Autor: Blic/ foto: Pixabay

Info
25.02.2017.
08:51 > 07:24
Građani kojima su za legalizaciju stana potrebni potpisi stanara zgrade u kojoj žive, ne mogu da reše ovaj problem, jer ih notari ubeđuju da ne mogu da overe takav ugovor.
  • Етна

    27.02.2017 18:35
    Одговор Станији
    Слажем се са Вама да попис није ни близу краја, да је рок за попис истекао и да је садашње пописивање без законске подлоге. Слажем се да је овај Закон пун рупа и да би могао да се обори на суду. Не слажем се да неко плаћа 40.000 Еура, да се његов објекат не евидентира, јер за тај износ од 5.000.000 може да се легализује објекат било које категорије и да уђе у легалне токове власништва и уписа некретнине.
    Власници објеката који се не могу легализовати ( објекти на локацијама општег интереса, објекти веће спратности и објекти који су изграђени после доношења Закона ) ризикују да буду "откривени" и поред тога што су га пописивачи "мимоишли".
    Наиме, кад се изврши озакоњење свих објеката и њихово постајање унесе у катастарске планове, онда ће се показати "рупе" на плану и онда ће се за њих поново изаћи на терен и "открити" их. Онда ће бити одговорни и пописивачи и власници.
    Ја им неби препоручио ову авантуру. Не би препоручио, јер ће "доћи маца на вратанца" било кад, под било којом влашћу!
  • Kaži mi

    25.02.2017 21:45
    Poznavalac
    Gde da odem posle 28.02.2017.?
    01.03.2017. je za tri dana, odnosno u utorak.Nakon toga sudovi i opštine u mestima gde postoji izabrani notar neće više raditi overe. U NS postoje izabrani notari.
    Posle 01.03.2017. prepušteni smo na milost i nemilost notarima.Ako oni PROCENE da je nešto nezakonito i da neće da overe, šta da radimo? Kome da se obratimo?Možemo li da ih tužimo za naknadu štete sudu?
    I još nešto, znači li to da će oni podići svoje takse i naknade za rad koliko oni hoće?
  • Advokat-

    25.02.2017 21:01
    snađite se sami
    Pa eto kad pre tri godine štrajkovasmo zbog notara, oni su vladajućoj kasti i njihovom glasačkom telu bili super.Sada se prepucavajte međusobno. Mi živimo u objektima građenim sa dozvolom koja je prethodno plaćena i zabole nas za legalizaciju.
  • mrva

    25.02.2017 20:22
    Notar - izmišljen poziv da bi imali šta da rade oni oslobađani fizičkog, što im se gledalo kroz prste na časovima srpskog i matematike, pa posle na vezu i tatinim parama "završili" privatne pravne... pa da im se popustljivost okoline na njihovu blagu retardiranost, na šta su navikli, ne bi naglo prekinula, evo jednog sjajnog zanimanja... Notar! Da čitaju i pišu nekako znaju, dovoljno. I plata 1000 evra, čisto da se nađe... E državo, debilano! E narode, bolidni!
  • Poznavalac

    25.02.2017 19:45
    Provereno
    A zašto ići kod notara kad još uvek (do 1.03.) postoje overe u optini i sudu?
    Ja bio na Limanu u opštini i rešio ugovor za 390+30 dinara.
    Kod notara je to 60 (njihovih) bodova =3990din. To je najmanja tarifa.
  • Мунгос

    25.02.2017 17:49
    @ Isao u skolu,
    Овај што је ишао у школу је испит „како некога легално опљачкати“ положио са одличним успехом.
  • :)

    25.02.2017 16:45
    Stanija
    Čime to notar u PRAKSI odgovara za zakonitost ugovora ?
    Može odgovarati samo svojom LIČNOM IMOVINOM.
    Ako pogreši radnik suda, odgovara država svojom imolvinom.
    Šta je potpisniku bolje? Da mu odgovara država svom svojom imovinom ili notar svom svojom imovinom?
    Ja bih radije da mogu naplaćivao štetu od države, a ne da zavisim od toga da li će notareva žena prigovoriti da je imovina notara njena sutekovina i sl.A tek banke kad navale za obaveze po kreditu:)
  • Stanija

    25.02.2017 16:24
    Išao u školu? Možda u osnovnu
    Ti, druže, od škole možda imaš dva velika odmora. Notar, pored toga što overava ugovor ili drugu pisanu belešku, odgovara i za njihovu zakonitost i ispravnost. A za ovog Nevernog Tomu OTPRILIKE - nažalost, nije preterivanje. Redovna tarifa jeste upola manja, ali ako te uhvati smena - plaćaš dva puta.
  • Overač overava

    25.02.2017 14:17
    Išao u školu
    Da li je ugovor ništav, rušljiv i sl. procenjuje sud, a u najvišoj instanci VKS.
    Overač overava da je lice stavilo svoj potpis na dokument i ništa više.
    Ako lice želi nešto da overi, overač MORA da overi. Ako overač smatra da je ugovor nezakonit stavi napomenu-da je lice po mišljenju overača ,stavilo svoj potpis na ugovor koji je ,po mišljenju overača potpisa ništav, rušljiv ili već šta drugo.
    Overač nije ovlašćen da procenjuje da li je ugovor manjkav, može samo da upozna potpisnike sa svojim cenjenim mišljenjem i to pismeno konstatuje :)
  • Građanin pokorni

    25.02.2017 13:18
    Šta će tek da bidne
    Al će tek biti zanimljivo od 01.03. kada prestaje mogućnost overe dokumenata u Gradskoj kući odnosno opštinskim organima.Gužve kod notara će biti katastrofa.Jel to reforma državne uprave ministarko.Šta je sa uvezivanjem baze podataka iz evidencija PIO i zdravstva i poreske uprave.Redovi pred filijalom PIO u NS su veličine 100 metara.Jel to vaša reforma stručnjaci iz SNS.Kako vam radi katastar.Sramota. E pa glasajte za tako uređenu državu ako ste ludi ili pijani.Ja nisam i neću.
  • Isao u skolu

    25.02.2017 13:17
    @Privilegovana kasta
    Nisi razumeo tekst. Jasno i nedvosmisleno je napisano da ne mogu da overe dokument posto je u suprotnosti sa novim zakonom.
    "U suprotnosti sa zakonom" znaci da je nezakonito, cisto da ti pojasnim ako ti nije jasno.
    Ako imas jos nekih nedoumica (nejasnoca, tj. i dalje nisi uspeo da shvatis), slobodno ostavi dodatni komentar, pojasnicu ti.
  • Odprilike

    25.02.2017 11:57
    @Stanija
    40,000 mita? Auuu pretera ga. Pa po objektu ti treba sve ukupno 7,000 mita da bi ga zavrsio sem ako nemas neki megalomanski projekat na velikoj gradskoj parceli pa tu treba da podmazes glavonju koji ce skupstini narediti izglasavanje da to sve prodje i da se malo spratnos nastima i capi kvadratura na kraju zidanaj a da se niko ne buni. To kosta malo vise ali to rade utaljene firme od politicara.
  • Privilegovana kasta

    25.02.2017 11:34
    Notari stvaraju pravnu paraksu.Kao da su Vrhovni kasacioni sud.
    Notirati znači overiti.
    Samo kod nas notar koji je suštinski samo "overač potpisa" može da bira čiji će potpis da overi, a čiji ne.
    Advokati su pre dve godine štrajkovali o svom trošku i ukazivali da će tako biti.
    Ali ih niko nije podržao.
  • Stanija

    25.02.2017 09:22
    Povika na vuka, a lisice...
    Ma važi, sad su notari krivi za sve. Popis nelegalnih objekata nije blizu kraja, zakonski rok je istekao (ovo što se sad popisuje radi se bez zakonske podloge), stari predmeti se gube i valjaju po prašini, a guraju se na red samo oni "bumbarski" uz debelu proviziju. Inspektori po terenu uzimaju i po 40.000 eura da zažmure na nelegalnu gradnju (ako stvarno negujete istraživačko novinarstvo, napravite malo jednu akciju na Altini u Beogradu, pa ćete videti čuda). Zakon o planiranju i izgradnji je pun rupa i, kad bi neko samo to želeo, mogao bi da ga obori na sudu bez problema. Ministarka se šepuri i galami, a njeni pomagači iz dotičnog medija koji i prenosi ovu vest bacaju prašinu u oči ne bi li skrenuli pažnju sa stvarnih problema u vezi sa legalizacijom.
  • UHHH...

    25.02.2017 07:34
    Bila nekad država
    Žele pomićivanje preko regularne tarife. Onda će ubrzati.
    Ni sudovi nisu bolji. Godinama čekate da reše predmet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna