Autor: Radnik.rs

Info
23.05.2017.
20:55
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je nacrt Zakona o dualnom obrazovanju kojim se definiše da će đaci srednjih stručnih škola, umesto nastave u školi, raditi za poslodavce do osam sati dnevno i biti plaćeni minimum 65 dinara po satu za produktivan rad.
  • gaga

    26.05.2017 10:00
    Od 14-god. da rade,da im se uplaćuju doprinosi.Sa 54. u penziju i da putuju po svetu.
    Ujedno da zavrse i skolu,a ko hoce i fakultet,a da rade,naravno da im se sve plati.I jos vise od tih 65rsd jer su to deca.I vise od 130po satu.
    Imacete tako mlade penzionere,a da li ce vam penzioni sistem to izdrzati?
    Dobro razmislite sta hocete.
    Moje dete necu dati da radi za sitno,to sto zivimo na dva kontinenta ne znaci da smete i mozete i decu da nam maltretirate.
    Ako donesete zvanicno da smo Afrika,samo šuškaju mediji i istraživanja,sto se i vidi po primanjima...Donesite zvanicni akt,pa da vidimo,objavite bankrot,pa da krenemo ispocetka.
    Ako kazete da smo Evropa,onda se i pridžavajte toga,ne rabite nas i nasu decu,nego da hocete ,mozete sve uradite da konacno i budemo zvanicno Evropa.
    Zbog ovakvih izjava šta nam spremate,još nam i decu zelite da dovedete u beznadje i bez buducnosti...Robovanje!!!
    Ne šalite se sa ovim stvarima,svi roditelji su osetljivi na svoju decu.
  • Sir Nose

    26.05.2017 09:56
    Oce decu da stave u azijske radne logore,da Srbija bude kao Vijetnam,Kina i sl. gde su primorani da rade za shaku pirincha.Sad mi je jasno zasto nasa delegacija toliko putuje na daleki istok,obecali su 'azijskim tigrovima' deciju radnu snagu za tepsiju ribe.Nema to nikakav dodir sa dualnim obrazovanjem..zhuti ce da vladaju ovim prostorom za 'plafon' 10god.
  • @Deks

    25.05.2017 08:54
    @Ana
    Ne lupaj, u Nemačkoj je plaćanje srednjoškolcima oslobođeno plaćanja poreza i doprinosa, pa oni dobiju na ruke (račun) bruto iznos zarade. Ali to rade na praksi koja je sasvim drugačije organizovana nego kod nas, jer žive u organizovanoj državi koja štiti ne samo poslodavce nego i radnike. A to je još jedna velika razlika u odnosu na nas.
    @Ana
    Ako si radila na pumpi, prala prozore (kao i ja) onda jako dobro znaš da je to moglo da bude maksimum 2 nedelje preko letnjeg raspusta, a za taj novac koji sam zaradila ja sam imala celo leto za džeparac (uključujući odlazak na more) i da obnovim garderobu. Vrlo podsticajno, što se za ovih 65 Dinara po satu nikako ne bi moglo reći.
    Dakle, konačno su doneli odluku koja čak i mene može da šokira, čak iako je od ovih l"ljudi" na vlasti za koje sam mislilada više ne mogu ničim da me iznenade.
  • Deks

    24.05.2017 13:46
    @DragChe - Evo na ovom sajtu možete pročitati kako je u Nemačkoj: https://www.azubiyo.de/ausbildung/ausbildungsverguetung
    Vidljivo je da je BRUTO naknada za rad učenika u zavisnosti od industrije gde se praksa obavlja između 400 i 800 evra mesečno što je znatno niže od bruto plate radnika u Nemačkoj koja je bar 1600 evra. Kada se odbiju porezi i doprinosi koji mogu biti i 300 evra onda u najboljem slučaju učenik dobija 500 evra mesečno neto naknadu. To je sve u skladu sa potpisanim ugovorom i zaista se isplaćuje svakog meseca bez obzira na količinu rada u tom mesecu. Odnosno učenik tog meseca u zavisnosti od godišnjeg rasporeda može da radi samo nedelju dana u firmi, a ostalo vreme da pohađa nastavu, dok u nekim mesecima kada nema nastave može da provede ceo mesec na radu u firmi. Ponekad učenicima može biti plaćen i smeštaj. Dakle kako god učenici ne mogu imati istu platu kao obični radnici mada bi i kod nas trebalo da imaju fiksnu naknadu bez obzira da li tokom meseca rade u firmi ili su na nastavi.
  • B

    24.05.2017 11:53
    Praksa u 80-tim
    U srednju skolu sam isao 80-tih i imao sam praksu sve 4 godine, 1-2 dana nedeljno, u nekoliko firmi, uvek pod nadzorom profesora.
    Prva godina: praksa u firmi za proizvodnju ambalaze svela se na nosenje raznih tereta, kao i dzabalebarenje u magacinu. Palili smo vatru u buretu za benzin da se zagrejemo. Nista nisam naucio, nista korisno uradio, takvu praksu ne bih nikom pozeleo.
    Drugi razred: poljoprivredna firma, hodanje unaokolo sa majstorima koji su popravljali pokretne trake, autoklave i slicno, ali i centralno grejanje i drugo. Interesantno, moze se dosta nauciti. Ta firma danas prakticno ne postoji.
    Treci razred: velika metalopreradjivacka firma, hodanje s majstorima koji odrzavaju telefonsku centralu (tada modernu, danas je to mladje kameno doba). Pre no sto se zavrsila skolska godina, znao sam da popravim jednostavnije kvarove na telefonskom aparatu, da zamenim relej u centrali (naravno, majstor bi rekao koji relej) i tako to. Ta firma danas prakticno ne postoji.
    Cetvrti razred: sastavljanje elektornskih sklopova, lemljenje i srafljenje. Maturski mi je bio da opisem, i napravim jedan takav sklop. Sastavio sam ga, proradio je. Ta firma danas prakticno ne postoji.
    Pretpostavljame da ste shvatili da danas deca tesko da imaju negde da idu na smislenu praksu, ako se ne podrazumeva motanje kablova i sl. Praksa nije losa ideja, ali ne moze se sve ostaviti firmama, profesori imaju vaznu ulogu, a ko se upise u strucnu skolu mora i da radi...
  • Praksoman

    24.05.2017 11:28
    Te prakse kojima se dicite ste radili u toku skole. Zavrsite 3 nedelje ranije sa nastavom, pa onda 3 nedelje prakse. Bez tih prica, u moje vreme se islo 15 kilometara po snegu uzbrdo u skolu i 27 uzbrdo nazad iz skole. Treba deca da nauce vrednost novca tako sto ce ceo dan raditi, a nece moci da kupe kokice i da plate bioskopsku kartu od zarade. Bili ste na praksama u drzavnim firmama, ovi sada nece biti na SLJACI u drzavnim. Nije normalano da neko sa 15 godina radi 8 sati. Ima takvih. Nazalost. To je nas propust kao drustva.
  • Nervirach

    24.05.2017 10:28
    Zato cete imati baletane.
  • real madrid

    24.05.2017 10:02
    zanatlije 24.05.2017 • 08:17
    ucenje zanata
    se nekad placalo iz svog dzepa...to treba uvesti, pa ako 'oces da budes limar, bravar, automehanicar, elektricar, onda lepo PLATI MAJSTORU DA TE UCI, i ne zaboravi: alat moras kupiti SAM i uciti SVOJIM ALATOM!...za "dz" nema nista - srednja skoa NIJE obavezna i ne mora se SVE finansirati od poreze.
    @
    Ne znam kako ovo nekome zvuči ali to je jedini ispravan put ka izgradnji zdravog društva. Kod nas je na delu oblik kapitalizma gde će i dalje sve da finansira država a većina zaposlenih nam je još uvek u javnom sektoru. Zaključujemo da kod nas ne postoji nikakav kapitalizam već i dalje država upravlja svim i svačim a koliko je u tome uspešna je veoma vidljivo. Mladi i njihovi roditelji umesto što ulažu novac u telefone, automobile, garderobu, provode i putovanja neka ta sredstva preusmere u obuku, sticanje znanja i investiranje u posao. Garantovano će se ostvariti daleko više nego od koncepta idem u školu tražim vezu i čekam državu da me zaposli.
  • cige

    24.05.2017 09:51
    nekad se to zvalo " ZANAT"
    68-70g.Svaki drugi dan Praksa,15dana preko Letnjeg raspusta.Majstor je radio na Normu.
    (Norma definiše Produktivnost i zaradu) Pa ti priđi mašini dok ti majstor ne dozvoli.
    Tako da sam ja radio Podmazivanje Mašine(što je jako važna radnja za mašinu)i pomoćne
    poslove oko i na Tabaćnoj OFSET mašini.
    Zanat sam bukvalno "KRAO" od MAJSTORA!?ZNANJE su ĆUVALI ko oći u glavi!
    Ali,nakro sam se ja, da sam na Raspustu mogao da menjam Majstora na poslovima
    koji su njemu dosadni!?A meni zlatni.Kasnije sam i ja to svatio što mi je dao da radim!...........
    A jasam moje ućenike pitao,hoćeš li zanat ili za gr.inžinjera!?Zanatliju sam TOVARIO znanjem
    a inžinjer radio pomoćne poslove.SVI bili ZADOVOLJNI.
    E,PLATA 1god.5000din,2god.10000din i 3god.15000din. Nama bilo SUPER.
    A DANAS!!!???
    Ja sam krao zanat od MAJSTORA,a ovi danas nemaju od KOGA da kradu zanat!
    SVE POOTPUŠTANO!!!
  • ex chapman

    24.05.2017 09:45
    14 ili 15 godina
    i hop, pod mač bato. čim izađeš iz osnovne škole ima da rmbaš. i to za malo ili nimalo novaca. radiš 8 sati i zaradiš taman toliko da nemaš ni da jedeš (65 * 8 = 520 din.). tako "poslodavci" odnosno robovlasnici dobijaju radnu snagu koja je jeftinija i od robova: roba moraš prvo da kupiš, pa onda i da ga održavaš da bi mogao raditi. a ovde dobijaš besplatno decu da ti rmbaju, a troškove izdržavanja snose njihovi roditelji! pa ko će normalan dati dete u tzv. stručne škole? ko se ne upiše u gimnaziju, a ne bude imao para za privatnu školu, taj se neće ni školovati - ako se izrabljivanje dece može nazvati školovanjem!
  • 1.maj

    24.05.2017 08:39
    Osim IT sektora, neka mi, poštovani komentatori nabroje delatnosti ili firme u zemlji Srbiji koje imaju razvijeno poslovanje, a čiji su radnici solidno plaćeni? Da ne spominjemo zdravstvo gde učenici već obavljaju praksu.
    Za dualno obrazovanje mora da postoji razvijena privreda, što kod nas nije slučaj. Sama ideja i nije možda loša, ali se kod nas ona sprovodi naopako tj. od kraja.
  • Banana Republic

    24.05.2017 08:35
    Ideja nije loša i treba decu učiti radu ali sam siguran da će se kod nas po starom receptu sve obesmisliti i pretvoriti u parodiju. Ubedjen sam da će stopa nezaposlenosti dodatno da poraste kada se poslodavci dokopaju bespalatne učeničke radne snage a država naravno ostane nema na zloupotrebe kao i uvek do sada. Imali smo i mi u srednoj školi još pre 25 godine radnu praksu gde se sve svodilo na tegljenje i fizički rad a od struke nije vidjeno ni slovo. Ne sumnjam da će tako biti i sada.
  • Gradjanin NS

    24.05.2017 08:27
    Ista a druga Srbija
    Ova deca se radjaju u istoj zemlji kao i ja, ali je ona bila Evropska kada sam ja bio dete a sada je Afrika usled Evrope. Ovo vise nije ista zemlja. Razni ”magupi” nam dosli glave.
  • Građanin

    24.05.2017 08:22
    izrabljivanje
    Ovo je i bio cilj izrabljivanje dece, a užasno loše plaćeni radnici biće još manje plaćeni kad uvedu decu da rade po 8 sati za pola dnevnice. Ovo je uvod u azijski scenario da narod radi za šaku pirinča.. Ostaje samo da se svi odselimo u Evropu dok još možemo, ovde će se raditi samo da ne budeš gladan.
  • Na kratkom povodcu

    24.05.2017 08:22
    Protiv fukare
    Mamu vam sotonsku dualno, u prednji, zadnji otvor pa odmah usta pogana...pravite od vase dece robove, od moje necete
  • zanatlije

    24.05.2017 08:17
    ucenje zanata
    se nekad placalo iz svog dzepa...to treba uvesti, pa ako 'oces da budes limar, bravar, automehanicar, elektricar, onda lepo PLATI MAJSTORU DA TE UCI, i ne zaboravi: alat moras kupiti SAM i uciti SVOJIM ALATOM!...za "dz" nema nista - srednja skoa NIJE obavezna i ne mora se SVE finansirati od poreze.
  • Mika

    24.05.2017 08:13
    Koji poslodava je kaznjen zbog neplacanja prekovremenih sati? Ideja jeste ok,.samo mi nije jasno zasto 8 sati? Mi smo imali praksu do'4 sata koja naravno nije placena a radili smo. Naravno ne sumnjam da ce i ovde biti neruglarnosti dok se ne uhodate ili bar nadjete poslodavce koji ce primiti decu na praksu.
  • komentator

    24.05.2017 07:58
    zašto samo oni
    mogli bi i osnovci da rade, za užinu, a i oni lenjivci u vrtićima mogu da privrede nešto samo dok ministri to osmisle
  • Недељко

    24.05.2017 07:43
    Прилика и проблем
    Паметно дете ће видети прилику те ће "украсти" знање и вештину и при томе нешто и зарадити, а глупо ће видети проблем и о томе ће кукати на форумима и добијати подршку исто тако глупих.
  • DragChe

    24.05.2017 07:34
    Ne bih rekao
    @Deks: postovani, niste sasvim u pravu, mozda niste uopste. U Austriji, ucenici na praksi, u fabrici u kojoj je osnovna - pocetna radnicka plata 1250 evra, ucenici na praksi dobijaju 750 evra mesecno i uplacene doprinose. S obzirom na to da ucenici nisu svaki dan na poslu, vec imaju i teoretsku nastavu 2 ili 3 dana nedeljno, ispadne da ucenicki sat radakosta koliko i radnicki. Naravno, uprava se trudi da kvalitetno obuci ucenika, zbog toga sto ce ga posle skole zaposliti, da li ce i kod nas biti tako, cisto sumnjam. Ovo je cisto iskoristavanje dece.
  • nisam robot josh

    24.05.2017 07:30
    Secam se svoje prakse. Skola nije uspela da mi obezbedi adekvatnu praksu ali je na kraju super ispalo. Dobio sam da sklapam racunare i popravljam iste. Bese to pre 2000. Ljudi koje sam tamo upoznao su bili najbolji ljudi koje sam sreo u zivotu. Vredni,radni a ja klinac u starkama(koje su danas opet moda), nakon radnog vremena gladan ko vuk bez dinara u dzepu, a oni narucili picu i naravno zvali me da rucam sa njima. Ljudi moji,to je najsladja pica koju sam ikada jeo.
    Kad sam zavrsio praksu dali su mi i poklon za uspomenu.
    Velika je stvar za klinca i klinku da pocnu da rade i ovo nije tako jako lose samo im zelim srecu da nadju dobru praksu i u zivotu dobar posao.
  • Andrea

    24.05.2017 07:20
    RAD
    Cude me mnogi komentari, sada kao da je sramota raditi. Ja sam bila odlican djak i mogla sam da upisem skolu koju god sam zelela. Moj otac je za mene odabrao farmaceutsku. I mi smo imali praktican rad, po nekoliko nedelja svakog leta u apoteci, A RADILI SMO POTPUNO BESPLATNO, i to u Titovo vreme. A MOJA DECA SU, DA BI NAUCILA VREDNOST NOVCA, OD SVOJE PETNAESTE GODINE, svakog leta prala kola na benzinskim pumpama. A sada je sramota raditi, pa gde ce da nauce da popravljaju vodovod, kanalizaciju, struju, ako ne kod dobrog majstora. Nije to eksploatacija, nego priprema za zivot, koji je surov. Kod nas je zazivela praksa da se traze krivine, da se svako snalazi da sto manje radi a da ima sto vise novca. Pa zato vlada kriminal, jer bolje je oteti, nego zaraditi, bolje na mala vrata, preko veze, otimacine, kriminala, doci do materijalnih vrednosti, nego postenim radom. Devojke se uce da vestackim grudima, plasticnim usnama i dobrim nogama {sada i noge pocinju da operisu} osvajaju bogate matorce i mafijase. Kaze se nije nikakav djuvegija, ali kada stane na novcanik, moze da prodje. Sada je sramota raditi sramota je ZNATI raditi postene poslove, a popularno je biti starleta, sponzorusa, mafijas, lopov, diler.....
  • /

    24.05.2017 06:52
    Zar nije previse DO 8 SATI DNEVNO? I gde ce oni to da sticu praksu? Buduci trgovci ce da dobiju da tegle gajbe ili dzogere u Maxiju ili Ideji pa deca ce proklinjati dan kada su upisali srednju skolu....
  • Stanko

    24.05.2017 05:57
    --:-) -
    Prakticna obuka je neophodna u mnogim zanimanjima. Strucni i sposobni radnici fale u ovom drustvu. Samo djake na prakticnom radu treba da obilazi odredjeni Profesor, a na kraju obuke ucenik da odnese poslodavcu dnevnik rada na potpis. Dnevnik treba da bude pregledan sa strane poslodavca i od strane usmerenog profesora. Sto se tice placanja i dovoljno je i adekvatno za ono sto ucenik moze dati. Svaki je zdravstveno osiguran od strane roditelja i roditelj ga mora hraniti i placati prevoz i do skole. Greska je sto danas decu smatramo zarinceve i Princeze, iako nismo kraljevi, pa je zlo sto ce nam deca raditi.
  • ana

    24.05.2017 05:04
    treaba da rade za dz jer se ucenje placa. Naravno uz dorucak .Inace kad krene muvanje opet ce neki biti gladni a drugi uzeti i njihov deo.Plus oni ce dap prave vise stete nego koristi.
  • Marko

    24.05.2017 02:31
    U srednjim školama nisu "deca", već mladi. Ideja je verovatno da se ostvari neki od strateških ciljeva politike za mlade, pošto se poslednje dve godine stalno priča o "povećanju zapošljivosti mladih" kao prioritetu, a ne znaju kako to da ostvare jer je sve živo uništeno. Cilj je naravno da se i dalje simulira rast zaposlenosti u statistikama i "veliki uspesi" uz obezbeđivanje jeftine radne snage. 520 dinara za 8 radnih sati. Pod pretpostavkom da rade 10 radnih dana mesečno (2 nedelje), to je 5.200 dinara. Toliko dobijaju dugoročni volonteri prema Zakonu o volontiranju, s tim što volonteri ne smeju da volontiraju ako je u pitanju komercijalna delatnost. Sada će i to legalizovati. Dečji rad.

    Jadno i bedno, Srbijo, jadno i bedno.
  • Deks

    24.05.2017 01:38
    Tako je i u Nemačkoj i u svim razvijenim zemljama zapada. Podrazumeva se da učenici za svoj rad ne dobijaju istu naknadu kao redovni radnici jer iako rade isto radno vreme njihov rad je takav da oni tek uče rad u toj profesiji, nemaju istu odgovornost, niti će biti strogo tretirani od poslodavaca kao obični radnici.
  • profesorka

    24.05.2017 00:42
    Stvaranje robova
    Pre donošenja nacrta zakona bilo je razumnih stručnih upozorenja da dualno obrazovanje jednostavno rečeno - ne valja. Stvaraju se neobrazovani ljudi, sposobni da rade najjednostavnije i najgore plaćene poslove. Jedini način da se to spreči: POZVATI RODITELJE DA NE UPISUJU DECU U OVE ŠKOLE
  • ruši

    24.05.2017 00:00
    ŕuši kriminalnu radikalsku vlast!
  • Pera

    23.05.2017 23:45
    Pola radnog vremena i nekako moze da prodje, ali 8 sati nema smisla. Pretpostavljam da ce se narod pobuniti pa ce se od ovoga odustati.
  • evgenije

    23.05.2017 23:40
    Znači učićemo decu da od malih nogu budu nečiji robovi. Ovo uopšte nije stimulišuće da ih ovako mizerno platiš. Samo će od malih nogu naučiti da se kriminal isplati. Ako je neko od klinaca imao volju da ostane da živi u Srbiji posle škole, studija, sada mu je ta volja definitivno ubijena.
  • i

    23.05.2017 23:24
    sramota
    Legalizacija izrabljivanja dece, sramota!
  • limanac

    23.05.2017 22:57
    šta je robovi
    nije uredu da vas deca zamene u robovanju? bolje grob nego rob? ništa? pa ko vas hebe ....
  • Osnovi računa

    23.05.2017 22:12
    Profa
    Odrasli rade za BRUTO MINIMALAC od 39.000 dinara a to je 300 EUR
    Ako deca budu radila za 100 EUR bez plaćenih doprinosa i poreza na rad od 68% to će biti ludilo...Čisto roblje.Čak ni hranu za sebe neće moći kupiti....Ješće valjda o trošku roditelja....
    Em se budžet odriče prihoda, em će raditi deca bez zdravstvenog osiguranja.Ko će da plati lečenje ako se desi povreda na radu?
    Roditelj? Deca iz svoje zarade od 100EUr? Poslodavac?
  • Ahmed

    23.05.2017 22:11
    Jeste šraf
    Dobro sad, ako rade za ove investitore sa kapicama... kad se mora nije teško.
    Vladari su to.
    I jeste šraf, hol šraf za drvo i ukucava ga verovatno da bi se držao dok ga uvrće, samo malo.
    A možda je to i srednjoškolac?
    Malo ga ukucaš, odmah u početku - i posle sve sluša. Uvrneš ga psole do balčaka.
  • 1.maj

    23.05.2017 22:02
    Videli smo da deca već rade po ovom modelu i to u:Idei, Merkatoru, Univeru, Mksiju... Sve gigant do giganta. Najprostiji manuelni rad za koji ni ne treba srednja škola. Ajde što smo mi dozvolili da padnemo bez borbe, pa zar i decu da damo tako lako? Neće moći!
    MENJATI SISTEM!!!
  • undead

    23.05.2017 21:59
    child labor
    Roditelji ne dozvolite ovo, dignite glas!
  • Dragche

    23.05.2017 21:57
    Nije sraf
    @Maxa: nije to prijatelju sraf, vec ekser za beton
  • Profa

    23.05.2017 21:39
    Nadnica
    Deca rade za 100 e mesečno, a odrasli za 200. Brže, jače, bolje!!!
  • Maxa

    23.05.2017 21:31
    Da li ja jedini primecujem da ova momcina na fotografiji ukucava sraf ?
  • Roditelj

    23.05.2017 21:31
    Da li to znaci da ce moje dete biti medicinska sestra cetiri sata dnevno i vrsiti vadjenje krvi, analize i slicne intervencije bez dovoljno znanja? Ko ce njih platiti? Poslodavac, tj klinicki centar ili ministarstvo zdravlja? Ne dobijamo jeftinu, nego dzabe radnu snagu. Struka je struka.
  • Miki

    23.05.2017 21:28
    Ovo će biti izrabljivanje srednjoškolaca. Pa već sada se stažistima prebacuje i dodaje posao koji bi trebali drugi da rade, da bi ti čiji je to posaa mogli da lade m*da i ne rade skoro pa ništa. Na šta će tek ovo da liči? Užas u kom pravcu mi idemo. Ovo je i više od ponižavanja.
  • Nindža Kornjačleone

    23.05.2017 21:27
    Koja je onda svrha odlaska u skolu? Mogu odma i da rade.
    Srednja skola je bitna zbog odrastanja, druzenja... Jednostavno postoji doba kada se uci, radi, stvara, itd.
    Spremamo robove od rane mladosti.
  • VladaN

    23.05.2017 21:24
    Dakle, dosta više...
    ...bando jedna lopovska. Pošaljite svoju decu, svi, od "premijera-preCednika..." preko direktora-ministra prosvete, škole koju mali AV-autokrata pohađa, ili je pohađao pa do poslednjeg u toj jazbini od ministarstva "obrazovanja". Tek sada podržavam ono nakaradno tumačenje Darvinove teorije da su pojedini primerci ljudske populacije nastale od majmuna. Ovi koji nas vode su definitivno direktni potomci. Neka mi majmuni oproste što ih trpam u isti koš sa ovim likovima.
  • pera

    23.05.2017 21:22
    ozakonjenje decijeg rada :)
  • neko

    23.05.2017 21:22
    tako je
    nismo dovoljno robovlasnicka drzava
  • Užas

    23.05.2017 21:15
    Roditelji, ne dozvolite ovo!
    Izrabljivanje maloletnika kao u Indiji. Eto uskoro "novih investitora" koji će rado primiti decu od 14 godina na rad za kikiriki, a od države za to dobiti dotacije, subvencije i sve ostale nagrade.
  • To je manje

    23.05.2017 21:14
    Ako im se ne uplaćuju porezi i doprinosi ,srednjoškolci će u Srbiji raditi za mnogo manje od "pola minimalca"
    Minimalna neto zarada je oko 23.000 dinara na čega se plaćaju plus porezi i doprinosi na rad 68% od oko 15.000 dinara, što znači da bruto minimalac u Srbiji iznosi 38.000 dinara.
    Koliko će BRUTO (tj ukupno) poslodavac platiti srednjoškiolca za tih 8 sati?
    Radnik koji prima minimalnu zaradu plaćen je 130 dinara + 68% porezi i doprinosi -88 dinara što iznosi 218 bruto po satu.
    Ako srednjoškolac radi za "pola minimalca" treba da bude plaćen 109 dinara po satu,a ne manje.
  • /

    23.05.2017 21:07
    /
    eto koliko vas voli vasa udba. zbog nje ste ratovali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna