Autor: Kurir/Foto: N1

Info
17.01.2017.
11:14
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da bi učenicima trebalo da se oduzimaju mobilni telefoni na početku nastave i da im se vraćaju tek na kraju kako bi bolje pratili na času.
  • Bivši prosvetar

    11.09.2017 10:55
    Blabla bez veze
    Zabranjujemo učenicima da koriste pametne telefone na časovima, a nastavnike masivno šaljemo na seminare o primeni ikt uređaja na nastavi. Halo! Možda bi trebalo da se izmeni staromodni školski sistem i možda bi trebalo pustiti mlađe kolege da se uključuju u reforme, a malo manje terena dati šesdeset i kusur godišnjim predpenzijskim matorima kojima i sastavljenje mesečnog plana u Excelu čini ogroman problem. Gospodin Ministar je zaboravio da dodaje da su te pomenute nemačke škole neke manjinske verske gimnazije, u kojima je cilj negovanje uske perspektive, i da roditelji dobrovoljno upisuju svoje dece u te ustanove. U srednjem veku nije bilo mobilnih telefona, pa ajmo onda u srednji vek, a ni slučajno da pokušamo da se usavršavamo! Zaboravimo da govorimo o tome da u zapadnim zemljama se aktivno bavi sa izradom nastavnog materijala, koji se više prilagođava današnjoj deci, jer hoćemo li mi prihvatiti ili nećemo, ona se drugačije razmišljaju. Mozak im potpuno drugačije radi, jer trebaju da se snalaze u gomili informacija. I svako ko kaže da je to zlo, nek razmišlja izjasni i o tome zašto tako misli.
  • gag

    18.01.2017 19:06
    uf
    Sve modele nemackog obrazovanja primenjujemo, samo plate ostaju iste.
  • Marko

    18.01.2017 01:35
    A gle minusa na moj prethodni komentar. Osetili se nastavnici bez mozga i pozapošljavani prek oveze prozvanim. Uvek se onaj pravi oseti prozvanim. :)
  • Sneza

    17.01.2017 19:07
    Ima istine
    Tacno je da nije potrebno 5h visiti na internetu. Tu su roditelji krivi. Mobilni moze da se nosi ali da nesmeta nastavu. Apsolutno tacno. Nasi imaju mobilne telefone radi pokazivanja moci. Ne nekog znanja. Sto je veoma zalosno!
    Svako ko svoje dete previse podrzava neka ga onda upise u privatnu skolu. Drzavna je besplatna i kao takvu treba je ceniti i postovati.
    Svugde u svetu se postuje zakon. Zasto nebi kod nas?
    Primenite strogocu, ukljucite zakon i bice mir!
  • Ljosa

    17.01.2017 17:10
    Hocemo sistem bez sistema! Sve sto je u nastajanju kanalisati. Sada kada je zlo izaslo iz case tesko ga je vratiti u nju ponovo. Neizivljeni i ponozavani roditelji pustaju deci sve u ime sloboda.
  • Grgolj

    17.01.2017 17:00
    ''Šarčević kaže za Kurir....'' Hvala lepo, iz higijenskih razloga dalje nisam čitao.
  • /

    17.01.2017 16:50
    /
    pa i snimaju.
    ali bezobrazluke prema profesorima, odnos prema ucenju, kartanje i sminkanje na casu. tucnjave na odmorima, perverzije po toaletima...
    prepun je tube incidenata srednjeskolaca iz srbje
  • mama

    17.01.2017 16:31
    ali onda i nastavnicima istom merom
  • Marko

    17.01.2017 15:34
    Ispada da su samo deca kriva za stanje u prosveti. Bistar neki ministar. Ne možete vi da oduzimate nekome što je njegovo. Možete npr. da ne dozvolite učeniku da prisustvuje času ako nosi mobilni i odbije da ga recimo ostavi na mesto predviđeno za to. Mada čitava ideja je besmislena, nije problem u mobilnima već u tome kako i kada se koriste. Zašto je npr. problem ako dete od kuće zovu hitno zbog nečega. ne daj bože neki nesrećni slučaj, ili npr. otac dijabetičar zaboravio gde je ostavio insulin, ili je dete sklanjalo insulin pa zaboravilo da kaže gde. Zar je problem da dete izađe iz učionice i javi se na poziv vibrirajućeg telefona ako je nešto bitno i hitno? Ako mu oduzmete telefon to neće moći da uradi. Bolje bi vam bilo da podelite otkaze skandaloznim nastavnicima koji veze s mozgom nemaju a zaposleni su ko zna kako, ima dobrih ljudi na birou čekaju koji bi svoj posao obavljali kako dolikuje.
  • Ja

    17.01.2017 14:35
    Pa sad ti udovolji svima.... Na seminarima za usavršavanje nastavnika svima puna usta tehnologije i kako je uvesti u škole, nastavnici dobiju manje ocene od kontrole ako ne koriste kompjutere i tablete i telefone na času, i sad treba oduzimati telefone na početku časa? Ej, treba detetu pokazati kako i gde pravilno upotrebiti telefon da bi nešto naučio,pa kako da vidi ? S prezentacije? Pa je li nastavnik kriv što iz porodice niste poslali dete s trunom vaspitanja i poštovanja prema nastavniku? Osnove ponašanja nalažu isključivanje telefona pri svim važnim i kulturnim dešavanjima. Dok to ne nauče kod kuće i ne usvoje kao prirodno, možemo mi oduzimati do besvesti, uzrok ostaje.
  • Prečanin

    17.01.2017 13:32
    Dakle,...
    ...njih 30-tak po času, to je minimum 20 mobilnih, dok ja svakom uzmem aparat pa dok ga svakom vratim pred kraj časa... cirkus. Neko reče "neka snimaju , da se vidi šta nastavnici rade..." Može, ali onda da rodbina snima hirurge dok operišu, snimajte suđenja, snimajte pandura kad vas zaustavi, snimajte izvršitelje... Sve snimajte. A učenicima reći: ako me neovlašćeno snimite i postavite na društvene mreže podnosim tužbu i tražim odštetu. Što se tiče ministra, nećeš, majstore, izgurati ni "kecelje", idu izbori, ako nisi primetio. Dakle, 6 meseci mandata i ćao.
  • prp

    17.01.2017 13:23
    Pametnjaković. Rasulo u celoj struci, počevši od zapošljavanja po podobnosti, a on traži razlog u spoljnim faktorima.
  • mrs

    17.01.2017 12:54
    Sere mi se od preplanulog i njegovih umotvorina , kad promenis pravilnik po kom na 3 ucenika ide 0,75 grama sapuna mozes da se javis!
  • Tanja

    17.01.2017 12:25
    da
    Ovo je jedna od retko pametnih stvari koje Ministar hoće da uvede.Slažem se za mobilne telefone.To će svakako biti retki momenti kad ih deca ne drže u rukama. Kad je čas nema mesta mobilnom telefonu.Na odmorima deci vraćati telefon.
  • Smfija

    17.01.2017 12:11
    alternativa
    Najlakše je zabraniti, kazniti,...
    Tako se suzbijaju posledice, ne leči se uzrok.
    Dajte deci i roditeljima alternativu. organizujte besplatan sport, sekcije, zainteresujte decu nečim.
    Kontrolišite više nastavni kadar, uvedite pedagoška savetovališta za roditelje problematične dece.
    Nakon par godina će ono što ste hteli zabranite, doći u normalu.
    Ali ne može preko noći jer devijantno ponašanje svih učesnika u nastavnom i vaspitnom procesu nije ni došlo odjednom nego se godinama negovalo i stvaralo.
    A za lek je obično potrebno duplo više vremena.
  • dude

    17.01.2017 12:05
    Vi se bojite da ce snimati , bojite se da se vidi koliko nastavnici ne rade sa decom ili koliko su nesposobni za svoj posao. Poterajte Vi nastavnike da rade svoj posao pa deci nece trebati telefoni na casu .
  • Pametnjakovic...

    17.01.2017 11:40
    Procitaj malo zakon,i vidi da li postoji clan koji kaze da neko moze da ti oduzme nesto sto je tvoje. Za takve stvari izbacis napolje sa casa,smanjis ocenu iz vladanja,das negativnu ocenu iz odnosa prema predmetu-profesoru,i tako dalje.
  • G

    17.01.2017 11:32
    Dobrodošli u 90-te

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna