Autor: Politika

Info
13.09.2017.
08:29 > 08:40
Ministarstvo poljoprivrede iz trgovinskog lanca "Idea" povlači livadski med pod robnom markom "K plus", pošto je utvrđeno da je reč o falsifikatu.
  • Davor

    19.09.2017 01:15
    Bagremov med se ne kristališe, može da stoji pet godina, neće se ukristalisati. Nekada, osamdesetih godina, kada je moj otac počinjao da pčelari, taj med je bio još kvalitetniji. Nije bio bledo-žute, nego više kao srebrnast-providan i bio je daleko viskozniji, jako smo ga teško kutlačom vadili iz kanti i sipali u tegle. Tad su i bile rekordne paše bagrema, preko 30 kg po košnici (jedne godine smo na DB košnicama sa polunastavkom imali 34 kg po društvu). Lipov med se ukristališe kada stignu niske temperature, a suncokretov i većina livadskih medova se ukristališe oko mesec-dva nakon paše. Klimatske promene i zagađenja su jako uticala na smanjenje produkcije meda i na njegov kvalitet (govorim o prirodnom medu). Ako želite da probate egzotiku sa ovih prostora, pazarite - ako neki pčelar ima - med od facelije, to je stvarno štogod. I ona je nekad davala jako dobro 25-30 kg po košnici. Čuo sam da su počeli da uzgajaju i lavandu i da pčelari sele pčele na nju, to bi isto valjalo probati.

    Što se tiče konkretnog slučaja, ne znam kako funkcioniše AZA, pretpostavljam da se radi o običnim muljatorima i prevarantima. U ovoj zemlji su ostali samo prevaranti, lopovi i oni koji ne mogu da odu odavde, a prinuđeni su da ih ovi čerupaju. Ali ono što znam je da nema većih prevaranata od SPOS i njegovog predsednika i to je neko dobro objasnio u prethodnim komentarima. Tačno je tako kako je opisano.

    Uzgred, ne verujte baš ni svakom pčelaru, mnogi kupe tone šećera pred pašu.
  • deda

    17.09.2017 17:44
    @Ana aman jesi ti pri sebi luda glavo, ok necu placati bus hiljadarkom spremicu nesto ali u radnju da idem sa gomilom sitnine necu niti sam obavezan, oni su duzni da to obezbede, a i takvih karakondzula sto placaju nekoliko stvari karticom mi je prekovise, ona scena kad se svi vrte cekajuci da terminal izbaci slip 5 minuta ladno
  • Slavko

    17.09.2017 16:03
    Radnici Idee prodaju plasticne i drvene gajbe u kojima dobijaju robu i pare zadrze za sebe. Inace se te korpe bacaju, pa eto, da malo popune svoj budjelar.

    Da ne pricam o tome da nikad nemaju sitno, da su neljubazni i uzasno spori i neprofesionalni. Svadjaju se na sav glas, bacaju stvari, istresaju se na kupcima itd. Pri tom, fale cene artikala, sve je razbacano, itd. I skupi su u odnosu na Univer i DIS.

    Sto se meda tice, nista novo. Inace se u ni jednom marketu ne moze naci pravi med. A IDEA prednjaci po pokvarenoj robi kojoj cak ni ne mora da je istekao rok trajanja.

    Ja je iz tih razloga bojkotujem, a vi samo izvolite da im ostavljate novac pa posle kukajte kako ste nasamareni ili ste imali vec neku neprijatnu situaciju.
  • Pera

    16.09.2017 01:49
    Interes nekih grupa i pojedina
    Morate voditi računa kada komentarišete jer je tu interes izvesnog Rodoljuba živadinovića, predsednika saveza pčelara. On u svom ličnom interesu sprovodi određenu „hajku“ koja je usmerena na sve koji su protiv njegovih interesa (njegovih linih interesa).
    Ako ste bolje upoznati savez pčelara je krenuo u izgradnju pogona za otkup i plasman meda. Kao član vldajuće stranke u povlašćenom je položaju i ima puno fotografija gde je on u društvu Glamočića, ministra Nedimovića ili sadašnje predsednice vlade Ane Brnabić (nađite na sajtu SPOS). Konkurenciju treba onesposobiti i to se izgleda i radi.

    Ove senzorske analize su kao 3 sekunde u reketu: može sudija da vas zeza kol’ko hoće.

    PS
    Inače, dotični Živadinović ne može da namakne novac za pogon, ali ne dozvoljava da se osnuje akcionarsko društvo, jer onda on tu može izgubiti LIČNI uticaj. Zato i rade senzorske analize, a nema izveštaja o hemijskim analizama pa mu to dođe kao stvar ukusa. A o ukusima ne treba raspravljati. Osnovna poruka koju Politika prenosi je: Kupci su prevarenije su umesto meda kupili verovatno neki hidrolizovani sirup. Verovatno…E to je “naučni” i stručni zaključak. P i ono “zdravorzumski” što kaže dr Opsenica i to je po pravilniku o kvalitetu meda (a u stvari nije). A i med je po njenom tumačenju “verovatno” bezbedan (pa što onda trči perd rudu i daje izjave u nečiju korist dok se ne urade analize i kaže med JESTE ili NIJE bezbedan). Politika verovatno često učestvuje u igri Živadinovića&CO.
  • Nervirach

    15.09.2017 23:04
    Ana, znaci ti si od onih drkadjija koji nikad da zavrse na kasi. A para u dzepu, nista. Sindrom izigravanja gospode, sminka, fasada a u stvari bez dinara. A i posle jao, jao vec sam potrosila platu, minus, ah te banke....
  • veronika

    15.09.2017 21:12
    Roba loseg kvaliteta
    Kao sto je to neko vec konstatovao, povrce i voce su u Ideji kao da ga vade iz kontejnera, a narocito kad je na promociji. Ratluk sa orasima,iste marke kao i med, K plus, nema ni grama oraha. Za one koji zee da sacuvaju zdravlje, a kupuju Vegetu, evo linka sa objasnjenjem sta ona sadrzi. https://www.youtube.com/watch?v=_aVqmwSELJo&feature=share
    Sta rade inspektori da im prodje dan? Kako opravdavaju potrebu za postojanjem ove sluzbe? Kada sam im odnerla upravo kupljeno, pokvareno meso iz Tempa, umesto da odu i pregledaju sta se prodaje, posumnjai su da sam ja namerno ostavila meso na suncu da se pokvari??? Sutradan je na policama Tempa jos uvek bilo izlozeno pokvareno meso. Svi oni kao i Matijevic, prave najvece zarade na uvozu i prodaji starog mesa.
    Da ih bojkotujemo, umesto sto otvaraju mesecno po dva nova marketa, davno bi oni nestali sa nasih prostora.
  • Секана

    15.09.2017 17:21
    Неколико година већ купујем проверени мед из Ужица и околине, од домаћег произвођача, мени добро познатог. Килограм плаћам 800 динара, а до прошле године је био 700 динара. Сада је већ, видим, и 1.000 динара код неких поштених пчелара. Многима је скупо, али ја не питам за цену ако је мед природни. Будимо захвални што још има пчела, оне су угрожена врста високог степена. Боље појести сваки други дан кашичицу правог меда, него куповати јевтино а није " видело" мед.
  • Секана

    15.09.2017 17:20
    Неколико година већ купујем проверени мед из Ужица и околине, од домаћег произвођача, мени добро познатог. Килограм плаћам 800 динара, а до прошле године је био 700 динара. Сада је већ, видим, и 1.000 динара код неких поштених пчелара. Многима је скупо, али ја не питам за цену ако је мед природни. Будимо захвални што још има пчела, оне су угрожена врста високог степена. Боље појести сваки други дан кашичицу правог меда, него куповати јевтино а није " видело" мед.
  • Pcelar

    15.09.2017 15:07
    Aj samo da vidim ko bi kod mene dosao i dao 1000 din za teglu meda. Jesam pcelar al ljudi cuju tegla bagrema kosta 700 din mnogo je. Pa sada kupujte i dalje po buvljim pijacama i marketima za 300 din teglu.
  • Ja

    14.09.2017 23:38
    Hmmmmm, neko pomenu manastire fruskogorske?
    Pre tri godine u najposecenijem manastiru se zadesim. Tacnije pred ulazom. Parkiran pick up i iz njega se vade kutije sa teglama meda. Ni na jednoj etiketa. Nesto mi vozac nije licio na monaha. Nimalo. Kaki tu tangi frangi ima ne znam ali neko ovde pomenu da med pravi ne moze da kosta ispod 1000 dinara. Mislim da je sad tamo cena meda oko 700...cini mi se. Ok, ako dodamo pdv i zavisne troskove eto cene od iljadu dinara. Doduse ne izdaju fiskalni racun...

    Ja ne znam da li je jeftinije da nosimo uzorke na analizu ili da inspektori ponesu detektor lazi. Pa samo pitaju - jel dodajes secer?

    Ali pre toga da detektor ispitaju na sebi sa pitanjem: da li vam je ikada upala "kasika u med"?
    Mislim....da li ste uzimali mito? Pa ako koji inspektor i preostane....nek radi svoj posao.
  • ledinčanin pčelar

    14.09.2017 11:39
    AZAvišestruki povratnik
    Godinama unazad AZA biva uhvaćena u prodaji neodgovarajućeg meda , ali uglavnom u nenajavljenim kontrolama . "Redovne kontrole" ne znam kakve su ali je očigledno da one samo doprinose konfuziji na tržištu što se vidi i po komentarima na ovim stranicama , tako da imamo savet da kupujete med samo u manastarima ( tamo "valjda bog vrši kontrolu ") sve do toga da kupujete EVRO MED koji je - GLE SLUČAJA - pre par godina bio kontaminiran dijastazom od strane kineskih proizvodjača , nakon čega im je EU ZABRANILA prodaju na njihovom tržištu PET godina . EU , naravno, više ne kontroliše med putem dijastaze već putem prirodne radioaktivnosti koju poseduje samo prirodni med . Ali, avaj , naša zemlja nema tako sofisticirane uređaje pa razni mufljuzi koriste kineski recept za prevare i bogaćenje na štetu potrošača . Zato kupujte med od poštenih pčelara ( hvala Bogu - ima ih ) i tako čuvajte zdravlje i novčanik !
  • novosadjanin

    14.09.2017 09:25
    pravi med
    Pravi med se moze naci iskljucivo u Fruskogorskim manastirima i kosta 850 dinara !
  • Med

    14.09.2017 07:36
    Minimalna cena pravog meda ne moze biti ispod 1000din. Sve sto je jeftinije od toga tu je dodavan secer,kukuruzni sirup i td, i td. Stvarno je tesko doci do pravog organskog meda iako se zna njegova cena koja je od 10e, ovo sve drugo je sve samo med nije.
  • Nenad

    14.09.2017 00:31
    Samo bezanija odavde deco
    Sto se ne proda dace glasacima na sledecim izborima i mirna Backa.
  • Zivković

    13.09.2017 20:50
    Na Zlatiboru sam kupio med na jednoj tezgi, a na dve niže me je drugi prodavac meda ubeđivao da su me prevarili, i da samo prepakuju fabrički med iz prodavnice. Ko god da laže, ne zanima me. šta će mi to u životu. Od sad kupujem samo EU med koji je kontrolisan a naši medari nek varaju nekog drugog.
  • Ana

    13.09.2017 20:46
    @@Jelena
    "nema opravdanja sa u kasi nema kusura, to im je između ostalog posao i obaveza."
    Neki još uvek žive u 19-tom veku. Pa ako nemaju stno, a vi odustanite od kupovine ili PLATITE KARTICOM.
    Da, postoji i plaćanje karticom, ako niste znali! Ili kad već podižete gotovinu u banci, ili vam je donese poštar, tražite sitan novac!
  • strani i domaci

    13.09.2017 20:10
    apsurdno je sto ta Idea imamnogo vise smisla za aktuelnu robu od domacih pa tako nudi UVEK najjeftinije proizvode za NG, Slave i praznike
    Red im je na kasi kao kad je bila samo po jedna samposluga 70 tih i valda im odnose novac sa kase pa nikad nemaju siitno. Tamo kupujem samo povrce i voce i to isklucivo na akcijama.
  • kupac

    13.09.2017 19:12
    Samo Idea ? U ovoj drzavi SVI marketi prodaju lazni med .
  • @Jelena

    13.09.2017 18:44
    Kao i što fabrika vode, odnosno vodovod nema opeavdanje za pretnje da će isključivati potrošače leti zbog zalivanja na +40 niti prava da šoskupljuju vodu, već samo prava da vodu proizvode u dovoljnim količinama pošto ih za to plaćamo, tako ni jedna prodavnica niti trafika niti pekara niti bklo koja firma koja se bavi prodajom nema opravdanja sa u kasi nema kusura, to im je između ostalog posao i obaveza.

    Što se meda tiče, ne kristališe se svaki, mi dobijamo med od rođaka koji vrca pred nama i sipa u tegle i ni jedan se ne kristališe, a koliko znam, mravi nešto neće na med.
  • Jelena

    13.09.2017 17:50
    @Ja
    Ne možete kriviti radnika kada traži sitno. Jeste, da li ste mu najsitnije što može, ali imajte na umu da ako kasir počne da radi sa 10.000,00 (a i manje) u kasi sa apoenima od 10,20,50,100,200 i 500,00 dinara, i dođe nas 34 mušterije sa sličnim računima, kasir NEĆE imati sitno 10,20,50 da
    vrati. Pa ni u metal-u. Posebna priča je kada još dođe neko da pazari za 124,00 din a da novčanicu od 2.000,00... Izračunajte koliko se sitnih novaca vrati jednoj osobi. Ode to brzo.
    Ta idea nema baš toliki opseg gde može da usitni novac, pekara, trafika, kafana, roštilj, mlekara. A i uvek su u manjku osoblja. Ali oni se i najviše i trude od svih. Koliko god se činilo da nije tako.

    Tako da pozdrav za Vas, gospodine. :)
  • Veterinar bez leka

    13.09.2017 16:31
    Nema!!!!
    Zvezda=Idea=Nebojša=krađa
  • Ja

    13.09.2017 16:25
    Idea - Telep , kod poste - pre sat vremena. Racun mi je iznosio 180 dinara. Pruzam novcanicu od 200 a momak za kasom pita: jel imate sitno 80 ??? Od cega - pitam ga? Frkce, mrsti se, komentarise arogantno. Pozelim mu prijatan dan - sta drugo.
    Generalno tu prodavnicu zaobilazim u sirokom luku ali ruku na srce ni "domaci" Univer nije ono sta je bio....

    A kao - kupujmo domace? Med? Jedino od proverenih pcelara uzimam.
  • Karivoj

    13.09.2017 15:41
    Ništa se značajno nije dogodilo. Isti taj med će biti prepakovan i na ovaj ili onaj način završiće na tržištu. Trebalo ga je zapleniti i uništiti o trošku proizvođača a odgovorna lica na robiju. Ovako je samo jeftin hvalospev Živadinoviću i ljudima oko njega. Tresla se gora rodio se miš!
  • Лошми

    13.09.2017 15:29
    Мрави
    Нећу никад заобравити кад ми је ћале испричао како смо имали у кући прави мед и овај К+, и кад је једном дошао кући, видео је како су мрави нагрнули на прави мед, а овај К+ нису ни такли.
  • G

    13.09.2017 14:36
    @jsdp - toliko ste lenji da ni ulicu ne želite da pređete, a ovu prodavnicu toliko kritikujete? Neljubazni, neprofesionalni prodavci, voće i povrće sa deponije, pokvareno meso, nemaju korpe, totalno rasulo kako kažete i vas i dalje mrzi da prelazite ulicu? Da li ste vi gospodine svesni da sa vama nešto mentalno nije u redu?
  • Patriota

    13.09.2017 12:14
    Pod hitno
    Treba ih pod hitno zatvoriti i najuriti iz zemlje Srbije !
  • XX

    13.09.2017 11:55
    @ hrvoje , Ideja je ruska tj. Agrokor tako svarno nema smisla da vredja rvate.
  • Salac

    13.09.2017 11:41
    Hrvoje
    ...i latinicom...pa kako da te oni najcistiji razumeju...kad se otvara nova radnja IDEA ne moze da se prođe ulicom a sada pljuvanje...i da, ha ha ha, "predivna priroda okruzenja" je hala pored puta...kod autobuskog stajalista...turiranje autobusa...
  • jsdp

    13.09.2017 11:28
    ?
    Idea? Ma sta kazete, nemoguce?!!
    Ubedljivo najgori supermarketi od svih. Cesto sam bio prinudjen da kod njih pazarim jer su mi najblizi i ne prelazi mi se bas bulevar da dodjjem do Maxija. Osoblje, pa blago je reci neljubazno i neprofesionalno. Uvek radi jedna ili plafon dve kase. Kasirke se medjusobno dovikuju, svadjaju a one koje nisu na kasi stalno tuda prolaze, ulaze, smetaju jedna drugoj pa se ova zbuni sto kuca. Voce i povrce valjda sa deponije dobijaju. Mesara - jednom bio i uzeo piletinu, kasnije sam je vracao jer je cudno "mirisala". Jednom recju rasulo totalno. Nikad nemaju korpe, a kad prodjem pored kase onda se bune sto tuda prolazim a ja hocu korpu samo da uzmem. Sad nedavno je bilo opet ono da dobijes pepsi uz chips, naravno nikad nemaju pepsi jer ga odnose kuci.
  • Zna se gde...

    13.09.2017 11:27
    ... se kupuje med.
    Med kupujem od pčelara kojeg lično poznajem. Ako takvog još ne poznajete predlažem vam da si jednoga nađete...
  • @Johnny B Goode

    13.09.2017 11:22
    Bagremov med spada u grupa koja ne kristališe lako.
  • Mile

    13.09.2017 11:13
    Najuriti bandu falsifikatora sa tržišta Srbije a njihove pomagače propisno sankcionisati. Bez toga svaki razgovor na tu temu nema smisla.
  • nezastićeni potrosac

    13.09.2017 10:59
    neka ministarsvo objavi gde moze da se kupi pravi med.
  • Salmonela

    13.09.2017 10:52
    Jedite pomije botovi jer ste zasluzili.
  • Branko

    13.09.2017 10:43
    AZA med
    Iza robne marke AZA stoji kvalitetan domaći proizvod sa dugom tradicijom!!!
    Znam da je kvalitet stabilan i kontrolisan.
  • Johnny B Goode

    13.09.2017 10:33
    meda dajte deci
    nije stvar u Idei već u proizvodjaču. Ima i drugih falsifikata, npr med "Krnjevac" - stoji mi preko godinu dana bagremov med a nije kristalizovao što znači da nije prirodan
  • Bora

    13.09.2017 10:33
    Za sve koji se pene protiv Hrvata i ustaša,
    a nisu dovljno sposobni da shvate tekst duži od nekoliko rečenica,
    da ponovimo: "MED" JE SRPSKI.
  • Hrvoje

    13.09.2017 10:20
    @Zeka
    zeko peko, idea je firma registrovana u srbiji, u njoj rade srbi, direktori i menadzeri su srbi, inspektori koji kontrolisu robu su srbi i ono sto je najbitnije firma koja je proizvodila ovaj "med" je srpska.

    http://www.aza.rs/#sr_onama

    "Na padinama nacionalnog parka Fruške gore u neposrednoj blizini Novog Sada, u Starim Ledincima u bajkovitoj prirodi smeštena je naša fabrika"

    ko je prodavao torte sa otpada u kragujevcu? ustase?

    ej covece prodajete jedni drugima torte sa otpada!!!

    probudi se, umi se, osvesti se, pogledaj se u ogledalo i ponavljaj: "srbin je srbinu najveci vuk"

    jaoj sad sam video da sam ceo komentar napisao malim slovima sto znaci da sve sto sam napisao nije tacno.
  • Bns

    13.09.2017 09:57
    Kod proizvođača
    Med kupujem isklhučivo kod proizvođača. Konkretno, kad idem u Odžake, tamo pazarim bagremov med po 700 din za veliku teglu. Nije mi žao para. To je pravi med koji jede moje dete. Pravi i preukusan med. Ako ga duže ostavim - ušećeri se. A to se sa veštačkim medom ne može dogoditi. Kad čovek rasproda bagremov - kupim od njega livadski. Ali samo na tom mestu i nigde drugde.
  • jova limanac

    13.09.2017 09:54
    Što kaže stara izreka - "svugde laž a u mleku voda"... Pa taman da je proširimo sa "a u medu sirup" ;-)
  • Svetlana NS

    13.09.2017 09:31
    0 kvalitet
    Čim vidim "K plus" ne kupujem jer je kvalitet 0. U IDEI je i inače sve loše, čak je i osoblje arogantno i nekulturno.
  • Dr. comm

    13.09.2017 09:24
    'De si, pravna deželo?
    Ako neko ne zaglavi zatvor, to je signal za sve uvoznike i falsifikatore da mogu da rade šta hoće.
    Takođe, to je signal da su proizvođači meda nula, pa mogu i oni prodati svojih 100kg nekom da od toga napravi tonu.
  • Zeka

    13.09.2017 09:22
    Hrvati
    Pa vi kupujte I dalje kod ustasa. Ne bi im ni dinara ostavio pa makar bili poslednji na svetu. Pu!!!
  • NN

    13.09.2017 09:21
    Lice
    Nije kriva Idea, kriv je covek koji je hteo na Idei i gradjanima da zaradi, a svima je opste poznato da Aza pakuje u tegle sve samo NE med. Meni je prosto neverovatno da coveku dodje sleper uljane repice, on ga spakuje u magacine i to niko ne prijavi ni od komsija, ni od radnika, alo ljudi pa taj sirup jedu i vasa deca. Ahhh da vi ne kupujete med, ima za vas meda u buradima pravog. Covek se obogatio na tome sto sipa secer u tegle, kao da smo mi glupavi i ne znamo da ga naspemo.
  • Aleksandar

    13.09.2017 09:17
    Kupujte vi kod Hrvata samo,vidite sta nam rade.Samo Univer i DIS-kupujmo domace obnovimo Srbiju
  • Др Миробуљ

    13.09.2017 09:01
    Dolce vita
    Идеш под мач бато!
  • CSM

    13.09.2017 08:59
    Poslovi(ca)
    Što kaže ona stara :"Agrokor se i za dijastazu hvata"
  • Idealno

    13.09.2017 08:59
    Idea, najgora od najgorih. Nikad, ali nikad se ne znaju prave cene, jedna na polici - druga na kasi. O higijeni u objektima i stanju na mesari da i ne govorim.
  • joska

    13.09.2017 08:48
    budjava idea, zar je tamo nesto ikada ispravno?
  • Marko

    13.09.2017 08:47
    AZA
    Ovo je drugi put da ja čujem da je kontrola utvrdila da taj AZA pravi falsifikate - a ne pratim ovu materiju ciljano.

    Ne znam kako AZA nije pod nekim pojačanim nadzorom - i od strane inspekcija, i od strane trgovac koji njihov proizvod stavljaju u promet???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna