Autor: Politika

Info
07.10.2017.
08:42 > 09:48
Skoro 90 odsto lekara na radnom mestu doživi verbalno nasilje, a 17 odsto doktora fizički napad, pokazuju preliminarni podaci istraživanja Lekarske komore Srbije.
  • U čemu je tajna

    08.10.2017 00:14
    Vrlo čudno da se napadaju samo lekari u javnom zdravstvu- državnim bolnicama i domovima zdravlja.
    Niko ne napada lekare u privatnim ordinacijama.
    Šta kaže Lekarska komora u čemu je tajna?
  • @Komentari

    07.10.2017 18:16
    Pa zato sto je inteligentnom coveku jasno da ovo prosipanje pausalne vec stoput izgovorene pljuvacine nema veze ni sa vescu, ni sa lecenjem, ni sa uslugom, ni sa zivotom. Ovo je samo jedno od mesta gde se skupljaju iskompleksirani frustrirani polusvetovi koji mrze lekare, samu ideju da je neko lekar, iz samo njima znanih razloga (poznati su razlozi i psihijatrima, al da ne sirimo pricu sad), a ovakve vesti im dodju kao savrseni poligon da se istresu. Navalite.
  • @analiticar

    07.10.2017 15:41
    Nemas pojma
    Imas li ti predstavu sta govoris? Privatan sektor bi za dva dana pukao kada bi se preko noci zatvorile zdravstvene ustanove. I sta da desetinama hiljada zaposlenih i njihovim porodicama. Samo zesci bolid moze ovo da osmisli i objavi.
  • hana

    07.10.2017 15:02
    Protiv sam bilo kakvog nasilja.Lekarima povecati plate i omoguciti specijalizacije.Da na sve to potpisu ugovor na minimum pet godina da nece izaci iz zemlje da rade i da nece raditi privatno.
    Ko uzme mito u bilo kom obliku(i kafu),suspenzija do daljeg.Znaci,dajte im dobre plate.
    Drugo:napunite apoteke da nema leka koji je zamena,nego bas taj lek koji doktor prepise.
    Trece:po bolnicama nema da fali katetera,niti prekrivaca.Okrecite i sredite bolnice,sva odeljenja,promenite dotrajala kolica i krevete,rupe po podu zakrpite.
    Tek cete onda imati postovanje prema lekarima i medicinskom osoblju.
    Za setanje od saltera do saltera,zakazivanja i cekanja nisu lekari krivi.Krivi su za pogresnu dijagnozu i ako pacijent umre na operaciji.
    Postoji zastitnik pacijenta,pravno lice koje radi pri zdravstvenoj ustanovi.Neka radi svoj posao,da mogu pacijenti da mu se obrate,a posteno ako se ustanovi greska lekara,da isti odgovara.Nije posteno da se stite medjusobno,nije u redu.
    Lekari ce biti zasticeniji,a i pacijenti.
    Lekare postujem,ali nikada ne bih bila u njihovoj kozi ovde u ovakvim uslovima.
    Zivim ovde,a iskreno se samo nadam da necu skoro biti pacijent,nego samo stanovnik kao i do sada.
  • Komentari

    07.10.2017 14:34
    Po komentarima koji se mogu ovde procitati ispada da u gradu nema jednog lekara u bolnici ili domu zdravlja koji ne trazi novac ili neki mito.. Da postoji valjda bi napisali pacijenti od tog lekara neki komentar.
  • Analiticar

    07.10.2017 13:55
    Analiza
    Kad bi se zatvorili svi domovi zdravlja i klinicki centri , vise ovako mucnih konfliktnih situacija ne bi bilo. Pacijenti bi mogli sa novcanim sredstvima koja im se skidaju sa plate zajedno sa clanovima svoje porodice da se lece kod privatnih lekara. A kako taj novac za zdravstveno osiguranje koji se od prosecne plate izdvaja, je dovoljan za ukupno najvise 2 mesecna pregleda nosioca osiguranja ili clanova njegove porodice, bez dodatnih daljnih dijagnostickih pretraga, vec posle par nedelja bi imali konacno pune ulice i trgove nezadovoljnog naroda koji trazi smenu aktuelne vlasti jer su mesecna primanja ocajno mala.
  • ja

    07.10.2017 13:34
    malo
    Koliko nas kao pacijente omalovazavaju.traze mito i koliko su nestrucni malo je to...Oni s sramota za struku ,ucenjivaci koji blage veze nemaju osim da te posalju kod privatnika...treba vise da ih tu.... da shvate da nisi mali Bogovi
  • Marija N

    07.10.2017 13:28
    Fizicki napadnut lekar?Ja sam majka cije su dete( ne zbog pogresne dijagnoze vec negiranja problema i pretnjom da ce mi dete zavrsiti na psihijatriji ako se ne smirim)lekari mogli da upropaste njihovim "POSTENIM" radom.Dom zdravlja Jovan J. Zmaj ORL-uvek potrazite drugo misljenje.Mom detetu koje je po njima umisljalo pre pola godine je operisalo tumor grla.Svim Novosadjanima i sire zelim zdravlje na prvom mestu kako ne bi morali da zakucaju na vrata ovih
  • Zla...

    07.10.2017 12:36
    Samo ih gledam
    Cesto putujem busom 11 od zel. stanice ka Med.fakultetu i bolnici. Slika: u busu su i buduci doktori i pacijenti sa štakom, povezom na oku, gipsom...... Mislite da neko od studenata ustane i pusti pacijenta da sedne ?! Ne, oni "studiraju" bahatost , pripremaju se za doktore. Mali Bogovi.
  • Nervirach

    07.10.2017 11:58
    Prepodobni medicinar neka mi odgovori kako bi se ponasao da njegovom rodjenom uzmu otisak prsta i kazu da je sam onemocali pacijent odlucio da odbija bolnicko lecenje? Stoko prevarantska. Cast izuzetcima, ali gde ste? I necu da cujem kako su vam male plate. Vi radite kao osiguravajuca drustva. Godinama , decenijama vam se uplacuje a iskoristi se minimum. I necu da vam placam skolovanja i putovanja. Samo da vas podsetim da se nase cokolade i kafe placaju.
  • pipi

    07.10.2017 11:36
    A da razmisle malo koliko su sami tome doprineli? Da nije možda problem u njima?

    I šta će rešiti status službenog lica? To su ljudi u trenucima očaja, do kojeg ih vrlo često dovode upravo ti lekari, možda i više nego sama bolest. Neko ko je napao neslužbeno lice, napašće i službeno.

    Ovakvi problemi se ne rešavaju restriktivnim merama nego se radi na konstuktvinim rešenjima: na introspekciji, preispitivanju sopstvenih postupaka, nastojanjima da se unapredi sopstveno ponašanje, da se poboljša efikasnost zdravstvenog sistema, ali ne grandioznim praznorekim strategijama na visokom nivou nego na mikroplanu, da se domaćinski posluje i ljudski postupa prema svima, uključujući i one koji te njihove usluge poprilično papreno plaćaju svakog meseca a ne dobijaju ono što su platili.
  • Lola

    07.10.2017 10:57
    Šta tu nije jasno
    Imamo malo dobrih lekara.
    Puno škart lekara koji rade u klin.centrima i njima se preti iz razumljivih razloga. Takvog smo imali.....
    Kvalitetni,slabo plaćeni odlaze,da bi sačuvali ugled i dostojanstveno zaradili.
  • ntn

    07.10.2017 10:35
    Da, ali
    "Skoro 90 odsto lekara na radnom mestu doživi verbalno nasilje," da ali isti procenat lekara traži i uzima mito od pacijenata.
    Zato pacijentima i prekipi, nonšalantnost, a ispružena ruka.
  • pacijent

    07.10.2017 10:23
    nasilje
    Apsolutni sam protivnik bilo koje vrste nasilja i ne mislim da tucom moze bilo sta da se resi ali.. Uvek postoji i ono ali. Da li se i lekari ponasaju tako da ne provociraju nikog, da su pristojni, da im je ponasanje prema bolesnom coveku odgovarajuce itd. Zar nije pravo pitanje zasto isti lekari dobijaju batine ? Moraju i oni da shvate da nisu nikakvi Bogovi nego su tu da pruze pomoc. Sta reci za drskost, nevaspitanje i sve ostalo koje smo svi bar jednom doziveli. Preispitajte se gospodo !
  • Nj

    07.10.2017 10:21
    Drzavno-privatno
    Budući lekari sami donose odluku da se skoluju i obuku beli mantil. To podrazumeva i : humanost, altruizam, nesebicnost, borbu za neciji zivot.... sto shvate tek kad pocnu da rade i onda odabrani poziv prestane da im se svidja. Postaju arogantni i gaze po Hipokratu. Nisam za nasilje niposto, ali bolesnik nema kome da se obrati osim lekaru.A on MORA da mu pomogne, makar lepom recju. Umeju oni i i te kako tako- samo kad se "podmaze"... Zato i nema nasilja u privatnim ordinacijama: platiš i Hipokrat u njima se probudi.
  • Utopija

    07.10.2017 09:57
    Kada organizaciju u zdravstvenom sistemu uredjuju politicari bez dana radnog staza i preko potrebnog iskustva za tako nesto..
  • Doktor za nadimanje

    07.10.2017 09:42
    Medicinska sestra od tetke
    Šteta što niko ne pita pacijente šta oni dožive od lekara kojima su ukazali poverenje i dali život u ruke... Verbalno nasilje lekara nad pacijentima nećemo ni da pominjemo, časna reč!
  • Zivan

    07.10.2017 09:37
    Mora da su se doktori jako trudili oko pacijenata...
  • Rade

    07.10.2017 09:25
    Skoro svaki gradjanin je prinudjen da ide kod tih istih doktora na privatnu kliniku i ko ce da zastiti gradjane od njih i necudi me da neko poludi od bahatosti pojedinih doktora tog ce biti sve vise dok se neresi pitanje rada u drzavnim i privatnim klinikama .
  • Milos

    07.10.2017 09:24
    Cudno?
    Pa s obzirom kakvi su, dobro i prolaze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna