Autor: Tanjug

Info
20.05.2017.
14:48 > 14:48
Cena jednodnevnih izleta za osnovce, koji najčešće koštaju od 1.500 do 3.000 dinara je, prema mišljenju većine roditelja, previsoka, dok turističke agencije tvrde da je ona realna.
  • Majka

    30.09.2019 12:06
    Deca iz NS vrtića bi trebalo da idu na izlet na Čenej-salaš jedan dan po ceni 3500. Roditelji moraju da potpišu saglasnost da su upoznati da ni vrtić ni vaspitačice nemaju veze sa organizacijom puta. Izlet se ne pravi zbog dece nego tuđe zarade, a ako se detetu nešto desi niko nije odgovoran
  • X

    23.05.2017 19:29
    @stan colliymore
    Nekad bilo!
    Predskolska ustanova nema nista sa izletima i visednevnim boravcima dece - ne odredjuje cenu, nema uticaj na izbor destinacija i program boravka.
    Vaspitaci sami biraju destinacije i predlazu roditeljima. Roditelji nakon toga potpisuju ugovor sa agencijom.
    Vaspitaci decu vode na u svoje slobodno vreme - vikendom ili koriste dane godisnjeg odmora.
  • Au Mile!

    23.05.2017 17:07
    koji krpelji
    Lepo im objasniš da roditelji NE ŽELE da deca idu na ekskurzije,. a oni: poslaćemo Vam anketni listić!
  • stan colliymore

    23.05.2017 15:02
    decije eskurzije
    Vaspitačice učestvuju verovatno u izboru destinacije na koju če da vode decu, ali one , siguran sam, ne odredjuju cene po kojima ce voditi decu na te jednodevne izlete , nego to odredjuje uprava vrtića.
    Nikome one ne naturaju da se mora ići na te jednodevne izlete, a roditelji koji ne žele da pošalju svoju decu na izlete ne moraju da ih pošalju. Niko ih na to ne prisiljava....
    P.S. Pre bilo kakve odluke napravi se mala anketa da se vidi koliko bi roditelja pustilo svoju decu, pa ukoliko nema dovoljno zainteresovanih, ekskurzija se i ne organizuje.
  • Vi to ozbiljno

    22.05.2017 16:35
    @ DekacNS
    Da su uplakana deca MOLILA Vašu ženu da ih vodi na ekskurziju?
    Alo čoveče RODITELJI NE ŽELE EKSKURZIJE .Učiteljice ih NATURAJU deci.
    U tu priču da se učiteljice napate sa 30dece na ekskurziji niko ne veruje.One sa tih 30 dece rade svakog dana u školi i izlaze sa njima na kraj očigledno.To im je POSAO da rade sa 30 dece!
    I još nas ubedjujete da je to nevidjeno težak posao!
    Kao odgovornost velika.....Pa kada je NEKA UČITELJICA ODGOVARALA ZA BILO ŠTA? Nikad!
    Sve se završi na odgovornosti i teretu i šteti roditelja....svaka nemila situacija.
  • DekacNS

    22.05.2017 10:51
    @Iva
    Nemojte da se pecate na provokacije roditelja kao što su mama, Pera, istina i slični. Džaba im mi pokušali objasniti nešto, kada oni ne žele ili ne mogu da shvate! A to je da škola više nema ništa sa ekskurzijom i da oni sami biraju i smeštaj i agenciju i lokaciju, čak i nastavnika sa kojim da idu deca, ako ovi pristanu! Moja supruga nema nameru da vodi decu na ekskurziju, više voli da ostane sa svojom porodicom, ali roditelji ne žele sami da vode decu, i onda obećavaju svašta, šalju uplakanu dečurliju kao tobož, samo u nju imaju poverenja. Ove godine zadnji put vodila na takav način njen razred, nikakvih problema sa decom nije imala, ali se vratila izmorena i ljuta na bahate roditelje kojima se sada odjednom ništa ne svidja, a sami birali sve!
    Samo prepustiti ovim likovima neka idu i vode, kao što jedan spomenu i njih 30-oro bez nadoknade, a vi uživajte u miru svoje porodice!
  • Petar

    22.05.2017 10:38
    @ Iva
    Naravno da bi vam bilo drago da platite porez jer bi tako legalizovali pljačku a dodatak za porez bi opet ja platio a vi bi vaših 500 dinara po glavi zadržali, ne hvala. Te "dnevnice" se moraju ukinuti jer su sramne. Nemojte braniti stav koji nema uporište neigde sem u vašem džepu. Mi roditelji nismo srećni što nas neko kako je neko od komentatora rekao vaćari za sitno a to i nije tako sitno. Ludim i svaki put imam raspravu u školi kad mi školu u prirodi prodaju za ekskurziju jer ove možda neće biti i da je bolje da damo 15-20 k pa da nam dete provede 5 dana negde nego na jednodnevnom izletu jer mnogo je bolje 5x500 puta broj đaka nego 1x500 puta broj đaka. I uostalom Kako Vas bre nije sramota?
  • Istina

    22.05.2017 10:29
    @Iva
    Nisam iznenadjen cifrom koju ste potrošili za pozorišnu scenu za boju i materijal od 3.000 dinara
    Ja svake godine za bojadisanje na likovnom kupim: drvene boje,voštane boje,flomastere tempere,vodene boje, ugljen(!) i drvene olovke za crtanje,onda materijal za oblikovanje: glina, plastelin u bojama, kolaž papiri raznih vrsta, lepila razna, blokove za crtanje i sve kvalitet! Da učiteljica preporuku nikako kinesko!
    A Vi saberite koliko to košta....a pozorišnu scenu bojadišite i spremajte od onog što roditelji deci za likovno kupe...biće dovoljno...
  • Istina

    22.05.2017 09:28
    @ Iva
    Pozitivna promena desiće se jedino ako finansijka inspekcija počne da kontroliše dnevnice i plaćanja djačkih ekskurzija, matruskih večeri, slikanja, djačkog dinara za opremu škole, kupovinu udžbenika i sl.
    To razgovor sa maloletnim detetom ne može rešiti. Zašto? Zato što će se sav bes frustriranih učiteljica ako se ekskurzija ne obavi zbog malog broja dece sručiti na tu decu ...
    Lakše mi je da platim 3.000 dinara i da moje dete i dalje bude "dobro" "socijalizovano" i "nadareno"....
  • Iva

    22.05.2017 09:27
    @Istina
    Ostala sam Vam duzna odgovor za pomenuti porez. Apsolutno ste u pravu. Slazem se da porez na tu vrstu zarade treba platiti, samo kad se organizacija ekskurzija vrati skolama. Putovanja u organizaciji uciteljice i agencije je u potpunosti siva ekonomija.
    Zao mi je jedino sto od pocetka godine nisam vodila evidenciju novca koji sam ulozila u realizaciju nastave, takmicenja... Mozda bi bili iznenadjeni tom cifrom, ili cak ne biste ni poverovali u istu ( za pozorisnu scenu znam da sam dala 3000 za boju i materijal). Evo obecavam da cu to uraditi za sledecu skolsku godinu pa cu se vratiti na temu sa obavestenjem :-)
  • Mama

    22.05.2017 09:18
    @ Iva
    Komentar potpisan kao Istina objasnio je stvari.
    Ja bih dodala draga da baš tim tonom i takvim rečima koje koristite VI u komentarima mi se obraća učiteljica kada me "priprema" za ekskurziju.
    Pre toga je "objasnla" mom detetu baš kao što i Vi objašnjavate da "svi" oko Vas prave rodjendane od 20.000 dinara za svoju decu i da je cena ekskurzije prava "sitnica".
    Složila bih se takodje,kad se već krećete u društvenim kruigovima koji imaju čistačice, plaćaju rodjendane 20.000 dinara i slično ,platite i tu "sitnicu" od poreza na Vašu dnevnicu od ekskurzije.
  • Iva

    22.05.2017 09:14
    @Istina
    Zar ne mislite da je vreme da se nesto promeni?
    Verujte mi kao za nekog ko radi sa decom i nekog ko zaista voli svoj posao jako je porazavajuce kad iznova citate ovakve naslove a jos bolnije komentare Vas roditelja. Pokusavam da Vas razumem, ali morate da shvatite da za svaku borbu treba snaga, upornost i povrh svega volja. Pricajte sa svojom decom o vasim odlukama, budite istrajni u svom stavu. Ako ne bude onih koji placaju nece ni biti takvih ekskurzija.
    U jednom komentaru sam procitala da za kamp u Cortanovcima treba platiti 3500!!! Moji djaci su isli za 2000 u isti. Razlike postoje, ocito.
  • Istina

    22.05.2017 08:06
    Iva
    Naravno da moramo da "izaberemo" da dete ide na ekskurziju -Prosvetni radnici ih danima za to "pripremaju" raznim pričama, kao nezaboravne uspomene,druženje sa decom(kao da se ne druže svaki dan u školi) i slična klasika.Onda sledi roditeljski sastanak (uglavnom na roditeljski i zovu kada kupe neke pare od roditelja) pa priča ponovo.Kada kažem jednom : dete ne ide,slede pitanja: A zašto? Biće nam baš lepo, svi će ići, šteta da baš on ne ide i slično.Ne odustaju lako...
    I šta če roditelj na kraju: pristane i plati.....A onaj roditelj koji ipak ne pristane tek ulazi u mašinu: odjednom dete ima lošije ocene, ne trudi se dovoljno i slične priče....
    Eto zato, roditelj pristane i plati koliko tražite i idete gde se Vama svidja...
    PS A porez na zaradu ipak bi bilo poželjno da platite, Vaša redovna plata isplaćuje se iz tog budžeta, nema smisla da ga samo drugi pune.Ne razumem što finansijska inspekcija to ne kontroliše.U zbiru nije to mali neplaćeni prihod u budžet pored toliko škola i toliko ekskurzija.
    Nije Vam skupo draga Iva da platite letovanje ,novu tašnu, platite i porez, nema smisa.
  • Iva

    21.05.2017 22:04
    @Slaven
    Nije Vas izbor!? U tome i jeste Vas problem. Naravno da je Vas izbor da li cete kao roditelj pustiti dete na ekskurziju ili necete.
    Trudicu se da na ove uvrede ne reagujem, nek to ide Vama na cast.
    Jesam prosvetni radnik, ali sam i roditelj. Kao neki od Vas nasla sam se u situaciji da se mom detetu nudi "soping" tura kao edukativna ekskurzija. Znate sta je epilog? Moj stav je ismejan od strane drugih roditelja koji podrzavaju inicijativu da se deca edukuju na taj nacin. Tako da postovani Slavene, nije problem u nastavnicima, ja problem vidim u roditeljima.
  • Pera

    21.05.2017 21:09
    Izleti i eksurzije su organizovani reket za roditelje. Cene nisu pristupacne a vaspitacice, uciteljice i nastavnice ih koriste da poprave kucni budzet brzo i sa najmanje truda.
  • Slaven

    21.05.2017 20:00
    @Iva
    Gospođo prosvetarko ja ću mom detetu platiti ponija ako mi se hoće il igraonicu il rođendanicu ako imam ako nemam onda ću gledati da bar voća na stolu stavim ali to je sve moj izbor. To sa dnevnicama nije moj izbor to je bezobrazluk i svinjarija. Ja bi bez problema poveo 30 dece autobusom bilo gde bez dinara ako je to vama teško da uradite jednom godišnje. Proiblem nije šta mi roditelji plaćamo a šta ne, problem je u tome što nas vaćarite na sitno, onako baš pokvareno a onda se pravdate brigom o deci. Drugome to pričajte.
  • Iva

    21.05.2017 11:40
    @mama
    Postovana @mama, 10000-15000 kosta zakup prostorije za 2 sata ( dva sata!!!) i animatora u nekoj normalnoj igraonici. U svom okruzenju ne znam dete koje ne proslavlja rodjendan u igraonici. Niko od roditelja ne smatra da je skupo za dva sata izdvojiti toliki novac, ali da je skupo kad treba platiti dnevnicu nastavniku, za ceo dan.
    U ostalom nije problem, mozda cak nije ni u redu polemisati gde i na sta neko trosi novac koji je zaradio, problem je postovana @mama u tome sto Vi svi placate nesto sto smatrate da je za Vase dete neprimereno, needukativno, bez obrazovnih sadrzaja,preskupo .. Volela bih samo da mi objasnite zasto???
  • Mika

    21.05.2017 10:23
    @Iva
    Nije im skupo ni kad odu u igraonicu pa plate vise od crvene, dok im se deca igraju u kavezu sa osobljem koje nema platu ni 20h pa se ljute sto se bas njihovim detetom nije neko posvetio i tako 3 puta nedeljno ili mesceno kako ko. Eto ekskurzije...Eto odvedite decu jednom mesecno negde sa te tri crvene ili jednom u po godine...
  • Natalija

    21.05.2017 10:12
    Skidam kapu svakom nastavniku ili vaspitacu koji povede na izlet toliki broj dece ,pogotovo vise dnevni.Cene su zaista visoke za nas standard i uslove zivota,pogotovo za porodice sa vise dece ali za to nisu krivi nastavnici.O dnevnicama i ne treba raspravljati,jer su zanemarljive s obzirom na odgovornost koju nose sa sobom.
  • Mama

    21.05.2017 09:49
    @dekacNS
    Ukoliko ste se meni obratili, ja ni u jednom trenutku nisam pomenula vaspitace, jer znam kako njihov posao moze da bude tezak i koliko je sam po sebi odgovoran. Po mom misljenju bi im i plate trebale biti vece i trebale bi imati benificiran radni staz. A da su cene jednodnevnih izleta nesrazmerno vece u odnosu na primanja obicnog coveka, to je fakat.
  • Lela

    21.05.2017 08:36
    Dnevnice
    Molim Vas da kao primarni pedagozi svoje dece ove negativne stavove koje imate prema profesorima ne prenosite na svoju decu. Posle citanja ovih komentara i generalizivanih stavova mogu samo reci da sam duboko razocarana i mozda na neki nacin povredjena stavovima roditelja prema prosveti. Znate, nismo svi isti. Ima nastavnika koji zaista vole tu Vasu decu. Neretko im damo vise paznje i ljubavi nego njihovi najblizi. Neretko ih vodimo u bioskope, pozorista, muzeje, naucne skupove bez ikakve provizije i tih famoznih dnevnica. Neki od nas se sa Vama dogovaraju o visini tih dnevnica za ekskurzije i trude se da sve bude transparentno. Neki od nas ne traze animatore, jer uzivamo da taj jedan dan edukujemo decu van ucionica.
    Pitam se kako mozete sebi, kao roditelji, da dozvolite da Vam se deca vode na ekskurzije neprimerene njihovom uzrastu ili sa ciljem da se na ekskurziji "sopinguje"? Kada Vi resite da zastupate interese svoje dece onda cemo mozda svi biti isti. Ako ste potpisali saglasnost, molim Vas nemojte sebi davati pravo da budete hrabri i ovde iznosite bljuvotine na racun svih profesora.
  • Mika

    21.05.2017 02:38
    @Mama Novosadjanka
    I onda lepo u istoimenoj grupi, samo se gleda da se kupi nesto od.onih koji nemaju regostorvanu firmu, da se ne plati pdv. Ne brinite Vi za pdv na tu njihovu crkavicu ili bolje se raspitajte kako funkcionise ta prica. Hvala vam dragi vaspitaci, ucitelji,.nastavnici sto pojedini od vas uprkos ove sazvakane teme kako se bogatiti svako put kad odvedete 20 plus, uopste hocete da ih vodite.
  • Mika

    21.05.2017 02:32
    Volim kad decu idu na ekskurzije, ali me nervira samo sadrzaj istih. Na srecu gde god su moja deca isla nisam imala zamerku. I za visednenvde ima budalastih ponuda, kostaju Boga oca a budu smesteni u krs uslovima. Nazaslost visednevnih nema, a jednodnevne su deci zanimljive. Evo odlazak u Bg ako idem vozom 630 povratna karta, ako si savestan platis prevoz oko 100 din i 100 din do stanice. Ulazak u zoo oko 400 pa puta 3, sokic, sladoled, rucak,...tako da ne znam koliko jeftinije moze da kosta?? I na Avalu se placa ulaz, all tamo otpada opcija vozom nego sedi u auto pa se vozaj. A vaspitacima i nastavnicima i l treba da ide dnevnica po detetu ali ne ide. Siromasni smo i sve nam je skupo i to je razumljivo ali dajte uvek su vam puna usta ljudi koji vam odvedu i vrate decu sa prelepim iskustvom.
  • NNunited

    21.05.2017 00:53
    ...
    A da lepo unesto sto iznosite hipoteze lepo kazete skola ta i ta. Ili ucitelj, nastavnik, direktor taj i taj. A moze i clan saveta roditelja, koji se uglavnom u sve mesa.
  • Sofija

    21.05.2017 00:28
    Eu
    Trodnevna ekskurzija u nemackoj kosta 10 e . Moje dete se juce vratilo . Onda razmislite da li vas deru. Uglavnom je sve organizovano za djake i cene svedene na minimum. Putovali su redovnom linijom ffm prema berlinu. Nekih 120 km od kuce... sta reci. Nastavnici nemaju dnevnice posebno. Imaju normalne plate.
  • Istinokaz

    21.05.2017 00:11
    Jednom veliki jednom mali
    Znate onu pricu o roditelju i detetu kada je dete za nesto veliko za nešto malo.Tako i vi kojima je najveći privredni kriminal dnevnica učiteljice jednom, dva puta, u školskoj godini !Probajte! 24 deteta uzmite na dva sata. Čuvajte ih samo. I to uzmite Vama poznatu decu, rodbinu, komšije, svoju decu...Baš me zanima doživljaj! Nemojte ni da zamišljate ulazak i izlazak iz busa, sedanje za sto, tok ručka, praćenje kretanja svih njih, odgovore na pitanja, dreku u busu i euforiju. Znate, kratak je sat za šoping a jako dugačak za ovako nešto.Učiteljice bi trebalo ponekad da svrate i da ispeglaju veš ponekom od ovakvih roditelja. Samo zato da plemenitost i predanost ne dođu u pitanje.
  • Mama

    20.05.2017 23:35
    Iva
    Jeste proslava rodjendana 20.000 dinara kada SVE SABEREŠ.
    Samo ne znam šta je sve sabrano u NETO DNEVNICI učiteljice od 12.500 dinara? Smeštaj i hranu dobija gratis...
  • Mama

    20.05.2017 21:05
    Jednodnevna ekskurzija predskolci, Novi Sad-Cortanovci 3600 din, ukljucen rucak (kotlic). Ja imam blizance, znaci to je 7200 dinara za jedan dan. Za taj novac mozemo porodicno otici na Palic ili Beograd, i sa tim novcem pokriti put, ulaz u zoo vrt, mozda cak i pozoriste, sladoled, pice, i mozda cak i rucak. Da napomenem samo da takvih izleta imamo po 3 minimum godisnje. Da je mnogo-mnogo je.
  • DekacNS

    20.05.2017 20:56
    @mama
    Voleo bi da vi MAMA i isto mišljenici, sami povedete svoju decu sa svim drugarima na izlet. A učiteljica neka ostane sa svojom porodicom kući! Mislim da bi sve i jedna pristala na to. Što se tiče plata i ostalog primanja u školama, bolje se prvo raspitajte pa onda komentarišite, ovako ispada da ste rekli puno a glupo!
  • Jovano Jovanke

    20.05.2017 20:14
    Izlet u Beograd, bez rucka, Zoo vrt, Avalski toranj, Hram Svetog Save, provozali se po Kalemegdanu 2500. Malo je mnogo, a gospodja iz agencije kaze da u tu cenu ulazi sve pa i rucak. Nije svuda isto. A sto se tice dnevnica za ucitelje treba im ih dati, jer paze i vode racuna o njima a to je velika odgovornost. Uvek sam na strani prosvetara. Ali ovakvi izleti nikad ne izadju onoliko koliko pise na papiru, pogotovo ako deca nemaju rucak. Uvek je to bar jos jedna crvena ako ne i vise
  • :)

    20.05.2017 19:48
    Mama
    Evo i ja nemam čistačicu,ali imam zdravu pamet , pa sam izračunala da dnevnica učiteljice nije 500 dinara ukupno, nego 500 dinara DNEVNO PO DETUTU odnosno to je.
    500 dinara x broj dana x broj dece.Lepa parica Za jednodnevnu ekskurziju na koju odvede 25 dece učiteljica zaradi 12.500 dinara čistih NEOPOREZOVANIH, plus dnevnica i platica od škole ( i za taj dan ide joj radni staž i dobija platu).Više dnevne ekskurzije-srazmerno veća zarada.
    Plus se malo provede i proputuje o dečijem trošku....
  • Iva

    20.05.2017 19:34
    Dnevnica
    Proslava rodjendana u igraonici kosta roditelje 20000, kad se sve sabere. To nikome nije skupo???
  • Mama Novosadjanka

    20.05.2017 19:34
    Mama
    Vi imate spremačicu?
    Evo ja nemam i pravi je bezobrazluk taj novac koje učiteljice uzimaju kao proviziju od turističkih agencija,a primaju platu i za te dane u školi.
    PS Naravno taj prihod ne prijavljuju PU i ne plaćaju poreze (68% na honorar), što predstavlja jedan vid rada na crno.Ja sam iznenadjena takvim ponašanjem lica koja našu decu uče i vaspitavaju.Nije ni čudo što su nam deca takva.Pa od učiteljica i nauče da je novac najvažnij i da poreze na dodatne zarade ne treba plaćati.Strašno.
  • Родитељ

    20.05.2017 18:47
    @Родитељ
    Апсолутно нисте у праву. Обавеза је учитеља и наставника да води децу на екскурзију пошто је то у програму. У туризму сам радио од 1988-2014 и јако добро се сећам како је то функционисало некад а како функционише сад и кад ме већ вучете за језик екскурзије се бирају ИСКЉУЧИВО по висини дневница и услугом на локацијама на који се путује јер сам пуно пута у име агенције преговарао са учитељицама, да учитељицама а не директорима и слично јер оне су те које час посла обрлате родитеље, пар пута пред мојим очима, да децу шаљу тамо где су лекари, аниматори, радионице тј где има ко да се бави децом. Маните ме тих прича ја пазим на 20 деце јер и сами знате шта год да се деси никад али никад није била крива учитељица него услуга, водич, аутобус, особље, храна.... било ко али не онај који узима паре за наводну одговорност. Постоје дневнице за службени пут које је прописао закон и сви просветни радници имају право на исте а не на 500 динара по глави. Све ово не говори неко ко је разочаран родитељ него неко ко је био приморан и посао му тужни туристички био да гура паре у џеп тим истим учитељицама и то не само за екскурзије него и за радне и контролне задатке, допунску литературу и још којешта што је измишљено да би се надокнадиле „мале“ плате. Ај сад па лупајте минусе колко хоћете.
  • Mama

    20.05.2017 18:39
    Ne znam zasto se dize tolika frka oko dnevnica za nastavnike kad isti ti roditelji za svoje spremacice izdvajaju od 2000 do 3000 dinara za ciscenje stana. Taj nastavnik cuva dete 8 sati i ne ulazi mu to u opis posla vec je na dobrovoljnoj bazi. Nisam jos cula da je neko nasao zenu i platio je 500 din dnevno da mu cuva dete, vec se dadilje daleko vise placaju. Takodje, ovde niko ne spominje da se po zakonu deca mogu voziti samo vozilima do 5 god starosti koja kostaju vise od tog 1eur po km, niko ne racuna trosak gratisa koje dobijaju blizanci ili 1/20plativih, ne racunate trosak lekara koji prati grupu i to sto se placa u ratama... naravno da i u ovoj oblasti ima bezobrazluka ali ne treba generalizovati
  • tek onako

    20.05.2017 18:35
    Cene izleta nisu visoke ali su im sadržaji veoma nezanimljivi. Nalazimo opravdanje samo u druženju gde deca uživaju bez obzira na destinaciju koju posećuju. Doduše u našoj zemlji ni nema mnogo toga da se vidi. Kulturno istorijski spomenici su uglavnom zapušteni i ruinirani a istorija potpuno zaboravljena i obesmišljena.
  • alekns

    20.05.2017 18:09
    secivo sa dve ostrice
    Koliko god da se bunimo, protestujemo, nikada niko nece biti zadovoljan. To je ono sto je sigurno. Pa sad cu da se pravim pametan i kao rooditelj dvoje dece od koje je jedno skolsko a drugo pred, muku mucim sa placanjima. Nisu toliko strasne cene koliko u stvari vecina nas nema novca. Sami izleti imaju maaaaalu dozu novcanog preterivanja ali sa obzirom na sta se sve mora gledati nije strasno. One skole gde deca odu na izlete u trzne centre nisu krivi prosvetari nego ozbiljno zabrinjavajuci ogranicenjaci koji udju u savet roditelja koji uglavnom ima nadzor nad tenderima. Imao sam lrilike da ucestvujem u nekolicini i dobar deo ni ne gleda sta pise u ponudi. Stoga da zakljucimo da sav bes ne uamerite jedni na druge nego na one koji nam platu kroje sve nize....
  • Roditelj

    20.05.2017 18:04
    blok
    Pa ni nastavnici ne rade besplatno.Primaju platu u školi .Valjda i ekskurzije vode zbog tog svog posla u školi.
  • Cghjbh

    20.05.2017 17:59
    U vrtiću ekskurzija do Palića 3000 dinara, kažu sa ručkom. Za decu od 3-4 godine, koji inače jedu ko mećava.
  • Bla-bla

    20.05.2017 17:15
    Pazite,klinac mi je jutros otišao jutros sa školom na jednodnevnu ekskurziju u Kragujevac.Kao vrhunac ekskurzije,poseta šoping centru Plaza u Kragujevcu,gde će ujedno i ručati u McDonaldsu..Da bi nastavnice mogle da šopinguju,odabrana je ta Plaza kao mesto gde će jesti,pored siiilnih restorana gde su mogli ručati za neku normalnu svotu novaca.Inače ekskurzija nas je koštala 3.000 dinara.Hoću vam reći da je svaka ta ekskurzija čisto pljačkanje i otimačina.
  • .....

    20.05.2017 17:02
    Pre 2 nedelje, jednodnevni izlet na Cenej, 3600din.
  • blok

    20.05.2017 16:37
    Roditelj
    A vi inace radite besplatno
  • daaaa

    20.05.2017 16:33
    daaaaa
    vrtic ste dragi roditelji sest godina placali mesecno kao ovaj izlet i nikada niste rekli da je malo i nemoguce 30 dana hraniti decu sa tri obroka dnevno plus sve ostalo,nikada niste rekli kako su vaspitaci sramotno placeni za sve obaveze i odgovornosti...navikli na besplatno pa bi da sada i agencije rade za dz a cena bude u visini gradske karte......ne morate da saljete decu nije obavezno i sramite se prozivanja prosvetnih radnika a kao pravi roditelji dete za ruku pa u obilazak
  • @Родитељ

    20.05.2017 16:30
    Slazem se sve, sem dela o tom da je uciteljici to deo posla. Uciteljicin posao je u ucionici, za to prima platu - to znaci za vreme provedeno na poslu, znanje koje prenosi, vaspitanje, rizike posla u ucionici, na kraju krajva propisanu satnicu... Izlet je sasvim druga prica, jedna sredina prepuna rizika, a izmedju ostalog i produzeno ili prekovremeno vreme. Apsolutno je neophodno da postoji dnevnica za ucitelja po djaku, samo je pitanje kolika bi ona trebala biti. To mora da postoji, ali bi trebalo biti pitanje dogovora (koliko vi mislite da treba da platite uklopljeno sa time koliko ucitelj misli da treba da dobije) i sasvim transparentno, pa ne bi imalo mesta ugradjivanju niti korupciji. Korupcija nema svoje mesto kad je svako placen za svoj posao adekvatno, ovako se uvek mulja..
  • Uciteljica

    20.05.2017 16:29
    U Zakonu o radu stoji pojam SLUZBENI PUT koji je, po ovim besnim roditeljima, u redu da se placa svima sem prosvetarima. Podsecam vas, gospodo, da te uciteljice kada vode djake na ekskurzije, rade 24h, jer pored toga sto edukuju vasu decu i paze ih non-stop.
  • majka

    20.05.2017 15:53
    novo doba
    Godinama unazad i u ovoj oblasti roditelji su bili u situaciji da na svojoj koži osete da su prevareni a da su ponekad usluge turističkih agencija pretplaćene, a da su pri tom lošeg kvaliteta ili čak da izostanu. Samim tim nepoverenje je naraslo pa se i u slučajevima kad se na zakonit i korektan način sve organizuje javlja sumnja u nastavnike, škole, direktore i agencije.
    što se tiče nadoknade koju roditel plaća za brigu o detetu ona je opravdana i nema tih para za koje bi poveo toliko dece sa kojima treba umeti lepo se ophoditi i svojim autoritetom delovati tako da se i deca lepo ponašaju na putovanju, da ne dovedu u opasnost sebe niti nekog drugog, da se ne daj Bože oni stariji ne napiju, potuku, povrede ili naprave kakvu ozbiljniju nevolju. Zato s poštovanjem prema nastavnicima jer ako deca vide da mi roditelji ih nepoštujemo kako da očekujemo da će to deca naučiti od nas i sutra umeti njih i nas da poštuju?!
  • Gigant NS

    20.05.2017 15:33
    Šišanje roditelja
    Kod mog deteta je jednodnevni izlet koštao oko 3.800 din. Svi roditelji su se složili da je to preskupo za ono što im se nudi taj jedan dan za odlazak oko 70 km od kuće. Ipak su se svi roditelji potrudili da svojoj deci omoguće odlazak na izlet. Sa tim uverenjem, agencije i formiraju takve cene, znajući da će se roditelji potruditi da omoguće deci odlazak na izlet, bez obzira na visoke cene.
  • Родитељ

    20.05.2017 15:25
    Годинама у назад ово је класично пљачкање родитеља и то не само на овим једнодневним излетима него и на свим осталим а туристичким а школским путовањима посебно оним школама у природи које сад учитељице масовно крсте у екскурзије јер је на њима лепа зарада за њих. А ево и како то изгледа:
    Аутобус 300 км је 300 евра што изађе на 40 деце што је око 1000 динара по детету.
    Ручак за децу је негде 300-500 динара
    Улазнице ако их уопште има су симболичне и скупа нису више од 100 динара
    е сад:
    то је максимално 1500-1600 динара
    све остало је дил учитељице (школе) и агенције и углавном деле по пола
    у Новом Саду је минимум 500 динара по детету за учитељицу мада ми никад није било јасно зашто се то плаћа ако је то по програму онда је то и обавеза као што је годинама и било и те учитаљско наставничке дневнице су продукт новог доба.
    агенција наравно за своје услуге и водичке услуге узима отприлике исто толико и то је то 2500 динара да ђаци оду на једнодневни излет.
    Колико је то у реду поштено ето сами процените.
  • Futog

    20.05.2017 15:00
    www
    Smesni je kad se u ponudi za jednodnevnu eskurziju navede da u autobusu ima mikrofon
  • Marko

    20.05.2017 15:00
    Previsoka, čak nekoliko puta viša od, hajd' da kažemo - realne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna