Autor: Tanjug

Info
20.08.2017.
16:59
Više od 50.000 građana Republike Srpske tražilo je državljanstvo Srbije, izjavio je generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić i dodao da je velika zainteresovanost i za dobijanje srpskog pasoša.
  • Rose

    18.03.2018 18:49
    zastrasujuce
    Da je BiH drzava u kojoj Bosnjaci i Hrvati nisu dominantni u odnosu na Srbe,svi bi Srbi iz Srbije dobil i drzavljanstvo BiH.A Vojvodina nije nicije vlasnistvo.Onaj ko je dosao prije godinu dana,kupio neke nekretnine,dobio dokumenta,ima ista prava kao i onaj Lala ciji preci zive sto godina unazad na prostoru Vojvodine.Licno vlasnistvo je samo ono sto je vase,a ne cijela pokrajina.A zasto bih ja govorila ekavicu,kada joj je ijekavica ravnopravna?Kao sto je rekao Njegos:Bilo belo,bjelo, bilo il bijelo,listici su istoga cvijeta.Iz principa necu da govorim ekavicu,moj muz je rodjen u Zrenjaninu,prica ekavicu i meni to ne smeta,kao ni njemu moja ijekavica.Odlicno se razumijemo.On je polu Bacvanin polu Lala,ali zgrazava se nacina razmisljanja nekih Lala,njihovog mentaliteta i sebicnosti.
  • G

    25.08.2017 12:50
    @Sinteticki Vojvodjan - mislio sam konkretno na plakate koji su građanima poručivali da se na popisu na pitanje o nacionalnosti izjasne kao Vojvođanin/ka. Pogrešno ste međutim shvatili smisao komentara, nisam ja uvređen takvim plakatima, ja znam i ko sam i šta sam odnosno nisam toliko glup da mi je potreban plakat da mi kaže koje sam nacionalnosti niti menjam svoju nacionalnost svakom promenom vetra. Takvi plakati su uvredljivi, odnosno bar bi trebali biti takvi onima kojima su namenjeni, iako ih oni sasvim sigurno ne doživljavaju tako - građanima Srbije sa upitnim nivoom obrazovanja i mentalnog zdravlja a koji ne znaju ko su i šta su odnosno kojoj nacionalnosti pripadaju iako su punoletni.
  • Sinteticki Vojvodjan

    24.08.2017 14:02
    Da se ubacim...
    Vidim da se cesto provlaci ideja da nacionalnost "Vojvodjan" nije nacionalnost jer je *izmisljena*... Steta sto je izmisljena, sad ne znam kako da se izjasnim. Steta sto nisam pripadnik neke prirodne, neizmisljene nacionalnosti koja raste u prirodi...
    @G: Ne znam o kakvim plakatima pricate ali, ukoliko se osecate uvredjenim i ponizenim svaki put kada procitate nesto sto se kosi sa vasim trenutnim shvatanjima, ne mogu ni da zamislim kakav tek horor Internet predstavlja za Vas.
  • G

    24.08.2017 11:46
    @V - slobodni ste da izvrćete i lažete koliko hoćete, kao što sam i ja slobodan da vaše bezočne laži opovrgnem i vašem šovinizmu se usprotivim, pa čak i kada se svađate sa drugim komentatorima i tvrdite da sam to sve ja, vašoj nelečenoj šizofreniji nasmejem. Ironično je međutim da druge kritikujete kako neki podatak izvrću kako im odgovara obzirom da upravo vi to bez prestanka radite, isto kao što je ironično da ste baš vi taj koji druge pita ko su i šta su da nekome nešto diktiraju i nameću kada ste upravo vi taj koji diktirate i namećete svoje fašističke ideje građanima Vojvodine i pokušavate da ih delite na osnovu porekla i ukidate im prava koja dele sa ostalim građanima.
    Naciju ipak čini malo više od onoga što neka budala napiše na plakat ili tarabu, iako sa jedne strane je možda interesantno ili zabavno da imamo "naciju Džedaja" u Vojvodini, oni svoju "naciju" bar ne definišu isključivo mržnjom prema drugoj. Na stranu nivo obrazovanja i mentalni sklop građana kojima je iako punoletnim potreban plakat da im kaže ko su i šta su, slažem se da je i nacija Srba nekada nastala, a bez sumnje je i tada postojao neki "V" koji ih je na osnovu nacionalne pripadnosti odnosno mesta rođenja šikanirao, hteo da ih protera i otima im imovinu, to je "regionalna" tradicija koja vidimo i danas živi u vama.
  • Novosadjanin

    24.08.2017 09:13
    Kraljevina Srbija
    Koliko su samo glupi i neobrazovani gospoda Nemanja, Nervirach i ostali srbomrzitelji!
  • Nervirach

    23.08.2017 22:13
    Cuj, bosanac ne postoji. Pa sta su ovi sto su preplavili Vojvodinu? Bosanac je iz Bosne. Moze biti i musliman i hriscanin iz Bosne. A Vojvodina postoji. Sto i vi sto tvrdite da ne ostoji ovaj prostor zovete Vojvodinom? Vojvodina nije Srbija, drugacija je. Bolja.
  • V

    23.08.2017 21:51
    @G
    "komentator" G ponovo širi laži i dezinformacije. Osnov za dobijanje srpskog državljanstva kao što vam je Deks objasnio nije isti kao onaj za dobijanje mađarskog. Srpsko se dobija na osnovu izjašnjavanja i bez nekih uslova, a mađarsko se dobija na osnovu teritorije i znanja jezika. Nema dokazivanja pripadnosti mađarskoj naciji.
    Vojvođanska nacija nije izmišljena, samo je mlada. I srpska nacija je nekad davno bila mlada i nastala nekakvim izdvajanjem. Možda je i onda postojao neki "G" koji se zbog tog izdvajanja ljutio, al šta da mu radimo.
    Podatak o broju ste malo izvrnuli kako vama odgovara. Pogledajte vi bolje - postoji podatak o tzv. regionalnom izjašnjavanju za celu Srbiju i isti taj podatak za Vojvodinu, to sve govori. Takođe, teško da je među onima koji su se tzv. "regionalno izjasnili" u Vojvodini veliki broj Beograđana i Šumadinaca. To su pre svega Vojvođani. Broj im primetno raste, i tako su se izjasnili na pitanje o nacionalnosti, ne regionalnosti. Pa vi izvrćite i lažite koliko hoćete.
  • G

    23.08.2017 19:42
    @Deks - to je interesantno obzirom da su etnički Mađari iz Rumunije i Slovačke dobijali njihovo državljanstvo bez obzira na znanje jezika. Ipak, obzirom da se kako kažete "pripadnost nekoj naciji ne može nijednim dokumentom dokazati", onda nijedan građanin BiH nije više favorizovan za dobijanje pasoša Srbije od drugog zar ne? Ipak, složiću se sa vama da je takav zakon neevropski, iako nije "nedemokratski", pa se nadam da će Srbija zakon što pre promeniti da nedvosmisleno dozvoli svim građanima BiH i ostalih bivših republika SFRJ da nesmetano dobijaju pasoš Srbije bez ikakvih uslova, odnosno eventualno ako tako želite uz proveru da li umeju da koriste srpski jezik?
  • Deks

    23.08.2017 18:38
    @G - Netačno! Uslovi su jednaki za sve i ne postoji ni jedan osnov u tom zakonu po kom se favorizuje "etnički Mađar" u odnosu na onoga ko to nije, uostalom "pripadnost nekoj naciji" po etničkom poreklu se ne može ni jednim dokumentom dokazati. Uslov za znanje mađarskoj jezika se kod svakog podnosioca zahteva na isti način proverava pa s obzirom da ima slučajeva da neko sa prezimenom mađarskog porekla ne zna mađarski, npr. živeo je u takvoj sredini a nije naučio u porodici, često se događa da oni budu odbijeni za državljanstvo tj. preporuči im se da podnesu zahtev kada ga bolje nauče.
  • Nemanja

    23.08.2017 16:59
    @@@@

    Moji roditelji, kao ni njih njihovi, nisu me na silu indoktrinirali tim budalaštinama nego su me pustili sam da odlučujem, s razlogom pretpostavljajući da će mi te praznoverne kretenarije biti smešne. A i da sam ih prihvatio, vaspitali su me da ne smatram svaku šušu 'braćom' na osnovu zajedničkog verovanja u dotične srednjevekovne budalaštine. To je nekako bilo jasno i u mojim prethodnim komentarima, ali očigledno baš i ne kad si praznoverni idiot.
  • G

    23.08.2017 16:41
    @Deks - zakon u Mađarskoj stupio na snagu pre 5-6 godina daje etničkim Mađarima u državama u okolini pravo mađarskog državljanstva bez uslova, dok ostalima daje pravo državljanstva uz dodatne uslove poput poznavanja jezika odnosno predaka koji su živeli na teritoriji nekadašnje Ugarske. Nije tačno da taj zakon daje jednake šanse za državljanstvo etničkim Mađarima i onima koji to nisu.
  • Deks

    23.08.2017 14:28
    @G - Zakon o dvojnom državljanstvu Mađarske nema nikakve veze sa etničkom pripadnošću za razliku od takvih zakona u Srbiji i Hrvatskoj. Zakon u Mađarskoj bazira se na mađarskom državljanstvu vaših predaka bez obzira na etničku pripadnost odnosno svi koji su u familiji imali pretke (npr. babu, dedu, prababu, pradedu...) koji su živeli na području nekadašnje Mađarske tj. Ugarske (npr. u Vojvodini, većem delu kontinentalne Hrvatske do Rijeke, Transilvaniji itd) i bili su njeni državljani, mogu zatražiti mađarsko državljanstvo po tom osnovu uz uslov da govore mađarski jezik. To znači da mnogi Vojvođani ali i građani Hrvatske, Rumunije itd bez obzira na nacionalnu pripadnost mogu postati mađarski državajani, što koliko znam nije slučaj sa zakonima u Hrvatskoj i Srbiji koji kao osnovu imaju etničku pripadnost što je nedemokratski i neevropski. Ovaj zakon u Mađarskoj jednake šanse za državljanstvo bi davao npr. potomcima Žaže Gabor i potomcima Nikole Tesle da su ih imali.
  • G

    23.08.2017 13:20
    @Deks - molim vas da pod hitno javite svim građanima Mađarske koji nisu etnički Mađari da nisu više poželjni u Mađarskoj i da je na delu "tiho etničko čišćenje".
    @Mugri - vaše je ako imate papire da ste nekretninu kupili ili nasledili, a čak i tada to sa sobom povlači obaveze. Kao što je moja kuća baš moja a ne tvoja, odnosno tvoja samo tvoja a ne moja, tako i Vojvodina nije ni tvoja ni moja ni njegova jer ni ja ni ti ni on nemamo papire o vlasništvu, a nemamo ih jer nikada nismo Vojvodinu niti kupili niti nasledili. Žalosno je što pojedinci u 21. veku još uvek nisu civilizacijski evoluirali i nisu sposobni da razumeju šta znači život u demokratskom društvu, pa i dalje nose ideje da imaju isključivo pravo da naređuju i određuju o nečemu što uopšte nije njihovo.
  • G

    23.08.2017 12:54
    @V - vi kao lice koje bez prestanka etiketira građane Vojvodine samo na osnovu njihovog porekla i zagovara njihovo proterivanje iz Vojvodine nekoga pitate ko je da bilo kome bilo šta diktira i nameće?
    Na stranu izmišljena "istorija" o tzv. "vojvođanskoj naciji" koju potencirate poslednjih nekoliko godina, sa sve onim uvredljivim i ponižavajućim plakatima u vreme popisa da se građani "izjasne kao Vojvođanin/ka" na pitanje o nacionalnosti, ta "primetna tendencija velikog porasta" je sve ukupno oko 30 000 građana koji su se izjasnili regionalno odnosno pripadnošću izmišljenoj naciji, a u šta ne spadaju samo Vojvođani već i Šumadinci ili Beograđani. Niko vam međutim ne brani da budete pripadnik "vojvođanske nacije", do otpora dolazi kada takvi pokušavate da izmišljanjem nepostojeće istorije o novoizmišljenoj naciji negirate istoriju drugih.
    Interesuje me međutim da li ste ikada i igde izrazili neslaganje sa građanima Vojvodine koji dobijaju mađarski ili hrvatski pasoš, odnosno bilo koji drugi pasoš država koje dozvoljavaju dvojno državljansvo a čiji su nosioci građani Srbije?
  • Deks

    23.08.2017 12:11
    Ovo je neka vrsta "tihog etničkog čišćenja" Srbije. Po ovom zakonu omogućava se građanima van Srbije isključivo po osnovu nacionalne pripadnosti da po automatizmu dobiju naše državljanstvo i time se automatski šalje poruka svima u Srbiji koji se ne smatraju etničkim Srbima da nisu dobrodošli. Zašto bi Srbin iz BiH dobio srpsko državljanstvo kada nikada u istoriji nijedan njegov predak to nije imao? U medijima bliskim režimu veliča se sremsko seoce Kukujevci i čak se bez zaziranja navodi to da je tu takođe izvršeno etničko čišćenje jer su starosedeoci bili primorani da odu u Hrvatsku i "zamenu kuće" sa izbeglicama nakon hrvatske akcije "Oluja". To je navodno primer prosperitetnog mesta iako evidentno potpomognuto novcem imperijalnog projekta koji je tražio državu u Hrvatskoj i BiH dok istovremeno u većinu vojvođanskih mesta godinama nije ništa ulagano jer vlasti ne odgovara ko tu živi.
  • @@@

    23.08.2017 09:43
    Lepo je sto smo se slozili sta si ti. Moze li i saglasnost oko tvojih roditelja? Jesu li i oni idioti kao i roditelji koji krste decu?
  • Mugri

    22.08.2017 22:40
    ?
    @ Petar

    A cije je onda? Da nije tvoje?
  • Dag

    22.08.2017 21:21
    SFRJ
    Ma sve je to SFRJ. I pasos je crven i razmirice su iste jos da se prikljuce ostale istocnoevropske EU drzave clanice pa da nam i Rusi pozavide.
  • @@

    22.08.2017 20:32
    Pa ako je potrebno da budem stoka da ne bih bio budaletina kojem su idiotska verovanja u nekakve bradate vile osnov zajedništva, stoka ću rado i da budem.
  • V

    22.08.2017 19:28
    @Novosađanin
    po nacionalnoj pripadnosti se može biti šta god ko hoće. I Bosanci i još kako Vojvođani. Pogledajte poslednji popis pa ćete videti koliko ima Vojvođana i to po nacionalnosti (niko od njih se nije izjašnjavao regionalno nego nacionalno, pitanje je bilo "Koje ste nacionalnosti?").
    Ko ste vi da bilo kome bilo šta diktirate i namećete?
    Onog momenta kada se prva osoba izjasnila kao Vojvođan(ka) na pitanje o nacionalnosti, vojvođanska nacija je rođena i iz popisa u popis primetna je tendencija velikog porasta.
    A građanima BiH pasoše samo ako i mi možemo dobiti bosanske pasoše, drugačije ne!
  • G

    22.08.2017 12:27
    @Piplfoks - obzirom da ste mentalno poremećeni, nije potrebno da navedete jedan jedini slučaj "bombaša samoubice" iz BiH, potrebno vam je hitno psihijatrijsko lečenje. Ipak, u pravu su oni koji kažu da Sirijce ne treba smeštati u Vojvodinu, jer Sirijci dolaze iz jedne civilizovane zemlje a nivo te vojvođanske bahatosti bacanja građana po dunavski led im je stran.
  • @ "Novosadjanin"

    22.08.2017 11:49
    ...
    Bosanac i Vojvodjanin postoje samo ti ne vidiš razliku. Čak ima i velike razlike izmedju Novosadjanina i Vojvodjanina.Sve su to različite kulture i nikako nisu isti.
  • /

    22.08.2017 11:48
    /
    Novosađanin
    pa bosanac i nije oznaka za nacionalnost

    musliman ili pravoslavac-bosanac je bosanac
  • @Nemanja

    22.08.2017 11:27
    Stoko.
  • Nemanja

    22.08.2017 10:27
    @Novosađanin
    'Kojoj veri pripadaju po rođenju'? Pa to što su tebe idioti od roditelja kao bebu umočili u lavor, pa veruješ u kretenarije čitav život, ne znači da je tako i s drugima.
  • Novosađanin

    22.08.2017 08:50
    Mi Pravoslavni
    Bosna nema nacionalna svojstva, čak ni državna, već samo regionalna, kao i Vojvodina. Ne može biti po nacionalnosti Bosanac ili Vojvođanin, jer te nacije ne postoje, radi se o geografskoj a ne nacionalnoj pripadnosti! Teze zamenjuju oni koji ne znaju ili ne žele da znaju kojoj veri i naciji pripadaju po rođenju ili im se ne svidja poreklo, a to ne shvataju samo potpuni glupaci i neznalice.
  • dunavski Teca

    21.08.2017 23:44
    Боса 20.08.2017 • 22:47
    :-)
    Војвођани моји не можете Ви ни сами са собом...У том грму лежи зец...

    Pre ce biti da ne mozete vi ni sami sa sobom, a jos manje sa drugima, inace bi ostali gde jeste. Ne idemo mi kod vas, nego vi dolazite kod nas. Meni kad se negde ne svidja ne idem tamo, a vama ovde stalno nesto smeta; od nas Vojvodjana pa do klime i ravnice, a opet stalno dolazite.
    Ne vidim problem, ako vam nije dobro ovde, eno vekovnih ognjista da se vratite, ako ste i dalje dobrodosli, ako ne onda malo postovanja za novi dom i obicaje, a mi kod vas necemo sigurno. Nama ovdi gdi smo lepo.
  • Nervirach

    21.08.2017 23:15
    Cek, cek patriJoti, jel vidite kolike ste moralne gromade? Pljujete po Evropi a ovamo SVAKU PREVARU smisljate da odete da se ogrebete o tu Evropu. Bas tu koju pljujete.
  • pot meet kettle

    21.08.2017 22:26
    @Иван Грозни

    Ti ocigledno nisi isfrustriran - zato si jedva cekao ovu vest da bi mogao da prospes svoju isfrustriranost. Koja projekcija.
  • PetarPP

    21.08.2017 21:54
    Alo fašisti, mrzitelji svega srpskog, vaše matične zemlje (Hrvatska i Mađarska) daju pasoše svojim sunarodnjacima. Negde moraš da pokažeš da si tamo rođen, negde da znaš da se prekrstiš na isti način aka krštenica, a negde traže da moraš da govoriš jezik.
    Vrata su vam tamo ipak uvek otvorena. A imate sreću što se mržnja ovde ne kažnjava, još uvek.
    I da shvatite da ovo nije vaše, niko vam ovaj grad ili ovu zemlju nije ostavio kao ostavštinu.
  • Ns

    21.08.2017 21:02
    Ne mogu da verujem
    Iskreno ne mogu da verujem da postoje ljudi koji misle da se ovde radi o naseljavanju,kada bi EU uvela vize Srbiji interesovanje za pasose bi bilo blizu 0.Koliko gradjana Srbije je uzelo Hrvatske pasose,Madjarske...Nekoliko mojih kolega uci madjarski jezik da pokusa da dobije madjarski pasos,inace su Srbi i srecni su sto imaju nekih madjarskih korena...
  • Piplfoks

    21.08.2017 20:44
    I mene je sramota ovih što porede Bosance s Sirijcima. Sirijci dolaze iz jedne civilizovane zemlje, nivo bahatosti oslobodioca bele tehnike im je stran, a procenat potencijalnih bombaša samoubica među njima je znatno niži.
  • Иван Грозни

    21.08.2017 20:42
    Једва сам чекао ову вест на овом порталу. Право је уживање читати коментаре исфрусртираних, напаћених мрзитеља свега живог. Мрзе оне који припадају истом народу, мисле да су неки други народ, мрзе своју родбину, комшије, пријатеље, богате, сиромашне, успешне нарочито. Глуме неку отвореност и космполитизам, а из њих избија најгори паланачки дух. А за то време, иде се на курс мађарског како би се добио пасош. Добрих слуга је увек требало и требаће.
  • @ja

    21.08.2017 20:32
    A Vojvodjani sa 2 pasosa?
    A kada Vojvodjani od drugog do 50. kolena imaju po 2, 3 pasosa (najcesce Madjarske i Hrvatske) - to je onda potpuno u redu? Cekalo se u redovima u Subotici za ove beneficije. I sto da ne, ako je moguce i ljudi to zele? Samo, ako to isto pozeli neko drugi e onda je problem. I mislite da to niko ne povezuje...
  • Ja

    21.08.2017 19:32
    Nema veze ko je Srbin a ko nije, ovde je reč o tome da se Bosancima daju privilegije koje mi u Srbiji nemamo. Oni mogu da imaju dvojno državljanstvo i to po nekom automatizmu samo zato što se vode da su Srbi iako niko od njihovih predaka nikada nije ni živeo u Srbiji jer Srbija je tobože matica svih Srba.
    Bosanac moze da ide turistički na 3 meseca u EU , što on koristi da tamo radi na crno a sada bi da može da radi tamo bez prekida tokom cele godine i trazi od Srbije da mu to omogući i legalizuje.
    Može i da se doseli ovde i da zauzme nekome radno mesto. Može ovde besplatno i da se leči i da se školuje iako nikada ni jednog dinara doprinosa nije nikome uplatio.
    Može i da nelegalno ozida kuću gde god on pozeli, u bílo kom novosadskom naselju, čak i na bulevaru, na sred puta ako treba i niko ih neće dirati jer su on i njegovi ,svojim glasovima, omogućili sadašnjoj vlasti i da uopšte bude vlast. Moze da ima tezgu na pijaci i da prodaje svercovanu robu iz Madjarske bez plaćenih poreza i carina, bez fiskalnih računa.
    Moze da uveze i vozi euro2 auto.
    Negova je cela Evropa i može gde god hoće isto kao i one sirijske izbeglice
  • @kecman bjeljinac

    21.08.2017 19:21
    Bice, bice,..., ako ne zapuca. A onda opet rep na ledja, pa tutanj.
  • VladaN

    21.08.2017 18:57
    @Novosađanin
    A gde su ti "severni srpski krajevi"? Komentar kao i onoga "Bijeljinca".."Samo još tunel da se iskopa" pa će nas(vas) biti još više. Gde? U suprotnom smeru? Ništa mi nije jasno. ovoliko galame oko nečega što je Koštunica davno omogućio. Problem je samo u tome što je to omogućeno bez ikakvog kriterijuma, neselektivno. Pa se sada ne zna gde je ko, gde je prijavljen, kome plaća (ako plaća) porez....
  • Vegetarijanski burek

    21.08.2017 18:48
    @PurgerNS
    Nije problem kome ce Bg da uruci drzavljanstvo, vec je problem sto to drzavljanstvo ne ide u kompletu sa kartom Srbije. Dolaze siroti ljudi iz zdravih planinskih predela u ove depresivne ravnicarske, ne znajuci da su mogli da se nastane i malo juznije, u zemlju sljiva & malina...
    Shvatam da je Kosovo srBsko koliko i Ajfelov toranj (sa druge strane, Ajfelov toranj mogu da posete svi clanovi nase vlastele), ali sta je sa ostalim delovima imperije?
    Planna se voli, Vojvodna se naseljava?
  • Vojvodjanka

    21.08.2017 18:20
    Samo napred
    Pozdravljam i postujem svakog coveka koji zeli da ostane ili dodje, radi i gradi svoje snove u ovoj zemlji. Gde je rodjen za mene je manje bitno od onoga sta radi i kako se ponasa. Da nema ljudi koji zele da se dosele u nasu zemlju bilans emigracije bi bio jos crnji. Ne iznenadjuje me stepen ovde iskazane netolerancije od strane gradjana, oni mogu pod pseudonimima da porucuju sta zele, ali se pitam gde je uloga medija u sprecavanju sirenja netolerancije i govora mrznje. Da sada napisem dva latinska naziva polnog organa cini mi se da se moj komentar ne bi objavio a bar 10 komentara ispod su za svaku osudu medija koji ih objave jer krse Ustav i zakon. Razmislimo!
  • PRAVA VOJVODJANKA

    21.08.2017 17:44
    Pasosi
    Ne shvatate sta se desava, Svi vade duple pasose da bi mogli cele godine da rade u Evropi. Jer na srpski ili na bosanski pasos, moze se raditi samo dva puta po tri meseca godisnje. A ako imate oba pasosa, radite dva puta po tri meseca sa bosanskim pasosem, a dva puta po tri meseca sa srpskim i tako ste cele godine na radu u Evropi. Samo morate tri, cetiri puta godisnje doci na dan, dva kuci, da udarite nove pecate u pasose. I mnogi stanovnici Srbije vade bosanski pasos, ako mogu da dokazu da su im pradede dosle iz Bosne. Pa ko ce zaj...ti Evropu bolje nego Srbi. A i praaaavi Vojvodjani mogu da izvade madjarski pasos, niko im ne brani. Znate li da Grci daju pasose svima koji imaju makar kap grcke krvi? Sto ste tako svi na kraj srca, neka rade ljudi, neka putuju, neka zive. I treba da se mesamo, da obnavljamo krv, da ne bi svi bili mali i debeli. Moja sestra i ja smo se obe udale za dodjose i imamo prelepu decu. Jednom smo otisle u nas rodni grad na severu Backe i kada smo videle kako izgledaju nasi nekadasnji udvaraci, mali i debeli, pitale smo se JE LI MOGUCE DA SU NAM SE NEKADA TAKVI MOMCI SVIDJALI. Nema bolje kombinacije od Vojvodjanke i Bosanca, one vole, oni mogu.
  • geografija

    21.08.2017 17:19
    za prekodrinjane
    "novosadjanine"@ ti tvoji tzv severno srBski krajevi se završavaju čim predješ brankov most ili gazelu. Posle toga je Vojvodina, a Novi Sad je glavni grad Vojvodine !!!
  • Jehan

    21.08.2017 16:34
    @Novosađanin

    Zasto se tebe tice da li se neko oseca kao Srbin? Mozda se neko ne oseca kao Srbin jer nije Srbin? Mozda da zabranimo onima koji nisu 100% Srbi da komentarisu na ovom portalu, to bi ti se neopisivo svidelo, zar ne? Posto su pravi SrBski komentari automatski neuporedivo superiorniji.
  • purgerNS

    21.08.2017 15:23
    ih kaki ste vojvodjani..
    ne volite srbiju a opet krivo vam da neki drugi uzmu srpski pasos...to ko ono...ja je ne ...al neces ni ti...
    madjari podelili brdo pasosa i ne zale se...al ovima krivoooo
  • Jelena

    21.08.2017 15:07
    Ko nema državljanstvo, ko nema radnu ili turističku vizu nema pravnog osnova da boravi u Srbiji.
  • Vladimir

    21.08.2017 14:48
    Evo ja na primer, imam srpski pasoš i planiram da napravim i bosanskohercegovački. Ne zbog ovih koji se zatvaraju u sopstvene avlije, da ne kažem umove, već da bih mogao lakše (i duže, dakako) hoditi po Berlin-Beč-Malme-Vupertal ... gore dolje svuda pustopolje, da li smo zaslužili da nam bude bolje?
  • purgerNS

    21.08.2017 14:18
    dobro nam dosli..
    mada nije fora u naseljavanju nego u radu u EU..
    a ovi moji sto im je krivo,sto su besni na dodjose...to govori o njima...
    casu ladne vode nebi dali...svi im krivi..dobro je sto ih je samo par i sto vise na ovom portalu
  • Bora

    21.08.2017 14:17
    @ kecman bjeljinac
    Koji tunel? Onaj što su ti u stranci obećali?
    Biće gotov isto kad i most.
  • kecman bjeljinac

    21.08.2017 13:09
    Može i više
    Samo jos da se završi tunel kroz Vijenac, biće nas još više
  • Bora

    21.08.2017 10:18
    Draga braćo?
    Do juče ste i Ukrajince smatrali svojom braćom ali sada ih ne volite zato što ih i Putin ne voli.
    Vi uopšte ne umete da razmišljate svojom glavom i ne znate istoriju. Bratimite se sa tamo nekim Rusima, Bosancima, izmišljate nekakve republike Srpske i Srpske Krajine, uzdižete kojekakve vucibatine i probisvete poput Dodika i ostalih koji svoje pare peru ovde gradeći kojekakve palate.
    U koju ste vi to školu išli, recite mi pa da zovem odmah prosvetnu inspekciju da je zatvori.
  • Novosađanin

    21.08.2017 09:01
    Srbin protiv vojvođanera
    Većini komentatora ovog portala naši sugrađani poreklom iz RS smetaju samo zato što su SRBI! Ali zašto? Zato što se ti isti komentatori ne osećaju kao Srbi, to su više kao neki isprdci Tita, Jovanke... Hvala Bogu nema ih mnogo! Draga braćo dobrodošli u severne srpske krajeve!
  • Max

    21.08.2017 08:25
    Predizborne migracije
    Ovu vest je plasirao Tanjug, pa je odmah treba uzeti sa rezervom. Verovatno iza svega stoji namera da se napravi neko muljanje sa izborima u Beogradu.
  • Jelena

    21.08.2017 07:09
    Ali, zasto?!
  • Ns

    21.08.2017 06:30
    Laki je malo nervozan
    Samo jedan komentar sadrzi sustinu zbod cega se traze pasosi,da se moze raditi u EU bez prekida.Srbija sa ovakvim platama slabo koga zanima za zivot.Uzgred 90-tih se bogatilo od kirija i sl.,sada je Laki malo nervozan..
  • V

    21.08.2017 06:23
    ima li kraja doseljavanju?
    po kom osnovu oni dobijaju srpski pasoš i dolaze ovamo da se leče, zapošljavaju i studiraju? Da li bilo ko od nas (kada bi iz ne znam kog razloga hteo, a neće) mogao dobiti BiH državljanstvo? Znam da ne bi.
    Etnička slika Vojvodine, njene osnovne vrednosti i suživot već su naglavačke okrenuti doseljavanjem stotina hiljada pre svega u Vojvodinu, tako da dodatno doseljavanje iz Bosne i ostalih pasivnih krajeva SFRJ potpuno bi je upropastilo i pretvorilo u Novu Bosnu
  • confused

    21.08.2017 01:54
    afilijacija
    Zasto srpsko drzavljanstvo? Kakve mi veze imamo sa njima? Ovo me podseca na situaciju iz crtanih filmova u kojoj izgubljeno mladunce trci za nepoznatom osobom i vice "mama", samo zato sto je dobio malo hrane od iste.
  • poznavanje jezika

    21.08.2017 00:11
    @pero

    Mozda po gramatici i pravopisu bosanskog jezika. Mi u Srbiji kazemo Jova i Pera :)
  • Komifo

    20.08.2017 23:58
    Uf, uf, koliko zgroženih što su nam", što neko reče, sirijski migranti draži od "braće" migranata. A niko da se zapita zašto, ili, ako mu se ne sviđa što je tako, da ode negde drugde gde će ga lepše dočekati - nego svi pljuju, prete i poručuju nam da se selimo. E to je taj duh zaostalosti i terorizma koji zbog kojeg ste nam tako "dragi", samozvana braćo.
  • Jova

    20.08.2017 22:58
    Dragi moji dodjoši, razumem ja vas, izgubili ste svoju državu pa sada ovu našu svojatate.
    Kao što rekoh, niti smo mi isti narod, niti su nam iste kulturne vrednosti.
  • Боса

    20.08.2017 22:47
    :-)
    Војвођани моји не можете Ви ни сами са собом...У том грму лежи зец...
  • Bla Bla

    20.08.2017 22:46
    Svim "Vojvođanima"
    Kad je Kemal Monteno pevao "ako pitaš kako mi je, da ti roknu samo dvije, sve bi ti se samo kazalo, nikome se ne ponovilo" mislio da je pevao svim ovim "Vojvođanima" oličenjima tolerantnosti ove ravnice...
  • Boske

    20.08.2017 22:46
    Sirijci > Srbi iz Republike Srpske. Bravo za velike partiote! Krivo vam je što su u svemu bolji od vas domaćih, jaki ste samo na riječima.
  • Bora

    20.08.2017 22:26
    .
    E kad se samo setim koliko je ljudi odavde mobilisano pa posle i poginulo u BiH dok su za to vreme izbjeglice na pijacama prodavale voće, parfeme, cd-ove, kasete, čokolade i konzerve koje su dobile od Crvenog krsta.
    I dan danas za njih ne vaze fiskalni zakoni, pogledajte samo Kvantaš i Futošku pijacu.
  • LALA

    20.08.2017 22:15
    Ja sam vrlo zainteresovan da se ratosiljam ovog pasosa i ove drzave.
  • /

    20.08.2017 21:54
    /
    @Bosanac
    leba ti
    nadji mi dodjosa koji radi. sve su vas ubacili u jp ili privatnike u sprezi sa vlascu

    daj, budite iskreni jednom u 100 g
  • Mastodont

    20.08.2017 21:30
    @Zoran
    Pa i jesi toliko bolesno agresivan i isfrustriran zato što ti je 5 minuta maksimalan domet.
  • boom

    20.08.2017 21:04
    svaka cast
    Zbog ovakvih kao sto ovde ostavljaju komentare nikad nece biti normalne ssrpske drzave , jer ko ce koga ako nece svoj svoga.... Ako su vama draga gospodo drazi neki tamo Sirijci od Srba iz Republike Srpske mislim da je sve ovde jasno i nema potrebe bilo sta dodati....jad , cemer , plac...
  • Nebitno

    20.08.2017 20:57
    Bosanac
    Ljudi moji je l se vi mozete pomiriti s tim da "dođoši" su ovdje dosli da rade i nije im problem raditi, nece ljeba bez motike, svi se odlicno snasli. Vas to pogadja, ocete da imate a ne bi radili nista. Pola NS drze dodjosi, svoje firme, dobar posao, sve u fullu...
    P.S. Svaka cast na divnim rijecima, drazi Sirijci, cestitam....
  • Bačvanin

    20.08.2017 20:16
    Eh, onomad smo im prodavali čašu vode i čvarak na komad.
  • Kiki

    20.08.2017 20:15
    Ovo je samo prica. Suština je da povećavaju glasačko telo za izbore u BG
  • Lala

    20.08.2017 20:09
    @Zoran @pero
    Bio je u Veterniku skup junaka kao sto ste vi :)
  • zemo dosta je

    20.08.2017 20:05
    Kakve su tamo nesreće da svi beže iz svoje zemlje i iz svojih kuća? Šta će im državljanstva, ko hoće može da radi ovde sa odgovarajućom dozvolom. Kakvo školovanje kao da u Bosni ne postoje škole zašto ih njeni državljani tamo ne bi pohadjali. Srbija ne može da ishrani ni svoje stanovništvo koje takodje odlazi u inostranstvo u potrazi za poslom ali ne dobijaju tek tako državljanstva zemalja gde idu. Rat je odavno završen, sada svako na svoju stranu. Ponavljam svako ko može da doprinese znanjem i radom je dobrodošao ali šta će im državljanstva. Gde u svetu tako lako možete dobiti državljanstvo i odmah biti ravnošravni sa gradjanima države u koju ste juče došli? Ne može nigde, zašto bi moglo u Srbiji. Nemci i Austrijanci su takodje isti narod ali sa jasnom granicom izmedju država. Kada su oni mogli da žive srećno svaku u svojoj državi možemo i mi.
  • Sanja

    20.08.2017 20:04
    Eh
    @pero Ako si poreklom iz krajeva koje najviše pokriva ovaj portal, onda si Jova.
  • nss

    20.08.2017 19:59
    nss
    od toga pola penzioneri koji ne mogu da podignu penzije jer su imali staru TRAJNU licnu kartu koja je trajna samo dok drzavi ne ponestane novaca
  • Lule

    20.08.2017 19:52
    @pero ili pera
    Hrvatska i Poljska su clanice EU zato i mogu da rade u Nemackoj...
  • 4 generacija u NS

    20.08.2017 19:52
    Kaže meni poznan'ca iz Bijejljine kako kad diplom'ra misli ić' u Njemačku.... Gomila brđana koji tamo neće da se jave jedan drugom, ovde su zemare po principu ,,naši smo". Zauzimaju studentske domove i mesta na fakultetima, o radnim mestima da i ne govorim. Za dvadeset godina koliko je prošlo od rata, nisu hteli čestito ni jezik da nauče nego sriču, muču i dodaju j gde god mogu. A kao šlag na tortu, hoće nama domaćima da naturaju kamena s ramena, ojkače, pečene volove i slično.Primismo ih kao braću, a kad su se raširili i osilili, tretiraju nas kao pepeljugu u rođenoj kući. Oni koji su od,ah otišli u Njemačke i Švicarske su vrlo brzo prihvatili način ponašanja nove sredine, jer bi ih tamo izbacili začas za bilo kakvu svinjariju, dok se ovde ponašaju kao kauboji.
  • cobra

    20.08.2017 19:48
    EU
    Dvojno drzavljanstvo omogucava rad cele godine u EU. Udjes sa BA pasosem, radis tri meseca, izadjes a sutra udjes sa RS pasosem pa opet isto i tako cele godine a ne dva puta po tri meseca. Ovo je sustina!
  • Popara

    20.08.2017 19:38
    @Zoran
    Zorane kanda si ti jedan od junaka ranjenih u ledja... pobeglice haha
  • Nemanja

    20.08.2017 19:37
    Neka stanu u red iza sirijskh migranata. Realno i manje nam trebaju i veća su bezbednosna pretnja. Vikend - Srbi.
  • jovo

    20.08.2017 19:30
    Jovo, ja kao Srbin iz Vojovdine kažem da lupaš gluposti ti se odreci koga hoćeš a ja koji nemam rodbinske i bilo koje veze sa našima peko Drine neću nikada .Nema veze gde živi ko jer posla nema ni tamo a ni ovde ,uživaj u svojoj pakosti i samoživosti
  • Mile

    20.08.2017 19:06
    Ne
    Ne treba im dati drzavljanstvo. Oni treba da ostanu tamo.
  • pero

    20.08.2017 19:03
    Ako si zensko onda si JOVAako si musko onda si JOVO ili JOVAN
    Ti se samo svoga oca mozes odreci, a ovo je jedan narod
    i Hrvati i Poljaci mogu da se zaposle u Nemackoj.
    A Srbija se nebi razvijala i nebi bilo radnika da nije prekodrinske brace.
  • Djoko

    20.08.2017 18:23
    Oni bi i tamo i vamo. Na dva mesta. E pa malo morgen.
  • Nervirach

    20.08.2017 18:22
    Jova, sve potpisujem. U jednom mi je receno da nije u redu sto su mene zaposlili, to mesto je cuvano za njegovog zemu. Drugo, veca mobilizacija je bila za sve godine ratovanja preko Drine nego kada su bombardovali Srbiju. I jos uvek ih finansiramo a sto je jedan primer Dodikova zgrada kod poste.
  • VV

    20.08.2017 18:16
    Ako će da idu u centralni i južni deo Srbije, onda nemam ništa protiv.........
  • @Jovo

    20.08.2017 18:07
    Pitali Lalu 2020 god. dobro de kad cete se konacno vise odcepiti, jer vas Beograd ekonomski izrabljuje... - tek cujes Lalu: Sto bit cmo se mi bolan cjepili?
  • Zoran

    20.08.2017 17:55
    samo te posmatram!!
    Jovo, zbog ovog komentara voleo bih da te dohvatim na 5 minuta dosta bi mi bilo!!!!
  • Sanja

    20.08.2017 17:53
    ...
    @Jova bravo!
  • Darko

    20.08.2017 17:53
    @Jova

    Ako nam neko tek tako uzima posao, to znači ili da je mnogo kvalifikovaniji, ili da su okolnosti takve da je na neki način favorizovan.Pošto onog prvog kod nas nikada bilo nije (bar ne za poslove na koje se obicno tipuje, tojest lezi lebe da te jedem), ostaje samo frustracija sto je jedan nesposobnjakovic uskocio umesto drugog.Sopstvenu lenjost i neznanje je lako pretvoriti u mrznju, a hvala Bogu da covek ne moze poceti da mrzi sebe, to dolazi pred kraj.
  • Alek

    20.08.2017 17:38
    Zato...
    NJima džabaka, a nama da bi se odrekli državljnstva srbije treba nekih 50000din, milina... :-(
  • Jocko

    20.08.2017 17:36
    Mrs
    ##bo vas voz koji vas dono
  • Tugomir

    20.08.2017 17:30
    @Jova
    Bravo Jovo
  • Lule

    20.08.2017 17:26
    Jel mogu ja da dobijem drzavljanstvo BiH i da tamo studiram kao oni ovde?
  • Jova

    20.08.2017 17:11
    vi tamo, mi ovde
    Znaci oni mogu da se zaposle i ovde a i tamo, faktički mogu da biraju a mi od njih ne možemo ni ovde. Eno im Dodik pa nek im on tamo nadje posao i razvija ekonomiju. Dosta mi je bratstva i jedinstva preko naših ledja.
    Da smo vas se odrekli pocetkom devedesetih, rata ne bi ni bilo nego bi ste sa ostalima nasli zajednicko resenje za zajednicki zivot a ovako pozivali ste se i k##čli pozivajuci se na nas, uvaljujuci nam sankcije i izbeglice i bombardovanje. Realno, mi i nismo isti narod a ni ista kultura.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna