Autor: agencije/021

Info
21.02.2017.
17:49 > 18:06
Učenici više neće moći da budu oslobođeni fizičkog vaspitanja.
  • Oslobodjena

    03.08.2023 17:32
    Celu srednju skolu tada nije (bar kod nas) postojala dijagnoza IBS samo su rekli hronicna upala. Po misljenju danasnjih lekara oboleli od ove bolesti imaju losiji kvalitet zivota nego dijabeticari. Trcanje mi je uzrokovalo neverovatne bolove, a par puta u osnovnoj je dolazila hitna po mene. Razmislite jos jednom o toj vasoj ideji fizickog (ne)vaspitanja i sprovodjenju istog.
  • Nervirach

    25.02.2017 16:06
    Aha, Srbija zemlja apsurda. Imao sam u firmi lika koji je sluzio civilno vojsku a vikendm isao da se igra paintball-om. Bezite od fizickog a trcacete kod tate i mame da vam plati teretanu.
  • Mima

    24.02.2017 21:38
    Fizičko, muzičko i likovno treba opisno ocenjivati, prošao/nije prošao. Ne treba uvoditi dodatne časove ali onda na postojećim časovima nastavnici fizičkog nek rade na tome da razviju ljubav kod dece prema sportu, a ne da maltretiraju i ponižavaju decu koja su malo bucmastija, sporija, trapavija. U čemu je smisao forsiranja gimnastike, kozlića? Spremaju decu za olimpijadu? Mene je u osnovnoj školi učiteljica ponižavala preko fizičkog jer sam u svim ostalim predmetima briljilara, bila bolja od njenih miljenika. Mnogo boli kad vas neko od početka svrsta među trapave pa vas niko do kraja osmog razreda ne bira u tim, ne dodaje loptu na košarci i slično... Kad sam krenula u srednju školu preporodila sam se, na fizičkom daju lopte i pikaj košarku i fudbal do kraja časa.
  • Nastavnik

    24.02.2017 13:32
    A ro sto im za uzinu daju pastetu i salamu podrugusu, pogacicu sa cvarcima, kroasan sa eurokremom... Zdrav zivot?
    I nemojte za sve okrivljivati nastavnike, to jeste najlakse. Ja sam nastavnik informatike i imao bih stosta reci o tome koliko deca NEMAJU POJMA o tome jer vi/mi njihovi roditelji mislite da to sto sede za kompom i bulje u Facebook i Instagram da je to informatika? Treba neko da pita nesto i nastavnike, da nastavnici pisu kljige i prave programe nastave a ne teoreticari iz fitelje koni su dr., mr., pr., jer nikada nisu radili sa decom. I dragi roditelji, i mi nastavnici smo roditelji... Ne zaboravite to! I vaspitavajte i vi svoju decu, provodite vreme sa njima i pricajte sa njima.
    Fizicko naravno, infirmatika naravno i ozbiljan druvi strani jezik naravno.
    A ko hoce nek veruje u boga ali u crkvi, dzamiji itd...
  • Lektor

    23.02.2017 16:32
    @ NS
    Sumljam da si u pravu, mada neznam dali sam siguran
  • ggg

    22.02.2017 11:51
    fizičko kao predmet ne treba da se ocenjuje, problem je što roditelji decu ne vode na igrališt dok su mala jer ih mrzi, lakše je ćušnuti dete pred ekran pa eto zabave umesto da ih vode u prirodu da se pentraju po drveću.
    ukidanje sajmišta je sramota a najveća je glupost rušenje pomoćnih terena i terena za tenis pored stadiona zarad izgradnje šoping centra koji će da zvrji prazan jer pogledajte lokali u na Spensu u Merkatoru su prazni, još malo pa će i u BIG - u sve biti prazno-idiotizam je uništiti i to malo igrališta i terena radi izgradnje zgradurine koja neće služiti ničemu
  • tata

    22.02.2017 10:35
    Imam troje dece. U jednom ovdašnjem sportskom klubu su mi nudili upis s 10% popusta za drugo i treće dete. Ali to je opet bilo bezmalo 100€ kojih nemam da izdvojim svakog meseca. Imali smo livadu u blizini i tu smo se igrali, ali su sagradili zgradu. Ponekad se dobacujemo loptom, ali nema dovoljno parkinga i automobili su svuda.
  • pobeci odavde

    22.02.2017 10:26
    Ovde stalno neki zakoni , pravila , ogranicenja , kazne , disciplinovanja a zivimo najlosije u Evropi . Drug koji zivi u Sloveniji mi kaze da se tamo ucenici dobrovoljno prijavljuju za sate fizickog koje se ne ocenjuje . Znaci ko hoce a ne da se to mora . Ali mi smo naravno pametniji od svih . Zato ovako zivimo.
  • NS

    22.02.2017 10:21
    Sta su zapeli "FIZICKO,PA FIZICKO"? Kao da je to sad pitanje celokupnog obrazovanja! Sto se ne pozabave sa drugim predmetima jer deca i dalje pisu NEZNAM i SUMLJAM
  • Taki

    22.02.2017 10:07
    Budalaštine
    Nije sramota ne znati, nego ne hteti naučiti! Tako su bar mene učili. Znači nije sramota ako ja nisam mogla da preskočim kozlić, ali su se ipak svi smejali kada sam pala (na glavu) Nije sramota što nastavnik nije hteo da me pridrži prilikom istog tog preskakanja iako sam nekoliko minuta ranije pala. Mislite da me je neko pitao da li sam dobro posle toga? Nije. Od silnog trčanja na jednom času sam skoro pala u nesvest, to su sprečile dvanaestogodišnje devojčice sa kojima sam tada bila, ne nastavnik, on nije ni primetio. Na kanap i šipku nisam mogla da se popnem, jedostavno moje ruke nisu mogle da povuku ostatak tela. Kada smo radili vežbe na vratilu, zaglavila sam se na pola, dakle šipka mi je presekla stomak, nisam mogla ni napred ni nazad. Nastavnik je odbio da me povuče za nogu, uz komentar-mora sama! Ovim putem želim da kažem hvala studentu sa DIF-a koji me je povukao dok nastavnik nije gledao. Možda mislite da je ovo usamljeni slučaj, i da sam ja trapava i smotana, ali verujte, nisam jedina. U školi su mi razvili samo negativan stav prema svakom sportu, u startu me ponižavajući kada nešto ne znam ili ne mogu. Otac me kada sam već krenula u srednju odveo u teretanu i tu sam ostala. Valjda onim zgodnim instruktorima nije ispod časti da pomognu nekome ako ne zna, nastavnicima je očigledno bilo.
  • Kim Dzong Un

    22.02.2017 10:02
    A sta ako neki ucenik ZAISTA ne moze da radi fizicko ? Ova nedodjija je oduvek bila i bice drzava strogoce .
  • pfff

    22.02.2017 09:52
    Nista se ne menja na bolje izgleda. Fizicko u mojoj skoli (elitnoj) 70tih i 80tih je izgledalo kao losa americka komedija, prepuna stereotipa. Cas je uvek izgledao isto - mrs napolje u ekipe i divljaj na kosarkaskom i rukometnom terenu. Dobri djaci su ko u losem filmu bili mali i nezgrapni bez kondicije, a oni najglupaviji su tu harali i imali svojih 5 minuta zivota. Izvlacio se svako ko je mogao. Nastavnici niko ne zna gde su za to vreme. Onda ponizavajuce merenje na polugodistu. Zamisli, ne mogu da naskocim na kozlic koji mi je do ramena. Zamisli, mogu da izdrzim nula sekundi na razboju (da li si me i jednom tokom godine doveo do tog razboja i pokazao kako da vezbam, pa da bude bolje?). Onda losa ocena, sreca da je bilo poklanjanja, da nije, to bi mi ozbiljno ugrozilo dalji akademski razvoj, upis na fakultet i citavu buducnost. Zanimljivo, sa pojavom u gradu prvih aerobika, dzezbaleta i teretana, izpostavilo se da nisam uopste nesposobni mali trut, nego neko ko voli da se preznoji, vezba, razvija i bude u dobrom zdravlju i kondiciji. A nase skolsko fizicko vaspitanje je izgleda zaglavljeno u losem filmu iz osamdesetih godina proslog veka.
  • pan 5er

    22.02.2017 09:26
    Fizičko, likovno i muzičko su predmeti koji se skoro potpuno temelje na talentu. Možeš se truditi kao vo, ali ako nemaš sluh ništa od lepog pevanja. A tu je i vrlo skroman izbor sportova koji se uče na fizičkom: fudbal, košarka, nešto malo odbojke i rukometa i još manje gimnastike. Možda je moje dete duduk za to, ali je eto maher za streljaštvo koje je takodje sport i to olimpijski. Zašto se insistira na jednim te istim sportovima, često grubim i uglavnom timskim? A šta reći za likovno? Koliki pavijan treba da budeš pa da detetu zagorčaš život lošom ocenom, jer eto dete nema smisla za umetnost i samo švrlja po papirima i da zbog toga nema dovoljan prosek za upis na recimo PMF? Ako želite zdravu decu omogućite im da sama biraju sportove, sufinansirajte sportske klubove kako bi članarine bile jeftinije, gradite sportske terene, nemojte ih otimati kao što nameravate sa Sajmištem. Nije uopšte problem fizičko vaspitanje kao predmet, već apsolutno zastareo način rada. I za kraj, uradite nešto s udžbenicima i djačkim torbama, pogotovo u nižim razredima, jer upravo to krivi kičmu i uništava zdravlje dece u najvećoj meri, barem u tom uzrastu.
  • Građanin

    22.02.2017 08:30
    besplatan sport
    Pozdravljam što je data mogućnost da i posle školskih obaveza da deca
    u školi imaju besplatan sport. Ja i većina mojih prijatelja, smo imali besplatan sport kao tinejdžeri. Delikventi su bili retki, i obavezno izbačeni iz škole, što danas država brani i ne usvaja Aleksin zakon.
    Samo 5% dece u Novom Sadu se bavi sportom, jer cene od 2000din do 4000 din po detetu
    u privatnim raznim školama, + oprema su ogroman izdatak za većinu roditelja.
    Ali totalna je glupost terati dete koje se oporavlja od bolesti,
    da se bavi sportom, nije dovoljno što je jedno dete umrlo na času fizičkog u Novom Sadu.
  • Kuvar

    22.02.2017 04:51
    lonac
    Vratite ono i dsz (opstenarodnu odbranu i drustvenu samozastitu) ili ti predvojnicku obuku drugovi komunisti pa obavezni vojni rok za pripadnike oba pola i onda svi napred mars na Kosovo.
  • Rusofil_IQ0

    22.02.2017 00:35
    Kad se iz skola izbaci nepotizam i kad se iste shodno vrmenu prilagode sve ce biti lako!

    Ja sam veoma rano zamrzio fizicko vaspitanje iz kojeg sam imao uvek 2, zasto?? pa lepo prvi put kad mi je za preskakanje kozlica i pentranja uz kanap (plasim se visine i odbio sam) data 2 a kad je sin i svi koji obozavaju fudbal imalo 5-tice ja sam odlucio da isto bojkotujem maximalno!

    Fizicko vaspitanje treba prilagoditi deci nisu svi za sve najbolji a ni nemaju svi ista interesovanja, to da li neko ogra fudbal, kosarku, atletiku ili nesto desete nikako ne sme uticati na ocenu!

    Generalno svako ko slusa i pohadja nastavu automatcki MORA imat odlicnu ocenu, a dokazivanje u drustvenim sportovima i omalovazavanje od drugih treba sanksionisati maximalno a ne jos bodriti iste
  • Oslobodjen

    22.02.2017 00:26
    Ja sam bio oslobodjen
    Ja sam bio oslobodjen fizičkog u osnovnoj. Bio sam oslobođen jer je bilo nemoguće utvrditi šta nije u redu sa mojim zdravljem tokom dva meseca. A drugar je u suprotnoj smeni preminuo na času fizičkog, jer nije bio oslobođen. Drago mi je da se neko setio da automatski pobije svu manje zdravu decu. Što se tiče tog "zdravog života" koji treba da se propagira, to počinje od neodgovorne inspekcije i zdravstveno ispravnih kašica za decu, a ne od dece koja ne smeju da trče i skaču iz zdravstvenih razloga.
  • StudentDIF-a

    21.02.2017 20:22
    @Ja
    @Ja
    Zašto ostavljaš takve komentare kad nemas pojma? Kako nisu? Nastavnici fizičkog su upravo kompetentni da pričaju o zdravom načinu života. Kako na koji način, u kojoj meri, kojim intezitetom i kome i zbog čega davati određene fizičke vežbe; koje su to vežbe koje će neki trener, nastavnik fizičkog dati npr. Dijabetičaru, a kakve vežbe asmatičaru, itd. Fizičko vežbanje je za sve i svakog, a program je za svakog individualno u zavisnosti od zdravstvenog stanja, i samo će neko ko je završio takav fakultet znati da propoveda u isto vreme o zdravlju i fizičkom vežbanju. I zapamti jedno : lekar ništa ne zna o fizičkom vaspitanju, nastanik fizičkog mora da zna o zdravlju kako bi programirao trening/čas, i to je nešto što ih čini više nego edukovanim.
  • Sportista

    21.02.2017 20:15
    Nastavnici
    Bolje povedite računa ko predaje fizilko i kako ti časovi izgledaju.
    Nastavnici sede sa telefonom u ruci a deca ko hoće igra fudbal ko ne, sedi i smara se.
    Možete povećati broj časova na šest svakog dana, džaba je ako se na tim časovima ništa ne radi.
    Vratite sport u škole kroz sekcije, subvencionišite neprofitabilne sportove (plivanje, veslanje, atletiku...) umesto što utrpavete gomile para fudbalerima i košarkašima. Puno dece ništa ne trenira zato što roditelji nemaju novca za članarine
    Sve je u ovoj državi je pro forme
  • saramakas

    21.02.2017 20:05
    Zica koja drzi usi
    "Za one koji zbog bolesti nisu u stanju da rade vežbe, predviđeno je da rade prezentacije ili na drugi način, u skladu sa mogućnostima, učestvuju na času."
    Koja je ovo nebuloza! Molim da mi neko iz tog Zavoda objasni kako zamišljaju da, na primer, dete koje boluje od mišićne distrofije učestvuje na času fizičkog? A dete sa nogom u gipsu? Možda da navijaju? Sledeći put bi bar neko od njih mogao da ponese mozak na posao jerbo su ga pred ovaj sastanak svi ostavili kod kuce!
  • neko

    21.02.2017 20:03
    Mens sana in corpore sano
    U zdravom telu zdrav duh - mi izgleda ni posle 2000 godinma ne možemo to da shvatimo.
  • Srednja Škola

    21.02.2017 19:57
    Osnovna Škola
    Većina učenika ne ide na časove fizičkog vaspitanja ni u srednjim školama. To svi znaju u školama i svi se prave englezi!
  • Ja

    21.02.2017 19:39
    Na koji nacin su to nastavnici fizickog edukovani da pricaju o zdravim stilovima zivota???O zdravoj ishrani,pa oni na fakultetu nemaju ni jedan predmet na kome to uce?Bravo za "napredno-zostale" reforme
  • Novosadjanin

    21.02.2017 19:38
    @Budalaneka
    Nadimak ti je apsolutno u skladu sa inteligencijom. Pogledaj malo doktore sta kazu za fizicku aktivnost i rekreaciju. Bolje se buni sto su veronauka i gradjansko obavezni, a ne fizicko. Ili sto 4 godine uce istoriju, geografiju, likovno i muzicko (jer je, eto, bitnije npr. znati koje godine je knez Lazo vodio Boj na Kosovu nego drugi strani jezik (uz engleski), neki programski jezik itd.), a informatika je npr. na marginama, fizika i hemija se krace rade (fiziku smo mi npr. dobijali u sestom, a hemiju u sedmom). Jedino matematika i srpski dobijaju zasluzenu paznju, ali ih cesto predaju levati. Ne buni se na fizicko jer je ono potrebno zbog zdravlja, buni se na ove ''bogougodne'' predmete koji i vise traze da se uce napamet, a ne logicki.
  • Osnovna škola

    21.02.2017 18:54
    Učiteljica Sonja
    A sta cemo sa decom koja nemaju fizičko od kad su krenuli u školu?Jer je učiteljica tako odlučila. To im je kao kazna jer nisu dobri na času. Kako učiteljica može da donese takvu odluku? Oni su drugi razred osnovne škole! Takođe ni u prvom razredu nisu imali fizičko! SRAMOTA!!!
  • BudalaNeka

    21.02.2017 18:40
    E ljudi ako ste vi normalni. Umesto da se posvecuje paznje znanju i primeni istog, vi lepo na fizicko, nek trce. Nema veze sto iz skole izlaze poludebilni i nesposobni da primenjuju znanje. Bitno da su u dobroj kondiciji. Valja se biti rob arapima, rusima i kinezima da budu . Ne treba ni da budu pametni, previse ce pitati, bittno je samo da budu jaki.. Jos ako ih na tom 'fizickom' nauce da samostalno stavljaju pelene, ma milina... Kud ces vise...
  • Realnost

    21.02.2017 18:33
    Hehe sva sreca pa ce uskoro izbori, malo da vas smene. Vas i vase nebulozne ideje. Umesto sto vodite racuna o znanju i primenjivanju znanja na prakticne primere, vi smisljate tu neke sportove, fizicka vaspitanja, zdravlja ko zna kakva.. Budimo realni, to ce se primenjivati kao i sve ostalo.. Bitno da je forma zadovoljena, na papiru da pise da je uradjeno, a sada da li je zapravo.... To je vec manje vazno, zar ne?
  • Strahota

    21.02.2017 18:31
    ...
    Da li nam to zakone pisu mentalno zaostali ljudi? Ili su to samo kumovi, tetke, strine, ujne, i ko zna kakva jos rodbina i politicki drugari? Pa jeste li vi bre ljudi normalni?!? Kako ce neko dete sa srcanim tegobama da trci na casu? Kako ce devojcice sa menstrualnim bolovima da trce? Kako ce deca sa deformitetima noge da trce? Sva sreca pa necete vi jos dugo, malo da nam dodju razumni i normalni ljudi u skolstvo... Ne moze vise ovako
  • Zvekete

    21.02.2017 18:13
    Draga deco...
    ...manite se kompjutera, telefona i tableta, vec lepo na poljanu, u park sa drugarima, loptu u ruke, lastis, rekete, i ostale sportske rekvizite, druzite se uzivo, razvijajte sportski duh i telo kroz igru. Udarite se, izlizite djonove od patika, poderite trenerice, izblatnjavite cipele, osetite sta je upala misica, zivite malo deciji zivot i bice sve u redu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna