Autor: Kamatica

Info
01.08.2017.
20:00 > 19:59
Naslednici, kada prihvate nasledstvo, prihvataju i obaveze po kreditima, među kojima su i one kada je pokojnik bio nekome žirant.
  • Milan

    02.10.2021 10:52
    Uplašen žirant
    2008 kao žirant prijatelja koji je uzeo novac od nacionalne službe, koja ga je tužila i 2012 i presudili da im vrati novac. Presuda je stigla i meni, ali me je on obmanuo izgovorom da neke uplate nisu sprovedene i da je njegov advokat to regulisao. 23.09 2021 stiže od izvrsitelja izvršno rešenje, da se potražuju 200 000 plus kamata, da će svi računi u bankama biti preusmereni na račun izvrsitelja, a kasnije ako se ne naplati preko banaka izvršiti popis pokretne imovine
    Ja nisam zaposlen trenutno, imam zdravstvenih problema. Da li postoji način da se ja pravno zaštitim, ako dodje do neke prinudne naplate. Hvala
  • vladimir

    03.09.2020 12:56
    zirant
    otac je bio ziiirant 2015 na svoju penziju ,radi se o krteditu 320 000 ,ali su isplatili 280 000,ispostavilo se da on nemoze biti zirant posle godinu dana jer mu je penzija 9000 ,a oni su mu zaracunali tudju negu i pomoc kao i invalidu ,to je ukupno oko 30 000 ,a tudja nega i invalida nemogu da se naplacuju od ziranta,tako da je njegova penzija bila 9000 na koju je mogao biti zirant,posle dve godine su dosli sa izvrsiocem i dogovorili se da neaktiviraju izvrsioca vec da im on vraca dug koliki je bez kamate,vratio je 300 000 ,oni potrazuju jos sto ,a on je umro 2019 godine,zirant je bio meni,da li ja moram vratiti tih sto hiljada iako sam nasledio imovinu oni kao banka nisu ucestvovali u raspravi,imali su interni dogovor da im vrati samo tu glavnicu,da li je banka napravila propust kod ziranta i dali ce mi prodati zemlju da se naplate,dosad nisam nikakvu opomenu dobio,
  • Advokat 2

    02.08.2017 21:27
    @Stefan
    Banka ima pravo na to.Ali i Vi imate pravo da zatražite da Vama banka dokaže da je prvo pokušala da se naplati od dužnika po kreditu,pa tek onda aktivirala jemstvo.
    Sve što kao jemac isplatite bancina ime tudjeg duga, možete potraživati od dužnika po kreditu da Vam nadoknadi.
  • Stefan

    02.08.2017 18:21
    Slična situacija
    Da li do kraja banka ima pravo na tako nešto ili ne? Trebala bi mi pomoć advokata koji poznaje ovu oblast, otac mi je umro pre osam godina a banka je pokrenula jemstvo i potražuje dug, odnosno nasleđenu kuću. Voleo bih da me kontaktira advokat koji se stvarno razume u to.
    sttefanmilovic@yahoo.com
  • Advokat 2

    02.08.2017 13:33
    @Advokat 3
    Rata kredita je odredjena buduća obaveza koja je nastala kasnije u odnosu na smrt ostavioca.
    Ostavilac je kao žirant ( jemac) preuzeo obavezu da plati i odredjene buduće obaveze po ratama kredita ukoliko ih ne plati dužnik po kreditu i ta njegova preuzeta obaveza prelazi i na naslednike zajedno sa imovinom. Preuzeta imovinska obaveza je isto što i dug.
    Naslednici odgovaraju samo do visine nasledjene imovine i u ovom slučaju.
    U svakom slučaju kolega, čekamo pravni stav VKS na ovu temu kao i uvek do sada :)
    Tema jeste zanimljiva i biće različitih stavova.
    U ZOO nije izričito navedeno šta se dešava sa jemstvom, kada nastupi smrt jemca (žiranta). Jemstvo je uslovna novčana obaveza (tj dug) jemca i logično je tumačenje da onaj ko nasledjuje imovinu jemca (pa i onu naknadno pronadjenu ) ,nasledjuje i uslovni dug preminulog jemca -ostavioca (ako naknadno nastane).
  • Advokat 3

    02.08.2017 12:42
    @Advokat 2
    pogrešno citirana odredba ZOO
    Obim naslednikove odgovornosti za dugove

    Član 222

    "Naslednik odgovara za ostaviočeve dugove do visine vrednosti nasleđene imovine".
    U trenutku smrti, nema dugovanja, ona su nastala KASNIJE, neplaćanjem rate!
  • Advokat 2

    02.08.2017 11:33
    @ Advokat 3
    ZOO čl .997-1019
    Član 1001 ZOO "Jemčiti se može i za uslovnu obavezu,kao i za odredjenu buduću obavezu"
  • Advokat 3

    02.08.2017 08:39
    @Advokat 2
    "Žiirant je solidarni platac,a to je u praksi isto kao i da je dužnik u odnosu na banku."
    Poštovani kolega, ne znam odakle ste izvukli ovakav stav??? Nigde ga u Zakonu nema!!!
    Takva mišljenja bi trebalo ostaviti za sudnicu a ne javno zbunjivati građane!
    U ovom slučaju, u trenutku smrti NIJE POSTOJAO NEIZMIRENI DUG, jer solidarni platac je samo u takvim okolnostima dužnik!
    Prema Zakonu, nasleđuje se DUG, a ne potencijalni dug, jer se ta "obaveza" gasi smrću žiranta, te i banka i dužnik su morali naći novog žiranta!
  • Pitalica

    02.08.2017 07:42
    A zašto taj dug sakriven?
    Ko je kriv što činjenica da je preminuli žirant nije spominjana na ostavinskoj raspravi?
    Da su znali za dug možda ne bi uzeli nasledstvo.
    Ja sam od oca uzeo što sam hteo a deo nasledstva nisam hteo da prihvatim i ne smatram ga mojim.
    Nasledio sam samo no što eksplicitno piše u dokumentu o nasleđivanju. Sve ostalo me ne zanima.
    Šta ako se sad pojave izjave sa dva svedoka da je dužan ko zna koliko para?
  • Jelena

    02.08.2017 07:03
    Uzas kapitalizma. Ovo kao da je Tabakovic smisljala.
  • vladaNS

    02.08.2017 06:41
    premaY
    Zato sto je na vlasti nepismen,neobrazovan i bahat polusvet, zatvoren u svoju memljivu ljusturu!
    Pozdrav iz Vojvodine
  • Advokat 2

    02.08.2017 01:04
    @ Y
    Nije komplikovano.Jednostavno je.
    Ukoliko ne želite da budete dovedeni u situaciju lično Vi( ili Vaši naslednici ) da kao žiranti plaćate tudje dugove po preuzetim kreditima NEMOJTE BITI ŽIRANTI.
    Svrha žirnta je baš to-da plati dug umesto dužnika kao solidarni platac ukoliko dužnik sam ne plati.
    Čak i da dužnik redovno plaća banci-sve dok se kredit ne otplati, žirantu je kreditna sposobnost umanjena-neće moći podići sopstveni kredit u željenoj visini, računa se da je kreditno već zadužen sumom kredita po kome je žirant.
  • Advokat 2

    02.08.2017 00:55
    @ Advokat
    U pravu ste kolega žirant nije dužnik po kreditu,ali je žirant plaća umesto dužnika,ako dužnik ne plati dug.Žiirant je solidarni platac,a to je u praksi isto kao i da je dužnik u odnosu na banku.
    Naslednici nasledjuju osim dugova i obaveze i prava ostavioca.Jedna od obaveza ostavioca (koju je on za života preuzeo) bila je i da plati dug umesto dužnika,ako taj dug dužnik ne plati banci u ugovorenim rokovima.
    Moja preporuka je da naslednici plate banci,a da tuže dužnika (odnosno konkretnu gospodju) regresnom tužbom , da im namiri ono što su umesto nje platili kao naslednici njenog žiranta.
    Ukoliko ne želite da jednog dana budete u obavezi da plaćate (Vi ili Vaši naslednici )tudje dugove,nemojte biti žiranti! To je najjednostavnije rešenje.
  • advokat

    01.08.2017 21:28
    Neće biti baš tako. Ako je umrli dužnik onda naslednici izmiruju njegov dug. Žirant nije dužnik kako bi to htela banka i zato im ništa ne treba plaćati.
  • Y

    01.08.2017 20:22
    Zasto je u ovoj drzavi toliko sve naporno i komplikovano ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna