Autor: Nezavisne novine

Zabava
10.07.2017.
10:51 > 11:39
Mapa koju je 1513. godine u Carigradu napravio otomanski admiral i kartograf Ahmed Muhidin Piri, poznatiji kao Piri Reis, i danas zbunjuje naučnike.
  • B

    10.07.2017 22:51
    Ima toga još
    Ovo je pretpostavljam bio tekst koji treba da isprati samo knjigu o toj jednoj mapi. Nju je Čarls Hepgud poslao kartografskom odeljenju Vojske SAD. Oni su potvrdili tačnost nacrtanog i utvrdili da je u pitanju ekvidistantna azimutna projekcija sa centrom blizu Kaira. Ali to nije sve.
    Prvo, takvih mapa ima više, a crtali su ih razni kartografi, uključujući Gerarda Kremera, koji je sebe prozvao Merkator i Filipa Buaša koji je 1737. dao apsolutno tačan prikaz Antarktika kao dve kopnene mase između kojih je moreuz. To je moderna nauka utvrdila tek 1958. Kako je on to znao i koje je izvore koristio? Da li to znači da je pre najmanje 6000 godina postojala napredna civilizacija čiji je dom bio možda baš antarktik, a umesto Griniča su kao referentni meridijan koristili onaj koji je prolazio negde bliz Kaira, možda kroz piramide?
    Pomenuti Merkator je u svojim mapama koristio vrlo napredan metod pretvaranja sfernih trigonometrijskih koordinata da bi se tačke sa elipsoidne Zemlje prenele na ravnu podlogu, tj. kartu. I dan danas se taj metod koristi i zove Merkatorova projekcija. On je u 16. veku posetio egipatske piramide.
    Druga stvar koja zbunjuje je vrlo tačno određivanje geografske dužine. Za to je potreban vrlo tačan hronometar, sa greškom manjom od 2 sekunde dnevno. Napraviti tako nešto, pa još montirati na brod koji se ljulja i plovi u raznim klmatskim uslovima postalo je moguće tek sredinom 18. veka. Ipak, sve gore opisane karte imaju tačno izmerenu geografsku dužinu.
  • Podbarac

    10.07.2017 11:34
    Svega
    Nije "Piri Rajs" nego "Piri Reis" - di je ovo "Reis" turska pomorska titula i znači "kapetan" (na to se dodaje Aga, Beg... npr. "Reis Paša" je "Admiral").

    Elem, nije on napravio tu mapu, nego je za potrebe Turske mornarice, sakupio sve dostupne mape i napravio katalog. Tu ima mapa oda svuda i ko zna od kada. Tako da ko je napravio baš tu mapu i kada je napravio - ne zna se.
    Obaška, bilo je tada i mnogo preciznijih i zagonentnijih mapa... Za koju godinu - tačnije 6 godina - od objavljivanja kataloga, krenuće Magelan na put oko sveta, koristeći navodno te mape, a ne ove koje je sakupio Hadži Ahmed Muhidin "Reis" Piri-bej...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna