Autor: Blic; Foto: Pixabay

Info
15.02.2017.
16:10 > 15:23
Izvoz srpske maline poslednjih meseci beleži konstantan pad u odnosu na prethodne godine, pa hladnjače u zapadnoj Srbiji još čuvaju znatne količine ovog zamrznutog voća.
  • Vojvosadjan

    16.02.2017 14:50
    @evgenije
    Srbija nije najveci proizvodjac malina na svetu.. ako se ne varam treci ili cetvrti smo. No to svakako ne umanjuje odgovornost ovih mesetara i lopuza za nastalo s(r)tanje. I nakovanj bi s#ebali kakvi smo.
  • mima

    16.02.2017 10:25
    e moj Pero
    mi, u Vojvodini, bez malina možemo živeti, nismo ni navikli na njih, a ti bez pšenice i kukuruza -
    teško!
  • narod

    16.02.2017 09:52
    razbibriga
    Nije nas narod navikao na red i disciplinu,da ne mulja,da ne laze,gleda da mazne nesto gde god moze.
    Takav mentalitet. Citajte Branislava Nusica.
    Od njegovih zapazanja,nista se nije promenilo a hocemo u Evropu gde vlada red i zakon.
    Ako na sve nacine mulja vrh a sto ne bi malinar...I tako,psiholozi bi rekli,daj svome detetu primer svojim ponasanjem....i mi imamo PRIMER...zato nam je,kako nam je!!!
  • Vojvosadjan

    16.02.2017 08:50
    Jel ti se dogodilo nekad u zivotu da provalis dobru pekaru tacnije vrhunski burek? Dobre kore, dosta mesa/sira i to kvalitetnog, bez puno luka, dobro ispeceno.. ma ono sve potaman. I sad, skaapiraju ljudi da je burek odlican i naravno krene posao. Posle 3-4 meseca gazda vidi da se burek dobro prodaje pa mu slucajno padne na pamet kako bi meso mogao da pomesao ˝malo˝ i sa nekim jeftinijim, kako kore ne bi morale da budu tako debele a i halave musterije uzimaju puno salveta pa resi da skrese troskove a i zaradi vise. Ide to tako par meseci a zatim sledi katanac. Jel vam zvuci poznato? Meni jako. Kad vidim da me prvi put zajebao prodje mu, drugi mozda.. treci nikako. Moze da razvuce koru kao sator ali ja jesti vise necu. E tu lezi tragika srpskog ˝poslovanja˝ i mentaliteta. Napunicemo im gajbe kamenjem i prekriti jabukama.
  • marko

    16.02.2017 08:48
    Izdajnici
    Av i mali batica uvezli tudje maline pa prodali kao domace...zato sad nasi malinari duvaju u frulicu
  • @mima

    16.02.2017 08:42
    Da, da, a ovi naši ovde naivni ko peštanske sobarice!!
  • Milan

    16.02.2017 08:33
    .... se i vi i vasa malina
    Zasto odma uopstavanje tipa svi smo takvi ! Nismo ! Onaj kome je vracen kontigent izvoza ima ime i prezime a i naziv firme . Ako vec objavljujete ovakve vesti onda budite korektni i jasno recite ko je muljator . Iskreno prema malinarima nemam ama bas nikakve simpatije , vecito nesto kukaju , uvek im je malo i uvek im je drzava kriva . Doduse nisu ni ostali nista bolji , kuknjava i iskanje od drzave a opet gledaju gde god mogu da tu istu drzavu zajebu .
  • Jovan

    15.02.2017 23:29
    Genijalci
    Ajmo sada polako i bez standardnih carapanskih kuknjava bez pocetka i kraja.
    Prvo i prvo-rod maline u Poljskoj NIJE bio rekordan. Bio je prosecan, cak ispod proseka sto se tice 1. klase-rolenda.
    Drugo-srpska malina se lose prodaje zato sto je hladnjacarima zinuo izvesni deo tela na kraju debelog creva, pa su se na pocetku sezone frljali besmislenim ciframa koje niko na trzistu nije hteo da plati. Ni proizvodjaci se nisu bunili kada su dobijali 2,5 eur/kg za SIROVU malinu, al zato Karadjordja iz groba cupaju cim kg padne ispod 200rsd.
    Elem, dok im je svima sa kraja tog istog debelog creva doslo u glavu-bilo je prekasno. Ali, do nove maline ima jos 5 meseci, pa neka se dozovu pameti.
    Trece-Tesla nije medju zivima vec 74. godine, a sve i da jeste-masinu koja moze da razdvoji miker i vilamet od polke/polane PRONASAO NE BI.
    Cetvrto, ovaj nesudjeni nobelovac Jakovljevic, sto bi Evropi da lupa prelevmane i druga cuda, neka se samo zamisli sta bi bilo kada bi EU iste takve mere preduzela prema Srbiji. Kome bi onda prodavao malinu?!?! Rusima mozda? Sto je odmah svu rusima ne proda, a?!
    Peto, i najvaznije-gospodo malinari, okanite se kalkulacije po kojoj svake godine sa pola hektara malinjaka hocete da kupite 20m2 na Terazijama. Dozovite se pameti, jer svet MOZE i bez srpske maline.
  • Pripoveda se oduvek

    15.02.2017 22:54
    Vekovna mudrost
    Srba Srbonjić Srbonjski.
    Misli da je pametan.
  • Arsen

    15.02.2017 22:11
    Moze li ovde ikada ista biti normalno ?
  • Predragg

    15.02.2017 21:41
    Izvinite sto cu vas/nas uvrediti,ali -tipicno za Srpski mentalitet. U jednoj smeni proizvedemo nesto sto je najbolje i najgore u svetu. To duboko govori o nama i nasoj Eliti-profesorima,politicarima,popovima,vojnicima,policajcima,naucnicima,doktorima
  • hm

    15.02.2017 21:24
    Kad ne kontrolišemo sebe, drugi će.
  • pero

    15.02.2017 19:32
    ovi sto bi jeli malinu za dž neka sami sade i beru ili neka se jave u berbu a om vojvodjanskom seljaku da kazem da u vojvodini ima sve vise zasada malina i visnje a ne samo žito gde ima posla 10 dana u godini
  • Zvezde Granda

    15.02.2017 19:26
    A sta drugo i ocekivati u drzavi Grand parade .
  • Beban

    15.02.2017 18:53
    Srbijanska posla ..... o srbijo medju sljivama ...... prevaranti pišite sta je bilo sa mesom i izvozom u rusiju..... i ko je u ovoj srbiji odgovarao za bilo sta ...ime i prezime prevaranta pa da mu ni unuku ne dozvole da se bavi poljoprivredom....
  • mima

    15.02.2017 17:57
    Ne brinem ja za njih! Opet će njima država pre pomoći nego vojvođanskom seljaku kada grad potuče celu letinu! A oni će da varaju i dalje! E, moji malinari, sram vas bilo! Zemlja Srbija, brale!!!
  • evgenije

    15.02.2017 17:34
    Ja na ovo gledam skroz pozitivno jer će sada deca u Srbiji najzad moći da jedu maline po pristupačnim cenama. Do sada su zbog tog izvoza precenili cenu maline na domaćem tržištu. Kada im kažeš da su skupi odmah te poklope kako u Nemačkoj naša malina košta i preko 10 evra za korpicumod 200 grama i da im se im se više isplati da malinu prodaju Švabi nego nama ovde. Pošto više neće biti izvoza maline, biće je u enormnim količinama pa će im cena na našim pijacama biti pristupačnija našoj sirotinji. Sramota je da u zemlji koja je najveći proizvođač maline na svetu naša deca ne mogu da je jedu jer je preskupa.
  • Tyler Durden

    15.02.2017 17:07
    Srbi... ima li goreg naroda koji je u stanju da samom sebi skače u stomak i da izbije jedini adut na tržištu koji ima. E pa malinari, stvarno ste smećari jedni najobičniji. Ali opet, kako biste se zaboga obogatili preko noći? Zar ćete celog života da se bavite malinom? Da to postane, ne dao bog - tradicija?
  • Bns

    15.02.2017 16:58
    Srbija se nije vratila u red najvecih proizvodjaca, jer je unazad 25 godina najveci robni proizvidjac malina ekstra kvaliteta zahvaljujuci, pre svega, izuzetnim klimatskim uslovima, kao i tehnologiji uzgoja.
    Poljska, Rusija, Cile su takodje znacajni proizvodjaci, ali njihova malina je losijeg kvaliteta. Pre svega ima nizi sadrzaj rastvorljive suve materije, antocijanina, aromaticnih materija.
  • Nervirach

    15.02.2017 16:55
    Tipican lokalac, tradicionalista i postenjacina. E, zato nas ne vole. Ne treba nama sankcije, sami se ukopavamo. Jel tako Kole prepakivacu?
  • Malina slanina

    15.02.2017 16:52
    Poznavaoci prilika
    "Poznavaoci prilika" su najobicniji spekulanti. A ovakve kao vesti su deo kampanja da se malinarima spuste cene po starom dobrom principu "otmi od seljaka/proizvodjaca, napuni dzep nakupcu".
  • Novosadjanin

    15.02.2017 16:44
    e jesmo stoka
    I zasto se ne kazne ti koji su hteli da podmetnu lose maline? Pa vodeci smo izvoznici ovoga (i to smo zapravo vodeci, nisu Vuciceva pusta obecanja kao sve ostalo) i sad i to treba da uprskamo zbog pojedinaca?
  • Mazovjetski

    15.02.2017 16:21
    Komunisticka posla
    Svi su glupi nista ne vide i ne znaju i svakog treba prevariti ta se droga zove komunizam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna