Autor: RTS

Info
19.09.2017.
10:20
Novi zakon o obrazovanju donosi veću odgovornost roditelja ako dete napravi štetu u školi ili je nasilno.
  • Sneža

    19.09.2017 21:57
    Da li se ovo odnosi i na decu u inkluziji? Kad nasilje vrši drugar iz inkluzije, podjednako boli kao i da nije iz inkluzije.
  • Rade

    19.09.2017 17:04
    Kakvi bre koeficijenti i specijalisti za sta zavrsili privatne skolice za hvatanje magle pa hoce vecu platu na koeficijent usracu se .Toga nema kod privatnika ili znas da radis i dobijes vecu platu ili neznas i dobijes minimalac nema izmisljanja tople vode .
  • Roditelj

    19.09.2017 16:37
    @ Daca
    Košta mene i "besplatna " škola isto 1.000 eur kao i privatna.Jer za tih 1.000 eur u privatnoj sve je plaćeno i knjige i ekskurzije i užina, negde dobiju i tablet!
    Za "besplatnu" školu već sam kupio knjige za 15.000 dinara, plus pribor, plus tašna, plus oprema za fizičko ,tehničko, muzičko i likovno!
    O plaćanju dodatnih privatnih časova, ne bih! I to za odlične djake! Recimo škola za jezijke se podrazumeva,a deca uče engleski od 1 razreda osnovne, znači ukupno 12 godina učenja jezika u "besplatnoj " školi. Pa za 12 godina i debil bi perfektno progovorio da se adekvatno predaje.
    O ekskurzijama, školskom dinaru, osiguranju i obezbedjenju ne bih.
    Kada sve sračunam privatna škola je jeftinija.
    Isto plaćam, a u privatnoj školi dočekaju me nasmejani profesori....i više se detetu posvete. Dobro detetu, dobro meni.

  • ex prosvetni radnik

    19.09.2017 14:02
    Najviše bahatosti i bezobrazluka pokazuju deca od istaknutih partijskih članova, predsednika opština i sličnih zaštićenih belih medveda...
    Oni sigurno neće odgovarati, već deca radnika, koja nisu bahata, bezobrazna, već nestašna i teže da se pronađu u kompletnom metežu koji vlada u obrazovnom sistemu, ali i u samoj državi, gde je statusni simbol što veći silikoni, nove air max patike, iPhone telefon, a ne to ko je kakav prijatelj, kakav đak i slično...
    Na svakoj od održanih sednica, bavili smo se bahatom decom, kojoj nismo smeli ništa, jer Bože moj otac mu je donirao školi dva računara, a on je prebio 10-toro dece, jer eto nije bio raspoložen taj dan... a mene su maltretirali jer sam decu koja su bila kvalitetna na takmičenju u matematici i odveo ih o svom trošku uz odobrenje roditelja na ručak i kasnije na košarkašku utakmicu, jer sam bio upoznat sa njihovim interesovanjem i gledao sam ad ih nagradim, jer niko neće...
    sVrbija do tUkija...
  • Kokakole

    19.09.2017 14:01
    Deca zatvorena u beton. Čukaju loptu po haustorima. Čak ni to više ne smeju. Smeta i to ljudima. Na malobrojnim igralištima ih ima ko mrava. Kada se zavuku u sobe, ne valja komp, kada oće da se igraju tu im posekli drvo i posadiće im još betona. U Školu idu i grbave ocene kako bi roditelji proživeli opet školu i zalečili višestruke komplekse. Bićemo srećni ako nas ne pobiju kada skontaju kakvo smo im društvo stvorili i ostavili.
  • Brus Vilis

    19.09.2017 13:56
    Maltene do kraja 80-ih nije bilo nasilja u školama, a nismo imali ovakav zakon. Shodno tome smatram da problem u većini slučajeva nije u roditeljima već u sistemu školstva i onima koji donose zakone. Roditelji, naravno, vaspitavaju decu. Doduše, ranije je za mnoge radno vreme počinjalo u 7, pa su popodne imali vremena i da odmore i da se posvete deci. Jeste, i finansijski su bili sigurniji, nisu bili non-stop pod stresom, niti nervozni, a u tom slučaju je mnogo lakše biti strpljiviji i predusretljiviji. Kad država bude to obezbedila roditeljima oni će se više posvetiti deci, jer danas, brale moj, mnogi decu vide tek za vikend. Nisu svi u mogućnosti da plate privatne nastavnike i guvernante i da im prepuste roditeljske poslove. To mogu tek političari i kriminalci, ako uopšte možemo razlikovati tako nešto...
  • Profeso

    19.09.2017 13:00
    Logika
    Школе су васпитно образовне установе, али образовање и васпитање није искључиво посао запослених у школи.

    Образовање је бесплатно за децу, али не и за друштво јер се за њега издваја од пореза. Казне немају смисла, већ једноставно покренути питање ко има право на бесплатно образовање, а ко не и када се то право губи.

    Е, кад не можете да искључите неког из школе јер је родитељ ово или оно, онда бар да плати.

    У сваком случају деца из запуштених, сиромашних породица највише трпе.
  • roditelj

    19.09.2017 12:40
    Deca prosvetnih radnika su ta koja prave najveći problem, a onda ti isti radnici obrazuju našu decu a neznaju ni šta će sa svojom.
  • Uvek zatvor

    19.09.2017 12:34
    Zemljo otvori se
    Ako dete bude nasilno roditelj ide u zatvor, ali ako roditelj bude nasilan optet on ide u zatvor:
  • Markoni

    19.09.2017 12:09
    Polisvet
    @Jelena Dete koje si ti rodila treba da vaspitas upravo ti, a skola u tome treba da ti pomogne, ne obrnuto.
  • Juca B.

    19.09.2017 12:04
    Uz odgovarajuće usklađenje sa zakonon o prekršajima delotvorna "stvar". Da je to 'neko dete' dobilo odgovarajuće vaspitanje do 7 godine ( postoji savetovalište za roditelje), ne bi bilo nasilničkih ispada.
  • rade

    19.09.2017 11:34
    Sto strozije kazne, drugo nista ne pomaze!
  • Jelena

    19.09.2017 11:21
    Škole su vaspitno-obrazovne
    Želela bih da podsetim gospodina ministra da su škole vaspitno-obrazovne ustanove,tako da mislim da nije fer da ceo teret vaspitanja padne na roditelje.
  • Mirko

    19.09.2017 11:19
    Prekršaj
    Prekršaji su u nadležnosti sudova. Ne može zakon o obrazovanju da bude neusklađen sa EU regulativom ako mislimo ikad biti primljeni u EU. Ministar se previše nagledao akcionih filmova ili je apsolutni klimoglav takojević.
  • Daca

    19.09.2017 10:30
    Zašto ne ovako
    Pitam se zašto je zabranjeno izbaciti dete iz škole.
    Ima sad sve privatno, od obdaništa pa nadalje. Tako da, ako roditelj nije u stanju da vaspitava dete, neka ga lepo upiše u neku drugu školu. Na primer privatnu koja košta 1.000 eur godišnje. I neka menja škole po celoj Srbiji, ako treba svaki mesec dana. Valjda će u jednom trenutku shvatiti da nije problem u školi već u njemu i njegovog detetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna