Autor: Novosti

Info
22.11.2017.
08:41 > 08:50
Na gotovo svaku desetu nekretninu u Srbiji vlasnik ne plaća porez.
  • Maja

    22.11.2017 14:19
    Bezobrazluk i nadmenost
    Kada su pre nekoliko godina poslali dupla zaduženja za porez,a svi građani morali na jedan šalter, nisu se udostojili izviniti građanima NS, nego su još nadmenije pretili visokim kaznama i time kako "oni nemaju rok za donošenje godišnjih rešenja".
    No, obzirom da im je plaćena treća rata, sad se ima para i za "socijalnu pomoć" zaposlenima u JP i upravi NS. Sramotno!
  • *'#$%& Poreskoj

    22.11.2017 13:52
    U mojoj ulici komšija proda kuću od 80 m2 kontrovertnom biznsmenu za 160.000 evra, koji ju je kupio da ruši i gradi.Sada ispada da sve kuće u ulici vrede 2000 evra po m2, a kuće pravljene šezdesetih godina prošlog veka.
  • Milivoj Erdeljan

    22.11.2017 13:13
    Pljačkaški "model"
    Nije sve u jednostavnom prepisivanju "modela" iz Švajcarske ili SAD. Zašto nisu prepisali "model" gde NEMA poreza na imovinu, koji postoji u mnogim zemljama.
    Naš "model" uveden 2014. godine FAVORIZUJE BOGATE a otima siromašnima!!!
    "prema modelu koji kao osnovu uzima prosečne cene nepokretnosti koje se, na osnovu podataka o prometu nepokretnosti, utvrđuju po zonama"
    Ovo nije Švajcarska ni Amerika, gde su pojedini kvartovi izgrađeni 19-20. veku, približno jednaki po vrednostima nekretnina, tj našim "zonama".
    Kod nas u istoj zoni su i udžerice i velelepne vile, koje uprosečeno isto vrede???
    Tako je Kamenjar(3) i Mišeluk(4) zona kao i straćare na Telepu i Sr.Kamenici...
    Kad se prodaju tri vile na Mišeluku ili Kamenjaru, zna se ko strada i kome se porez povećava, a kad se prodaju straćare, ko profitira???
    Pređašnj Zakon je bio daleko pravedniji, gde se pojedinačno bodovalo i utvrđivalo za svaku nekretninu poseban porez.
    Još veća nebuloza je utvrđivanje "vrednosti" od agencija za nekretnine, koje posluju na bazi procenta(%), te im odgovara veća vrednost zbog veće zarade.
  • Ns

    22.11.2017 12:32
    Ludilo
    Kad je porez na imovinu u pitanju evidencija u poreskoj je blago receno katastrofa! Apelujem na sugradjane da budu uporni, da se informisu o svojim pravima i obavezama, imate pravnu pomoc i nemojte dozvoliti da vas zavrcu. Poreske prijave pazljivo popunjavajte, navedite sve sto je znacajno - starost objekta, materijal i td.a kada su u pitanju stare trosne kuce obavezno prilozite fotografije objekta. Ja sam ekonomista i dobro poznajem zakon pa ipak moram da se natezem sa njima, mogu misliti sta rade ljudima pravno neukim! Lopovluk!
  • Nikola

    22.11.2017 12:26
    Sistem naplate poreza je u najmanju ruku čudan. Mene za 2000 din. love kao prepelicu dok neki koji imaju da plate ne plaćaju. Tragedija je to što su ustoličeni zaslužni članovi žutih i dalje na pozicijama, otići će uz otpremninu od oko 30.000€. Sada nastupaju nove snage...
    Inače živimo u dobrom trileru, dobar i loš pandur. Jedan izigrava Robina Huda dok je drugi šerf od Notingema. Doduše, nisu bili braća nego neprijatelji.
  • Teldisije III

    22.11.2017 12:10
    Mojoj ženi su izmislili kuću jer postoji ulica sa istim nazivom u Novom Sadu i Kamenici. Trebale su mi godine da dokažem da nema kuću u Novom Sadu, a već dve godine čekam da preknjiže oare sa jednog računa na drugi
  • LALA

    22.11.2017 11:46
    samo u Smrdiji
    Gadne li nedodjije.
  • ana

    22.11.2017 11:40
    mozda je ta deseta kao ove sve za koje je placen ili jos i veca
  • Marko

    22.11.2017 10:12
    baš tako
    @LOL

    Moje iskustvo je identično sa Vašim, i to sa obe službe koje ste spomenuli. Sa GPU Novi Sad sam u jednom, rekao bih jednostavnom predmetu, još od novembra prošle godine (obračun poreskog kredita/umanjenja) a sa katastrom oko uknjižbe već preko mesec dana. Telefonom ne možeš dobiti informaciju ni da li neko postupa po tom predmetu, a nedaj bože da bi pomogli stranci sa ogdovorom tipa: u "proceduri je, imate urednu dokumentaciju, sačekajte" ili "fali vam to i to - dopunite". Samo odgovaraju "bićete obavešteni" a ja čekam li čekam...
  • LOL

    22.11.2017 09:35
    U NS poreskoj upravi i katastru rade poluskolovani primitivci. Kao i uvek posten narod je tu da se izvrce, zavrce i cedi a oni koji muljaju se uvek izvuku. Iz licnog iskustva znam koliko su nesposobni u poreskoj , drugog naziva za to nema, kada ste primorani deset puta da podnosite poresku prijavu iznova i iznova za istu nekretninu zato sto neko ko nije pismen ne zna da prekuca podatke u sistem pa vi dobijate poresko resenje sa pogresnim kvadraturama,vlasnicima na neverovatne sume i morate da ga platite. Kada smo poceli da sredjujemo papirologiju za komunalije, struju itd. za jos ne zavrsene stanove u koje se nismo uselili (tri stana na tri imena) dobili smo porez koji nam je naplacen od momenta pocetka izgradnje zgrade? Naravno u pitanju je bio ekstra porez posto je po njima sve na jednom imenu iako nista papiroloski nije ni zapoceto oko uknjizenja.Nikakvo objasnjenje , pokazivanje papira nije pomoglo morali smo da dignemo krediti i isplatimo neverovatnu sumu. Apsurd u celoj prici je taj da se moja tetka preselila u nov stan u isto vreme kada smo mi dobili prvo poresko resenje za stanove koji nisu ni zavrseni. Njoj je advokat sve sredio a poresko resenje nije dobila narednih 10 godina naravno nije trcala da cacka mecku.Nakon deset godina najzad je dobila poresko resenje s tim da su joj naplatili odjednom unazad tri godine. Mojoj prijateljici koja porez placa za isti stan ceo zivot u kom zivi dobija poreska resenja sa razicitim kvadraturama unazad pet godina.wtf
  • Pićuka

    22.11.2017 09:34
    Ovaj sistem obračuna poreza preuzet je iz razvijenih zemalja gde su građevinski objekti uglavnom ujednačeni po zonama. To preslikate kod nas i onda imate sistem u kojem u obodnim zonama, gde su uglavnom kuće, obračunava se porez istovetno na trošne kuće i nove vile, pa realno siromašni plaćaju veći porez od bogatih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna