Autor: Novosti

Info
09.10.2017.
10:00 > 10:09
Naslednicima nemačke manjine koji su živeli u Srbiji vraćeno je oko 4.500 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora i oko 430 hektara oranica u postupku restitucije.
  • pero

    01.01.2018 20:58
    restitucija
    izgleda da ce do oduzete imovine doci prvi svi osim srba
  • Kujundžić Bela

    14.10.2017 14:46
    Komentar
    Veoma mi je žao, što mi i danas nakon 7o godina pišemo ovakve komentare, kakvi su i napisani. Šta bi bilo, da nakon svega ovog, nemci počeli našim radnicima proveravati njihovu prošlost, čiji deda, šta je bio, šta je radio posle 44- e god. Šta se sve događalo u logorima, streljanja, Blajburg itd. U nemačkoj rade nam skoro milion radnika, nedavno, a i u prošlosti dobijali smo od njih miljarde evra, nepovratno. Danas su nam partneri skoro u svakoj grani privrede. Da slučajno ne bi li se neko setio, da današnjim Nemačkim ulagačima proveravaju prošlost njihovih Deda ! Šta ako bismo naišli na " BIVŠE ", oduzeli bi im fabrike, koje su pre par meseci u Srbiji izgradili, pa ih prodali arapima? Da se to nebi dogodilo, trebali bi i njima naložiti da zatraže rehabilitaciju. Ako smo već toliko protiv tih švaba, nemojmo im NIŠTA vratiti, radnike, studente da doteraju kući iz Nemačke , da ne primamo više nikakvu pomoć od njih, a fabrike da im porušimo! /samo bi se milion radnika vratilo/. Hrani sina, pak šalji u vojsku, Srbija se umiriti NEMOŽE !
    Samo Agencija da ne sazna za ovu dosetku, jer će gosp. Strahinja odmah proceniti vrednost ovih fabrika, platiti Nemcima 1o % od njihove vrednosti, ali sada već i ozakoniti kroz 5o godina. Verujem SVI bi bili sretni, a ove preostale švabe oterati odakle su i došli.
  • neko_iz_mase

    11.10.2017 10:55
    Samo žestoko
    Ko nezna neka se raspita koliko je Tito slagao da nas je Nemačka oštetila...(Nemam ništa protiv njega ali činjenice su drugo). Drago mi je da im se vraća i nadam se da će doći ovamo. Bolje oni nego ovi Što kao "prolaze" kroz Srbiju...
  • partizan

    10.10.2017 19:59
    A ratna odšteta ?
    Ni ja nisa zadovoljan brzinom isplate ratne odštete za period 1941-1945...a ni njenom visinom.
  • radoznalac

    10.10.2017 19:57
    Samo se pitam...
    Baš me zanima koliko su imovine Česi i Slovaci vratili sudetskim Nemcima !? Oni su posle oslobođenja prošli još gore nego ovdašnji Nemci.
  • Viktor

    10.10.2017 15:07
    Restituciona politička farsa..
    ...ili ponavljanje nepravde.

    Zakon o restituciji je katastrofa, a praksa još gora, selektivna, sa političkim posledicama stvaranja novih, a ne otklanjanja starih nepravdi. Razlozi su višestruki. Zakonodavac je praktično uveo ograničenja po kojima može da upravlja procesom restitucije tako, da vrati iz političkih razloga nekome nešto, a da ne vrati iz opet političkih razloga drugome ništa.

    Oteto - prokleto!

    Na osnovu zakona se ne mogu potraživati objekti, proglašeni posebnim nacionalnim dobrom od javnog interesa, muzeji, škole, dobra od posebnog istorijskog značaj kulturni spomenici itd...

    Čemu onda uopšte podnošenje zahteva, kada će biti odbijen?

    Ili, nemačka svojina oduzeta kroz gubitak građanskih prava.

    Kako da podnesem zahtev, kada su članovi porodice kojima je oduzeta imovina, aktivno pomagali učestvovali u borbi protiv nacističkog režima? Ispada da su sami sebi oduzeli imovinu. Da ima i takvih slučajeva. Još komplikovanijih, postoji i pravo ansledstva iz jevrejeske oduzete imovine, jednom od nacista, a drugi put iz uslova zakona o nacionalizaciji i sličnih ideoloških zakona. Znači sa dve strane je oduzeta imovina, a nalazi se pod psoebnim zakonskim isključenjem od restitucije.

    Ni ovo nije sve. Još uvek traju psoebne mere ukinutih ličnih građanskih prava, jer su se podaci i gore navedene činjenice našle u interesu preseka rada tajnih službi za prikrivene operacije od 50ih godina.

    http://wp.me/P3pD8b-lc
  • Aleks

    10.10.2017 09:24
    oho, vraćaju se Nemci u Vojvodinu..
  • Lale

    09.10.2017 20:39
    Ako smo mi jedina zemlja koja vraca imovinu. Folksdojceri su ziveli i u Hrvatskoj pitam se da li su im i oni nesto vratili ili ce to samo Srbi morati da urade.
  • @a, mi moramo,

    09.10.2017 20:25
    Vala, nek se oduzmu i zelenaši i robovlasnici, pa se taman ništa ne mora vraćati.
  • VladaN

    09.10.2017 13:58
    @Zoran
    Prvo razmislite pa onda pisite.. ovako ispade "brzii jezik od pameti".
  • VV

    09.10.2017 13:57
    A šta očekivati od dece i unuka komunista, nacionalista i kriminalaca koji su još uvek na vlasti?? Teraju ih Jevreji iz Izraela i Amerike, volksdojčere brani Nemačka, ko brani nas u Vojvodini, čijom silom mi treba da vratitmo i naplatimo dug od "države"?. Kuka, motika i osvete??.
  • a, mi moramo,

    09.10.2017 13:56
    strpljivo
    Ptivatno vlasništvo je neprikosnoveno i to nema nikakve veze sa politikom. Svako ima pravo da potražuje svoju imovinu, bez obzira na nacionalnost. A imovina nam je svim bespravno oduzeta, naravno ako se izuzmu ratni zločinci, razni kolaboracionisti, ratni profiteri. Koliko li ih je iz rata 1990 tih? Pa, ni po babu, ni po stričevima, da li ima ovde nekih pomaka?
  • мики

    09.10.2017 13:49
    Једина земља која враћа имовину онима који су је разорили... Шта је са ратном одштетом из другог светског? Ништа. А од бомбардовања? Ништа, појела маца, тј Аца, Ангелин куца...
  • @Zoran

    09.10.2017 13:15
    Da li ti citas tekst ili samo lupas po navici?
    Lepo pise ovo - svi oni koji nisu bili pripadnici okupacionih snaga (Vermahta ili SS divizije) imaju pravo na restituciju
  • Ђуђа

    09.10.2017 13:04
    Окупација
    Мој је ђед 4 године био у радним логорима по Њемачкој, прележао је и тифус и одбили су му Њемци захтјев за било каквом одштетом, јер наводно није имао доказе о тјелесним оштећењима!?
    А ово што ради Србија сада је само једно понашање мале биједне одавно окупиране територије.
  • Zoran

    09.10.2017 12:30
    i mi smo nezadovoljni
    I srbi su nezadovoljni, na Kosovu nikom nista nije vraceno svi Srbi su proterani, u Hrvatskoj isto, proteranih 500.000.... zasto bi folksdojcerima bilo vraceno bilo sta pa bili su na strani okupatora i vrsili su ubijanja Srba.... Ratna odsteta jos iz 2 sv. rata nije u celosti naplacena od Nemacke, Poljaci su to pitanje skoro ponovo pokrenuli pred nemackim sudom....
  • Neka

    09.10.2017 12:09
    Po sporazumu poslije rata SVI Njemci su obeštaćeni ,tj dobili su u Austroji i Njemačkoj adekvatnu nadoknadu.Pročitajte malo o sporazumu Tito -Brant na osnovu koga Srbija nije potezala pitanje ratne odštete .Pa ako ćemo po pravu i pravdi Vi nama ratnu odštetu ,pa onda tražite restituciju.
  • Rade

    09.10.2017 11:52
    Ni moj deda nikad nije bio zadovoljan brzinom kojom su mu platili njegov rad u zarobljenistvu tj nisu mu platili nikada pa sto bi mi njima platili bilo sta .
  • sale sa salajke

    09.10.2017 11:46
    Oterali Nemca i naselili Bosanca, baš mudro.
  • Joja

    09.10.2017 10:58
    To je reseno ratnom odstetom, prebijanjem... trebalo bi da znate da im nista duzni nismo...ali i tu ce se beko ugraditi ili uslihtati, treba da nas nema
  • antifašista

    09.10.2017 10:50
    "Prema rečima direktora Agencije za restituciju Strahinje Sekulića, svi oni koji nisu bili pripadnici okupacionih snaga (Vermahta ili SS divizije) imaju pravo na restituciju."

    Ako pripadnici Waffen SS divizije "Prinz Eugen" sačinjene od domaćih Nemaca nemaju pravo na restituciju, što naravno svim srcem podržavam, zašto to isto pravo nije oduzeto pripadnicima Waffen SS divizije "Serbische Freiwilligen-Korps" (Српски Добровољачки Корпус) sačinjene od domaćih Srba?!


  • Činjenice

    09.10.2017 10:35
    Čudni zakoni
    Pa i Srbi su nezadovoljni procesom restitucije svojih imanja u Hrvatskoj i na Kosovu.
    Ne znam kakvo je stanje sa Jevrejima, jer je za njih donesen poseban zakon, što mi je malo čudno u odnosu na Ustav Srbije.
    Njeni građani nemaju pravo u nekim slučajevima na restituciju, a Jevreji uvek imaju pravo.
  • Zivan

    09.10.2017 10:32
    Nemački živalj je bio nosilac ekonomske aktivnosti i razvoja Vojvodine, stoga se proterivanje građana ove nacoonalnosti katastrofalno odrazilo na potonji razvoj Bačke, Banata i Srema...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna