Autor: Tanjug

Info
18.11.2017.
11:52 > 11:53
Novi nastavni plan za gimnazije uvodi nove izborne programe, kao i vežbe kod jednog broja obaveznih predmeta.
  • Tina

    18.11.2017 22:33
    Deco bežite od gimnazije. Ja završila i nemam vajde od nje. Nema opšteg znanja u ovom sistemu.Sve sam zaboravila ,upisujte nešto praktično i bežite iz zemlje.
  • G

    18.11.2017 16:53
    @Marko - vidite baš ovo što vi radite se svrstava pod današnju "geopolitiku" - šikaniranje Rusije koristeći neutemeljene i izmišljene "argumente" sa ciljem širenja antiruske histerije. Geopolitika kao pojam i "disciplina" je međutim nastala u Švedskoj, utemeljena u Nemačkoj a potom se raširila svetom nakon drugog svetskog rata kao hladnoratovska doktrina SAD pod palicom Bžežinskog i Kisindžera, što traje i danas a oličeno u tzv. "intervencijama" svetskih sila a pretežno SAD u suverenim državama bez ikakvih UN rezolucija, širenjem medijske propagande, odnosno finansijskim, političkim i vojnim uticajem, sankcijama, pretnjama i ucenama na odluke i dešavanja suverenih zemalja kako bi svoje interese potčinile njihovim gde je glavni interes kratko i jasno - novac. Slažem se međutim da ovaj predmet možda nije prigodan za nivo srednjeg obrazovanja, bez obzira što je izborni.
  • Bojana

    18.11.2017 15:55
    "Savremene tehnologije"? Šta će se tu raditi? I ko će držati te časove? ''Deco, da vam ispričam šta sam zanimljivo pročitala na internetu...''
    O predmetu ''Religija i civilizacije'' ne znam šta bih rekla, zaista.
    I čemu ''Umetnost i dizajn'' pored već postojeće Likovne umetnosti?

    Naučnu metodologiju bih integrisala sa Logikom i uvela kao obavezan predmet od prve godine. U doba kada su informacije, poluinformacije i laži masovno dostupne, krucijalno je osposobiti ljude da razmišljaju racionalno i logički. Jer već imate sve više onih koji nekritički gutaju svakakve budalaštine i pretvaraju se u samouverenu i destruktivnu masu ignoranata.
  • Radojica

    18.11.2017 15:45
    Ostavimo gimnazije Dedinju
    Najvažnije je strateški razdvojiti decu funkcionera po gimnazijama od one nesretne dece koja će morati da idu u rudnik sa 14 godina po najnovijem Standardu uvezenom iz Nemačke i Austrije.
  • geopolitika

    18.11.2017 15:10
    "marksizam se mora znati"
  • Inspektor Višekruna

    18.11.2017 14:45
    Opet
    Još jednom koji čas nedeljno više a deca ne mogu da isprate ni aktuelni plan i program.
    Ko može nek šalje dete u srednju školu u inostranstvo!
  • Nemanja NS

    18.11.2017 14:39
    Uvedite bar jedan pravni predmet, npr. osnove gradjanskog prava koji bi obuhvatao elementarna znanja iz obligacionog, stvarnog, naslednog, gradj. procesnog prava. Svi ce kad tad u zivotu zakljuciti neki ugovor, naslediti zaostavstinu, podneti tuzbu itd. Takodje, mnogi se upisuju na pravne fakultete a da nemaju pojma o cemu se tu radi, pa kasnije srudiraju i rade ono za sta nisu talentovani i sto ne vole. Ustav i prava gradjana koji sada postoje nisu dovoljni.
  • blackdevil021

    18.11.2017 14:09
    Marko
    Pokidao si ga, svaka cast.
  • hm?

    18.11.2017 13:46
    Obecanja, planovi, ideje.... Na kraju, nista... Sta bi sa uniformama? Nije nadjen "krojac" za tender ili ....
  • Zivan

    18.11.2017 13:39
    Nije normalno koliko ovi naprednjaci uvažavaju i vole geopolitizirati. Poseban problem je što razna praznogovorkanja nameću kao školski predmet u oficijelnom sistemu obrazovanja...
  • NSrdjan

    18.11.2017 13:25
    Mislim da Ministartsvo radi odlicnu stvar.
    Djaci ce imati priliku da steknu odredjena prakticna znanja, kao i da, kroz izborne predmete, steknu dodatno znanje o stvarima koje ih blize interesuju.
  • Marko

    18.11.2017 12:27
    ...
    Prvo, geopolitika nije nauka već pseudonaučna disciplina inaugurisana od strane "ruskih" teoretičara međunarodne politike. Koja politika nije "geo", uostalom? Geopolitika nema naučne fundamente i važi za opasnu intelektualnu disciplinu novinara, umetnika i trećerazrednih političara.

    Drugo, ovim potezom se otvaraju radna mesta za diplomce svih trećerazrednih fakulteta, gde su trenutni i bivši političari pronašli svoje akademsko sklonište pod maskom geopolitike. Ti fakulteti su skloništa za političku klijentelu, rado štampaju diplome političarima i ovo je povratna usluga.

    Treće, geopolitika, kakva god da je nije predmet za osnovni nivo studija i kao takav može proizvesti više predrasuda nego kvalitetnih naučno fundiranih pogleda na svet. Nije sve za osnovnu školu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna