Autor: Tanjug

Info
14.12.2017.
09:08
Akademik Miro Vuksanović i predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić kažu da je odluka o priznanju crnogorskog jezika stvar politike.
  • Nikšićanka

    14.04.2020 15:51
    O Bože

    Niđe veze, ne mlatite ako ne znate.
  • Ja lično

    28.03.2020 09:34
    Dom ili kuća, pitanje je sad
    Akcija "Ostani doma" ima za cilj da se ostane kod kuće, kaže premijer Crne Gore, D. Marković. Tamo je ludilo baš uznapredovalo.
  • @u prolazu

    15.12.2017 05:54
    @u prolazu
    Veoma grešite, slučajno ili namerno.
    Sve su to zasebni jezici formalno iako su suštinski skoro isti. Ili recimo - isti jezik u više varijanti i sa različitim imenima, ali nije srpski jezik.
    Nijedan od jugoslovenskih jezika osim srpskog nije nastao iz "starosrpskog".
    Svi su nastali iz zajedničkog pretka koji se nije zvao srpski.
    Ne vidim šta dobijate tvrdnjom da su svi ti jezici nastali od srpskog!?! Em nije tačno, em jedino što dobijate je još jedna potvrda da od Srba svi beže i to ne od skora nego vekovima.
    Manite se tih gluposti i bavite se malim platama i penzijama.
  • Novosadjan

    14.12.2017 16:10
    Zabole me i za srpski i iz crnogorski jezik sta bi sa platom to je bitnije od svega
  • Mile

    14.12.2017 16:03
    Koja kraljevina CG
    Koje bre kraljevine Crne Gore??
  • u prolazu

    14.12.2017 15:19
    @Borro
    Bugari nisu Srbi, postojala je njihova država malo pre srpske, a ko je dobio kosovski boj pročitaj i tursku istoriju, bitno različitu od naše!

    @Zoki
    Kad je nastala KRALJEVINA Crna Gora, kojim jezikom je govorila po sopstvenom Ustavu, i koje je bilo većinsko stanovništvo po istom Ustavu!
    Sedi 1! Kao kuća!

    Koja su obeležja jezika znaju najbolje lingvisti i oni su vam to rekli. To što se vama ne sviđa istina i što uopšte nemate argumenata za odbranu plitkih stavova, je samo vaš problem!
    Nekad je pametnije ćutati, makar ne pokazujete koliko ste glupi i neobrazovani!
    Isto tako ne postoje ni hrvatski i bošnjački jezik, po mišljenju većine lingvista u svetu! Upetljala se politika, izmislili su da je jezik deo državnosti (što ne važi za Austriju, Australiju, SAD...), a jači tlači...
    Samo zato se to zove poseban jezik! 90% svetskih lingvista od ugleda kaže da je sve to isti, jezik, koji potiče od izvornog srpskog!
    Ovo nije teško pronaći na netu kad nekog interesuje i kad hoće da obogati svoje znanje umesto što pliva u neznanju.

    Eto objašnjenja za sve "genijalce" koji su se javili na temu!
  • Zoki

    14.12.2017 14:03
    jezik
    Ja i pre rekao obratno jer je Crna Gora ipak starija od svakave Srbije. I u vreme postojanja kraljevine Crne Gore se u srpskom delu Osmanske imperije govorio jedan drugi jezik.
  • Borro

    14.12.2017 12:50
    Boli me lebac
    Stvarno dosta sa tim prisvajanjem gotovo celog komsiluka koji nas okruzuje, ako hoce nek se izjasnjavaju kao dinosaorusi a jezik nek im je i papagajski, zabole me lebac.
    P.S. Bio sam na slavi nedavno, lik je tvrdio i da su Bugari ustvari Srbi, i da je dokazano kako smo pobedili na Kosovkom boju. Bio je trezan.
  • sql

    14.12.2017 12:41
    Umesto da nas slicnost spaja, ona nas razdvaja.
  • Ja

    14.12.2017 10:00
    U Montenegro (zvaničan naziv države na "crnogorskom" jeziku) bi trebalo da su u zvaničnoj upotrebi: srpski, crnogorski, natogorski, milogorski, crnski, gorski i montenegrinski jezik.

    Eto!

  • Sedam

    14.12.2017 09:57
    ... a naravno, može da se kaže i da je srpski jezik zapravo crnogorski, s a nekim posebnostima. Ili, još bolje, jezik da se zove srpsko-crnogorski ili crnogorsko-srpski.

    Jer ovako kako je rečeno, ja čitam da je namera da se kaže: Crnogorci ne postoje, oni su zapravo Srbi.
  • pikachu

    14.12.2017 09:50
    ili je zapravo srpski jezik crnogorski sa karakteristikama,
  • Nervirach

    14.12.2017 09:32
    Ama okanite se tudjeg dvorista!. Mentalitet vam je da sve ponizavate i ismevate pa kada doticni pokaze zube onda je jao, jao. A to vam je cak skora istorija pokazala i opet se ne menjate. U psihijatriji verovatno ima takav simptom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna