Autor: Sputnik

Info
04.12.2016.
12:23 > 11:39
Već stotinama godina naučnici i teolozi (svako za sebe) pokušava da otkrije poreklo Vitlejemske zvezde — misterioznog biblijskog simbola koji je tri mudraca doveo do pećine u kojoj je rođen Isus Hristos.
  • Andrea

    04.12.2016 14:06
    @ ha ha
    Covek moze biti vernik, a i ne mora, ali treba da zna osnovne stvari o Hriscanstvu, jer je to deo opste kulture. U vreme rodjenja Isusa Hrista, bio je popis stanovnistva u Rimskom Carstvu i svako je morao da ode u mesto gde je rodjen, da bi se upisao. Zato su Marija i Josif otisli u Vitlajem, Betlehem, da se upisu. Posto je u gradu vladala strasna guzva i sve gostionice su bile zauzete, Marija i Josif su se sklonili u jednu pecinu u blizini grada. Ta pecina je, inace, sluzila pastirima kao stala, da nocu sklone stoku, jer je bilo zimsko doba. Posto je bila pred porodjajem, Marija se te noci porodila na slami u pecini, to jest stali. Noc je bila hladna i pastiri su upalili vatru da se zagreju i na toj vatri ogrejao se i Gospod Nas Isus Hristos, kada se rodio. Marija ga je stavila u jasle na slamu. Zato se za Bozic unosi slama, pali Badnjak, da se ugreje mali Isus. Zato se najmladja grupa u vrticu zove jaslice, jer bebe leze u kreveticima, kao mali Isus. Kao dete sam imala divne Bozice i trudila sam se da sve te obicaje prenesem mojoj deci i unucima Svako Badnje vece sto se ostavlja postavljen, pun posne hrane, jer se veruje da te noci i duse nasih dragih, koji vise nisu sa nama, nego su u Carstvu Nebeskom, dolaze da veceraju. I to je velika uteha za sve vernike koji su izgubili nekog dragog. Isus je bio Jevrejin i postoji o tome jedna divna pesma:"Vitlajeme divni grade od Boga, najlepsi si ti od grada svakoga, jer u tebi rodi nam se Vojvoda, sin Marijin, Davidovog je roda."
  • haha

    04.12.2016 12:29
    Ajd dogovorite se da li je Hrist rođjen u pecini ili u stali tj. da li je bio pecinski covek tj. neandertqlac ili Jevrej u vreme rimskog carstva. Jevreji definivno nisu ziveli po pecinama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna