Info
22.01.2018.
09:20 > 09:17
Po budžetu i Fiskalnoj strategiji vidi se da vlast nije spremna niti smanjiti subvencije javnom sektoru, niti ozbiljnije umanjiti broj zaposlenih u ovom segmentu, pa onda ne čudi da se čak ni u 2020. godini ne predviđa rast BDP iznad četiri odsto.
  • Anonimus

    23.01.2018 18:17
    Profa L sektor
    Prezaposlenost i partijska kadrovska strukturiranost i dovodi do neefikasnosti. Inače, čak 51 odsto nacionalnog BDP Srbije utroši se na javni sektor, u evropskim zemljama u iste namene se izdvaja 37- 40 odsto svaka svog BDP. Kada bismo se držali evropskih standarda, država Srbija bi mogla da namete na rad umanji za 25 odsto, a da na investicije u infrastrukturu uloži i milijardu evra više nego sada.
  • Обсервер

    23.01.2018 10:42
    Хвала
    Хвала на чланку г'Лазићу, хвала на коментарима Вероника и Дуле, Показали сте да је Цар го, али Свита то не види, зато народ види и осећа на својој грбачи.
  • Maja

    22.01.2018 20:12
    U pravu ste
    za suprugu
    "Moja žena je završila državnu ekonomiju (sa prosekom 7,9) i ne ne bi znala ništa da vam kaže"
    Čim se udala za vas, jasno je koliko je pametna
  • Mojmilo

    22.01.2018 20:11
    Ok... ja sam parazit,bivsi konobar,izbacivac,fudbaler, dileri deviza... ponizavam sopstvenu zenu koja je zavrsila drzavnu ekonomiju... Zasto nisam upisao drzavni fax? Zato sto sam u tom momentu mogao da biram i po finansijama i po rezultatima prijemnog... sta god da sam izabrao isto bih prosao... Uspeo sam u svom poslu i uspeo bih i da sam ostao na ekonomskoj "S. Miletic"... Koji god fakultet da sam zavrsio u Srbiji tih 90-ih, nista mi ne bi pomoglo bez licne inicijative (internet, strucna literatura, kursevi engleskog, nemackog).. A vi koji ste zavrsili drzavne, pa i pored toga (iako ste stekli ekspertsko znanje, jel? :-D) i dalje kukate nad sopstvenom jadnom sudbinom... sorry, ja vam ne mogu pomoci...
  • /

    22.01.2018 19:06
    /
    i... koga cete kriviti kada dodje do cistke dodika koji vas je potrpao ili nas ovdasnje?
  • Nella

    22.01.2018 18:52
    @Mojmilo
    Pored toga što omalovažavaš svoju ženu, objasni zašto si uopšte upisao BK???
    Nisi mogao položiti prijemni na državnom?
    Ne trebate se više plaštiti, "država" je potvrdila da vam neće poništavati diplome!
  • cistoca

    22.01.2018 18:43
    simic
    nema zaposljavanja ,,, ima prelaska iz vodovoda u cistocu , Hipik iz odrzavanja i usluge dosao u cistocu, drugi covek pored direktora ,,sofer direktora sef komercijale,, bivsi bokanovi trodimenzionalci zadrzali plate do 100000 dali im da rade ,, nista,,, kadrovi koji veze sa zivotom nemaju .. ni C od Cistoce , nikad vise neradnika , sta ces bolje kad Zelenovic vozi auto od 33 000 eura, a za plate nema,,,
  • Zabac

    22.01.2018 18:16
    Mojmilo
    A,zbog cega ste svi Vi sa privatnim fakultetima isli linijom manjeg odpora!?! Ako ste takvi......zbog cega ste upisali recimo BK fakultet a,nee FTN.Nemojte molim Vas prodavati j....za bubrege I opravdavati sebe I takve kao vi. Sve paraziti,bivsi konobari,izbacivaci,fudbaleri dileri deviza sva ta ekipa popunjava radna mesta na Sajmu,Jp,jkp, I svim upravama!! O21 je bar o tome pisalo naveliko......
  • frustronaut

    22.01.2018 18:04
    @Mojmilo
    Ljudi sa nedostatkom manira, recimo baš oni koji javno ismevaju supruge, završavaju BK I ostale Megadens fakultete. posle se hvale svojim znanjem i razumevanjem živana lazica na portalima. Presmešni ste mi svi vi sa privatnih fakulteta.
  • Hipokrat Medikus

    22.01.2018 16:45
    Zapošljavanje u javnom sektoru
    Нема партијског запошљавања
    Министар Александар Вулин на „Копаоник бизнис-форуму” 2017. г. је рекао да више нема партијског запошљавања у Србији.– Кад год кажемо повећана запосленост, кажу – „Ма дај, ко се то запослио, можда само неко преко партије”. Али ја кажем, учланите се у ту партију која ће да вас запосли, тога више једноставно нема – казао је Вулин. СНС отарасите се паразита.. КАКО ИМ ВЕРОВАТИ...Видите шта су Вулиновци урадили нама т.ј. Студенској поликлиници у НС.. Кога су дoвели за ВД. директорицу, брука за здравство Србије, завршила ФАМ у јануару 2018. а на дужност ступила 27. децембра 2017. ..... Што не реагују здравствене комора лекара и здр. установа, синдикати, СЛД, ДЛВ само узимате чланарине прстом нисте макли - ЗБОГ ОВАКВИХ СТВАРИ СМО ВАС БИРАЛИ ....
  • Mojmilo

    22.01.2018 16:00
    @ Zabac
    Mislim da grešite vi koji tvrdite da su svi koji su završili državne fakultete eksperti, a da su svi koji su završili privatne duduci... Istina je negde između (ovde stavljam ogradu kada su u pitanju studije medicine i ništa više)... Moja žena je završila državnu ekonomiju (sa prosekom 7,9) i ne ne bi znala ništa da vam kaže o raciju likvidnosti, solventnosti, ROI (elementarne stvari).... A još manje bi mogla da razume bilo koji članak uvaženog Ž. Lazića... Sa druge strane, ja sam među prvim generacijama BK fakulteta, gde su mi u to vreme predavali Bajec, Savić, Jakšić, Radovanović, Pitić (kao asistent), V. Bjelica,... Nisam ni od njih bog zna šta naučio, ali sam uvek samoinicijativno upijao materijale iz literature, štampe sa interneta, oštrio se kroz privatnu praksu... i danas mogu da stanem nacrtu bilo kom diplomcu državne Ekonomije iz moje generacije... Pa ti isti profesori predaju i na državnim i na privatnim fakultetima (a mnogi od njih su i osnivači postojećih privatnih ustanova)... manite se više toga... Problem je u našim glavama i u našem kompletnom obrazovnom sistemu... A ko zaista hoće nešto da nauči, naučiće i ovako i onako...
  • Odgovor

    22.01.2018 15:36
    @Pitanje
    Pa ne moram da se Bogu molim što imam vodu u slavini i sve što ste te napisali.
    Ne pada meni to sa Neba , niti je to Božji dar.
    Ja to sve DEBELO PLAĆAM. Kad okasnim: zna se kamata!!!!
    Što se tiče besplatnog školstva i zdravstva nemojmo sad o tome, naplaćao sam se i privatnih časova i privatnih lekara napretek!
    Tu "armija ljudi" koja mi sve to "omogućuje" ja debelo plaćam preko poreza, doprinosa, taksi , nameta i naduvanih računa naših JP! Ne čine oni meni uslugu, ja ih plaćam za rad.
    Gradjanima Srbije treba zahvaliti na stpljenu što izdržavaju sav taj ogroman broj neradnika u javnom sektoru.
    Kada bi se JP privatizovala ja gradjani bi plaćali manje račune, a usluga bi bila kvalitetnija i bolja.
  • ne svi

    22.01.2018 13:57
    i u javnom sektoru je stanje kao i u celoj Srbiji, postoje oni koji rade (hvala B još)i vuku i oni koji statiraju , odmažu,komplikuju, zapliću i odvlače.Nekima od njih je to i zadatak.
  • Nervirach

    22.01.2018 12:50
    E ovako, za vreme Zlobe je bio lud svako ko je radio u drzavnoj sluzbi jer je bilo isplativije i puniti upaljace na pijaci. Posle revolucije veliki su stavili sape, ni mrvice se ne ostavljaju malima. Primer vam je marketing Djilas i zatvaranje malih agencija. Dok se u drzavne firme kao lopatom ubacuje uglavnom jebivetri, neradnici kojekakvi referenti, sevcici i pravnici. Sve nepotrebnog kadra, radnika skoro nista. Sa ovakvim sistemom i Amerika bi propala. DSNS sistem, balon su prosli naduvali a ovi ga doduvavaju do pucanja.
  • Pitanje

    22.01.2018 12:43
    Svako jutro kada se probudite zahvalite se što imate grejanje, čistu vodu u slavinama, struju, što možede decu da pošaljete u školu, što ako slomite nogu ima ko da vam pomogne, što imate pravnu državu koja vam obezbeđuje građanska prava, što je mir u državi, što ste u načelu slobodni. Zatim se zapitajte se ko vam sve to omogućuje i zahvalite se toj armiji ljudi, vaših sugrađana koji bar zadovoljavajuće odrade svoj posao. Zatim razmislite i zapitajte se da li su za ovu državu problem plate tih ljudi, u proseku 400 do 500 evra, još manje penzije, ili su problem pojedinci, nažalost izgleda mnogobrojni, koji ne vole ovu državu i svoje sugrađane i potkradaju ih na razne načine – javnim nabavkama, tenderima, prekomernim zapošljavanjem na nepotrebnim radnim mestima, neozbiljnim i lošim planirenjima, neplaćanjem poreza i slično. Bar bes treba usmeriti u pravu metu.
  • Profa L sektor

    22.01.2018 12:41
    Ekonomika javnog sektora
    Dragi moji,
    Fenomen javnog sektora posmatrate ideološki i jednodimenzionalno .Problem javnog sektora Republike Srbije nije veličina nego efikasnost. Po veličini javnog sektora (mereno javni rashodi kao udeo BDP-a) j. sektor R. Srbije se nalazi u proseku potrošnje evropskih zemalja.Republika Srbija nema glomazan javni sektor nego uzasno neefikasan javni sektor i nizak nivo kvaliteta javne usluge. Privatizacija koja se nudi kao rešenje, ne mora dovesti do poboljšanja kvaliteta javne usluge. Ako želite da živite u svetu fantazija Miltona Fridmena i čikaške škole ekonomije, nemam ništa protiv, ali nemojte od naše dece praviti robove privatnika. Procijajte o reformama i vladavini Margaret Tacher, pošto je koncept minimalne države sprovođen u V. Britaniji i drugim anglosaksonskim državama.
  • rade

    22.01.2018 12:39
    Glasali ste da bi vas zaduzivali! Uzivajte!
  • Zabac

    22.01.2018 12:28
    .....
    Kancer ovog drustva su kupljene diplome,svaki polukvalifikovani (zec,zecica) sa kupljenom diplomomom Megadensa ,Bk fakulteta sa partiskom knjizicom su na polozaju! Cesljanjem uprava Jkp,jp bi dosli do lepe cifre broja neradnika,glodara I prodavaca magle da nee kazem ljubavi! Pogledajte Novi Sad danas ....A,da nee govorim o diplomama 90' preko Drine,Kosovski univiriziteti.
  • Mitko Korumpovic

    22.01.2018 12:21
    Ns
    Eno u gradskoj upravi za inspekcijske poslove Novi Sad lezilebovica koliko hoces
  • EPS

    22.01.2018 11:18
    Nisu nam povecavane plate evo vec dve godine.
  • Aleksandar

    22.01.2018 11:11
    Ma kakvi...
    Treba im dati 22.000 dinara da lakše preguraju praznike!?!
  • Veronika

    22.01.2018 10:51
    poslednja kap
    Oko 900.000 zaposlenih u privatnom sektoru izdržava oko 800.000 zaposlenih koji rade za državu i oko 1.7 miliona penzionera, ili jednostavnije rečerno, svaki zaposleni u privatnom sektoru ima na grbači jenog zaposlenog u javnom sektoru. Pošto sa daleko manjim platama u privatnom sektoru, njihove zarade nisu dovoljne da pokriju plate u državnom sektoru, država se zadužuje. Ne da bi unapredila infrastrukturu, zdravstvo ili školstvo, već plate svojih partijskih istomišljenika. Tako je napravljen javni dug od 20 milion evra, a Vlada će ove godine, pošto domaća privreda sa tako malo zaposlenih nije u stanju da podmiri ogromne potrebe budžeta, pozajmiti dodatnih 5 miliona evra. Dok u Japanu, Turskoj, Meksiku i Novom Zelandu u javnom sektoru radi ispod 10% zaposlenih, u Americi, Nemačkoj i Švajcarskoj ispod 15%, Poljskoj i Holandiji ispod 21%, Francuskoj ispod 24%, mi smo APSOLUTNI rekorderi sa preko 46%.Dok se broj radnih mesta u privatnom sektoru prethodnih godina smanjio za oko 400.000, u javnom sektoru se povećao.Vlada ne pokazuje spremnost da počne sa reformama i umesto da steže kaiš, ona ga popušta. Povećava se broj zaposlenih , kao i njihove plate. Pitanje je samo kada će taj kaiš ili strpljenje naroda da pukne.
  • Cvarkov

    22.01.2018 10:26
    JKP INFORMATIKA
    Orginal drzavni posao! Spavaj,plata divota,a moras da glasas koga ti kazu! Inace napolje! :P
  • Samo još da dodam

    22.01.2018 10:16
    ...da se potpuno razumemo
    Nebitno je šta će meni da vrate. To je gotovo odavno.

    Nego se okrenite oko sebe. Vrlo mirno prolazi sve ovo. Uzimanje državnih resursa. Kada se to završi, možda i može da se očekuje neki ozbiljan rad i razvoj, ukoliko bude potreban onima koji su pokupili sve. Da li je sada jasno da se ono za vreme Jugoslavije nije razvijalo radi naroda, nego radi onih koji će sve to da pokupe?

    Sa vremena na vreme se naiđe na činjenicu da je ovaj imao oca na ovoj poziciji za vreme komunizma, a onaj iz ove porodice komunista. Oni nisu komunisti, nego grupa koja je samo želela da uzme za sebe i to je sve.

    Oh, da... ma to je slučano tako...

    Recimo, oni kada sebe zadovolje i pokupe šta mogu, onda može da se sede i konačno radi, jer će njima biti potrebno da zarađuju normalno, pošto ne može da se više uzima. Ako ne bude moralo, onda neće ni biti posla.

    Samo zato je masivan javni sektor. Trenutno tako odgovara. Kada ne bude moralo, neće ni biti.

  • Cocco

    22.01.2018 10:13
    Živane Laziću, crni Živane…
    Pa dobro bre čoveče, šta to pišeš? Pa ti si skroz na skroz neobavešten. Pojma bre nemaš. Gledaš li ti uopšte onu privatnu televiziju gde je gazda basista (ili talambasista?), na kojoj je NJV No. 1 svakosatno, ili drugu, njemu omiljenu televiziju, na kojoj je kada nije na onoj prvoj? Informišeš li se preko lista koji po naslovu informiše? Pa tamo je sve divno i krasno, s tendencijom od par godina da će za par godina biti mnogo bolje. A ti, crni Živane opalio po privredi koja je nosilac razvoja u regionu?
    Treba l’ da ovo pročita NJV No. 1 lično ili neki od njegovih? Npr. onaj visoko obrazovani ministar sa deformacijom nosa (stalno mu curi), ili ministar koji ima tetku u Kanadi (doduše, ne on, žena mu). Ili čak onaj lepi (lep k’o da je sa freske siš’o) bivši ministar za kupatilske finalne radove, i koga je NJV No. 1 spremio da uredbu vidi kako stoji, da ovčica koja ne zanese svoje runo u grm pokraj puta i da raji uzdu popritegne, e je raja ka ostala marva? Pa di će ti duša crni Živane? Oš u CZ?
  • sdragan

    22.01.2018 10:11
    Narod koji zasluzeje vodje...
    Podseticu vas da JEDINA politicka opcija koja se programski i deklarativno na prvom mesto po prioritetima, zalaze za resavanje ovog problema, jasnim smernicama kazuje KAKO izaci iz zacaranog kruga parazitskog sistema...Jedva da namakne 5-6% na izborima. Dakle, narod koji zivi u ovoj banana drzavi, upravo zasluzuje ovo sto mu se desava. Tacka!
  • u službi građana...

    22.01.2018 10:06
    ...ili svoje guzice
    Hajde da se ne zavaravamo, nije to "javni sektor" i ne znam šta, nego armija glasača za ekipu koja cedi narod i resurse kako bi ugrabio za sebe ličnu korist. Oni samo žele da imaju lagodan život i to je sve. Nije ni komplikovano i ne uključuje ništa politički kompleksno ni misteriozno.

    Low input, high output. To u prevodu znači da malo ulože truda i rada, mnogo dobiju.
    Čast izuzecima, kojih nije da nema. Sa vremena na vreme se naiđe na neku normalnu osobu iz javnog sektora koja je tu jer bi u suprotnom bila gladna.

    Armija u javnom sektoru je zbog očuvanja reda i mira, pošto posla nema. Jer je to zid koji brani one koji najviše profitiraju pomoću poreskih fondova i burazerskih dogovora od običnog naroda.

    Resurse je prvo Tito oteo, zatim koristio da umnoži vrednost... Tada su i obični ljudi imali lep život na talasu razvoja. A talas razvoja je bio na pomoći za zapada, jer smo bili uz njih, kao i na gomili ukradene imovine od drugih. Pa postoji i izreka "kradu ali i meni dadu". Tada crvena banda, kako je još i zovu, sada njegovi uzimaju, jer je to i bio plan.

    Nego sada ne postoji višak, pa da i vama "dadu"... daju. Dobijate mrvice.

    To je sve.

    Jedan stari čovek, još pre skoro 10 godina, je na moj komentar kako su nam komunisti oduzeli nešto zemlje ali će jednog dana da vrate samo odgovorio: "Nisu uzimali da bi ti na kraju vratili. Uzeli su da bi ima za sebe."

    Kako odmiče vreme, vidim da neće vratiti ništa, ili će samo da daju mrvice.

    Možete da me mrzite, ali sam u pravu.
  • Anonimus

    22.01.2018 10:05
    Dobra analiza ekonomskih prilika u Srbiji.
  • Kiseli

    22.01.2018 09:59
    Treba napraviti razliku izmedju javnog sektora i javnih preduzeća! Javni sektor je taj koji crpi novac iz dudzeta a na javnim preduzećima se iživljavaju!
  • JKP

    22.01.2018 09:55
    Nije javni
    Da je to javni sektor, bilo bi sve u redu ali ovo je PARTIJSKI SEKTORM, a tako ce i ostati dok imamo partijsku dryavu ili dok se sve ne privatizuje.
  • dule

    22.01.2018 09:46
    "Podsetimo se da je lane očajna agrarna godina snizila BDP bar za procentni poen"

    Ovo je tačno, na vreme na žalost ne možemo uticati.


    "Poređenja radi, lane je rast BDP Kosova bio 4,6, Rumunije 4,2, Hrvatske 4,1, BiH 3,9, Crne Gore 3,7 odsto. Ako bismo računali šest poslednjih sezona, uvećanje BDP Rumunije je 24,3, Bugarske 17,2, Crne Gore 14,7, Hrvatske 14,2, Makedonije 12,1, Kosova 11,8 odsto, Srbije tek 5,95 odsto."

    Ovo je suština. Ako neko od faraonovih slugu objasni niski rast BDP-a sušom treba mu skrenuti pažnju da su apsolutno iste vremenske prilike imale i ostale ovde navedene zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna