje uz saglasnost jednog roditelja, a trebalo bi uz saglasnost oba samo što se to ne poštuje, niko nikada ne kontroliše da li dete ima saglasnost, odatle i zloupotrebe
  • Limanka

    03.12.2016 22:30
    Potpuna nebuloza...
    Ja sam razvedena, samostalno vršim roditeljsko staranje o detetu. Kada otac mog sina vodi naše dete u inostranstvo, uvek uzima od mene potvrdu.
    Poučena svim mogućim negativnim iskustvima i mogućim zloupotrebama od strane bivšeg muža, ja takođe od njega tražim tu potvrdu. Zamislite situaciju samo: otputujete sa detetom negde, bivši ili sadašnji suprug/a, iz ko zna kakvih razloga, prijavi da ste oteli dete...Dragi moji, kada imate potvrdu to je nemoguće...
    Država bi morala da ove potvrde uvede kao obavezujuće i da se one pregledaju prilikom izlaska iz zemlje.
    Stranci su prilično rigorozni. Ja sam u praksi imala slučaj da mi potvrdu nisu tražili na ulazu u jednu zapadnoevropsku zemlju, ali jesu - na izlazu. Pa onda (dete ima drugačije prezime od mene), sledi ispitivanje, zašto, kako, gde, kuda idemo...kako moje tako i detetovo. I upozorenje da ubuduće potvrda mora biti na engleskom! Iako nije bilo nimalo prijatno, svesna sam da ovim procedurama, svi oni koji ih traže, rade na smanjenju zloupotrebe dece!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna