Autor: Sputnjik Srbija; Foto: Pixabay

Info
05.03.2017.
14:17 > 14:00
Velike kompanije pod istim brendom prodaju i hranu nižeg kvaliteta, ali to u EU nije nelegalno sve dok je na omotu proizvoda tačno opisan njen sastav.
  • Potrosac I

    06.03.2017 08:32
    Spasa nam nema...
    Nije poenta u izboru onoga sta ces kupiti, da jeftino dobijes kvalitet, vec da je ono sto kupis istog kvalita kao i u drugim drzavama. Kod nas kupljene cokolade su sladje, deterzenti slabije peru ves, omeksivaci su razvodnjna vodica oporog i ruznog mirisa, deterdzenti za posudje osteciju kozu, cipele propustaju vlagu, brasno skoro uvek ima plesniv miris, secer se pretvara u neku tecnost a ne u braon karamel......a mi nismo tehnolozi da bi znali, barem po deklaraciji, na kojoj istina ne pise da je proizvod zakinut za bitan elemenat koji ga cini ONAKVOM, kakav treba da bude. Kontrolne kuce vise ne postoje ili ne rade onako kako su nekada radile. Standardizacija nam je odavno ukinuta. Ostaje nam da ili placamo preskupo losu robu pod etiketom prave bez obzira koliko to moze biti i opasno po naze zdravlje a za to niko ne odgovara ili da se snalazimo sa kupovinama iz inostranstva. I tu treba biti veoma obazriv jer neke zemlje u okruzenju su u slicnoj situaciji kao mi iako su cak i clanice EU.
  • Deks

    05.03.2017 21:20
    @Limanac - U Nemačkoj ima na desetine vrsta paradajza i paprike u ponudi u prosečnoj samousluzi, svakog dana i u svako doba godine (iz Holandije, Španije, Italije ali i domaći...). Među njima ima izuzetno ukusnih i onih manje ukusnih, ukus paradajza i drugog povrća a i voća zavisi od sorte i načina gajenja a ne u kojoj zemlji se gaji. I to možete kupiti u prodavnici gde i ostale prehrambene namirnice, ne morate posebno ići na pijacu. Nešto jako bitno - tamo su samousluge u mestu od samo nekoliko hiljada stanovnika identične po veličini i asortimanu robe u velikim gradovima poput Berlina. A kod nas na primer imate u Novom Sadu velike samousluge svetskog nivoa i zatim stotinama kilometara dalje imate mesta čak i gradove sa samouslugama koje nude mnogo manji asortiman i to robe koja je manje kvalitetna. Zar nije to mnogo važniji problem kod nas jer zadire u kvalitet života stanovnika manjih mesta i ravnomerni razvoj zemlje?
  • Samo iz Madjarske

    05.03.2017 20:11
    Kozmetika, suhomesnati proizvodi, sirevi, cokolade, sokovi, alkohol - samo u Madjarskoj ili na pijaci (iz Madjarske).

    Razlika u kvalitetu ogromna. Cenu ne gledam, iako je i to faktor.

    Ne znam zasto se Slovaci bune. Oni su isto trziste kao i Madjarska.
  • Nervirach

    05.03.2017 20:00
    Evgenije ne znam za nemacke ali trkni do Rumunije pa uporedi cene i kvalitet suhomesnatih proizvoda. Njihovo je jeftinije i ukusnije. Jebo vas Matijevic i Draskovic patriJote, sve su usrali.
  • Miloš

    05.03.2017 19:18
    GMO proizvodi
    Čokolada Milka je GMO proizvod i najbolje je ne kupovati je. Kupujmo domaće, kao što su Pionirove čokolade.
  • Limanac

    05.03.2017 19:09
    @Lajavi

    Naravno da nisi u pravu. Vlasnik nabrojenih brendova je FIRMA iz hrvatske. A u pitanju su srpski proizvodi.

    To je kao da neko sad kaže da je Volvo kineski, a ne švedski automobil.

    Što se tiče cena koje si nabrojao, uporedi ih sa našim, pa ćeš videti da su nešto više. Naravno, kvalitet svih npr kozmetičkih proizvoda je mnogo veći u Nemačkoj.

    Jedina oblast gde Srbija apsolutno dominira su voće i povrće. Ne zbog cene, već zbog kvaliteta. Probao sam u Nemačkoj kupljenu papriku i paradajz. Tad i nikad više. Fenomenalan izgled i ukus kartona.
  • Lajavi

    05.03.2017 17:52
    @Beban
    Najlepše želje, smoki i bananica nisu naš nego hrvatski proizvod.
  • Lajavi

    05.03.2017 17:48
    @evgenije
    Nemoj da pričaš ono što nije istina i dovodiš narod u zabludu kako je preko sve skupo a kod nas jevtino jer to nije istina.

    Čokolada u Nemačkoj - Milka koja ima 100g a ne 80g kao kod nas košta 1,09 eur mada tamo Milku retko ko kupuje.
    Ovo su ti aktuelne cene u Nemačkoj.

    Ulje suncokretovo 1l - 1,19e
    Limun - 1,38e
    Vino Chardonnay 0,75l - 1,99e
    Head&Shoulders šampon 300ml - 2,95e
    Viršle Landbeck 400g - 2,49e
    Orbit žvake Wrigley u kutiji 80kom - 2,29e
    Belo meso fileti 4,99e
    Karfiol 1kg - 0,79e

    Cene slične kao kod nas, kvalitet neuporediv, a o platama ne želim ni da pričam.
    Ja imam sreće pa rodbina može neke stvari da mi donese od preko.
    Kada koristim naš Head&Shoulders dobijem perut kao manijak a sa njihovim nemam posle 3-4 pranja kose. Pitam se zašto.







  • Normalno

    05.03.2017 16:42
    Ne vozimo svi ni mercedes.
    Pogledajte kivi.
    U nabavci ovi naši klikeri 50 centi. Dobar krupan koji se vidja kao beli medvedi u Srbiji 1.5 € u nabavci.
    Kad budemo imali novca jesti ćemo i mi dobre.
    A neki ce samo jesti.
  • evgenije

    05.03.2017 15:54
    Svaka čokolada u sebi sadrži skupe i jeftine sastojke. Kada se neka čokolada pravi za recimo Nemce, Engleze, Francuze, Šveđane,... skupljih sastojaka procentualno ima više od jeftinih. Kada se ista čokolada pravi za Mađare, Slovake, Poljake, Čehe, Hrvate,... skupljih sastojaka procentualno ima manje od jeftinih. Kada se ista čokolada pravi za Srbe, Ukrajince, Ruse, Makedonce, Albance, Bosance,... skupljih sastojaka skoro da i nema. Ako bi se identična čokolada po svom sadržaju koja se prodaje u Belgiji prodavala i u Srbiji, u Srbiji ne bi imao ko da je kupi. Znači, ni u jednoj od tih čokolada se ne stavlja đubre već procentualno stavlja manje ili više kakaa, mleka, raznih ulja,... U Srbiji se mahom prodaju čokolade reda veličine cene između 100-300 dinara. Koliko para, toliko i muzike. U zapadnom delu EU je ta cena od recimo 800-1.500 dinara. Ako želimo da i u našim radnjama kupujemo čokoladu koja je po svom sastavu identična čokoladi koja se recimo pravi za Nemce, koliko stanovnika Srbije bi onda bilo spremno da za tablu čokolade od 100 grama plati na primer 9-12 evra a plate su oko 200-250 evra. Potpuno isto je i sa praškom za veš, šamponima, sapunima, keksom, raznim začinima, sirom,... I meni kada neko donese iz Nemačke flašu šampona za kosu nije jasno zašto ga je tamo platio 7 evra a potpuno isti takav šampon kod nas košta 280 dinara. A kada uporedim deklaraciju i na jednom i na drugom tačno se vidi koliko % čega ima i zašto je kod nas jeftin a preko skup.
  • /

    05.03.2017 15:34
    /
    dajte onda cesima i slovacima proizvode onog kojegsenespominjejercetecenzurisatikomentar a bez koje se ne moze
    pa ce cesi i slovaci traziti i te drugorazredne eu proizvode
  • Beban

    05.03.2017 15:26
    Samo domaće : najlepše želje,galeb,cica maca,bananica..... ima li lepše na svetu....
  • Deks

    05.03.2017 14:46
    Ne razumem ovu akciju. Svaki potrošač ima pravo da kupi šta hoće i niko nikoga ne tera da kupi nešto za šta misli da je slabijeg kvaliteta. Poslednjih nekoliko godina kupujem čokolade i na domaćem tržištu i u zapadnim zemljama EU i nisam primetio razliku u kvalitetu i ukusu. Npr jedna vrsta čokolade koja u svom nazivu ima reč "sport" je identična bilo da je kupljena u Nemačkoj bilo kod nas. Vi i u Nemačkoj možete u jednoj prodavnici naići na "kravica" čokoladu proizvedenu u glavnoj fabrici a u drugoj prodavnici na istu čokoladu proizvedenu u fabrici npr. u istočnoj Evropi. Tržište je slobodno i šta je tu sporno? Nelogično deluje da vlada jedne zemlje pokreće akciju da se omogući "kvalitetniji uvoz" proizvoda u zemlju!? Zar ta ista vlada ne bi trebalo da se bavi kako da podstakne kvalitetniju proizvodnju i izvoz?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna