Info
20.11.2017.
08:42 > 11:01
"Od balkanskih zemalja se pravi rezervat jeftine radne snage, a njegovo ime je 'Berlinski proces'", kaže za 021.rs filozof iz Novog Sada Aleksandar Matković.
  • Milan Mirkovic

    25.11.2017 18:02
    e decko moj dodji u arapski svet da vidis sta rade sa Indijcima i Filipincima daju im 10 puta manju platu nego western radnicima. Modern slavery je to,
  • lena savic

    25.11.2017 08:55
    "Od balkanskih zemalja se prav
    Hvala na indetifikovanju problema i povlacenju paralela. Mislim da je neoliberalizam i dalje nejasna kategorija ne samo u Srbiji, nego i u svetu. Zagovornici neoliberalizma ga i dalje prodaju kao progresivnu, evolutivnu fazu i tuzno je videti da su konzervativci njegovi glavni, jedini oponenti. Tako se pravi lazna polarizacija, posto su i jedni i drugi u sluzbi kapitalizma....koji, kao sto znamo NIJE u sluzbi naroda. Dokle god je tako, dokle god se raja ne opasulji i pogleda u levo, ne pise nam se dobro. Kad bi jos neko jak stajao na toj levici, sa nekakvom vizijom i konkretnim planom...Ima li, uopste nade? Politicko obrazovanje i organizovanje su najvazniji patriotski ciljevi u Srbiji. Dobro je da ostanemo neutralna zona dokle god je to moguce. Nadam se da ce Matkovic biti budan, glasan i prisutan, ali ne i usamljen.


  • Drug

    23.11.2017 11:50
    samokritika
    Ključno pitanje glasi: Šta ćemo mi u praktičkom, tj. u konkretno političkom smislu da radimo sa ovim istinama? Odavno smo na levici, još od Marksove 11. teze o Fojrbahu, kritički napustili bios theoretikos (tj. teorijski život) kao isključivi ideal mudraca, filozofa koji u svojoj materijalnoj obezbeđenosti i samodovoljnosti spoznaje suštinu sveta i postiže ličnu sreću i blaženstvo, kao cilj života. Mladi kolega u mnogočemu teorijski otkriva "toplu vodu", tj. istine koje su pre njega otkrili veliki, marksistički orijentisani mislioci, i svoj, akademski, teorijski život, kao i perspektivnu karijeru će zasluženo nastaviti na evropskim i svetskim univerzitetima, a za istinske promene je ipak potrebno izvući nos iz knjige, sići s neba teorije među one o kojima se apstraktno piše, imati ključnu , avangardnu ulogu u mukotrpnom i istrajnom stvaranju političke organizacije u gradovima, izlagati se mnogim opasnostima i rizicima sa neizvesnim ishodima, koji mogu i životom da se plate. Da li u današnjoj Srbiji ima takvih heroja, spremnih na samožrtvovanja za velike ideale sa nesigurnim krajem?
  • sale

    22.11.2017 15:45
    @Martin Bljuter
    Ti da nisi spomenuo Sorosa verovatno bi se us*o, sto bi bilo bolje nego da se**s po netu.
  • Peki

    21.11.2017 14:20
    Borba za koru hleba
    Postali smo zemlja gladnih i siromašnih radnika. Ako je osnovna ideja socijalizma da je radnička klasa stvaralac i pokretač društva, onda je ona u Srbiji na nivou uništenja. Voleo bih da mi neko kaže gde je to privreda u tranziciji toliko osiromašena kao u Srbiji. Čitam danas i Goša ode u stečaj, a od nekadašnjih giganata nije ostalo ništa. Još samo da se i zemlja razdeli strancima pa možemo onda svi u nadnicu i grčevitu borbu za koru hleba.
  • Eh

    20.11.2017 18:07
    Naravno da je tako
    Sve je tako. Zna se već i ko će biti gazde takvih fabrika.
    Oni se već doseljavaju sa Bliskog istoka, sve sa porodicama i novcem.
    Počinju kao vlasnici apoteka i tržnih centara.
    Naravno, dovlače svoje ljude kao šefove obezbeđenja i računovođe.
    A ovi, opet, dolaze sve sa porodicama.
    Na kraju će i u parlament da uđu.
    A ond akreće ono pravo, dugoplanirano, njihovo krojenje Srbije.
    I na kraju, kao šlag, promena imena Srbije, kada više ne budemo većina.
    A sve je to osmišljeno od 1979-te.
    Čak i bombardovanje.
  • Posmatrač

    20.11.2017 16:06
    Pismenost
    @Nindža Kornjačleone: treba na miru i staloženo pročitati tekst, pa otkriti da nigde ne piše 'rezervoar jeftine radne snage', nego piše REZERVAT. Brzina reakcije na text ume da bude proporcionalna promašaju suštine, ili po srpski: što je brzo to je kuso!

    Značenje reči 'rezervoar' i 'rezervat' nisu iste, iako fonetski zvuče slično.
    Inače sam tekst autora i izneti stavovi sagovornika su po mom mišljenju zaslužili čistu desetku.
    BRAVO za obadva!
  • Martin Bljuter

    20.11.2017 16:00
    Kukumavska etika
    Mladi levičar i skojevac, drug Matković, želi da nam - sa pozicija sorosovskih levičarskih "visina" - propoveda davno izlizane komunjarske bajke o "novom, boljem i pravednijem društvu". Svanuće nam kada marksizam, kojekakvi fondovi za otvorena društva i dosadni prodavci magle prestanu da nam pametuju.
  • postkomunisticka

    20.11.2017 15:17
    naucna fantastika
    da je zemlja Srbija uredjena drzava i da se postuju pravila i zakoni, ova "pripovetka" ne bi bila objavljena...gluplje "teoreme" i zastrasivanje je jedini sadrzaj "price" o GLOBALIZACIJI. bljak zivot zahvaljujuci informisanju masmedija!
    nekome trebaju novi Goli otoci i Arhipelag Gulag...bravo! treba ponoviti cupanje brkova i konfiskaciju kulaka, pjackati bankovne racune obicnih gradjana i uvesti prisilni rad za neistomisljenike, dozvolu slobodnog kretanja samo uz dokaz od najmanje tri generacije pripadnosti KPJ; usw und sofort.
  • U.N.K.L.E.

    20.11.2017 14:03
    @ns ja
    Matkovicev tekst je izuzetan i dobar samo ja nekako dolazim do zakljucka da ga ti nisi nesto dobro razumeo. Cim si ti poceo sa etiketiranjem i napadom onih sa kojima ti licno ne delis misljenje onda postaje jasno da nisi razumeo tekst.
  • ex chapman

    20.11.2017 13:37
    sjajno
    brilijantno! evo još jednog mozga koji odlazi iz Stradije da se više nikad ne vrati. bravo Matkoviću! iz ovog kratkog intervjua vidi se da je u pitanju čovek koji se zaista ozbiljno bavi svojim istraživanjem, čovek koji diplomu nije kupio i ne pada mu na pamet da kupi doktorsku disertaciju za par hiljada evra (da toliko košta; koga zanima znam i kod koga može da se naruči; samo nemojte onda da se čudite ako vam otkriju da je plagijat - čovek je majstor za copy-paste).
    neću da raspravljam o ekonomskoj politici jer: 1. to nije moja oblast; 2. Matković je objasnio suštinu; 3. jedva čekam da pročitam njegov rad
    bilo bi interesantno videti paralelu između onog što se danas dešava u Stradiji i neo-kolonijalizma u drugim delovima sveta (i u prošlosti i danas). ja bih rekao da je recept isti, samo se malo prilagodi lokalnim specifičnostima. ali jedno je konstantno: nijedan kolonijalizam ne može da funkcioniše bez domaćih izdajnika! za Stradiju je specifično to što su najveći izdajnici ispali oni koji su najviše lajali protiv "stvanih izdajnika i domačih plačenika"! a najpre su izdali svog ideološkog oca...
  • Veternikk

    20.11.2017 13:31
    Fantastican tekst
    Sve pohvale autoru
  • Nindža Kornjačelone

    20.11.2017 13:24
    Juče se penilo kako ostajemo bez radne snage, a danas smo rezervoar jeftine radne snage? Vrhunac Soroševog spin-ludila.
  • Talac

    20.11.2017 13:11
    Odlican tekst! Nema se sta dodati.
  • Terješkova

    20.11.2017 12:25
    Matkovicu triput bravo!! Odlican tekst!! Potrudicu se da procitam ceo doktorat!!
  • ...

    20.11.2017 12:15
    PUT
    Presli smo put "od niko ne sme Srbe da bije", preko hiperinflacije, ratova, privatizacija, urusavanja svih vrednosti, do minimalca, kablova i pelena...
    To su nazalost cinjenice.
    Izgleda da smo se kolektivno ........
    Samo to nema ko da nam jasno kaze a mi izgleda nismo u stanju da to shvatimo i prihvatimo.
    Jos bi takvi i u EU...to vise danas nije ni Afrika...
  • ns ja

    20.11.2017 11:37
    Gledaj samo kako ni "stari" novosađani/ ni "vojvođani" svega pljuvači, ni novi botovi vlasti, a takođe ni botovi stare DS vlasti (levice) - NIKO AMA BAŠ NIKO- ni da zine na ovaj izuzetan članak - koji savršeno razotkriva pravo stanje stvari! I da odem korak dalje u otkrivanju tužne istorijske istine: stanje akumulacije od 1% gospodara ka srednjim i nižim slojevima može se okrenuti jedino i isključivo ratom.
    Niko vam neće ništa dati e samo zato što je otkrio da je nepravedno da on ima SVE dok istovremeno mi nemamo NIŠTA! Sreća naših sadašnjih (poslednjih 30 godina) nepismenih gospodara nije u njihovom bahatom izobilju - nego u njihovom izobilju ali uz neophodan uslov da smo istovremeno mi ostali u APSOLUTNOM SIROMAŠTVU! Tako se dobijaju poslušni robovi (svih partijskih i nacionalnih boja) za šaku praznih obećanja kao i seks sa lepoticama za piće od 10 eur uz svo iživljavanje koje prati ovu grotesknu situaciju.
  • Budućnost

    20.11.2017 11:16
    Nažalost
    Potpisujem svaku njegovu reč.
  • Teča

    20.11.2017 10:58
    balkanjerosi sami od sebe prave jeftinu radnu snagu tako što glasaju za nacionaliste koji ih klepaju već 30 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna