Autor: Politika

Info
23.11.2017.
10:04
Vlasnike nekretnina propisi obavezuju da stanarima obezbede dokumentaciju za prijavu na adresu. Međutim, propisi ih ne štite kad im na vrata zakucaju izvršitelji.
  • Vlada

    23.11.2017 19:07
    Peticija za ukidanje zakona
    Jel može pomoć nekog pravnika koji čita ovo?

    Ako bi se pokrenula peticija za ukidanje/izmenu zakona o izvršenju, da li bi prikupljanje dovoljnog broja potpisa (i koliko je to) bilo dovoljno da uđe u skupštinsku proceduru?

    Mislim da se nikad brže ne bi skupili potpisi...
  • evgenije

    23.11.2017 17:12
    Dok sam živeo preko bio sam podstanar nekoliko godina. Prvo, nisam mogao da iznajmim stan bez preporuke ili dok neko sa čistim dosijeom nije garantovao za mene. Drugo, kirija se plaćala ovog meseca za sledeći mesec, unapred. Treće, nsam mogao da otkažem ugovor tek rako i da se pokupim i odem. Bio sam dužan da svoj odlazak iz stana najavim najkraće tri meseca unapred. Ako bih ranije napustio stan, morao bih za tri meseca unapred platiti kiriju kao da sam ostao da živim u tom stanu. Svi računi za vreme dok sam stanovao u tom stanu bili su prebačeni na moje ime i moj JMBG. Sve što ne bih platio mene bi vijao izvršitelj a ne vlasnika stana. Isto tako gazda je morao tri meseca ranije da mi najavi da želi da raskine ugovor, pre tog roka me po zakonu ne bi mogao izbaciti iz stana. Ako bi raskidao ugovor to nije smeo da radi u vreme trajanja grejne sezone jer se smatra nehumanin nekoga izbaciti na sneg, kišu, ledeno vreme. Vlasnik stana je pre mog ulaska u isti imao obavezu da stan okreči, ofarba drvenariju, zameni ili popravi sve neispravne električne aparate. Ovo ovde kod nas kako i ko izdaje stanove, ko je sve podstanar, prava i obaveze jednih i drugih je smešno, prava lakrdija.
  • kako moze

    23.11.2017 16:59
    to sto je potpisao u njeno ime bez njene saglasnosti je posao za kriminal.policiju.Svaki dna sve losije vesti . Banda se sve vise opusta.
  • Zemara

    23.11.2017 16:21
    Kontrola i samo kontrola
    Iz iskustva savet:
    Uredno prijaviti podstanara (malo se gubi od cene kirije ali pravno se zaštitite ). Ako to nećete, nema veze, ali morate onda kiriju redovno ubirati u dogovoreno vreme i uz to kupiti i priznanice od plaćenih režija. Ljudi se svačim bave, tako da je najbolje svratiti u JKP Informatiku i EPS ponekad (bar jednom u dva meseca) i nikada nećete doći u situaciju da se nešto nagomila.
    Depozit naravno uzeti pre svega.
    Mnogi stanodavci žive van grada i retko dolaze u grad, a kao takvi najčešće stradaju, zbog sopstvene nemarnosti.Čoveče okreni broj od Informatike i EPS-a, informiši se...nije tako teško msm.Posle kukaju...zao mi je ljudi, ali budite svesni da je prevaranta na svakom ćošku i morate voditi računa više.
  • dule

    23.11.2017 15:58
    Jel sad nekom još uvek nejasno zašto stanodavci ne žele da potpišu ugovore i ne žele da prijave podstanare?
  • ja

    23.11.2017 14:27
    glupost
    Računi za komunalije su uvek na ime vlasnika stana! To što glupa žena nije kontrolisala da li stanar plaća, nažalost njen je problem. Dug je zvanično njen, i tu nije kriva politička situacija, niti ko je na vlasti! Svakog meseca se uz kiriju uzimaju i plaćeni računi za prethodan mesec, tako rade pametni!
  • @Rade

    23.11.2017 13:51
    Nemojte ziveti u zabludi. Ja sam imala takav ugovor sa podstanarom. Pola godine med i mleko, a zatim gospodin izjavljuje da nece vise placati ni stanarinu ni racune, a da ga ni jedan sud nece izbaciti na ulicu sa detetom, koje je u to doba imalo 11 godina. Ugovor stiti podstanara, ne stanodavca. Ako zelite da ga izbacite, morate mu prvo zvanicno poslati obavestenje o raskidu ugovora, na koji on ima pravo da odgovori mesec dana. Posle tih mesec dana, stanodavac i dalje nema pravo da nasilno ulazi u stan, sto su mi i policija i advokat potvrdili. Epilog: angazovanje advokata i pokretanje tuzbe, nakon godinu dana sudjenja (srecom), dobijamo presudu, podstanar je morao da plati racune, a stanarinu ne, jer je bilo njegova rec protiv moje. Tako da, porez ce moci da mi naplate kad budem imala zastitu u ovakvom slucaju. Do tad, nikako, jednom sam se opekla, vise necu.
  • Rade

    23.11.2017 12:55
    Zato postoji depozit nekoliko kirija unapred ugovor o izdavanju u kom se lepo navede ako neplatis racun letis na ulicu i zadrzava se depozit a vi ostali se pravite pametni pa radite to na crno neka vas namagarce kad mislite da ste panetni
  • Jaja

    23.11.2017 12:39
    Kako bi bilo lepo kada bi neko pismen i pametan pisao zakone u Srbiji...
  • Pera

    23.11.2017 12:20
    To je posledica delimicnog prepisivanja Zakona, Zakoni ne cine logicnu celinu. Izdajem stan i placam porez i nisam nikako zasticen. I zakupac i vlasnik trebaju da budu zasticeni.

    Kada se potpise ugovor svi racuni od tada glase na podstanara kada se ugovor raskine opet idu na vlasnika ili novog zakupca.

  • ns

    23.11.2017 11:53
    ns@gmail.com
    Pa kako će av ljudi, privilegovani da zarade. Da traže prave krivce i da se namuče? Neće lopine da se muče. Ceo sistem se pravi da go*na zarade,
  • Vladan

    23.11.2017 11:22
    Alo nesposobni, pa promenite zakon, što vam je narod dao glas? Da ga uništavate?
  • ilija

    23.11.2017 10:42
    Danas i kurta i murta iznamljuje stanove zato se ovo i desava. Izdavanje stanova nije posao za dokone penzionere, samo ce ostati prevareni za pare!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna