Autor: Beta

Info
24.05.2017.
18:10 > 18:17
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da je to ministarstvo pokrenulo inicijativu da Dan slovenske pismenosti bude državni praznik u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva.
  • milojko

    25.05.2017 14:36
    O, ana!
    Prebroj srpske slave, ana. siguran sam da ih ima vise nego drzavnih praznika u svim evropskim drzavama zajedno. Sta se radi za slave, poznato je. Ko ne slavi uzima slobodan dan da ode na slavu (sela su daleko treba se i vratiti i poneti i napiti se i najesti se i voziti auto pijan i prepun), sve je to drzavni praznik ma kako ga mi krstil. Uostalom i drzavni organi WEAslave slavu! Danas je Bg bio u slavi koja nije drzavni praznik ali je blokada bila drzavna......................
  • malena

    25.05.2017 11:43
    Možda bi bilo bilje da to bude Praznik slovenske nepismenosti
  • Jogi Letač

    25.05.2017 10:48
    @KE-KS
    Vi ste u pravu, ali ministar nije. On je izjavio da se 24. maj slavi u svim slavenskim državama, što nije slučaj ni u Češkoj, ni u Slovačkoj.
  • budale

    25.05.2017 09:44
    Sloba
    čitaš li šta pišem? u rusiji se ne obeležava kao DRŽAVNI PRAZNIK, kamoli u "svim slovenskim zemljama", to je čista laž. bugarska, makedonija, češka, slovačka, tamo postoje praznici pismenosti i praznici sv. ćirila i metodija kao državni praznici. nisu čak ni isti. samo mi se takmičimo da budemo veći sloveni od slovena, a rasturili smo čim smo mogli jednu južnoslovensku državu koja je donekle i funkcionisala. i to su je rasturili upravo ovi koji nešto sada mrse o tome i njihovi mentori, prvi bili u redu da zabiju nož. a mrse samo da bi naglašavali vezu sa rusijom, njihovim tajkunima i nacionalistima. naši jebeno naivni tradicionalisti ne vide dalje od krsta i ćirilice. brate mili ubijate zemlju glupostima, ostaće ovde da žive samo penzioneri i fašistoidi kao ovaj mungos, posle ćete plakati kako nam se odliva mozak i mladost i pitati se "zašto?"
  • ana

    25.05.2017 09:09
    moze. izvikano je da imamo previse praznika a nije tacno.Pogledajte radne kalendare evropskih drzava. Svaki cas te uspece te spustanje.
  • V

    25.05.2017 08:49
    latinica?
    iako srpski jezik ima 2 pisma, što predstavlja bogatstvo i nešto što treba čuvati i razvijati, "minister" namerno zaboravlja latinicu i zalaže se za čuvanje isključivo ćirilice i to u zemlji u kojoj je sve što je moglo već prebačeno iz latinice u ćirilicu. Latinica je ugrožena i nju treba čuvati jer opstaje samo zahvaljujući tome što je veliki deo stanovništva i dalje koristi iako ju je država izopštila još pre 10ak godina.
    Ćirilica je takođe strano pismo, te ne vidim u čemu je problem onda koristiti i drugo strano pismo - latinicu
  • Недељко

    25.05.2017 08:11
    Све је то џабе
    Узалуд вам труд, не може се ћирилица наметнити. Ми волимо латиницу јер тиме смо ближи западу, али само у нашим главама. Ћирилица се везује за Русе, а они за комунизам, а комунизам је овде омражен, као ово напредњаштво. Нека пише народ како воли, али нека је правилно и писмено. Баш су ми симппатични они што пишу у оригиналу. Па тако кад неко напише porshe не знајући да се у немачком ш пише sch само доказује колико је не образован, а то се не би видело да је написао порше или porše. А тек они што у поодмаклом 21. веку не знају да користе š, đ, č ,ć и ž су посебна прича. Па тако се сисање и шишање исто пишу али другачије читају. Вук Караџић је уложио труд у реформу српског језика и направио систем један глас једно слово и из поштовања према уложеном напору ја ћу писати ћирилицом све док неко не изврши реформу српске латинице и док nj, lj, dž не буду замењени једном словом. Према томе министре, сви ми имамо своје разлога зашто чувамо или не чувамо ћирилицу и то се тешко може наметнути.
  • Sloba

    25.05.2017 07:27
    @budale
    Bio u Moskvi kada je bilo obelezavanje dana slovenske pismenosti sa sve horom, festom i ostalo sto prilici, tako da Rusija itekako ima. Ne treba neobavesten drugima da objasnjavas da su neznalice, budale ili sta vec (inace ne treba za ovako nesto da se govori ljudima da su budale).
  • Slovei

    25.05.2017 07:22
    Bolje bi im bilo da reformisu skolstvo iz korena jer smo mi drzava sa najmanjim fondom casova maternjeg jezika. Francuzi npr. imaju osam puta nedeljno francuski tokom citavog skolovanja. A o nastavnom planu I programu istog ne bih da komentarisem. Ovde nema mesta za toliko karaktera.
  • KE-KS

    25.05.2017 05:36
    @Jogi Letač
    Pogledajte 7. mesec u tom kalendaru (červenec na českom) i u njemu 5. dan. Tada se u SK i CZ slavi praznik Sv. Ćirila i Metodija.
  • Мунгос

    24.05.2017 22:54
    @ Nervirach,
    Када питаш, право да ти кажем:
    Сорошоиди, то су неуспешне имитације сорошеваца.
    Сорошевци, но су неуспешни примерци људи у свему сем у финансијском смислу.
  • budale

    24.05.2017 21:29
    mungos i vrabac
    i vi ste budale i to one povodljive, najgore. ne postoji nikakav "dan slovenske pismenosti" koji se obeležava u "svim slovenskim zemljama", to je laž! razumete, politička LAŽ. u makedoniji postoji dan ćirila i metodija, u bugarskoj dan bugarskog jezika i slovenske pismenosti i to je to, ni rusija nema nikakve dane ćirilice, pismenosti i slično kao državni praznik. o slovenskim zemljama i nekom "panslovenstvu" najmanje prava imaju da pričaju upravo oni koji danas vode srbiju, a koji su je sahranili devedesetih!!! o prioritetima najmanje prava imaju da pričaju isti oni zbog kojih se zemlja raspada, a među takvima, drage budale, nisam ja.

    država postaje nekropola zbog kompletnih idiota
  • Nervirach

    24.05.2017 21:18
    Sta je to soroshoid? Ako su jedni soroshoidi onda su ovo drugi shuroidi. Jel znaju patriJoti sta je shura?
  • Jogi Letač

    24.05.2017 20:15
    Ma daj. Evo na stolu imam češki kalendar, u kome su uredno ubeleženi njihovi državni praznici ali i važni datumi. Za 24. maj ne stoji ništa. Za neupućene, Ćirilo i Metodije su putovali u Moravsku (deo sadašnje Češke) kako bi širili propovedanje hrišćanstva na slovenskim jezicima. Hoće ministar da ga pamte po nečemu. Gde li skupe ovakve stručnjake.
  • Flipnuti

    24.05.2017 20:07
    U zemlji u kojoj je ministar obrazovanja (pa i kulture) bio jedan Dositej Obradović - imamo neverovatan proliv „sjajnih” ideja. Dositej se u grobu prevrće, a Ćirilo i Metodije da ne pričamo...
  • nsss

    24.05.2017 19:50
    nsss
    dan pismenosti treba da bude praznik vlade srbije....mozda ih motivise
  • Vrabac Podunavac

    24.05.2017 19:39
    @budale
    A, ti si jedan "pametni" sorosoidni trol, koji bi samo da pljuje po svojoj sopstvenoj državi, narodu i pismu.
  • Gagarin

    24.05.2017 19:33
    Prioritet
    350.000 odraslih ljudi u Srbiji ne zna da se potpiše, a 1,3 miliona nije završilo osnovnu školu. Kirilo, Metodije, a bogme i Vuk se u grobovima prevrću od prioriteta ovog ministra.
  • Мунгос

    24.05.2017 18:59
    @ budale,
    Мораћу вас увредим: А ви сте паметни.
  • Koriolan

    24.05.2017 18:58
    "Lajkuj me pa ću te šerovati"
    Perzistovati, Fejkovati, Lajkovati, Šerovati, Mobovati, Hejtovati, Tagovati... I sve to lepo upakovano u ćirilicu, po mogućstvu Miroslavljevim stilom. I očuvasmo maternji jezik. Ugledajmo se na Slovence: internet je za većinu njih - spletna strana ili splet.
  • budale

    24.05.2017 18:28
    vi ste budale, eto šta ste

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna