Autor: Tanjug, Novosti

Info
23.08.2017.
08:03
Sudije i tužioce u Srbiji, prema ustavnim amandmanima koji treba da budu urađeni do kraja godine, više neće birati Skupština Srbije.
  • Миомир Спасић

    24.08.2017 14:33
    miospas@gmail.com
    Народ је извор и утока власти (бар се сви слажу да треба да буде). Сва власт долази од народа. Још увек судови и судије суде „У име народа“ и тако почињу пресуде. Дакле, судије, макар при првом избору, мора изабрати народ, било непосредно, као у неким државама САД, било посредно, преко органа изабраних од народа. У нашим условима, нема друге него да при првом избору судије, у оквиру предлога ВСС (или другог сличног тела), бира Народна скупштина. А независност правосуђа може да се обезбеди низом мера, између осталог тако да се из ВСС избаце сви осим судија и да председника ВСС бирају судије или сами чланови ВСС.
  • realno

    23.08.2017 15:13
    Za bilo kakav napredak u društvu, pa i pravosuđu potrebno je otvaranje dosijea i lustracija starih kadrova, generacijski posmatrano.
    Naime, radno mesto i privilegija nije feud, da se nasleđuje. Dok se ovo ne uradi, 'mrka kapa'.
  • Princ

    23.08.2017 12:14
    komunisticka partija lopova
    Oni koji su od 1945 pljackali i otimali u ime naroda a opljackano su nosili svojoj kuci su bile sudije a ne narodni komunisticki poslanici. Ako skupstina ne bude birala sudije u skladu sa politickom voljom naroda (ako su izbori regularni) onda ce sudije biti bogovi. Bog moze da krade, hapsi i ubija bez ikakvog straha i potpuno nezavisno od bilo koga i bilo cega. Ni ovo sto ih skupstina bira nije nesto ali barem od nekog zavise danasnji bogovi odnosno oni koji dele pravdu (ako jos postoji neko ko u nepristrasnu pravdu veruje). Sada mogu nekog od bogova da razrese ili premeste nisam cuo niti procitao da je neko od bogova u zatvoru i da mu je oduzeto ista od onoga sto je pokrao.
  • Sloba

    23.08.2017 11:52
    Kako politicki uticaj, kada poslanici sve vreme govore kako je njih narod birao i da oni predstavljaju narod?
  • Tata Ikun

    23.08.2017 09:22
    Da li iko normalan može da pomisli da će se predstavnici vlasti odreći jednog od mehanizama sopstvene zaštite? Pa pogledajte unazad. Svi su krali, niko nije osuđen. Svi pravili malverzacije, niko nije odgovarao. I sad će svi oni potpisati sopstveni nalog za zatvor. Ma hajte.
    Skupština još, bar na papiru, predstavlja narod i volju naroda. Zato joj se uzima pravo biranja onih koji predstavljaju pravdu. Ima tu i simbolike, dobro razmislite. Da ne pričamo da se ne navodi ko će i kako birati sudije i ostale bitne likove u pravosuđu. Da neće možda sekte (čitaj:stranke)?
    A to što će te iste "promene" da se šalju stranim gospodarima na potvrdu, to je najogavnije od svega.
  • Nindža Kornjačleone

    23.08.2017 09:18
    Nece stranke birati, to je tacno. Birace jedan covek.
  • napredna sprdnja

    23.08.2017 09:10
    sprdator
    Kakva smo mi sprdnjica od drzave, napredni pajaci ce nas vratiti u kameno doba!
  • NS

    23.08.2017 08:38
    "...time bi trebalo da se izbegne politički uticaj na njihov izbor..." HA HA HA HA, lepo me nasmejaste ranom zorom! HA HA!
  • Biraće ih partija?

    23.08.2017 08:08
    ...Po završetku konsultaciija sa civilnim društvom, biće izrađeni amandmani na Ustav, koji će biti prosleđeni Venecijanskoj komisiji na mišljenje....
    Da li je moguće da se za promenu ustava pitaju stranci? Da su preci znali kakvi šmokljani će ih naslediti samo 4 generacije kasnije, poželeli bi da se nisu vratili iz Albanije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna