Autor: Nedeljnik

Info
17.11.2017.
08:52 > 09:17
"Pripadam generaciji čija je jedina prava politička borba i pobeda bio 5. oktobar, uprkos pokušajima da nas ubede da se tako nešto nije ni dogodilo. Možda je naša infantilna politička svest, svaka čast pojedincima, razlog daljih raspleta", rekao je za Nedeljnik predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.
  • Grgolj

    20.11.2017 18:30
    ,,Možda je naša infantilna politička svest razlog daljih raspleta.'' Tačka. Molim akademičku mudru glavu, koja je citiranu veleumnost iznedrila, da nam citiranu rečenicu prevede na srpski.
    Hvala.
  • Vojvosadjan

    18.11.2017 02:08
    @fff
    Samo napred prika. Nažalost nećeš otići nigde, ako odeš i ako imaš i malo pameti, zaradićeš novce i skapirati da nema boljeg mesta za život nego u Srbiji, ako imaš s čim.
  • pamet pre svega

    17.11.2017 15:33
    Obavezno, pre komentarisanja pročitati interviju akademika Kostića koji je dao u poslednjem Nedeljniku.
    Obrazovan, pametan rekao je mnogo dobrih stvari a ja mu verujem !
  • FfF

    17.11.2017 15:03
    @Vojvosadjan
    "Najlakše je srati i ˝pretiti˝ što je postalo uobičajeno po ovakvim mestima.. tipa ˝jedva čekam da odem iz ove nedođije..˝

    Jedva cekam da odem iz ove nedodjije.
  • Pićuka

    17.11.2017 13:25
    5. oktobar se završio ubistvom Đinđića.
  • Vojvosadjan

    17.11.2017 12:45
    Volim ove što kritikuju Kostića a ne znaju da razdvoje ne od znam. Gde da se sklanja i zašto? Čovek je apsolutno svestan moći ili tačnije nemoći borbe protiv sistema počev od planetarnog nivoa do ovog bezumlja na nivou mesne zajednice ali savest, znanje, moral, ljudskost ti jednostavno ne dozvoljavaju da se povučeš pred bagrom, pred najgorima od najgorih. Borba možda nije ravnopravna i vidljiva na prvo oko ali kao što kažu Rome wasnt built in a day. Neće ovde nikad biti drastično bolje i toga je svestan svako iole inteligentniji ali može da se koriguje. Najlakše je srati i ˝pretiti˝ što je postalo uobičajeno po ovakvim mestima.. tipa ˝jedva čekam da odem iz ove nedođije..˝ . To kad pročitam muka me spopadne.
  • Caca

    17.11.2017 12:28
    Foto
    Bila je fotka na netu ali su je izbrisali. Toma Nikolić u vreme kada je bio preCednik za govornicom a ispred njega akademici SANU. Ispod fotke je pisalo parafraziram-Sa kupljenom diplomom drži predavanje akademicima SANU a oni ćute! Toliko o tome ko, šta i kad govori.
  • Chobanov

    17.11.2017 12:10
    A zašto ja ovo doživljavam kao da je profa samo hteo javno da izgovori opravdanja koja sam sebi daje svako jutro kada ustane?
  • Betmen

    17.11.2017 12:08
    Sve sto procitah ovde mi lici na one corave kutije. Ako nisi za onda si protiv. Sve sami mrs...di. Da su doticni imali mu.a i znanja tada ko zna gde bi nam bio kraj. Ovako, sedite i kuckate komentare svi placeni i pristrasni ili jednima ili drugima. Sada je, inace, in biti protiv vlasti ili za vlast. Za zgrcene ili protiv njih i sl. Neka nam je bog u pomoci sa nama samima. Laku noc Srbijo.
  • Prečanin

    17.11.2017 11:43
    Očajanje...
    Očajan sam! Ne, ovako nešto nije mogao da kaže čovek koji je na čelu SANU. Mora da su ga pogrešno citirali. Jer, to više ne misle,a naročito ne govore, ni zabludeli otporaški klinci iz oktobra 2000. I oni su, posle 17 godina, sve razumeli. Samo nije predsednik SANU! Objašnjenje? Ne VITALNI EGOIZAM koji on piminje, nego PATOLOŠKI EGOIZAM koji skroz pomračuje um i koji ne može da se izleči ni za 170 godina!
  • analogija

    17.11.2017 11:14
    Kuku meni
    Nije ni čudo što nam je ovako kako je, kad su nam ovakvi akademici. Doduše, on je lekar, i ne poznaje društvene nauke, ali bi onda morao da se drži onoga što zna i za šta je kvalifikovan. (ako zna i ako je kvalifikovan)
    A 5 oktobar, i dolazak nove vlasti podseća na ono kad je Marko Kraljević u megdanu, koji je bio po svim viteškim pravilima, pobedio Musu Kesedžiju, pa, kad je, kako kaže narodna pesma, "mrtav Musa po livade skače" Marko to video, rekao je kuku meni do Boga miloga, kud pogubih od sebe boljega.
  • mile

    17.11.2017 10:18
    bravo
    kad predsednik akademije to kaze , sta se vi sendvicari uopste javljate?? !! pobedjeni ste bili tada , sakrili se u misje rupe i samo smo mi krivi, sto ste se vratili !! ali , nicija nije do veka trajala , opet cete vi tamo, gde ste se posakrivali !!al smo nauk, naucili !!
  • White Power

    17.11.2017 10:13
    Stanje
    Mada je, na kratko, delovalo da nije-famozni 05/10/2000. je bio jeftina predstava za CNN.
    Suštinski nikakav otklon od politike neznanja, bezidejnosti, jalovog inata i pišanja uz vetar nije napravljen. Jedina razlika je što Srbija nije pod sankcijama i što je niko, još uvek, ne bombarduje.
    I dalje "intelektualna elita" mudro ćuti i pravi kompromis sa ludilom i zlom, još uvek je nazovi-srednja klasa (koja je inače nosilac ekonomije u svakoj zglavnoj zemlji) bliža siromaštvu nego proseku, još uvek se pogled sa problema skreće za zarđalim kašikama i obračunu sa komšijama, a svi noseći stubovi društva (policija, vojska, zdravstvo, sudstvo, pravosuđe i obrazovanje) su eutanazirani.
    Kompletna ekonomija i dalje (i sve više!) počiva na zaduživanju kod svetskih derikoža (WB i IMF), stepen industrijalizacije je na nivou afričkih zemalja, putna infrastruktura decenijama iza okruženja a Srbija je i dalje blatnjavi poligon na kom svetske sile, u trenucima dokonosti, razmenjuju uvrede i prepucavanja.
    Vodeće strukture i dalje rade ono što im diktiraju oni koji su ih doveli na vlast medijskim manipulacijama i finansiranjem kampanja, nacionalni interesi se i dalje gaze zbog šake dolara (ili rubalja!), a politika se još uvek smatra najsigurnijim putem da se zloupotrebama i pljačkom naroda obezbede čukun-unuci.
    Građanska svest (šta to bi?!) je na nivou krezubog neandertalca, svako ko može beži glavom bez obzira i zemlja kao takva nema nikakvu perspektivu.
  • batica

    17.11.2017 10:03
    daj prika, ti si avanzovao i postao d.clan akademije i direktor klinike, otporasi savetnici i pomocnici, srdja popovic jos lepi pesnice i siri proleca za veliku kintu, soros kupio sbb i prodao ga za milijardu i kusur, kumovi postali bizmismeni, firme za 1euro, svi ste se nafatirali i okoristili samo oni sto su lupali imaju i dalje prazne serpe, a i inace povraca mi se od naknadne pameti
  • RIZBO

    17.11.2017 09:56
    @ Milanka
    pa ti nisi jela sendviče, ti si jela bunike! Radiš za fašiste i ladno ti petkom daju droge!
  • učesnik demonstracij

    17.11.2017 09:37
    Pa@ najjveća bagra nad bagrama je bila na vlasti pre 5 oktobra, kada je sprovodjena i najveća pljačka srbije, inflacije, iznosenje dzakova deviza iz rezervi na kipar, jezde, dafine itd itd. Nazalost, u pravu si da je pljackano i posle 5 oktobra što natočito dolazi do izražaja OD 2012 pa na ovamo......
  • gari021

    17.11.2017 09:21
    akademik vojvodjanski
    akademik vojvodjanski :(
  • Milan

    17.11.2017 08:21
    @Milanka
    Gospođo Milanka intelektualci su tu da kritikuju vlast i da javno kažu svoj stav. Zamislite društvo u kojem se politikom bave samo političari, na šta bi to ličilio?
  • ex chapman

    17.11.2017 08:19
    čitajte komentare
    uvaženi akademiče, čitajte komentare "vaskolikog srpskog naroda" pa će vam biti jasno da nema ništa od vaše utopije. danas je stanje svesti još gore nego 6. oktobra.
  • Vojvođanin

    17.11.2017 08:02
    Hrabrost
    Akademik Kostić mudro i trezveno rezonuje. Treba se nadati , da posle "memorandumskog" perioda i često pogrešnih putokaza koji su iz ovog visokog doma stizali, najzad počinje da sazreva jedna progresivna orijentacija.
    Treba, međutim, očekivati i jednu pppulističku, orkestriranu reakciju na ovaj interviju.
  • Tata Ikun

    17.11.2017 07:33
    Da je peti oktobar bio delo naroda, možda bi i trajao. Mislim, fizički jeste bio delo naroda, ali narod je podvodljiv, što se posebno vidi danas. Njega su organizovale strane obaveštajne službe, generalno neprijateljski nastrojene prema našem narodu, i podržane od strane plaćenih pojedinaca koji su imali podršku mladih kroz organizacije kao što je Otpor, ili kroz političke stranke. Dovoljno je pogledati 25 godina unazad, jedino slepac ne vidi kuda idemo.Garantujem da je svaka vlast, ili bar vodeći ljudi, strani plaćenik, počevši od Slobe pa na ovamo. A koska narodu je dovoljna da ih drži uspavanima. Priznali vi to ili ne, mi smo samo kerovi koji se kolju oko jedne koske, dok gazde rade posao.
  • Milanka

    17.11.2017 07:28
    Smanji doživljaj gosp.Kostiću
    Gospodin Kostić bi mogao malo više da se bavi naukom i Akademijom a malo manje politikom.Sve njegove poruke koje šalje u javnost su isključivo političke.Ako želi da se bavi politikom neka osnuje stranku i izađe na izbore.Svojevremeno su se u vreme Miloševića takođe neki akademici bavili politikom pa je to veoma smetalo prozapadnim i "demokratskim" medijima a sad tim istim medijima nastupi gospodina Kostića ne smetaju.Toliko o demokratičnosti tih tkz."prozapadnih demokratskih "medija.
  • Gladius et anus

    17.11.2017 07:20
    Maximus
    Е мој академиче, изгледа да се нећеш баш дуго задржати на тренутној позицији. Има да те наследи неки Бранко Радун или већ њему слични...
  • Pa

    17.11.2017 05:57
    Ovaj covek kao da je pao sa druge planete pa mislim da je do sad svima jasno sta je bio 5 oktobar i ko je stajao iza njega i zasto je kriminal u ovoj zemlji doatigao vrhunac nakon njega i naravno kakva je bagra doala na vlast posle .
  • Posmatrač

    17.11.2017 04:51
    Tako poetski i akademski i tako... ništa...
  • KF

    17.11.2017 01:49
    5. oktobar je lepo poceo
    Do marta 2003. smo za premijera imali coveka koji bi nas odveo u neki bolji svet, krenulo se ostro ka EU, ali to se nekima nije svidelo jer bi se zakoni morali postovati, sto se nekima nije svidelo i isti oni koji su tog coveka sa vizijom tapsali po ramenu su ga izdali i zato danas imamo milosevicevsku Srbiju opet.
  • Predragg

    17.11.2017 01:18
    Bravo g. Kosticu. Apsolutnno ste u pravu. Ne treba zaboraviti ni odgovornost SANU.Ipak,negativna selekcija je uradila svoje. Sada se skuplja kriticna masa. Kada ona uradi svoje,nece biti moguce zaustaviti 6. Oktobar i nastavak Sablje.
  • vi ste jadni

    17.11.2017 01:17
    gospodine
    Ako i pored svega niste videli odnosno uvideli kao obrazovan covek da je 5 oktobar da koji i kao da se nije dogodio i nista bas nista dobro od njega nije doslo a i ja bih volela da jeste . Svi oni koji su mislili da se uz pomoc kriminalaca , paljevina i kradja moze nesto dobro uraditi prevarili su se i prevarili su mnoge sto se tek sad vidi u svoj svojoj sramoti. Valast se ne osvaja sa ljudima kao sto su Spasojevic, Legija jer takve rabote moraju da se plate i rezultirale su ubistvima i kriminalom izmedju ostalog i saradnjom tamo nekih politicara, rusenjem Silerove da se uklone tragovi i kasnije rasprodajom sveg do cega se stiglo i moglo i kradjama i stvaranjem tako bogatih lopova da se napolju gde su generacije stvarale nije moglo . Ja se nikad nebi ponosila lopovima kao sto su tamo neki J........i, Z.......i i sl. nebi ni osvrtala a kamoli smatrala necim pozitivnim. Za mene se 5 oktobar i nesto dobro a zivim u nadi tek treba dogoditi ali na lep i dostojanstven nacin sa mladim postenim ljudima.
  • u prolazu

    16.11.2017 23:18
    Baš vam je neka pobeda 5. oktobar.

    Opet isti vladaju, narod se još gore gazi, sve manje se ima za hleb i mleko koji su tada bili socijalna kategorija, a privatni izvršitelji naplaćuju dugove uz ogromnu zaradu, pa i izbacivanjem celih porodica na ulicu! A još i nemamo sankcije!

    Ja ovo ne vidim kao pobedu, već kao ubijanje u pojam!

    Džaba vam titula! Ako ste već grešili, povucite se i iskajte grehe, umesto što kažete da niste razočarani!
    Džaba i naknadna pamet, da se malo distancirate od Velikog Vođe, jer se sutra možda uloge izmene!
    Ne vidim čemu mutavo i nedorečeno saopštenje od "takve veličine"!

    Nije mi namera da vređam, već samo da vidim kroz saopštenje za ličnu zaštitu.

    Toliko.
  • Kaja

    16.11.2017 23:03
    Kostic je pravi intelektualac, ima hrabrosti da kaze sta misli, da se pobuni protiv aktuelne vlasti. Pravi je primer kako treba da se ponasaju intelektualci, odbosno sudije, profesori, lekari .....Da dignu glas protiv diktature u kojoj zivimo i da budu nosioci promena koje ce nas odvesti u bolje sutra.
  • plus minus

    16.11.2017 23:00
    Nebeski narod je hteo puno toga.
    Na kraju je dobio samo minuse.
  • ne volim bg

    16.11.2017 22:43
    Jednostavno : bacali smo cvece na tenkove u pohodu na vekovne srpske zemlje .
    Sada nam se to obija o glavu ... i to zesce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna