Autor: Novosti

Info
13.09.2017.
11:23
Uključivanje dece migranata u školski sistem, izazvalo je negodovanje roditelja učenika koji pohađaju škole u pojedinim mestima u Vojvodini.
  • G

    17.09.2017 17:45
    i dokle cenzura???
    @V - "poštovani" šizofreničaru, na stranu što svoju dijagnozu pripisujete drugima u pauzama dok se svađate sa komentatorima i tvrdite kako sam to sve ja, itekako je spominjano proterivanje građana Vojvodine, baš onih koje bez prekida etiketirate.
    Isključivo je vaša konstatacija da se pojedini građani "nikako ne uklapaju" a bez ikakvog argumenta. Kako se ne uklapaju? Šta je to što treba da urade ili ne urade da bi se "uklopili", da slušaju baš tebe samo zato jer si duže ovde od njih? Ko ti je i kada dao to pravo? Moje je mišljenje ni da se vi "gospodine" ne uklapate u multikulturalnu sredinu u kojoj ne vlada niti treba da vlada jednoumlje niti u kojoj građani trebaju na silu biti "uklopljeni" prema nepisanim, šovinističkim kriterijumima koje ste sami izmislili.
    Da, jeste loše kad prisvajate ono ŠTO NIJE VAŠE! Vojvodina je vaša isto, apsolutno isto koliko i njihova. Kao što njima Vojvodina nije "prapostojbina", nije ni vama. Vaš fašistički, šizofreni mozak ne može da prihvati niti svari činjenicu u kojem veku živite, u veku u kojem svi građani KAKVI GOD DA SU imaju ista prava. To vam potom daje "napredne" ideje da ste pozvani da odlučujete ko se "uklapa" a ko ne ili ko u njoj može da živi a ko ne, a to pravo nikada i ni od koga niste dobili. Itekako je uporedivo, upravo tom tvrdnjom što ste dovoljno glupi da ne vidite ilustrujete svoj šovinizam i mržnju koju širite - nije vam isto i pravite razliku između jednih i drugih samo i isključivo zato jer su jedni izbeglice a drugi ne.
  • Trt

    16.09.2017 20:23
    @Goran

    Pošto si vernik a time i malo sporiji u glavi, probaću opet. Svaka vera je dozvoljena, ALI NIJEDNA nema šta da traži u školama i državnim ustanovama. Slavljenje slave u školi je podjednako idiotski kao i nošenje feredže, a napadanje ljudi na ulici zbog verovanja iz Biblije zaslužuje pendrek i gumeni metak koliko i napadanje zbog verovanja iz Kurana. Pozdravljam dolazak ovih ne zato što su civilizovaniji od vas, nego zato što se još više ističe koliko ste i jedni i drugi zaostali.

    A ako se pozivaš na veru jer su u to i tvoji preci verovali, onda za početak pali s interneta, pošto ti prababa sigurno nije baratala takvim sokoćalima.
  • /***/

    16.09.2017 16:00
    izbJegl'ce
    Posto dolaze nove izbeglice - ako se starim izbJegl'cama ne svidjaju starosedeoci u Novom Sadu i Vojvodini, mi ih ne bismo zadrzavali... slobodno natrag u voljene bosne, hercegov'ne, like, banije, kordune...
  • Boro iz Pobede

    16.09.2017 13:49
    Laku noc zemljaci
    Smejemo se Hrvatima a 90% komentara obojena fasisticki! Dali znate da u Nemackoj ima skola gde je u razredu od 25 ucenika jedno ili dva deteta Nemac i oni nemaju nista protiv toga! Ako su Nemci fasisti sta smo onda mi?
  • purgerNS

    15.09.2017 23:18
    čudo jedno..
    kako je postalo fensi pljuvati po svemu svome..i kako su eto svi pametniji od nas a mi fašisti,ksenofobi i bla bla...dno dna evrope...
    i kako su eto i arapi dobrodošli...oni su sve naj naj...a to pišu isti oni koji mrze dođoše iz bosne i srbije....
    samo da vas podsetim dragi moji novosadisti...srbija je jedina primila belogardejce...primila je slovence 1941.primila je grke .i eto baš je ta srbija neka zla i bla bla bla...dno dna..jerbo tuđe je govno mirišljavo...a ovo naše...neevropski smrdi...nekako zaostalo
    u inat vama...novi sad je deo srbije...srbija je i novi sad...a sad kmeee kmeee
  • NE NE I NE

    15.09.2017 22:45
    da crknem od gladi ne bih isla nigde a pogotovo ne kod njih jer i oni su od sebe pobegli pa ne mogu ni meni ovde da naprave od Vojvodine drugu Drzavu. Nek sam 100 x sovinista dicim se tim .Oni su svi otvoreni UNISTISE TOLIKE ZEMLJE ja nijednu kao sovinista nemam na dusi. A te sto kazete da smo terali il je neko vracao nazad ili ih nismo upste terali kad ih ima sve vise i poje nas i hrane i rade umesto nas.Oterani sve drzi u Vojvodini. Onda ja ne valjam.
  • NE NE I NE

    15.09.2017 22:34
    stvar je prosta. Mi smo rasisti volemo Vojvodinu kakava jeste i ne trazimo bolje i ne damo da nam je neko pretvori u neki tamni vilajet slican onom iz kog su pobegli. Na nas smo navikli i uzivamo u njemo malo i mazohisticku.
    ŠALJITE IH TAMO GDE IH VOLE KOD KANDICKE NA DEDIUNJE ITD. sto rece neko
    TUTANJ ODAVDE BRE. Česemo se cim ih vidimo.Povracamo od loja .
    Nismo ni nase terali da odu pa necemo ni nove da primamo . Oni da naprave od Vojvodine Siriju ili sta vec . LOFOS:Zar onda mi da se selimo i trazimo novu Vojvodinu . I gde sve okolo CRNO.
  • Goran

    15.09.2017 20:08
    lov
    @Trt

    Znači ako Srbija sekularna država, treba zabraniti veru većinskog naroda. Ali zato džamije nećeš da zabraniš. Još ćeš da ih izgradiš da se migranti osećaju kao kod kuće, jelda? Izgleda da nisi naučio ništa iz istorije. Tamo gde narod izgubi svoju veru ili ga se odriče, sa tog mesta narod nestaje i tamo će da niču samo džamije. Jer ako takvi kao ti ne poštuju svoju hrišćansku veru, tako je neće poštovati ni drugi, i doćiće na to mesto oni koji poštuju svoju veru. Tamo gde nema hrišćanske vere, tamo polako nestaje narod ili postanu muslimani. Pogledaj unazad na Balkanu i u Evropi šta se događalo i događa pa će ti biti ovo jasno. Znaš zašto pre 500 godina Hunjadi pobedio daleko veću armiju Turaka i zaustavio invaziju na Evropu? Samo zato što su imali vere u svoju hrišćansku veru. Jer ceo napad pokrenuo jedan hrišćanski kaluđer, i podstaknut tom verom Hunjadi taj napad doveo do pobede.
  • V

    15.09.2017 18:14
    @G
    niko nikada nije spomenuo bilo kakvo proterivanje bilo koga iz Vojvodine (barem ne Srba - proterivanje su vršili vaši istomišljenici u slučaju Hrvata itd.). To ste vrlo zlonamerno izmislili i ponavljate. Svoj fašizam zbog svoje šizofreničnosti pripisujete drugima.
    Mađari su možda došli posle Slovena (mada pitanje kog talasa Slovena), ali ovo nije Slovenska prapostojbina, i oni su došli i zatekli nekog ko je bio tu još pre, i šta onda?
    Nije bitno ko je kad došao, bitno je ko se uklopio, sa svim svojim specifičnostima, a ko se sa svojim specifičnostima nikako ne uklapa niti pokazuje želju.
    Vojvođanskim Mađarima je Vojvodina zavičaj. A zavičaj mnogim izbeglicama je Zavičaj.
    Vojvodinu doživljavati kao svoju, prisvajati je, nije ništa loše. Kada bi ovi što više vole Zavičaj nego Vojvodinu to počeli da rade, sve bi bilo drugačije. No vama ne vredi objašnjavati...
    I još jednom, neuporedive su situacije dvojnog državljanstva izbeglica i Vojvođana koji steknu mađarsko državljanstvo.
  • G

    15.09.2017 14:47
    @Od M - "gospodin" se žali da neki građani imaju "rezervnu domovinu" i svoje protivljenje takvima obrazlaže da time imaju "veće prilike od građana Srbije". To je potpuno gospodine isto sa građanima Vojvodine koji imaju Mađarsku kao svoju "rezervnu domovinu" i time "veće prilike od građana Srbije", ali su "gospodinu" trn u oku samo oni sa pasošom Hrvatske ili BiH, i to čak ne ni svi oni obzirom da imamo građane koji nisu izbeglice a poseduju pasoše Hrvatske ili BiH. Nisu gospodine etiketirani pojedinci, ovo šizofreno lice konstantno etiketira sve građane "dođošima" bilo da su izbegli, bilo da su poreklom iz BiH, Hrvatske, Crne Gore ili uže Srbije, bilo da su doseljenici u Novi Sad iz manjih mesta po Vojvodini gde je više puta zamenio i izjednačio Novi Sad i Vojvodinu, bilo da su mu samo neistomišljenici, zalaže se za njihovo proterivanje dok Vojvodinu svojata kao svoju ličnu privatnu imovinu u kojoj je umislio da je lično on od nekoga dobio pravo da određuje ko će u njoj da živi a ko ne.
    Na kraju, gospodine, Ugari su na ove prostore došli nakon Slovena, i kao što vidite nisu se "asimilovali" ni posle 1000 godina niti ih iko na to tera pod prisilom kao što vi izgleda želite da terate na "asimilaciju" građane izbegle iz bivših republika SFRJ. Ono što vi ne možete da razumete je da "neasimilacija" nije nikakvo krivično delo i da nemate ni jedno jedino pravo da to zahtevate od bilo koga.
  • Komifo

    15.09.2017 14:12
    @Nada

    Sa tom teorijom 'malo nas je' pa da zato treba da trpimo divljake sa svake čuke jer su 'naš narod' izvoli se šutati u dupe. Moj narod su samo normalni ljudi, a ne svaka šuša po verskoj i nacionalnoj liniji. Pa tebi nek 'Bog' pomaže, ja ću sam sebi, bez fantazija i božanstava, ovde u 21. veku.
  • NS

    15.09.2017 11:07
    vakcinacija
    Interesuje me da li su deca Arapa uredno vakcinisana svim našim vakcinama, i ako nisu da li njihovi roditelji plaćaju kazne ili idu u zatvor kao što teraju naše roditelje u zatvor.?
    Ili prihvataju da na reč da su vakcinisani?
    Sve je srpskim političarima super kod migranata kad prime od EU pare za one koje EU neće da primi.

    http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:627658-EU-Srbiji-dala-40-miliona-evra-pomoci-zbog-migranata
  • Nada

    15.09.2017 09:43
    Zaostala Pokrajina
    smo bili i ostali.Smetaju Vam dodjosi u zemlji dodjosa,smetaju neobrazovani,smetaju kulturni,smetaju bogati,samo zato sto su dosli.......Pitajte Novosadjane i Vojvodjane koji zive npr u Beogradu,koliko je lakse biti neopterecen time ko je odakle.Zatvorenost u uske krugove,predrasude,netrpeljivost,nisu odlike za pohvalu.I ne poredite one koji su pobegli od noza i jame kod svoje dece,rodbine i ulozili sve sto im je ostalo da bi po paprenim cenama kupili svoja cetiri zida OVDE,u svojoj zemlji.Opustite se i volite svoj narod.Malo nas je i neka nam je Bog u pomoci.
  • V

    14.09.2017 17:55
    @G
    "komentatoru" G ova sloboda govora služi isključivo za svađanje i lečenje frustracija.
    U nedostatku argumenata vređa i etiketira, a ne vidim da se potrudio da opravda to što su nikla čitava naselja i predgrađa bespravno sazidanih kuća novobosanskog "stila" na 3 sprata (gornja 2 nikad useljena), nikad ofarbane, nikad okrečene... Nikle na zauvek izgubljenoj plodnoj obradivoj zemlji. Priključene nelegalno na infrastrukturu, stvarajući haos.
    Leče se, školuju, studiraju, zapošljavaju i penzionišu kod nas, dobijaju naše državljanstvo a još kako čuvaju svoja ranija BiH i HR/EU državljanstva.
    Ne vidim da ste opravdali što jedne izbeglice ovo mogu, a drugim se deca ne primaju u školu.
    A za mađarski pasoš vam je neko već objasnio - neuporedivo je, sasvim druga, obrnuta okolnost.
  • NS

    14.09.2017 17:52
    Poslušsti roditelje
    Deca migrantu ne znaju srpski i treba da imaju svoje odeljenje. Podržavam roditelje đaka koji žele najbolje za svoju decu a ne da slušaju pola časa na arapskom i da su kolateralna šteta za AV politiku i kompenzacija za Beograd na vodi.
  • Vlada

    14.09.2017 16:54
    Vidiš zanimljiva tema, građani Vojvodine koji su uzeli pasoš Mađarske. Kapiram da ih svako ovde zna po dvadesetak, možda i mnooogo više, ali ajde da se presaberemo - je'l zna neko od vas jednog, ali samo jednog od njih, koji praktikuje mađarsku verziju turističkog patriotizma? Znate ono, da po Pešti diže xy prstiju kao simbol Mađarske, priseća se po internetu mađarskih žrtvi iz 1943-će, tetovira mađarski grb da ga pokaže na koncertu mađarske Cece, na utakmicama mađarskih klubova skandira o pripajanju mađarskih delova Rumunije? Nemaa, a? A opet, Mađari nemaju mnogo ljubavi prema vojvođanskim vlasnicima mađarskih pasoša...

    Zamislite koliko bi ih voleli da su patriote - turisti kao ove naše knindže.
  • EU

    14.09.2017 16:11
    Dobro znaju Evropljani kakvi smo . Zato nas i ne primaju u EU .
  • duško

    14.09.2017 15:54
    ...
    duboko sam ubeđen da bi većina tih roditelja pristala da migranti idu u naše škole kada bi za to dobili, recimo, 100 evra mesečno. onda bi im te nove komšije postale odjednom jako drage i mile. i tako mi prodajemo naše "principe"...
  • u prolazu

    14.09.2017 15:41
    @Vojvosadjan 2
    Idemo dalje

    Od tih 300.000, kako kažeš znam ih preko 100, lično, i to nisu polupismene zemare, već kvalitetni majstori i inženjeri, koji su MORALI da nauče nemački pre odlaska, koliko je ko bio u stanju! Tako su i prošli, baš po znanju nemačkog, ostalo je sve neka vrsta zanata i pitanja koliko si vredan! Ja to zaista znam, kum mi je tamo i često se vidimo, a čujemo još češće!

    Nisam se ja izmigoljio iz neke rupe, već sam tu, kraj tebe, i imam staža skoro koliko i ti godina života, dečko!

    I da te citiram:
    "Decko razumem da si neobavesten i neobrazovan pa da lupetas, ali ako sve to svesno radis onda... Srecom da, pita se vecina, i dalje se nadam da si u ogromnoj manjini!"

    Vidiš li se u ogledalu???
  • u prolazu

    14.09.2017 15:27
    @Vojvosadjan 1
    Alooo, znam o čemu pišem dečko! Da ti uzvratim poštovanjem kao ti meni!

    Nemačka je primila najveći broj izbeglica, a onda shvatila o čemu se radi. Sad ne smeju da prekinu, već siluju druge članice EU da prime kvotu ili podmićuju prodane na vlasti u kvazi-državama! O tome postoji 1.000 članaka na netu, nađi jedan i informiši se!

    Islamsku pokrajinu su tražili, nema laži, ali moraš znati još koji jezik da bi video i našao!

    Evo ti "provereni" izvor kog voliš da citiraš
    http://pescanik.net/norveska-ne-postoji/

    i još jedan primer
    http://srbin.info/2017/01/23/ratno-stanje-u-svedskoj-migranti-divljaju-gradom-silovanja-prenose-na-fejsbuku/

    možda i ovaj iz tvog izvora
    http://www.blic.rs/vesti/svet/nisu-dobrodosli-zapaljeni-prihvatni-centri-za-izbeglice-u-svedskoj/1wslzxq

    a možda i ove engleske
    http://norwaytoday.info/culture/muslim-communities-growing-rapidly-norway/

    http://www.independent.co.uk/news/world/europe/norway-integration-minister-muslim-eat-pork-drink-alcohol-show-face-sylvi-listhaug-a7372991.html

    https://www.quora.com/How-do-Swedes-feel-about-having-so-many-Muslims-in-their-country

    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/sweden/11992479/How-Sweden-the-most-open-country-in-the-world-was-overwhelmed-by-migrants.html

    Ko želi nešto da sazna nema granica dok onaj ko je ograđen, makar i svojom, ogradom, ništa dalje ne vidi!

    To što si našao 4 loša Srbina i dobrog Jordanca ništa ne znači! Ima bar 40.000 loših Srba, i bar 10.000 dobrih Jordanaca, ali ko dolazi???
  • Od M

    14.09.2017 14:48
    Za G zbog V
    Predpostavljam da je doticni/na gledao interviju na tv..... koji sam i ja gledao gde majka nekog deteta na ijekavici daje interviju novinarima sa naglaskom da se bune roditelji dece u Vojvodini. Nemam zaista nista protiv "dodjosa"imam divne prijatelje medju bivsim izbeglicama (posto sebe vise ne smatraju izbeglicama).Ljudi rade prezivljavaju kao i mi trude se da ovde nesto posteno stvore koliko je to vec moguce. Prosto su se neki asimilari i postali deo ovdasnjeg stanovnistva a neki se opiru i namecu agresivno svoje e pa to su ti koje ljudi etiketiraju a razlika je velika u mentalitetu. Ali to je do ljudi a ne do prostora sa kojih su potekli pa zato i ne volim etiketiranje tipa dodjos. Sto se tice madjara kada ste ih vec spomenuli , pa malo ste pobrkali loncice jer madjari nisu izbeglice vec starosedeoci na ovim prostorima pa mi nije jasno sto ih uopste spominjete i skim ih upordjujete?
  • G

    14.09.2017 13:58
    @V - gde je u tekstu navedeno da su ti koji se bune "jedne izbeglice"? Ponovo širite ogoljen šovinizam i fašizam a da nemate ni najmanjeg pojma ko su akteri slučaja, svoje fašističke prste upirete u građane Vojvodine koji su izbegli, etiketirate ih, unapred optužujete bez ikakvih dokaza i sve ih stavljate pod isti a samo vaš stereotip. Kako li se niste setili da tako lajete na građane Srbije sa "rezervnom domovinom" i pasošom Mađarske što su takođe "veće prilike od građana Srbije"? Bez prekida širite fašizam i šovinizam i druge potom optužujete za to isto, razlika je jedina što vi lično zaista jeste šovinista i fašista jer ste to dokazali nebrojeno puta, a još ostaje da se to isto dokaže za te "jedne izbeglice" koje paušalno optužujete a bez ikakvih dokaza. Vi ste lice obolelo od šizofrenije kojem je neophodno lečenje i potom zatvor za širenje mržnje i netrpeljivosti u Vojvodini, a ponoviću vam opet da ste vi otelotvorenje zla i perjanica mržnje koja danas postoji u ovoj pokrajini, i da do neba treba da budete zahvalni što živite u ovakvoj nesređenoj državi u kojoj se takvim građanima to toleriše. Lečite se, odmah.
  • Xx

    14.09.2017 12:42
    I onda se cudimo zasto smo najomiljeniji narod u Evropi .
  • Zvezde Granda

    14.09.2017 12:06
    Smetaju vam migranti a ne smetaju vam domaci politicari banditi koji godinama pljackaju sopstveni narod .
  • nemanja

    14.09.2017 11:32
    Istinski se divim svakom migrantu koji je odlucio da ostane u ovoj nedodjiji.
  • RVosha

    14.09.2017 11:10
    Radije cu trpeti migranta nego zemu koji gleda Farmu i slusa Cecu.
  • Juznjak

    14.09.2017 10:53
    @gari @ Proporcija ha ha

    Podatak od 15 škola sam uzeo od jednog komentatora što sam i napisao u postu. Možda sam i prenaglio što sam uzeo neprovereni info.
    Ali i vi sami ste rekli da nemate" tačan info" za škole u centralnoj Srbiji, pa pričate napamet kako se inkluzija sprovodi samo ili više u Vojvodini. A Preševo, Vranje, Tutin, Bujanovac, Lazarevac, Pirot, Beograd i ostali to ništa?
    Tako da se još uvek očekuje izvinjenje od LOL koji je rekao da se inkluzija kod nas ne sprovodi.
    Kao što sam već napisao uporedite vest iz Bosilegrada i Šida pa onda soliter pamet o tome gde se najviše zgrazavaju inkluzije.
    Pošto vidim da svi odjednom imate "prijatelje u Nišu" ( i nijednom drugom gradu, valjda napisani govori iz bot centrale), raspitajte se malo bolje gde su deca iz prihvatnog centra "Divjane" rasporedjena po školama.
    Čuli ste valjda za " Divjane" inkluzivci.



  • Trt

    14.09.2017 09:46
    @Goran

    Ako si mislio na javne ustanove u Srbiji, hrišćanska obeležja i svete slike svejedno apsolutno nemaju šta da traže na njihovim zidovima jer je ovo sekularna država. Ako će zbog migranata da ih poskidaju, daj još migranata!
  • Goran

    14.09.2017 09:29
    Čija prava su važnija?
    @Malo

    A šta je sledeće. Skidanje hrišćanskih obeležja i svetih slika sa zidova u Srbiji jer to vređa veru migrantske dece i njihovih roditelja? Znači po tebi rasizam i fašizam ako deca u Srbiji žele kvalitetnu nastavu? Jesi ti normalan druže?
  • Jovan

    14.09.2017 09:06
    Gde su prava naše dece?
    U pravu su roditelji. Jer se iko zapitao sem roditelja kako će učiti migrante kada migranti ni jezik ne znajlu? I ne samo migrante, u zadnje vreme već i decu sa posebnim potrebam stavljaju u iste učionice sa zdravom decom. Bezbroj žalbe sam čuo da nastave ne mogu održatati zbog njih. A sada i ovi migranti. Gde su prava naše dece na kvalitetnu nastavu? Gde su specialne škole za decu sa posebnim potrebama koje su postojale pre? Zašto su ih ukinule? Zato što ova vlast hoće da štedi. I umesto da bude posebna škola na migrante, ova vlast hoće da uštedi na štetu naše dece upropašćavajući ih, pa posle se hvali koliko novca ima. Ni u inostranstvo ne možete dete upisati u školu ako ne zna dovoljno jezik te zemlje. Samo Srbija želi upropastiti svoju decu u srbiji ometanjem nastave na ovaj način. Sramota.
  • Vojvosadjan

    14.09.2017 08:52
    @Nebojsa
    Na kraju moram biti i bezobrazan opaskom da ta deca emigrati zaudraju veoma neugodnim mirisom koji luče znojem da to jako može uticati na koncetrciju naše dece pa i frustracije radi borbe tko će s kim da sedi ili ne sedi.

    Moram biti bezobrazan pa primetiti da ni ti nisi odavde s obzirom na dijalekt koji koristis, ne? Ko garantuje da je tvoja higijena na nivou i da nisi jedan od onih milion sto svakodnevno srecem kojekuda a da su roll-on videli samo na reklami s Ronaldom? Teski fasista!
  • Ana

    14.09.2017 08:40
    Tuga
    Od 4. septembra 252 đaka iz izbegličkih centara već pohađa nastavu u 27 škola širom Srbije, od Beograda, preko Sjenice, Banje Koviljače, Vranja, Bosilegrada, do Pirota. Šid je jedina opština u Srbiji čiji stanovnici ne žele decu migrante u školama.
  • Vojvosadjan

    14.09.2017 08:35
    @za fasistu u prolazu
    O kakvom odbijanju Nemacke i davanju novaca Srbiji da primi emigrante ti pricas alo??? Da li ti znas koliko je ta ista Nemacka primila tih istih emigranata? Preko milion prijatelju! Milion alooo! Kakvo trazenje islamske pokrajine u Svedskoj? Ne obmanjuj ljude! Gde si ti to bio da te nisu prihvatili? Na moru u Egiptu ti nisu dozvolili da urlas po ulici i pisas po haustorima jel? Evo na tvoju losu ja cu reci dobru. Kad 4 Srbina nisu htela da mi pomognu pomogao mi je Jordanac. Hajde u Nemackoj uradite nesto ako ne znate nemacki? Iz koje fasisticko-sovinisticke rupe si se ti izmigoljio kad ne znas da je preko 300.000 tvojih polupismenih zemara s osnovnim nepoznavanjem maternjeg jezika zasnovalo radni odnos u toj istoj Nemackoj. Decko razumem da si neobavesten i neobrazovan pa da lupetas, ali ako sve to svesno radis onda... Srecom da, pita se vecina, i dalje se nadam da si u ogromnoj manjini!
  • Nervirach

    14.09.2017 08:26
    Piplfoks je sve objasnio. Inace, nisam primetio da su me ove nove izbeglice mrko pogledale. Cak su i pristojni.
  • Nervirach

    14.09.2017 08:23
    PatriJoti, mi primamo sve izbeglice. Vi mrzite one koji sada dolaze kao izbeglice. Kakvi ste to ljudi? Mrzeli ste hrvate, crnogorce, nas ovdasnje...DOKLE? Ko da voli vas mentalitet?
  • Miloš

    14.09.2017 06:51
    Nista gore od ksenofobije i pateticnog milosrdja.
  • V

    14.09.2017 06:02
    šovinizam pojedinih
    nečuveno je da jedne izbeglice, koje su došle bez ičega, posle par godina imaju kuće novobosanskog tipa od nekoliko spratova bespravno sazidane na bivšim plodnim, obradivim površinama (i nikad omalterisane), nelegalno priključene na infrastrukturu, poslove, školovanje, studiranje, državljanstvo Srbije... dakle u kratkom roku od nule do rešenih egzistencijalnih pitanja i da pri tom imaju i rezervne domovine i pasoše (BiH, HR/EU)... dakle veće prilike od građana Srbije...
    A sa druge strane izbeglice koje nemaju ništa, pa čak ni osnovno ljudsko/dečje pravo na školovanje.
    To je dvoličnost i fašizam prikriven izjavama tipa "Nismo mi za to da oni nemaju prava na školovanje ali... (ne sa mojim detetom u razredu)".
  • teror u

    13.09.2017 23:18
    Smrdiji
    Jos nisam cuo da neko nemacko ili holandsko dete ne zeli da deli klupu sa djakom iz Srbije .
    Stidim se gde zivim.
  • ZLObodan m.

    13.09.2017 22:56
    Zalosno je i tragicno koliko je u ovom narodu jos uvek prisutan ZLObodanov duh i sto je najtragicnije bojim se da ce ovako jos dugo ostati u ovoj zaostaloj drzavi iz XV veka .
  • Nebojša

    13.09.2017 22:36
    Bilicki
    Podržavam roditelje koji su protive zajedničkom školovanju njihove dece i migranata. Ta migrantska deca u našim školama služe samo za sabiranje političkih bodova našim političarima od strane EU. Ti migranti su tu do prve prilike da zdime u neku od zapadnih zemalja evrope i ovaj trud je beskoristan. Za decu čiji su roditelji zatražili azil u Srbiji treba obezbediti školovanje ali u posebnim odelenjima kako se nebi usporavao tok i tempo školskog programa našoj deci. BAKA u svom komentaru iznosi naj realnije razloge zašto podržati roditelje koji se protive zajedničkom obrazovanju. Na kraju moram biti i bezobrazan opaskom da ta deca emigrati zaudraju veoma neugodnim mirisom koji luče znojem da to jako može uticati na koncetrciju naše dece pa i frustracije radi borbe tko će s kim da sedi ili ne sedi. X je razloga zašto ne i jako malo razloga zašto da. Nije Orban budala...
  • Piplfoks

    13.09.2017 22:31
    Meni su sirijski migranti draži sto puta od ovih balkanskih. Jeste, i jedni i drugi su iz primitivnije kulture sa zatucanim verskim shvatanjima i neprilagođeni urbanim sredinama, ali:
    a) Sirijaca je manje
    b) ne razumem njhove gluposti pa su manje iritantni
    c) muzika im je manje skrnava
    d) ne lože se da su veći Srbi od Srba među koje su došli da žive
  • Porporcija hahaha

    13.09.2017 22:24
    za Juznjaka
    Samo u NS inkluzija je uvedena u sve osnovne škole (ukupno 36 na teritoriji opštine Novi Sad)i u nekoliko srednjih. Za ostale gradove u Vojvodini nemam precizne informacije. Naravno nema svako odeljenje u svakoj školi inkluzivno dete/decu ali je svaka škola u sistemu obrazovanaj inkluzivne dece. Što se tiče ostalih mesta po Srbiji ja se slažem sa LOL možda ti imaš info za tu jednu školu u Bg al ja imam info za nekoliko škola iz Bg ,Čačka, Bela palanka i Niš niko od mojih poznanika i rodbine koji žive po tim gradovima nije ni čuo za inkluziju a svi imaju klince u osnovnim i srednjim školama. Pričao sam letos i sa nekoliko porodica sa kojima smo bili na letovanju iz Loznice, opet Bg i jos neki gradovi iz centralne Srbije koji em što prvi put čuju em su totalno bili zaprepašteni idejom inkluzije kada sam im objasnio šta je to i kako se po našim školama u NS to sprovodi. Tako da sam i ja skoro sasvim siguran da je Vojvodina baš kako se LOL izrazio laboratorijski pacov.
  • gari

    13.09.2017 22:22
    @Juznjak
    Inkluzija se sprovodi samo u 15 škola u Srbiji, i od toga samo u jednoj Vojvođanskoj školi? Koje sve dezinformacije čovek neće pročitati u komentarima... Silno grešiš. :) U gomili škola se inkluzija sprovodi. A kako je južno od Save i Dunava, to ne znam. Ali nakon ove dve dezinformacije ti ništa ne verujem. :) Možda si želeo da kontriraš koliko god se može, pa da se nađemo na sredini, pa daj da odeš što više u krajnost kako bi sredina bila što bliže tvom željenom rezultatu? :)
  • antipatriJota

    13.09.2017 20:38
    Bris Taton nije bio migrant .
  • u prolazu

    13.09.2017 20:37
    razmišljanje
    Za početak ne ulazim u priču da li treba ili ne, ali treba da budemo obavešteni o svemu!

    Nameće se pitanje, ako je ovo demokratija, zašto niko ne sluša većinsko mišljenje naroda???

    Kako se oni raspoređuju? Jedna Švedska im je dozvolila da idu na sever i onda kad su postali većina u tom delu počeli da traže Islamsku pokrajinu!!! Kako da mi ne gledamo na veru kad oni gledaju i traže prava veća od ostalih građana? Kako da se tu postavimo a da se sutra ne desi nešto ovako?

    Kako da ih uklopimo u društvo kad ništa neće da prihvate od tradicije i običaja gde dolaze?

    Pitanje samog jezika sporazumevanja! Hajde u Nemačkoj uradite nešto sa državom ako ne znate nemački! A njima ćemo naći prevodioce o našem trošku!? Koja država to daje???

    Naravno da ne bih uskratio obrazovanje nijednom detetu, ali po kom programu?

    Da ne kažem koliko je vlast dobila para, od Nemaca prvenstveno, a i od ostalih, jer je njima jeftinije da nama malima menjaju demografsku strukturu, nego da dobiju gomilu socijalnih slučajeva!

    Ja njihove običaje poštujem kad odem kod njih, iako oni moje ne poštuju, ali ovako dolazimo u situaciju da ćemo morati da ih poštujemo ovde, gde smo mi vekovima, a oni samo dolaze! Kao što nas ne poštuju tamo neće ni ovamo! Ne poštuju ni mnogo ozbiljnije zemlje!

    Ja ih ne želim, sa punim pravom sopstvenog mišljenja, ali ja ne odlučujem sam. Nadam se da će odlučiti većina, pa ako smo naopaki, za kakve nas već smatraju, onda neka bude. Neka nam daju tu demokratiju, da sami odlučimo!
  • Malo

    13.09.2017 20:21
    Mora
    Mora da su ovi što se bune protiv dece migranata original vojvođaneri, kao multi-kulti a u stvari fašisti u duši...
  • Vojvosadjan

    13.09.2017 20:02
    Ma kakvi imigranti.. teraj to dalje. Nego zanima me sta bi s onim nasim zemarom iz daleke nam srpske zemlje Kanade sto je pekao paprike u dvoristu pa ga pozva kadija a on se pojavio u majici s likom Vladimira Vladimirovica? Mislim jel se uklopio do kraja u kanadski sistem “obrazovanja“?
  • Juznjak

    13.09.2017 19:52
    @LOL Dex

    Inkluzija se vrši u školama u Vranju, Preševu na Bg Paliluli, Bosilegradu...
    Tako da se očekuje obećano izvinjenje od "LOL"
    Što napisati neko "ispod" inkluzija se vrši u 15 škola u Srbiji i samo je jedna u Vojvodini i naravno ona je problematična.
    Za ove ostale nabedjene vojvodjane:
    Predsednik opštine Bosilegrad je javno pozvao migrante u njegovu opštinu i za to je dobio podršku lokalnog stanovništva. Tamo se takođe vrši inkluzija.
    Ali jbg po tim opštinama su "zadrte srbende" a ne multi kulti ovo ono vojvodjani .
  • NS49

    13.09.2017 19:36
    Inkluzija sa Romima nikako ne ide a sad smo krenuli sa emigrantima od kojih su velika većina ekonomski. Zašto baš naša zemlja mora da bude prva u takvim stvarima koje nikako da krenu.
    Oni tamo u svojim zemljama imaju nenormalno velik natalitet od uvek i sad je nastao trenutak da se smanji njihov prevelik broj i gle čuda dolaze baš na ona područja gde je mali natalitet valda da popune prazninu. E baš im hvala jer sad treba i na njih da trošimo pare a vidite da nam se primanja povećavaju kao kad hoćete da upalite povkaren auto koji kašljuca li kašljuca, krene pa stane jer para nema, a sad treba da ih delimo potpunim strancima čije namere samo nagađamo a vladari sveta iz svojih sebičnih razloga ih podstiču.
  • Fox

    13.09.2017 19:25
    Sta je gore , to sto roditelji ne vole migrante ili sto Evropa ne voli Srbe ?
  • G

    13.09.2017 19:19
    @ajme ajme ajme - a sad su "srbende" te koji se bune, nisu "vojvođende"? Čim je nešto loše onda su to "srbende" i "dođoši", nikako Vojvođani što i jesu. Imajući u vidu silne komentare napisane baš na ovim stranama u prošlosti koji etiketiraju pridošlice u Vojvodini, reklo bi se da je šovinizam i ksenofobija upravo vojvođanski specijalitet.
  • LALA

    13.09.2017 19:07
    "Nismo rasisti, ni šovinisti,".

    Upravo ste sve to .
  • BELENYI

    13.09.2017 18:41
    Pppppppppp
    Puno nas pozdravlja DŽORDŽ ŠVARC ( GEORGE SCHWARTZ) zvani CRNI ĐOLE ! Nek nam je sa srećom !
  • gari

    13.09.2017 18:37
    @Ja
    Nacionalne manjine za koje navodite da im nekad deca ne znaju srpski pre upisa u školu imaju školovanje na svom maternjem jeziku, i to ne četiri godine, nego celu osnovnu i srednju školu ako žele. Mađari, Slovaci... Kako zamišljate da učitelj ili učiteljica uči na srpskom dete da čita i piše, a da ono ne zna srpski. :)

    Etiketirate nekog ovakvo ili onako, ali ovde se radi o nepraktičnosti.
  • VV

    13.09.2017 18:36
    @Zoja
    Druškane, ako ti se nesviđa i gade ti se Vojvodina i Vojvođani, onda briši odavde.
  • xx

    13.09.2017 18:35
    Ja bi pre pustio moje dete sa migrantima da ide u skolu nego sa decom autonomasa , zloba i smrad su nasledni!
  • ajme ajme ajme

    13.09.2017 18:30
    Hahaha, Srbende se bune, pa sta onda treba Austrijanci, Australijanci, Nemci, Svedjani, Kanadjani i Amerikanci da rade nasim imigrantima tamo? I to nisu tamo samo od 90ih, vec i od ranije... Je l' nas sovinizam i ksenofobija nisu dosta kostali 90ih?
  • Marko

    13.09.2017 18:26
    Pa ako su pravi razlozi to što sumnjate da će biti dobro sporvedeno sve to, zašto niste prvo sačekali da čujete kako će biti sprovedeno, a ne odma digli buku. Klasičan rasizam i ksenofobija. Prosveta je i inače u kanalu, pa ne vidim da ste se okupili da oko toga protestujete. Roditelji, sad ste odjednom i pedagozi i stručnjaci za obrazovanje kad su se pojavili "zli" migranti, je l'? Kao što ste odjednom postali i seksolozi pa ste se pobunili zbog uvođenja paketa seksualnog obrazovanja, a zapravo ste zatucani koji se aktiviraju samo kad treba otići korak unazad i kad vam nešto povredi vaša konzervativna i primitivistička osećanja.
  • evgenije

    13.09.2017 18:18
    U zadnjih dvadesetak godina, na desetine hiljada Srba napustilo je Srbiju. Među njima i nekoliko hiljada dece iz Srbije predškolskog i školskog uzrasta. Svi su se oni odselili za razne Kanade, Amerike, Nemačke, Norveške, Švedske, Italije, Holandije, .... Nikada za tih dvadesetak godina nisam čuo da su Amerikanci, Kanađani, Holanđani, Šveđani, Norvežani, .... pisali peticije da će svoju decu povući iz škola ako u te škole budu primljena srpska deca koja takođe nisu znala jezik sredine u koju su došla kal štomto ne znaju ni ova arapska deca kod nas. Kakvi ste bolidi. Pa deca najbrže uče i kontaju strane jezike. To uglavnom rade kroz međusobnu igru. U početku ide malo teže, jedni u druge gledaju kao tele u šarena vrata. Onda krene tuc muc, pa malo rukama, pa malo nogama i za par meseci oni parlaju srpski a ako su naša deca pametna od njih će naučiti i nešto arapskog. Evo moja komšinica je pre neku godinu sa klinkom od 10 godina otišla za Norvešku. Tamo su malu odmah ugurali u školu sa norveškom decom. Za tri meseca mala se sasvim normalno mogla sporazumeti sa Norvežanima. Danas, posle dve godine u Norveškoj ta klinka parla norveški kao svaki Norvežanin. Klinka kada progovori a da nema smeđe oči i crnu kosu, čovek bi pomislio da je rođena Norvežanka. E jesmo primitivan i zatucan narod. Mi sa ovom Zadrugom i Parovima još uvek živimo u kamenom dobu. A da, roditelji pišu peticiju protiv dece migranata a nije im palo na pamet da pišu i peticiju protiv Zadruge i Parova.
  • Steve Mocco

    13.09.2017 18:00
    Ne dajte se vojvodjani! Ove godine 700 dece za nekoliko godina 7000! Ti ljudi koji su ostali u srbiji nisu izbeglice vec imigranti koji su ocigledno imali logisticku i finansijsku pomoc da dodju do evrope, iz kojih razloga mozemo samo nagadjati! I jos da dodam, da su to ljudi koji imaju potpuno drugaciji mentalitet i sumnjam da imaju veliku zelju da se uklope...tako da porediti njih i izbeglice iz hrvatske(kojima je drzava mnogo manje pomogla) je bezmisleno
  • Jednostavno

    13.09.2017 17:03
    @Ja i ostalim nezadrtim
    Ovde se brane roditelji, poreski obveznici i građani.
    Koji IMAJU pravo na svoj stav i zaštitu dece, bez obzira na nečije društevne, političke i ostale stavove i ubeđenja.
    Ljudi koji ne slede modne trendove ljudskih odnosa su žestoko napadani, bez osnova.
    Imaju pravo da neće.
    I da... Vojvodina nije ničija. Ni moja ni tvoja. Svačija je, nažalost i očigledno.
  • Ja

    13.09.2017 16:50
    Ajde lepo pošaljite decu migranata na Dorćol i Senjak, Stari Grad i Dedinje. Imaju Kandićka i njoj slični sigurno mesta u svojim stanovima i kućama.

    Ovde u Vojvodini se "slabo volemo" i sa našima - u prevodu: sa novim dođošima (1991-2017) tj. sa starim (1945 - 1990) ili sa još starijim dođošima (1918 - 1941).

    Izvinite na iskrenosti ali ja ne volim taj svet. Nismo ni po čemu slični. Gledajući zapad Evrope gde ih ima mnogo - oni se NE menjaju. Nije naš svet kulturan. Još nam ovi fale da skroz prolupamo.
  • politicar genijalac

    13.09.2017 16:24
    "Načuli smo da će njima prevodilac da prevodi na arapski jezik"

    E, ovo je malko debilno...

  • /

    13.09.2017 15:43
    /
    e jel vidite sada kako je kada vas neko zove sovinistom
    pa i ovde su bile drugacije crkve, drugacija cesnica, pnasanje...

    izbeglice vs izbeglica
  • Ja

    13.09.2017 15:38
    Gde se dede moja Vojvodina?
    Bilo bi tužno i previše dugo odgovarati na sve ove rasističke i diskrimnatorske komentare, pa čisto ako neko zaista želi nešto da zna, a ne da veruje glasinama i ordinarnim lažima... Deca migranti idu u škole u desetak opština u Srbiji, od kojih je samo jedna u Vojvodini. I jedino tu se ljudi bune. Najveći broj ove dece je u BG opštini Palilula. Dalje, argument da oni treba da nauče srpski, pa onda da idu u "našu" školu je manjkav iz najmanje tri razloga-prvo, ogroman broj mađarske, albanske, romske pa i slovačke dece ne znaju srpski pre nego krenu u školu, pa nauče. Drugo, najbolji način je upravo suživot sa decom u sredini u kojoj se govori srpski. Treće, samo zamislite da austrijski roditelji organizuju proteste protiv migranata iz Srbije i zahtevaju da srpska deca prvo nauče nemački, pa onda od 4. razreda krenu u austrijske škole. Dalje, teza da drugi ne primaju migrante, pa su svi ovde je naprosto smešna. U Srbiji ostaje 1 promil, ako i toliko. Na kraju, neka teorija zavere da je ovo eksperimentisanje sa Vojvodinom, pa još potkrepljeno pričom da inkluzije nema nigde nego ovde je, pa, čista laž, glupost i zadrtost. Sve drugo što ste pisali, vama na čast, i nadam se da nećete ni vi ni vaša deca naići na takve zatucane ljude kao što ste vi nigde u svetu. A mene je pomalo stid i zaista se pitam gde je moja Vojvodina? Vi to sigurno niste.
  • gari

    13.09.2017 15:35
    Još nešto
    Samo da pojasnim. Ja se nisam izjašnjavao da li mi treba da ih primamo, i da ih pustimo da se uklope u naše društvo. Ja komentarišem ovu vest u duhu "ako već hoćemo da ih primimo, onda mislim da bi ovako to bilo najbolje". A posebna su pitanja da li mi možemo da ih asimilujemo, da li oni hoće da budu deo našeg društva, i slično...
  • gari

    13.09.2017 15:29
    @Carls Tejlor
    Pretpostavljam da sam ja "stručnjak koji se razume u inkluziju". Jel želite da kažete možda da inkluzija kod nas odlično funkcioniše? Prosto mi je žao te dece koja bi mogla u drugim uslovima bolje da napreduju, a umesto toga ih trpaju u odeljenja koja rade gradivo koje je previše napredno za tu deci. Dete u sedmom razredu zbog inkluzije uči jedno gradivo, a nije naučilo ni gradivo 3-4. razreda. Pa naravno da će bolje napredovati ako bude postepeno učilo, a ne gurati mu tempo koji on ne može da postigne, i kao se nadati da će na kraju to dete ipak nekako sustići ostale. Možete kriviti nastavnike, ali ako je takva situacija svuda, onda je očigledno da nešto tu nije dobro osmišljeno.

    I kriviti nekoga što razdvaja migrante na osnovu poznavanja jezika... Kakav apsurd... Pa naravno da se to mora uzimati u obzir. Njih treba spojati sa našom decom ako hoće ovde da ostanu, ali ih prethodno treba za pripremiti, tj. moraju da nauče jezik.

    I ovo što je neko izneo ideju za gradove da su idealni, sa time se slažem. I zapadnjaci da su pametni trudili bi se da ih maksimalno razbijaju na što sitnije grupice, jer će se na taj način najbrže oni uklapati u društvo. A ne slati ih u "selendru" gde imaju 20 vršnjaka u celom mestu. Daleko od Beograđana...
  • alialiali

    13.09.2017 14:37
    Nismo rasisti, ni šovinisti, ali ipak jesmo...
  • Pera M

    13.09.2017 14:34
    Vodite ih kuci ako vam se svidjaju migranti i dodjosi
  • LOL

    13.09.2017 14:21
    Nezavisno od mog misljenja dali migrantska deca tebaju da idu u odeljenja sa ovdasnjom decom ne mogu da ne primetim da se u Vojvodini cesto prave eksperimenti u skolstvu koji direktno uticu na nasu decu. Inkluzija koja je uvedena u SVE skole u Srbiji se zapravo sprovodi samo u Vojvodini. Ukoliko migrantska deca treba da se ukljuce u nas obrazovni sistem zasto se ne ukljuce u sve skole u Srbiji vec samo u Vojvodini. Ukoliko postoji neka skola u Srbiji koja je sprovela inkluziju izvinjavam se ali cini mi se da to nije slucaj. Imam dosta prijatelja iz BG , Nisa i jos par vecih gradova koji nikad nisu ni culi za inkluziju jer se ona ne sprovodi u njihovim gradovima sto me dovodi do zakljucka da smo uvek dezurni labaratoriski pacov pa tako i u ovoj prici .
  • Неба

    13.09.2017 14:20
    ...
    Колико год ми били против прилива лажних избеглица из подручја која нису захваћена ратом, то ће да се спроводи. То је унапред одлучено и нико нас не пита. Добиће сву потребну заштиту државе преко невладиних организација. Добиће бесплатно школовање,бесплатно лечење. Њихови испади,криминално понашање пролазе без медијског публицитета.Треба их протерати све до једног и затворити границе за исте. Свако ко сматра да треба да их пустимо да се асимилирају, нека се запита о томе док буде гледао свог ближњега кога су силовали,пребили,опљачкали.
  • Carls Tejlor

    13.09.2017 14:07
    evo banane za sve vas koji pravite podelu na imigrante koji govore srpski i one koji ne govore srpski... svi ste dosli odnekud iz nekog sela inace... posebna prica su ovi komentatori, umisljeni strucnjaci inkluzije, kad nesto ne znas najbolje je da cutis
  • Okrece se kolo srece

    13.09.2017 13:57
    Za koju godinu neki od njih ce biti predsednik, premijer, ministar pravde, Zorana, ministar odbrane, ministar za inovacije,... Zato pazitre sta pisete i sta pricate.
  • Konzervativan

    13.09.2017 13:56
    @Zoja
    Ko smatra da je svaka novotarija, svaka promena, sve što neko tog momenta smisli dobro i da donosi boljitak - takođe će propasti.
    Ko odbacuje prošlost apriori, nije inteligentan.
    Isti ti vaši ljubljeni, na koje se ugledate - po Evropi, pogledajte kako zaista postupaju sa migrantima. Takođe, pogledajte šta se njima tek događa.
    Čuvena demokratija koju uzimate za idola, preko okeana, pala je na ispod 45% učešća u svetskoj privredi u ukupnom prometu novca, kao i ispod 50% belih ljudi. Tom zemljom od sada upravljaju ljudi koji su došli sa svih kontinenata, iako je u perspektivi sigurnog raspada.
    Mislim da samo oponašate ono što vam daju za primer, i ni malo ne razmišljate.
  • DD

    13.09.2017 13:50
    U selendrama gde zivi po 20 dece oni se zale kad im dodje jedno ili dva migrantska deteta? Veoma nazadno razmisljanje.
  • Deks

    13.09.2017 13:36
    Sasvim opravdana strahovanja roditelja, nipošto ove roditelje ne bih nazvao "rasistima" ili slično. Ne znam šta je najbolje rešenje ali svakako nije da sva migrantska deca budu koncentrisana u regionu oko Šida i da po odeljenjima ima više od troje migrantske dece. Mislim da su veći gradovi najbolje rešenje za školovanje migrantske dece jer tu postoji dobra infrastruktura i mnogo dece pa bi broj migranata bio zanemarljiv. Neprihvatljivo je da migrantska populacija bude smeštena u pogranična područja. Zašto ne bi bili smešteni u regionu Bajčetine gde mogu pomoći i oko radova u tamošnjim voćnjacima ili u Jagodini?
  • Zoja

    13.09.2017 13:30
    Ko nije dorastao promenama ce propasti. Svet se menja hteli vi to ili ne.
    Mrznja prema migrantima je cista fasisoidna ksenofobija vojvodjani - prljavi ste kao ljudi i gadite mi se.
  • gari

    13.09.2017 13:20
    Što napadate ljude. Pa ovo neodoljivo liči na onaj eksperiment sa inkluzijom koji još traje. Deca kojoj bi bilo bolje da budu u posebnom odeljenju, i da uče tempom i na način koji njima više odgovara kuvaju ugurala u odeljenje sa ostalom decom, i tako samo bude teže svima. A sa obrazloženjem da treba da se druže sa ostalom decom.

    U ovom slučaju bi zapravo bilo idealno da, ako hoće da ostanu u Srbiji, uče srpski i obrazuju se na svom jeziku u međuvremenu, a onda ih nekom možda četiri godine ubacivati sa ostalom decom. Jer zaista, ako hoćemo da se oni dobro kod nas uklope, onda to i jeste neophodno. Da se druže sa našom decom, i da postanu jedni od nas. Naravno, ako mi to želimo, i ako oni to žele.
  • Roditelj

    13.09.2017 13:17
    Podigni dete, pa onda pričaj
    Imaju ljudi apsolutno pravo na to. Jer, kasno je kada se nešto dogodi.
    Nema ova vlast, zbog svog ulagivanja Evropi, prava da ljudima koji pošteno izdvajaju kroz porez za obrazovanje svoje dece, da ih tera da im deca rizikuju bilo šta.
    Jer deca jesu deca, ali... deca su donosila i bombe među vojnike i aktivirali ih u ratu sa Hrvatskom. Deca mogu biti zavedena i instruisana.
    Koji je to političar koji zbog trenutno ošišane kose i Armanijevog odela, trenutno na vlasti, smatra da može da ugrozi nečiju lozu i rizikuje život nečijeg deteta?
    Apsolutno pravo imaju, to je njihova volja i za to su plaćali porez.
    Niko, apsolutno niko ne mora da zbog trenutne mode ljudskih prava radi bilo šta.
    Nazivajte ih imenima kakvim hoćete, svi vi koji niste odmakli od skrolovanja i lajka, lajk, lajk - kao u onoj reklami.
  • NS2

    13.09.2017 13:03
    @BAKA mislite da su deca sa ovih prostora, sve razumela decu koja su tada došla, kao i njihove sve običaje i kulturu? Nisu. Jeste, migranti zive u tzv. getima i svojim kvartovima i drže se samo svojih, ali koliko mogu da primetim ni ovde nije ništa bolja situacija. A nisu se bas ni prilagodili našim, da kažem običajima i nacinu života, već su nastavili po svom i nastavljaju i dalje. Poenta je u tome da svakom detetu treba pružiti da ima sto kvalitetnije detinjstvo i priliku da se obrazuju. Kada budemo shvatili da ljudske rase ne postoje, onda ćemo uspeti kao covecanstvo, a do tada smo u mraku.
  • BAKA

    13.09.2017 12:47
    Migranti
    @ NS Ta deca, koja su dosla 90_ih godina, bila su nasa deca, jugoslovenska, srpska. Uporedjivati ih sa decom migrantima, prava je glupost. ONI SU BILI U SVOJOJ ZEMLJI, imali su slicnu kulturu kao mi, navike, isti jezik. A ovi su se skupili sa koca i konopca. Nemam nista protiv njih, nisam rasista, ali njima treba pet prevodilaca. Jedni su iz Avganistana, govore darsi, drugi iz Pakistana govore pastunski, neki su iz Sudana, Nigerije, Eritreje, ne govore svi oni arapski, a o njihivom znanju srpskog jezika da i ne pricam. Na sta ce liciti ti casovi, sa pet prevodilaca? Na kokodakanje kokosaka. A skolsko gradivo je tesko, pretesko, za 45 minuta deca jedva sta stignu da nauce, celo popodne sa njima vezbamo. A da ne pricam o tome da su deca migranti dosla iz sasvim drugacijih kultura. Njima ce trebati godine i godine da se uklope u nasu kulturu. Ili to neko zeli da se mi uklapamo u njihove kulture? Znate kako oni zive u Zapadnoj Evropi, Americi, Kanadi....? U nekim svojim kvartovima, kao getima, oazama, retko se druze sa domacim stanovnistvom, zene se i udaju samo u svom krugu i sada ce oni idealno da se uklope BAS U SRBIJI.
  • jedan

    13.09.2017 12:34
    ključne tačke zaobilaze
    Kažu ljudi da nisu rasisti i šovinisti, ali ipak neće da im idu deca u školu sa tom decom... A nigde ne kažu konkretan razlog zašto to neće nego samo fraze izlizane da nisu prilagođeni i sl.
    Trebali ste se ljudi ove države svi boriti protiv naseljavanja migranata, niste se borili jer ste razjedinjeni i posvađani egoisti mnogi u regionu...
  • *****

    13.09.2017 12:29
    *****
    Sram vas bilo!
  • NS

    13.09.2017 12:20
    Gostoljubivost
    Nismo rasisti, ni šovinisti, svi živimo u slozi bez obzira na to ko je koje verske pripadnosti. Ali ...
    Mi Srbi smo gostoljubiv narod, ali ...
    Mi Srbi nismo šovinisti, ali ...
    Bojim se da mi Vojvođani u tome prednjačimo, obzirom da su nam i naše izbeglice dođoši, šta tek znače ovo "ofarbani".
    Može pozorište, ali ne u mojoj kući.
  • Carls Tejlor

    13.09.2017 12:12
    Ako su imigranti devedesetih mogli moraju i ovi. Inace protesti su dirigovani od tadicevaca i demokrata a koji su bili na tzv protestu uopste nisu iz tih mesta.
  • www

    13.09.2017 11:47
    Bez dileme su rasisti!
  • Ns

    13.09.2017 11:39
    A 90tih, pa i danas, se nisu bunili, kad su deca sa ratnih podrucja upisivali školu sa "našom" decom!?! Sramota!
  • SIma II strahota

    13.09.2017 11:34
    Podrska roditeljima
    Svakom odgovornom roditelju je njegovo dete najvaznije, obrazovanje koje njemu/njoj daje je najveca investicija. Ako su privatne skole skupe i tesko dostupne, drzavni obrazovni sistem treba da ispuni ocekivanja drustva, ucenika i roditelja i da iz njega izadju formirane licnosti, spremne da zive, rade i zarade.
    Migrante treba ili vratiti onamo odakle su dosli ili ih uvaliti onima koji su izazvali sukobe u njihovim zemljama, a to su pre svega Englezi i Amerikanci, a oni, gle cuda, uopste ne primaju migrante.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna