Autor: Danas

Info
05.03.2017.
20:26 > 20:59
Grupa advokata iz Srbije započela je pripremu međunarodne akcije za sudsku naplatu odštete građanima koji su oboleli od najtežih bolesti zbog toga što je u NATO bombardovanju SRJ 1999. godine korišćen osiromašeni uranijum.
  • NS

    09.03.2017 10:36
    strani stručnjaci
    Dr Kejt Baverštok (Keith Baverstock), bivši direktor službe za radiološku zaštitu u Evropskoj kancelariji Svetske zdravstvene organizacije (SZO), tvrdi da je Ripačoli iz izveštaja SZO 2001. godine izbacio njegove nalaze koji potvrdjuju da je oružje sa osiromašenim uranijumom (OU) kancerogeno i genotoksično.
    http://www.novinar.de/2010/05/12/podsecamo-laziran-izvestaj-o-osiromasenom-uranijumu.html
  • Mile

    09.03.2017 10:04
    Tužilaštvo u Italiji
    Tužilaštvo u Italiji pokrenulo istragu zbog sve većeg broja vojnika obolelih od raka posle učešća u mirovnim misijama, uključujući i Kosovo.
    lItalijanski vojnici već godinama bezuspešno pokušavaju da dokažu vezu između njihovog narušenog zdravlja i osiromašenog uranijuma.
    Prema podacima Udruženja žrtava osiromašenog uranijuma, preko 300 vojnika, koji su bili pripadnici NATO trupa, umrlo je od raznih vrsta tumora, dominantno limfnih žlezda, dok je preko 3.600 obolelo.
  • NS

    09.03.2017 09:59
    strani stručnjaci
    Strani stučnjaci potvrđuju nalaze da je uranijum radioaktivan.
    Dr Kejt Baverštok (Keith Baverstock), bivši direktor službe za radiološku zaštitu u Evropskoj kancelariji Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji tvrdi da je Ripačoli iz izveštaja SZO 2001. godine izbacio njegove nalaze koji potvrdjuju da je oružje sa osiromašenim uranijumom (OU) kancerogeno i genotoksično.
    http://www.novinar.de/2010/05/12/podsecamo-laziran-izvestaj-o-osiromasenom-uranijumu.html
  • Trt

    08.03.2017 16:20
    @NS

    A jel to kaže neko od medicinskih radnika koji pišu radove, ili samo ti koji su youtube zvezde?

    'Doktorka' je poznata svima kao neko ko više voli fotelju nego struku, a o etici da ne govorimo.
  • Neša

    08.03.2017 15:28
    @NS

    Svako istraživanje pokazuje da je rast broja obolelih srazmerno rastu u ostatku Evrope. Ono što odskače je ogromna smrtnost, što je direktna krivica lekara i zdravstvenog sistema. I onda ti citiraš lekarku čija je to direktna odgovornost, kako kaže "NATO je kriv".

    Ženu koja se pojavljuje na svakoj televiziji, a ne dolazi na radne grupe za koje je plaćena.
  • NS

    07.03.2017 13:31
    Amerika -Japan
    U nekoj američkoj emisiji objašnjavali su kako je bacanjem atomskih bombi na Japan,
    spašeno mnogo života, jer bi više ljudi poginulo da je rat još trajao nego bacanjem
    atomskih bombi na Japan. Amerikanci i danas atomske bombe bačene na Japan posmatraju drugačije od Japanaca, kao human čin. Tako i danas neko sa donacijama iz Nato pokušava da objasni da su bombe sa uranijumom i plutonijumom zdrave, iako statistika i činjenice jasno ukazuju na smišljeni genocid. Broj mladih koji su umrli od raka posle 2000 je ogroman i užasavajući.
  • uzrok-posledica

    07.03.2017 12:08
    Racun ispostaviti pravnim naslednicima Slobodana Milosevica. Znao je koje su posledice i sta nas ceka i svesno nas je uveo u sve to. Od 1987.tece sunovrat Srbije.
  • NS

    07.03.2017 10:28
    činjenice i statistika
    Reše se nuklearnog otpada i još pobiju ljude, dugoročno, decenijama posle napada. Bilo bi genijalno da nije genocidno.
    "Na Srbiju i Crnu Goruj je izručeno 10 do 15 tona osiromašenog uranijuma", navodi Grujičić.
    Do 2014. je registrovano skoro 40.000 novoobolelih od maligniteta. Od 2002. do 2005. prosečan broj leukemija godišnje je bio oko 800. U periodu od 2006 do 2009 oko 1.300. To znači 74 odsto više obolelih od leukemije kada se očekivalo da će se povećati zbog posledica bombardovanja. Smrtnost od leukemije povećana za 139 odsto...
    Prisustvo plutonijuma pokazuje da je SR Jugoslavija je bombardovana sa nuklearnim otpadom", kaže doktorka u svom videu. "

    http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/nacelnica-za-neuroonkologiju-tvrdi-da-je-laz-da-osiromaseni-uranijum-ne-izaziva-rak/
  • neko

    06.03.2017 23:21
    OU
    Osiromašen uranijum sam po sebi nije opasan, ali pri eksploziji gde se razvijaju temperature od preko 1000 stepeni nastaje radio-aktivna para koja je smrtonosna. Znaju oni koji su studirali, a ostali koji su studirali u kafani ili na Googlu mogu slobodno da veruju u šta hoće. To je njihov problem.
  • dzoni

    06.03.2017 15:39
    Nije dugo trebalo vidim da se pojavi odabrana grupica dobro poznatih botova koji po ko zna koji put pravdaju NATO-OTAN više i ostrašćenije od Jelene Milić(ajde nju razumem dobro je plaćena posao joj je.)Kao i onog kvazii naučnika koji se upeo objašnjavajući kako je zračenje od OU samo "mit".Reći ću samo tom i ovim botovima jedne male strančice koji ovde borave 24/7 i redovno uvek isti nikovi,iste fraze i parole i naravno nameštanje +/- .Te pri če ko laže i kako je OU ustvari "zdrav" ispričajte majkama i očevima TALIJANSKIH vojnika njih 6 koji su umrli od zračenje istog kada su radili kao pripadnici KFORA na ukljanjanju ostataka istih.

    I još nešto ne dao Bog da vam neko drag oboli od malignih bolesti drugu bi priču pričali.


  • Prisutan tokom 1999

    06.03.2017 14:50
    @ Vlada / interes
    U ime svih poslanika iz Skupštine, predsednika države, premijera, svih nadležnih komisija, sudija i pravnika, reći ću ti nešto što oni nisu izrekli, ali je moje tumačenje njihovog razmišljanja:
    "BOJIMO SE, BOJIMO SE, BOJIMO SE
  • Hobista

    06.03.2017 14:44
    Skorašnje curenje
    Evropska mapa zračenja. Povodom skorašnjeg ozračivanja.
    https://remap.jrc.ec.europa.eu/Default.aspx
    Makedonija je bila skočila na 192 (Kriva Palanka) - merna tačka najbliža Kosovu.
    Ostale tačke su bile od 160 do 187.
    Švajcarski vrh, skijalište AIGUILLE-DU-MIDI_74_SOM_CP je sada 260, bio je preko 300.
    Poređenja radi, pored Černobilja - naselje Bragin je od 460-490.
    E, sad ide psolastica.
    Viterbo, turističko naselje na Sredozemnoj obali Italije, blizu Rima, prekoputa Sardinije.
    433!! Ponavljam 433 nS/h . Pratio sam. Dva puta od dozvoljene granice.
    Celog dana.
    Sutra dan, pogledam - nema više merne tačke. Ne postoji, kao da je nikad nije ni bilo.
    Tako da znamo, dođe li do opasnoti - uklanja se merna tačka.
    A curenje je moralo doći iz Viterbo-a, Italija.
    Sve vrednosti su u nano Silvertima na čas.
  • Vlada

    06.03.2017 13:37
    Interes
    Zasto se ne pokrene tuzba u ime naroda Srbije...ako treba i peticija da se organizuje da se medjunarodni sud izjasni o svemu. O napadu bez dozvole UN,o gadjanju civilnih ciljeva,gadjanju Uranijumom,lasetnim bombama ...da se utvrdi ko je odobrio to? A na kraju zasto ne pokrenuti peticiju o tuzbi protiv NATO-a privatnoj kad vec drzava nece...makar da znaju da smo protiv NATO. Peticija i da se digne narod...dusa me boli zbog cutanja o svemu tome.
  • dzo

    06.03.2017 12:22
    @Milan: Tačno tako da se najviše sami trujemo preko hrane.
    I da dopunim, sa 7000 divljih deponija iz kojih cure otrovi u vodu, zemljište, hranu, životinje Srbiji i ne treba nikakvo zračenje.
  • 041

    06.03.2017 11:06
    Mitomanija ili ...?
    Volio bih da mi netko objasni kako je Allied Force prevedeno kao Milosrdni andjeo?!?
  • Milan

    06.03.2017 10:41
    @rada
    .. Sloba se izvukao,a i njegova Mira...a,sve je to organizovano da se oni sruse sa vlasti.Da je bio covek ne bi dozvolio bombardovanje svog naroda. .."

    Da je bio covek ne bi slao svoj narod u rat .
  • Bs

    06.03.2017 10:29
    @Sale
    Je*o ja i Milosevica ali brate i tog Milosrdnog Andjela sto mi je kakio bombe. I ovaj kapitalizam pokorene banana drzave...

    Zasto Srbi masovno beze na zapad ?
  • Sale

    06.03.2017 09:23
    @bro
    Sto se tice zracenja. Nezavisno javno istrazivanje nikad nije do kraja sprovedeno. Jeste da smo okruzeni lazima ali ja licno neverujem ni njihovoj propagandi.
    Meni samo smeta sto napadate ljude koji verovatno zaista imaju problem. I ako mogu da nadju dokaze nek im slobodno uzmu milione.
    Je*o ja i Milosevica ali brate i tog Milosrdnog Andjela sto mi je kakio bombe. I ovaj kapitalizam pokorene banana drzave...
  • Sramota!

    06.03.2017 09:05
    @ja - istina
    Biće da si lično bio i izmerio šta su zveri bacale na našu teritoriju?
    Ti znaš da su bacali samo OU i da je alfa zračenje...
    Ili možda veruješ istraživanjima onih koji primenjuju zagađivanje
    Nemaš nimalo saosećanja za kolaterealnu štetu, tvoji su svi dobro i zdravo?
    Ili se boriš za zelenu kartu pa tim povodom ljubiš stope agresoru?
    Možda te život razuveri, pa postaneš najvatreniji tužioc.
    Obično to tako biva...,
  • Bro

    06.03.2017 09:03
    @Sale
    Pokazujem tebi i takvima da je "rak-NATO-uranijum" još jedna mitomanija srpskog naroda, eto imaš u komentarima i par linkova gde se objašnjava šta je os. uranijum. Pretpostavljam da je najbolje da sve progutamo bez razmišljanja i lažemo do veka sami sebe (jer drugi nam već odavno ne veruju).
  • rada

    06.03.2017 08:30
    Oni ce reci da nije bilo tu i tu toga.A,sto umiru ,nikom nista.I reci ce da nisu bacali tamo gde se i pojavljuje rak najvise.To ce biti tesko dokazati i sumnjam da ce u tome uspeti.Da li imaju dokaza da je to bacano i po Vojvodini? Jer,ovde imamo "rednju"toga.Recice da nije ovde i nigde,nego lose vam je zdravstvo i ne vodite racuna o ljudima...Probajte ali ne trazite da vam narod placa dnevnice.Jer mi vise nemamo odakle ni da se lecimo ni da placamo.
    Sloba se izvukao,a i njegova Mira...a,sve je to organizovano da se oni sruse sa vlasti.Da je bio covek ne bi dozvolio bombardovanje svog naroda.Posledice toga i danas osecamo,a dobili smo sve da se zemlja oporavi.To ce vam i dokazati.I na osnovu toga ce vam dokazati da se zemlja nije oporavila,da su sve donacije i pozajmice spiskane,a zdravstvo nikakvo.
    Zaista mislim da su oni sve platili,a mi se nismo oporavili.To ce vam biti udarac zestok.Bolje vam je da udjete u trag svim tim novcima kojima smo bili "obasipani"gde su se "odmetnuli" i narod da smirite.Lose zivimo vec dugo godina,ne samo zbog bombardovanja nego sto su dali novce da se "oporavimo",a to je korisceno za lazni patriotizam i licno bogacenje.Pokazace vam dokaze koliko i za sta su novaca dali,pa ce onda pokazati da ste samo okrecili po koju bolnicu,ali ne od njihovih para.
  • novosađanin

    06.03.2017 07:52
    iskustvo
    Bio sam i ja mobilisan i te godine i raspoređen u okolini NS. Jednog jutra ko iz vedrog neba razleže se ekspolozija i istrčasmo da vidimo šta je. A ono crni trag kretanja projektila odgore i koji se završava crnom pečurkom. Naši dežurni odoše na uviđaj. Kada su se vratili doneli su krhotine projektila. Prvo što smo ih pitali da nije radioaktivno? Nije, odgovoriše, prvo su ABH-ajci merili zračenje. E sada najglavnije, svako od nas od detinjstva ima iskustvo u podizanju pera, čaše, plastike, i metala. Ovo nismo mogli da podignemo onom snagom na koji smo navikli. Bila su teža nego "crno"olovo i gvožđe. Tako da osiromašeni uranijum pravi veću gustinu metala pa samim veću težinu i probojnost.
  • Milan

    06.03.2017 07:07
    Nisam stručnjak za naoružanje i vojnu tehniku, ali još tokom bombardovanja sam iščitao gro tekstova o osiromašenom iranijumu i jasno mi je kao dan da je vlast jahala na toj budalaštini kao što jašu i dan danas na Kosovu a služi im samo za pranje para i enormno bogaćenje! Narod drže na kratkom lancu sumanutim pričama o kolevci srpstva,a zna se da dok teče priča valja slušati i ne uznemiravati vlast o ekonomskim pitanjima! A u našoj ekonomiji i našoj svakodnevici je sav jad i beda koji su uzročnici svega ovoga što se dešava. Kao najsiromašnija zemlja Evrope JEDEMO HRANU PUNU HORMONA, ADITIVA, REAGENATA, POJAČIVAČA UKUSA, VEŠTAČKIH BOJA NAJ GOREG KVALITETA - jednom rečju JEDEMO OTROV! Sanitarne i veterinarske službe koja su nekada postojale na granicama SFRJ,po gradovima i fabrikama i koje su kontrolisale prvo sirovinu - meso - koje je ulzilo u proizvodnju ne postoje ni približno u tom broju, a kamo li da kontrolišu tok proizvodnje! Ponekad tek dopre do javnosti da se preko tog istog Kosova švercuju kamioni i kamioni "otkošćenog mesa" koji je u stvari mesni opadak ali se na to reaguje isto kao i na lanjski sneg! U poljoprivredi se koriste mahom zabranjena sredstva pa svako malo čitako kako umiru šakali, orlovi, ptice...i svemu ovome dodajte konstantan stres zadnjih 25 godina zbog gubljenja posla, nemogućnost adekvatnog lečenja obične gripe JER KUPUJEMO INDIJSKE LEKOVE a sve te radnje obavljaju biznismeni s kupljenim diplomama još nam je i dobro!
  • ja

    06.03.2017 07:06
    istina
    Nasli se lazovi i poltroni...citaj advokati i patriJote....alo mozgici,OU nije zabranjen medjunarodnim zakonima i NE postoji niti jedna studija koja ga povezuje sa tumorima! Sta god vi lupetali! Ne postoji ni naucna logika...zracenje OU je 99,5% alfa zracenje a ono ni kozu ne moze da probije! Koliko god LAGALI o stotinama i hiljadama obolelih od tumora! Sta god vam poltroni grujcicka i cikalic lupetali! Il ako bi vec da pametujete,hoce li biti odstete i za bacene kasetne bombe i onih sa OU od strane Srba u BiH i Hrvatskoj? A licemeri?
  • NVV

    06.03.2017 06:47
    Koliko NATO botova na jednom mestu. Pa gori ste od ovih iz SNS-a. Sto ih ne bi tuzili? Na tom istom zapadu, koji toliko branite, tuze te za svaku glupost. Sada odjednom svi branite osiromaseni uranijum, a za ljude koji su povredjeni dok su sedeli kod svojih kuca vas bas briga.
  • Hemicar

    06.03.2017 06:11
    Za Cernobila
    Šta kažete na to što su bombardovali Rafineriju Novi Sad i koji su po Vama proditi sagorevanja nafte.Malo Vi proučite kako nafta deluje kancerogeno.Crni gusti dim kancerogenih ugljovodinika se prostiralo gradom onih 7 dana.Stanovnici Šajkaša prvi na udaru smrtnosti i kancerogen oboljenja i moja majka je preci nula. Vojska je trebala da da naređenje da se tih dana građani evakuišu. Proučite malo jedinjenja nafte i kako benzen i ostali ugljovodinika deluju na zdravlje...
  • Stanko

    06.03.2017 05:49
    Fuj
    Odustali od tuzbe NATO rusenja i razaranja Srbije, svih Resursa i privrede, privatne imovine, ubijanja ljudi. Posledice po zdravlje dugotrajnne. Vucic, pre njega Tadic bagra ljubi inicijatore svega zla, a JOS UVEK IMAJU ZELJU DA OSUDE LJUDE ZA PALJENJE AMERICKE I NJEMACKE AMBASADE I UBISTVO TRI BITICI TERORISTA.
  • Cernobil

    06.03.2017 03:10
    Po hiljaditi put!
    1. Ne postoje nikakve bombe sa osiromasenim uranijumom.

    2. Postoje samo neeksplozivna zrna za top na avionima A-10, koji su delovali samo po Kosovu.

    3. Kasetne bombe ima svaka vojska pa i nasa, i nemaju nikakav osiromaseni uranijum u sebi.

    Ako sa ovakvim neznanjem izađu pred sud biće ismejani, a tužba odbačena bez rasprave, jer su tvrdnje potpuna budalaština bazirana na propagandi i nepoznavanju vojne tehnike.

  • psycore

    06.03.2017 01:07
    Zbog cega je Srbija najomiljenija zemlja u Evropi ?
  • Nenad

    06.03.2017 00:52
    Budalaštine
    Ljudi, dajte malo uključite mozak i bavite se činjenicama a ne nagađanjima.

    Da li je iko od Vas zabrinutih građana izdvojio bar 5 minuta da pročita šta je zapravo osiromašeni uranium i koje su njegove karakteristike?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Depleted_uranium

    Svako ko ovo pročita a ima bar elementarno znanje iz fizike i hemije bi trebalo da shvati da osiromašeni uranium koje se distribuira kroz municiju ne može da ima uticaj na okolinu u kojoj se nalazi. To je jednostavno materijal koji ima najveću gustinu i koji zbog toga ima uvećan potencijal prodora kroz oklop i to je sve.
  • AVAV

    06.03.2017 00:32
    To sto vam je vodja smanjio plate i penzije to vam ne smeta ?
  • Zoki021

    05.03.2017 23:42
    tužba
    Ja bih tužio i SSSR odnosno Rusiju zbog Černobila!! To niko ne spominje!!
  • Posmatrač

    05.03.2017 23:40
    Teško je razumeti komentare koji se izruguju nastojanju oštećenih da ostvare svoja prava na zdravlje i život, a mnogo lakše je razumeti unesrećene i njihove porodice.

    Ko misli da nije oštećen, neka ne tuži NATO, a ko misli da je Sloba kriv za sve, nek' traži odštetu od Marka i Mire...
  • Sale

    05.03.2017 22:55
    Sine bro statistiku i istoriju pisu pobednici. Ovde je bacan i osiromasen uranijum i kasetne bombe i ubijani civili. Davno sam zaboravio da verujem slepo medijima, statistikama i zamlatama. Sta fali da im se opali po dzepu? Posebno za zrtve?? Sta ti imas protiv toga i sta ti i kome dokazujes?
  • amerofil

    05.03.2017 22:53
    PatriJote su ljute .
  • Miki

    05.03.2017 22:33
    Pušimo ko Turci a žderemo ko svinje, mislim da je tu uranijum najmanje kriv.
  • Bro

    05.03.2017 22:16
    Statistika kaže da smo na 25 mestu u Evropi po frekvenciji obolelih od raka(podaci iz 2012 ali to ne menja mnogo stvar).
    Prva je Danska, verovatno su je mnogo bombardovali samo nama nisu rekli.
    Evo i linka:
    http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-cancer-frequency-country

  • pedja

    05.03.2017 22:03
    Zanimljivo je da najveci broj Srba upravo odlazi na zapad koji ovde toliko mrze.
  • Nik

    05.03.2017 21:57
    Tuzna je zemlja koja nece da stane iza svojih ljudi...
  • tužba?

    05.03.2017 21:51
    najobičniji pokušaj uzimanja para, dok u međuvremenu neki od većih gradova u srbiji nemaju zdravu pijaću vodu kao minimum životnih uslova.

    http://www.021.rs/story/Zivot/Zdravlje/145494/Osiromaseni-uranijum-ne-izaziva-rak.html
  • Њ.Ђ.

    05.03.2017 21:50
    У тужбу би требало унети и наплату штете за све америчке тенкисте који се возе у тенку Абрамс чији је оклоп направљен од осиромашеног уранијума. Па они мисле ако смеју да трују своје тенкисте да могу и наше. Где то има?
  • Zvezde Granda

    05.03.2017 21:48
    Celo covecanstvo je zlo samo je Srbija postena.
  • Wat

    05.03.2017 21:43
    ?
    Zbog cega se onda do sad cekalo tacno?
  • Aleksa

    05.03.2017 21:41
    Napokon
    Svaka čast junaci, hrabro napred, kao Sveti Đorđe mačem na aždaju (sa 19 glava).
    Doprinesite i vi, širenjem ove vesti preko društvenih mreža...
  • Nema oproštaja

    05.03.2017 21:33
    BRAVO ! ! !
    Krajnje je vreme bilo. Kako god da prođu tužbe, treba to istorijski ovekovečiti, da ostane generacijama i agresora i žrtvi - šta su zveri radile.
    I to zveri koje pričaju o poštovanju međnarodnih zakona, granica, prava čoveka i demokratiji.
  • Nišlija

    05.03.2017 21:14
    Koliko je ljudi koje ja znam starosti od 30-45 godina umrlo, sve posle 1999 godine, i gle čuda najveća večina je iz Komrena, odnosno gradske opštine Crveni Krst. Ko poznaje Niš zna o čemu pričam.
  • Bane

    05.03.2017 21:14
    Svega ovog ne bi bilo da je Pera otišao pravo u policiju!
  • Tuga

    05.03.2017 21:11
    Ne samo na jugu Srbije, već i ovde u Novom Sadu...mnogo je vise obolelih sada nego ranije,nažalost
  • dzoni

    05.03.2017 21:05
    Dobra ideja.Ali nažalost bojim se da od toga nema ništa.Broj obolelih od karcinoma u Srbiji se povećao 2-3 puta i sve analize su pokazale da je najveći uzrok istih od zračenja osiromašenim uranijom ali i isparavanjem tona i tona raznih otrovnih gasova u atmosferu prilikom uništavanja rafinerija.O tome koliko nam je zatrovano poljoprivredno zemljište ne treba trošiti reči.
  • ZLObodan m.

    05.03.2017 21:05
    Pre svega se obratite voljenom ZLObodanu koji se inatio prema celom svetu i to preko ledja sopstvenog naroda . Covek je stvarno mislio da ce njegovo izivljavanje svet vecito trpeti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna