Autor: Politika/Foto: Pixabay

Info
20.02.2017.
07:42 > 12:36
U srpskom pravosuđu radi samo 1.300 sudijskih i tužilačkih pomoćnika, a 2014. godine bilo ih je oko 1.800.
  • Folarina

    21.02.2017 23:30
    Zaboravina
    Koliko sam razumeo ti u plaćaš STAN i račune od svoje plate, a primljen si ne preko veze nego zato što STANUJEŠ u NS, a ostali kandidati stanuju van NS, pa bi imali veće troškove prevoza!?
    A zar i ostali kandidati nisu mogli od PLATEda IZNAJME stan u NS, tako kao ti?
    Niko im nije objasnio opciju?
  • Advokat

    21.02.2017 16:15
    Zaboravina
    Ne postoji situacija kada se kotizacija NE PLAĆA. Smeštaj, zakup sale za predavanja itd KOŠTAJU
    Neko plaća, ali ne plaćaš TI, već sud ili neko drugi.Da si advokat platio bi iz svog džepa.
    E taj bruto istina ne ide u tvoj džep,već ide u Fond PIO (za tvoju penziju) Fond Zdravstva (za zdravstvenu knjižicu) Budžet (porez na zaradu) i Doprinos za nezaposlenost (za slučaj da ostaneš bez posla) .To što ne ide u tvoj džep je 68% na neto ili oko 280EUR.
    E to što ne ide u tvoj džep išlo bi ti IZ DŽEPA da si advokat.Prevoz i topli obrok su izmišljotine državnog sektora.Radnik radi za bruto platu, a od svoje plate se prevozi na posao i hrani.
    Nisam gnevan , ni ljut samo ti objašnjavam realno stanje.
    Krajnje je vreme da u Srbiji počne da se iskazuju BRUTO PRIMANJA.Da ljudi shvate koliko su plaćeni.
  • Zaboravina

    21.02.2017 14:48
    Čitaj kako piše
    Kolega, ne shvatas ili neces da shvatis. Na semire me sud salje samo kad se ne plaća kotizacija. I nisam rekao da su ostali odustali od posla već da nisu primljeni zbog udaljenosti od mesta u kom se nalazi sud i visine putnih troskova koji bi im bili plaćani. Da napomenem nije Novi Sad u pitanju. Drago mi je ako sam te zasmejao ali bruto o kom pricas ne ide meni u dzep, preciznije plata mi je 45000. A moj komentar je isao u pravcu konstatacije u tekstu da je usvojen standard da na jednog sudiju dolazi jedan saradnik, a obavljam posao saradnika za pet sudija. Razumem tvoj gnev ali veruj mi da nije opravdan jer ovo nije drzavni posao kakvim ga ti dozivljavas sa strane. I pored toga, radim jer to volim, i ne bih se menjao sa kolegom koji je advokat. Hvala.
  • Mladi pravnik

    20.02.2017 22:46
    Zaboravina
    Pa i rekao sam da su seminari BESPLATNI za tebe, jer ih plaća sud umesto tebe.
    Da si advokat plaćao bi ih sam, nema ništa besplatno.Otvoriš novčanik , pa platiš.
    Plata od 400 eur neto je plata od 680 eiur bruto, plus si dobio novčanu pomoć od 12.500 din pred Novu godinu, pa regres, nakupi se to.
    I nemoj da me zasmejavaš pričom da niko drugi od mladih pravnika sa
    pravosudnim nije hteo da radi za 680 EUR bruto, nego našli tebe, kao fol živiš kod suda, a ostali odustali od posla , nemaju biciklo i ne mogu da plate mesečnu kartu GSP!?
    Raspišite JAVNI KONKURS, za 400 eur neto plus besplatni seminarčić od par dana KOP, Zlatibor, ne biram šta god -trčim.
  • Advokat 10 g staža

    20.02.2017 22:04
    Zaboravina
    Kolega, dajte otkaz, budite advokat.
    Ja ću odmah da konkurišem na Vaše radno mesto.
    Dok poplaćam sve poreze ,doprinose, troškove zakupa kanc i slično, meni mesečno neto ostane manje od 400 eur.Kada sam na godišnjem niko me ne plaća, samo ja plaćam račune, kao da radim.
    Hajde da se menjamo.
    U NS ima preko 1.000 advokata, nema posla za sve
    PS I ja sam jeftin za državu, ne tražim da mi sud plača prevoz,Stanujem na Limanu, mogu peške na posao
  • Advokat 10 g staža

    20.02.2017 22:03
    Zaboravina
    Kolega, dajte otkaz, budite advokat.
    Ja ću odmah da konkurišem na Vaše radno mesto.
    Dok poplaćam sve poreze ,doprinose, troškove zakupa kanc i slično, meni mesečno neto ostane manje od 400 eur.Kada sam na godišnjem niko me ne plaća, samo ja plaćam račune, kao da radim.
    Hajde da se menjamo.
    U NS ima preko 1.000 advokata, nema posla za sve
    PS I ja sam jeftin za državu, ne tražim da mi sud plača prevoz,Stanujem na Limanu, mogu peške na posao
  • Zaboravina

    20.02.2017 20:59
    Tačno
    @mladi pravniče,
    Sa pozicije sudijskog saradnika moram da te demantujem. Kao prvo, nisam imao "debelu vezu" za posao, dobio sam ga jer sam od svih kandidata bio najjeftiniji za državu tj.najbliži sedištu suda kako mi ne bi bili plaćani putni troškovi. Radim ne za jednog ili dvoje, već za 5 sudija. Na seminare idem samo kad su besplatni, a sud nema para da mi kupi Komentar nekog novog zakona. Posebna je priča što nakon uvođenja neustavne pravosudne akademije sud.saradnici sa iskustvom nikad neće postati sudije. Srećan sam što radim posao koji volim, a ti reci da je plata od 400 evra satisfakcija posle završenog fakulteta, pravosudnog ispita i 10god. radnog iskustva. Platim stan, račune i to je to. Preživljavanje sa 35 godina. Žalosno je reći, sreća pa nemam ženu i decu. Treba to hraniti!!
  • Mladi pravnik

    20.02.2017 15:49
    Netačno
    Mladi baš hoće u pravosudje , hoće svuda gde je državna plata i sva prava po osnovu rada.
    Stvarnost je drugačija nego u vašem članku: ne može svako ko hoće i ko ima potrebnu školu da se zaposli u pravosudju, treba DEBELA VEZA.
    Mladi advokat nema šanse da zaradi čisto 300 eur i više mesečno, a o sudijskoj plati u Osnovnom sudu od 90.000 neto (bruto preko 150.000 dinara mesečno ) može samo da sanja! I nije samo plata u pitanju, tu je godišnji od preko 30 radnih dana, pa seminari , savetovanja, doškolovavanja sve o trošku države! Kotizacija samo za jedan seminar ili savetovanje je preko 600 EUR.
    Zašto su se onda nereizabrane sudije toliko borile da se vrate u pravosudje za "malu platu".? I vratili su se SVI.!!!!Odgovor je prost: svesni su da tu "malu platu" u advokaturi zaraditi neće.U NS ima preko 1.000 (HILJADU ADVOKATA), posla nema, naplata slaba.Sve sam plaćaš : poreze i doprinose na platu, članstvo AK, zakup kancelarije, opremu, telefone, potrošni materijal, seminare, školovanje itd. kao ceo privatni sektor što plaća
    Ovo je samo spin zaposlenih u pravosudju da iskamče veće plate.
    Alo .Raspišite JAVNI KONKURS za izbor pripravnika, sudijskih saradnika i sudija imaćete preko 4.000 kandidata!!! Pre svega iz redova mladih advokata sa položenim pravosudnim i advokatskim ispitom.
    Na nedavni konkurs za u Poreskoj upravi javilo se preko 1.000 kandidata .Raspišite samo konkurs, nema potrebe da Vam se plate povećaju.Ima dovoljno mladih i školovanih JEDVA ČEKAJU da rade .
  • mile

    20.02.2017 14:01
    Zavrsis fakultet i pravosudni ispit da bi ceo zivot vijao pecate i prepisivao zapisnike. Radije bi kopao kanale nego bio pravnik. Hleba imaju samo oni koji preko familije naslede klijente ili funkciju, ili ih stranka pogura kao zasluzne.
  • Talenat

    20.02.2017 13:37
    Tako i treba, bolje je da pronađu koja su im interesovanja u nekom kreativnom poslu koji će ih ispuniti a od kog će moći pristojno živeti i noću mirno spavati. Mladi treba da porade na otkrivanju talenata koje poseduju, koje su doneli rođenjem. To će im doneti i radost i novac. Ne treba da budu roboti ni robovi. Ustvari, svako ima slobodu izbora, svako sam odlučuje za sebe, bilo svesno ili nesvesno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna