Autor: Novosti

Info
27.05.2017.
14:42 > 14:51
Roditelji bi mogli ubuduće da dobijaju slobodan dan za rođendan svakog svog deteta sve dok ono ne napuni 15 godina.
  • Milos

    15.09.2017 17:42
    ???
    Kao neko ko je privatnik, ne slažem se sa ovom dopunom Zakona o radu. Podstiče se neradništvo i prostor za zloupotrebe. Mislim da je devetročasovno radno vreme i svaka radna subota, ključ produktivnosti. Čovek koji veći deo dana posveti poslu i porodici, nema vremena za alkohol, drogu i cigarete, kafane i ostale gluposti. Rad disciplina, radnik da se dokaže, uveo bih da na svakom novom radnom mestu, radnika biva plaćen minimalac prva tri meseca. Ograničiti plate u državnom sektoru do 50.000din. Zapošljavati mlade u što većem broju, samo da rade. Smanjiti broj ne radnih dana u godini, kao i broj dana godišnjeg odmora svesti na 10 dana. Mi privatnici se trudimo da stvorimo radna mesta, država i radnici nam moraju pomoći u borbi protiv nezaposlenosti.

    hahahah e sad se nasmeja kao nikad dosada !Pa onda jos i da ime zemlje promenimo u Ausvic i da parola bude rado oslobadja i da idemo svi u tri lepe.
    Iz oboga sto si napisao ja vidim samo punjenje tvog dzepa i nista drugo ali bas nista drugo.Hoces ti rintati 9 sati ?Ne sedeti kao biljka nego rintati ?Hoces moj kur stoko privatnicka!Sve vam je malo prokleti bili !Da ti deca rintaju dok se tvoji baskare po raznim spa centrima,plazama i dok voze besna kola to hoce govedo jedno ?Za lek nemao da Bog da!
    Pa rintao po 12 h da skrpis djubre i olosu !




  • Milos

    15.09.2017 17:33
    ???
    Vanja kazes diskriminacija a to sto ti sve generalizujes i sve roditelje trpas u isti kos?Kako se to zove?Milice verski praznici ,drzavni ..... privatnik = nema nista od toga .Sto se tice zena koje nemaju decu zao mi je ,ako mozete imajte decu a ako ne nemojte da zbog vas veci deo zenske popuulacije ispasta i da svom detetu ne moze da proslavi rodjendan.Sto se tice slobodnih dana i broja slobodnih dana malo se informisite pa onda pricajte Srbija 8 praznicnih dana u toku godine dok u Japanu je 15 dana u toku godine . Tako da te privatnicke fore samo da im se radi za dzaba vise ne prolaze.Srecan je onaj koji ne radi za Srpskog privatnika i onda se zale nema ko da radi .ALOOOOO ko ce vam raditi (citaj ROBIJATI) za mizeriju od plate .Privatnici i losi politicari ce doci glave Srbiji !
  • Vanja

    01.06.2017 10:01
    Od decijih rodjendana je vec napravljen vasar, e jos i pomozite roditeljima da od toga naprave cirkus!!!! I zasto je neko ko nema decu manje bitan? Diskriminacija.
  • Petar Pan

    31.05.2017 13:15
    blizanci, trojke, četvorke....
    A šta u slučaju da roditelji imaju blizance, trojke, četvorke....koliko dana oni dobijaju ili će prijave svako dete da je rođeno drugi dan :)
  • :)

    31.05.2017 04:59
    Само констатујем...
    ...неко ми користи знак...
  • Obrad

    30.05.2017 10:09
    Dopuna zakona
    Predlažem i jedan dodatni dan za trežnjenje posle rodjendana, osim ako je rodjendan u petak.
  • Privatnik

    28.05.2017 17:28
    Ova inicijativa za još jednim neradnim danom potekla je od sindikata zaposlenih u javnom sektoru. Tamo zaposlenih ima viška, jedno radno mesto pokriva njih pet. Tako da komotno mogu da dolaze na posao i samo jedan dan u radnoj sedmici...ako odrade taj jedan dan kako treba bez pauza za kafu po okolnim kafanicama odradiće posao....
  • :)

    28.05.2017 13:29
    @@ peta decenija
    Koja žena voli da radi nakon 55 godine može da nastavi svoj rad i iz starosne penzije.Nije zabranjeno.
    Osnuješ nešto privatno i radiš do mile volje......Niko ti pravo na rad ne ograničava....
  • Peta decenija

    28.05.2017 13:24
    @ peta decenija
    Interesantno kako vole da rade do 65 godine isklučivo žene zaposlene u javnom sektoru sa velikim platama i malim obavezama (nije obavezno da imaju fakultet).
    Zašto bi poreski obveznici plaćali ženu od 64 godine umesto nekog mladjeg i poletnijeg,samo iz razloga što ista vremešna dama neće u penziju!?
    Propisati granicu za penziju za ženu 55 godina starosti, pa neka "fakultetski obrazovane" i poletne osnuju sopstveni privatni biznis tj samozaposle se kao : advokati, knjigovodje, privatne zubarke i lekarke pa neka rade do 65 godine iz starosne penzije. Može i to...neka doprinesu prvi put punjenju budžeta iz svog džepa, zaradiće one to tako sposobne....
    Drage moje obrazovane fakultetski, a pune radnog elana do 65 godine, privatni sektor željno Vas očekuje posle Vaše 55 godine da Vam pravo na rad iz starosne penzije ne bi bilo uskraćeno....Da osetite kako je teško i mučno raditi van državnih jasli i da ne podcenjujete žene koje su ceo život teško radile u privatnom sektoru ili na teškim poslovima...a sa fakultetskim diplomama ili bez .
  • Terješkova

    28.05.2017 09:37
    @@peta decenija
    Moram reći opet, evo ja imam 4 deteta a bila sam 2 god na porodiljskom i želim da žene mogu ići u penziju kao kada sam počela da radim...sa 55 godina, a koja želi kao ti neka radi dokle hoće, zakon treba menjati (uslove rada treba menjati, ma čitav sistem treba menjati jer nema proizvodnje) a ne za fakultetski obrazovane majke govoriti da su domaćice (mada smo mi još i to
    svakako)
  • Neko

    28.05.2017 08:44
    A odakle komentatorima informacija da se po Zakonu o radu zaposlenima uvećava godišnji odmor po osnovu toga da li imaju decu ?

    Ta kategorija u ZOR ne postoji, ostavljena je samo mogućnost da se to pitanje uredi "opštim aktom ili ugovorom o radu". Kod privatnika, naravno, takva mogućnost - ne postoji. Govorim iz ličnog iskustva.

    Neko ovde očigledno radi u JP ili na državnim jaslama...
  • Недељко

    28.05.2017 08:11
    Нерад
    Ја ћу бити задовољан да синдикати издејствују минилану плату од 1400 евра и славићу дечије рођендане суботом и недељом. Па зна се ко у Србији поштује закон о државним празницима, државне службе. Опет себи навлачите бенефиције.
  • 1.maj

    28.05.2017 00:35
    Napokon neka tema iz mog, "prvomajskog" miljea.
    Kao prvo sa ovim se ne slažem. Po zakonu o radu(za koji smatram da je katastrofalan), dužina trajanja god. odmora zavisi od broja dece u porodici. Samim tim, ovaj zahtev je, na neki način, već predviđen, jer svako dete znači dan duže god. odmora(možda nema veze sa rođusom, ali ipak...)
    Slažem se da su razlike između državnih i privatnih firmi ogromne, da postojeći sindikati nisu dorasli istorijskom trenutku, ali..

    Fokus treba staviti na primeni, a u perspektivi izmeni, postojećeg zakona o radu:redovna isplata zarada, plaćeni prekovremeni rad, noćni rad, rad na državni praznik, soc. i zdravstv. osiguranje, povezan radni staž, sindikalno organizovanje itd.
    Sve u svemu, sindikalna borba zahteva dosta toga, a po mom mišljenju mora se sa promenama krenuti od vrha.
    Zato i insistiram na. PROMENI SISTEMA!
  • Realista

    28.05.2017 00:19
    @Deks
    Tldr brt
  • Boba

    27.05.2017 23:24
    Sveti Nikola
    Evo predlažem da se kao neradni dan uvede 19. decembar - Sv. Nikola, pola stanovništva slavi, druga polovina ide na slavu. Pošto na slavu dolaze i komšije i prijatelji, samim tim su obuhvaćeni i sugrađani različitih veroispovesti pa nema ko da se buni. Mnogo praktičniji i realniji predlog nego neradni dan za detetov rođendan. Ovo je smešno. Pogledala sam izvor informacije na dnu teksta da nije slučajno sa njuz.neta. U Srbiji radnici rade neprijavljeni, ucenjeni, prekovremeni rad se ne plaća a plate su minimalne. Privatnike ne zanimaju praznici, u trgovinama se radi i na Uskrs i za 1. maj. Sindikati u državnoj upravi zaglavljeni u 1975. godini, uhvate se za iznos regresa i toplog obroka, a sad i za dečije rođendane umesto da rešavaju neke ozbiljnije probleme.
  • Kaja

    27.05.2017 23:12
    Zaposleni dobijaju 2 dana godisnjeg za prvo dete i jos po jedian dan za svako naredno. Pa nek iskoriste te dane kad je deci rodjendan.
  • @Peta decenija

    27.05.2017 23:08
    Interesantno kako zene koje imaju neko zanimanje i vole da rade, nazivas dokone i razmazene. Verovatno suprotnim od toga bi nazvala zene koje su se 4 puta poradjale, na racun toga 9 ili 10 godina odsustvovale s posla, i onda bi u penziju sa 55. To se nekad zvalo domacica, nije zabranjeno zakonom i danas, nije obavezno da se radi ko ne voli.
  • Deks

    27.05.2017 22:11
    @WorkingClassMilitant - Za prava radnika uvek i potpuno ali ne za zloupotrebu tog prava! Kažete "da smanje starosnu granicu za penziju", zašto ako se zna da ljudi žive duže i radni vek im se zbog toga produžava? Rad može imati i pozitivan uticaj na psihofizičko zdravlje, sem toga nismo tako bogata država da možemo imati negativan odnos broja zaposlenih i penzionera. Minuli rad se uvek računa za ceo radni staž ali realno je to zaostala kategorija kod obračuna plata i nema mnogo smisla. Verovatno ste mislili na isplatu otpremnine radniku koja se računa samo za rad kod tog poslodavca što je i potpuno pošteno jer zašto bi jedan poslodavac plaćao otpremninu za rad kod prethodnih poslodavaca, da je drugačije niko ne bi starije radnike zapošljavao. Potpuno je u redu da kada nema posla u preduzeću radnik iskoristi dane godišnjeg odmora jer treba da se misli na dobrobit preduzeća od kojeg svi žive, s tim da bar jedan deo godišnjeg odmora treba da bude unapred isplaniran kako bi ga radnik iskoristio za neko putovanje i slično. Ali pre svega SVI radnici u Srbiji treba da ostvare osnovna prava a to je da zakonske dane godišnjeg odmora zaista i iskoriste a ne da to bude samo na papiru a ne i u praksi, zatim da imaju 2 slobodna dana nedeljno opet ne na papiru već i zaista, da im se plaća prekovremeno...
  • Мунгос

    27.05.2017 21:42
    Синдикати одувек представљају подгузне муве, тако да њима треба опростити овакве глупе предлоге о рођенданима. Али професорима факултета, па још на високим функцијама, то је неопростиво.
  • Neko

    27.05.2017 21:17
    Predlog je apsolutna diskriminacija - šta je sa radnicima koji još nemaju, ili uopšte nemaju decu (u razloge je neprimereno zalaziti jer se radi o najdubljoj privatnosti ličnosti) ?!?
    A da vam nije palo na pamet da dan odsustva zaposleni ima na dan svog rođendana ?
    To bar ima svako i tu diskriminacije nema.
  • WorkingClassMilitant

    27.05.2017 19:33
    A da "sindikati" malo postanu pravi sindikati osim što se bave polutkama i glupostima???
    Da izađu na ulice, da se izbore za prava radnika, da smanje starosnu granicu za penziju, da ukinu da se minuli rad računa samo za period proveden kod poslednjeg poslodavca, da se izbore za veći "minimalac", da se izbore za bar još 5 dana zakonskog godišnjeg odmora, da kažu "ne" poslodavcima koji svoje zaposlene primoravaju na korišćenje godišnjeg kad oni to ne žele samo da bi umanjili troškove, da dignu glas protiv robovlasništva tzv. stranih investitora, da podnose tužbe protiv tzv. menadžera za mobing i zloupotrebe položaja... Bando neokapitalistička!!!
  • haha

    27.05.2017 19:23
    Moze, ali da se u isto vreme donese i novi zakon koji omogucava poslodavcu da kad zaposljava, osim uobicajenih normalnih, zakonskih i moralnih parametara ima pravo i da bira spram parametra da li ljudi imaju decu, pa tako da recimo uzme zene koje nece radjati, uz klauzulu u ugovoru, da smanji troskove. Sta, diskriminacija? Kako sad diskriminacija odjednom, a malopre nije bila.
  • Deks

    27.05.2017 19:07
    Taman posla! Ako nečije dete ima rođendan ne znači da se na taj dan rodio princ pa da se preteruje u slavljenju. Treba od rane mladosti decu učiti ispravnim vrednostima a tu spada i svest da ona nisu najvažnija na svetu. Po meni ispravno će postupiti onaj roditelj koji detetov rođendan uopšte ne obeležava. A sam predlog koji se tiče radničkih prava je skandalozan a predlažu ga isti sindikati koje nije briga što mnogi radnici u privatnom sektoru ne mogu ostvariti ni osnovna prava poput prava na godišnji odmor ili plaćenog prekovremenog.
  • Koriolan

    27.05.2017 18:59
    Pozovi prijatelja
    Neradni dani Ambasade Japana u 2017. Osim naših i međunarodnih datuma, evo šta Japanci obeležavaju u Srbiji: 9. januar - Dan punoletstva; 20. mart - Dan ravnodnevnice; 18. septembar - Dan poštovanja starih osoba; 9. oktobar - Sportski dan; 3. novembar - Dan kulture; 29. decembar - Prednovogodišnji praznici. Kad nekom kod nas padne na um da nešto SLAVI (odnosno ne radi), neka prvo pohita do Novog Beograda, ulica Trešnjin cvet br. 13, na konsultacije. Japan je i zato velik, a mi smo u svakom pogledu ne nula, već NULETINA. I to sa rupetinom!
  • ja

    27.05.2017 18:37
    @sjajno
    Količina gneva koji isijava iz Vašeg komentara je nemerljiva. Izađite na vazduh...
  • Konj Cvetko

    27.05.2017 17:58
    Glupost! Sindikati se ponovo bave bezveznim temama. Šta je sa onima koji nemaju decu? Ko će raditi za one koji proslavljaju rođendane? Naravno radnici koji nemaju decu. Time će biti večito diskriminisani. Predlažem sindikatima sa se bore za bolji položaj svih radnika, a ne za diskriminaciju ljudi koji nemaju decu. Šta je sledeće? Hoće li nositi žutu traku oko ruke ili će po nalogu sindikata biti poslati da spremaju po kućama onima koji proslavljaju rođendane.
  • White Power

    27.05.2017 17:50
    Nonsens
    @privatnichich
    Ti si rodjace zesci nesposobnjakovic u akciji.
    Ako tebi i toj tvojoj "firmi" o kojoj mastas nije dovoljna radna nedelja od 40 sati-nerentabilan si ko farma svinja u Teheranu. Saltaj se na uzgajanje mutavih plovki ili puzeva. Oni rade non-stop i ne bune se.
    Kakav si ako ti je kafana zlo?! Stekara, a?
    Ko ona dvojica iz Mone sto im mleko jos curi sa donje usne-a razvezali o "biznisu" ko da su Rokfeleri.
    Rezon ti je na nivou dikensovske Engleske.
    Kasnis sa "revolucionarnim" resenjima cirka 2 i po veka.
    Sto manje takvih lihvarskih "genija" sa ciftanskom filozofijom-to zdravija ekonomija.
  • Mama

    27.05.2017 17:22
    Zašto samo za decu do 15 godina?
    Roditelju je dete uvek dete, makar imalo i preko 20 godina....
    I naravno sindikat da finansira proslave rodjendana naše dece kako dolikuje...
  • Izgubljeni u svemiru

    27.05.2017 17:20
    Da li je neko zaposlene u javnom sektoru obavestio da je Tito davno umro?
    Mi idemo ka EU u kapitalizam.....nema radničkog samoupravljanja...
  • :)

    27.05.2017 16:56
    Plavuša
    I dete i roditelji će imati slobodan dan koji će provesti proslavljajući o trošku poslodavca sa 100 zvanica i muzikom :)
  • Radna snaga

    27.05.2017 16:46
    @Privatnik
    Dvanaestočasovno radno vreme, radna da bude i nedelja, godinu dana na probnom bez plate (možda čak da radnik plati poslodavcu), 25000 u javnom sektoru (puno je 50000), mladi da počnu da rade sa 13 godina (zašto čekati). Pa kad se dokažu možda im uplatiti zdravstveno. Godišnji?! Šta će im?!! Red, rad, disciplina! Živeo progres.
  • sjajno

    27.05.2017 16:38
    Ne znam da li su megaumovi koji stoje iza ove ideje ikad culi da neko nema dete. Za to mogu biti razni razlozi. Jedan od najcescih je neki zdravstveni problem, nesrecne okolnosti, ili prosto zivotni izbor. Evo sad kad su saznali za taj vesto skrivani fenomen, imace puno ideja. Evo npr. ja predlazem da muskarci i zene koji se godinama bore i ne mogu da dobiju potomke, izaberu jedan dan u godini kad bi voleli da im je rodjendan deteta koje nikad nece imati. Na taj dan nek im firma dodeli da rade dvostruko (jer se ipak mora odratiti slobodan dan mama i tata), uz cestitku sa posvetom "za drugo i nisi, ti jalovi stvore". Molim da mi se objavi komentar iako sadrzi grube i ruzne reci, jer sta god da sam napisala, ne bi se moglo meriti sa ovom, dosad nevidjenom diskriminacijom celog napisanog teksta i same ideje.
  • Peta decenija

    27.05.2017 16:26
    Terješkova
    Treba vratiti oduzeto pravo svim ženama da odu starosnu penziju sa navršenih 55 godina života kako je bilo ranije!
    Žene to zaslužuju .Zašto se sindikat ne bavi ovim problemom? Biće mnogo žena izmedju 55-60 godina i bez posla i bez penzije!
    Žene sa 55 godina u penziju,a na njihovo mesto da se mladi zaposle.
    Onih par ražmaženih i dokonih žena koje su tražile da se izjednače sa muškarcima u pogledu radnog staža hitno otpustiti sa državnih jasli, pa neka do 65 godine rade privatno kao lekari, advokati, knjigovodje, o svom trošku.....do 100 godina....
  • Novi feudalizam

    27.05.2017 16:11
    Privatnik
    Zaposleni u državnom sektoru već proslavljaju kao neradne dane i ne dolaze na posao za slučaj: mature, vadjenja prvog zuba, polaska u školu, vodjenja deteta na prijem novogodišnjeg paketića sa priredbom u radno vreme itd....
    Njihova plata je zagarantovana i prioritetna, a za slučaj da im se prigovori proslavljanje ovih porodičnih praznika i završavanje ličnih poslova u radno vreme optužiće ga za mobing....
    Naprotiv privatni sektor plaća 68% poreze i doprinose na plate svojih radnika- koji rmbače za razmažene državne uposlenike kao roblje....
  • JS

    27.05.2017 16:06
    Ovo je odlicna ideja. Nadam se ce uspeti.

    A privatnicima bih da porucim : necete vi propasti jer su roditelji jedan dan izostali sa posla da bi taj dan posvetili svom detetu. Ili mislite da je 10 dana neplacenog godisnjeg odmora dovoljno za sve?! Sram vas bilo!

    Sto se zloupotrebe tice, prijavite radnika pa kada mu i decu prijavljujete na osiguranje vidite koji su im datumi rodjenja i nema tu manipulacije. Ali da, vi ni ne prijavljujete radnike...
  • Čučuk Stana

    27.05.2017 16:01
    @Privatnik 1
    Alo privatniče smiri se malo!
  • Masa

    27.05.2017 15:59
    Ma nemoj
    Privatnik,
    Vidi se koliko postujes svog radnika. Sreca pa mi ti ne dajes platu. Krvavo zaradim svaki dinar i hocu godisnji po zakonu. A tebi ako je 10 dana dovoljno da udelis svojoj radnoj snazi, neka ti je na cast. A ti garant sedis po kaficima i kod knjigovodje ili gde vec i ispijas kafe. Ma pun mi vas je takvih. Radi ti samo.
  • Milica

    27.05.2017 15:47
    Al je ideja
    To ne postoji nigde...tolko neradnih dana imamo da je to strasno...
    A sta sa zenama koje nece ili ne mogu da imaju decu-nista od slobodnih dana? Ona koja ima 1 dete 1 slobodan dan,sta je sa onom koja ima 3,4...? Gde prestaje to? Koji ce poslodavac to da tolerise? Tu su drzavni,verski praznici,slobodni dani zbog bolesti dece...cuj sad i rodjendani...kad ste vec tu-a za kretanje u vrtic,skolu,punoletstvo...
    Samo da se ne radi
  • Privatnik

    27.05.2017 15:40
    Predlažem sindikatima javnog sektora ( jer sinidkat radnika u privatnom sektoru u Srbiji ne postoji) da predlože da se uopšte ne dolazi na posao osim po platu.
  • Privatnik

    27.05.2017 15:11
    Ne slažem se...
    Kao neko ko je privatnik, ne slažem se sa ovom dopunom Zakona o radu. Podstiče se neradništvo i prostor za zloupotrebe. Mislim da je devetročasovno radno vreme i svaka radna subota, ključ produktivnosti. Čovek koji veći deo dana posveti poslu i porodici, nema vremena za alkohol, drogu i cigarete, kafane i ostale gluposti. Rad disciplina, radnik da se dokaže, uveo bih da na svakom novom radnom mestu, radnika biva plaćen minimalac prva tri meseca. Ograničiti plate u državnom sektoru do 50.000din. Zapošljavati mlade u što većem broju, samo da rade. Smanjiti broj ne radnih dana u godini, kao i broj dana godišnjeg odmora svesti na 10 dana. Mi privatnici se trudimo da stvorimo radna mesta, država i radnici nam moraju pomoći u borbi protiv nezaposlenosti.
  • *****

    27.05.2017 15:11
    *******
    Budalastine.....
  • Baka

    27.05.2017 15:11
    dan po dan
    Pa za polazak u skolu , pa za mamin rodjendan , pa i za tatin ...
  • Terješkova

    27.05.2017 15:10
    Sindikatu bi bilo bolje da se bavi ozbiljnijim stvarima i da ne predlaže gluposti!! Evo zamišljam kako sam dobila 4 slobodna dana...hoću kraći radni vek, hoću sigurnost na poslu a ne kad gazdarica ustane na levu nogu da strepim hoće li reći: svi koji su u petoj deceniji od sutra više ne rade!!
  • Plavuša

    27.05.2017 14:59
    .....
    Roditelji će dobiti slobodan dan za detetov rođendan,a dete će i tog dana biti u školi? Ili....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna