Autor: RTS

Info
01.10.2017.
16:55 > 16:56
Svaki stanovnik Srbije u proseku popije po 60 litara piva godišnje, a osnovni pivski sastojak gaji se na samo jednom mestu u zemlji.
  • Rastislav

    05.10.2017 13:01
    Čuj, nema hmelja pa nema hmelja. Jel' vi pijete pivo zbog hmelja ili da se napijete?
  • Čaruga

    03.10.2017 22:06
    Prošo voz
    Kad nisu znali kako sačuvati Hmeljarnike , a bilo ih je u Vojvodini na stotine hektara ....trebali su pitati pametnije ,kako su oni sačuvali . Recimo Slovence ,i kod njih je privatizovano ,zar ne ?

    Pa samo u okolini male opštine Žalec skoro hiljadu hektara ,napravili brend od toga ..sve u znaku šišarke hmelja . U Vojvodini se gajio stotinama godina i sad odjednom nije baš dobar za pivo , ajd da se vadi ! I nestade sve ....



  • dijasporac

    03.10.2017 00:48
    @mali perica
    Jeste, vama su svi koji su se iselili baustelci. Zloba je ono sto najvise uspeva u Srbiji, pogotovo u Novom Sadu, nigde vise "obavestenijih" i "sveznajucih" ljudi. Zato vam i tako dobro ide.
  • milojko

    02.10.2017 16:54
    kukuruz
    Trenutno mislim da je najgore Jelen pivo. Voda losa, pretvrda, jecma videlo nije, posle 2 piva krene glava da razara. Dobro samo za alkose.
  • mali perica

    02.10.2017 11:49
    @dijasporac
    Bolje iskoristi vreme da se dobro naspavaš treba sutra na bauštelu umesto što pišeš gluposti po forumu.
  • /

    02.10.2017 08:24
    /
    dijasporac
    ko je vise u proslosti petrovac ili banja luka?
    ma dajte oladite vise sa fasizmom i pustite malo druge da zive

  • dijasporac

    02.10.2017 07:57
    @ns 49
    Ljudi u Vojvodini zive u proslosti, tesko su zaostali u proslosti a svet je otisao 30 godina unapred. Vojvodina kao onakva je mogla opstajati u zatvorenom socijalistickom trzistu, pa su zato i bili "konjukturni" Bane Sekulic, Sever ili Pobeda i poljoprivredni kombinati koji su imali prinos od 3t psenice po hektaru. Raspalo se trziste, desile su se sankcije, doslo je do divlje privatizacije, preduzeca su tehnoloski zaostala decenijama, pojavili su se jeftiniji i prilagodljiviji prozivodjaci po svetu a gle cuda, sa trzisnom ekonomijom niko vise ni u Vojvodini ne mora da kupuje hmelj, psenicu ili meso proizvedeno u Vojvodini nego tamo gde mu je povoljnije. Dakle, nije se to desilo samo Vojvodini, to se desilo svuda po regionu, industrija ne postoji nigde u zemljama regiona, poljoprivreda je i ovako niskoefikasna privredna grana a pojavljuju se i mnogo veci igraci (jel znate da je recimo Rusija najveci izvoznih zita na svetu) tako da nema tu svetle buducnosti.
  • Ns 49

    02.10.2017 06:01
    Baćki Petrovac je mesto sa divnim, pametnim, sposobnim, vrednim i plemenitim ljudima ali ta opština je po dohotku najnerazvijenija u Vojvodini i pri dnu u Srbiji. U nju skoro niko ništa ne ulaže i ne vodi brigu o njoj. Slovačka takođe, i samo ih prima i zapošljava tamo i uskoro će se svi radno sposobni iseliti.
    Sećam se kao mali da su imali puno zasada hmelja ali i njihove veoma vredne žene su odlazile traktorima da beru hmelj u okolna sela sve u originalnoj slovačkoj ženskoj nošnjji.
    Sada toga više nema a niko da se zbog toga jedi. Mi smo izvozno ne orijentisana zemlja ali smo zato kreditno sposobna zemlja pa ih uzimamo šakom i kapom pa time finansiramo uvoz čega treba ali više čega ne treba i što možemo sami vrlo brzo da prozvodimo.
    Jako se slabo čuje glas nas Vojvođana i naši problemi kao da ne postoje a mi više nismo ni blizu kao što smo bili a tzv. kasabe po Srbiji su sad prevazišle skoro sva mesta u APV i zato nikoga nije briga i sada kao da kažu dosta ste vi bili ispred nas daj sada mi da budemo ispred vas.
  • pivo

    01.10.2017 22:52
    slad+hmelj+voda.tacka.
    jos uvek vaze zakoni o cistoci piva (nepromenjeni vise od pet stotina godina!), da se pivo pravi jedino od dobre vode, slada i hmelja....bez hmelja NEMA PIVA.
  • Jogi Letač

    01.10.2017 22:00
    Kukuruz ili pšenica mogu da zamene ječam pri izradi slada za pivo, ne mogu da zamene hmelj. Hmelj daje pivu gorkastu aromu. A ja bih rekao da je propasti hmeljarstva u Srbiji doprinelo i to što su naučni radnici - hmeljari umesto da se bave selekcijom hmelja bavili politikom. Jedan je čak dogurao do ministra poljoprivrede devedesetih godina.
  • Zivan

    01.10.2017 21:41
    U Vojvodini je nekada bilo i po 6.000 hektara pod hmeljom, samo je u Bačkom Petrovcu bilo desetak hmeljarnika. Pred privatizaciju je još uvek bilo oko 1.200 hektara ovih zasada.
  • /

    01.10.2017 20:08
    /
    do 90-ih je tu oko petrovaca bilo hmelja

    a onda su poceli jelen pivo da reklamiraju da se dobija iz planinskih izvora
    mozda ima neki apatin i tamo kod nji' . oko ovog apatina nema planina
  • dzoni

    01.10.2017 19:11
    A niste čuli za ječam?Pšenično pivo?
  • hmelj

    01.10.2017 18:48
    Znam da se može napraviti vino bez grožđa. Možda može pivo bez hmelja. ?
  • Nervirach

    01.10.2017 18:34
    A nekada je ceo taj deo oko Backog Petrovca i Apatina bio pod hmeljom. Zabezeknuo sam se kada su u autobusu za Prag ,,nasi " zacudjeno blenuli u cokote hmelja. U HMELJ!!! Nikada ga nisu videli?! A to su imali pod nosem. Ovo sto nasi veliki pivari zovu pivom je dzubre neopisivo. To neka oni sami piju. Jos jedan dokaz da su cak i rumuni bolji ljudi je zato sto imaju dobro pivo. Patrijote, i to bez obzira sto je kod njih zloglasna EU. I cokolada im je neopisivo dobra. Nije dzubre kao sto Draskovic pravi. Zato i zazirete od njih jer onda necete moci prodavati sranja.
  • U vinu je spas

    01.10.2017 18:23
    To jeste to
    Čuj ti to. Ko da treba hmelj za pivo. To se samo nekad radilo tako, s hmeljom.
    Sad čujem da je i kuruza dobra za pivkana.
    Samo udariš marketing, i to ti je to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna