Autor: Politika

Info
23.02.2018.
11:56 > 12:01
Kako bi očuvali gimnazijski ugled pred smanjenim interesovanjem đaka za njih, predstavnici Foruma srednjih stručnih škola nedavno su predložili Mladenu Šarčeviću, ministru prosvete, da u obrazovni program uvede stručno gimnazijsko obrazovanje.
  • Saša

    14.04.2019 13:40
    Zdravstvena gimnazija
    Odlična ideja koja se pokazala dibro u zemljama okruženja. Deca su potpuno spremna za studijski program iz medicine, stomatologije, farmacije i biologije.
  • ha

    23.02.2018 18:52
    Ja sam s 14 znala da imam i dovoljno pameti i uslove da cu studirati medicinu i leciti. Istovremeno sam znala da mi je pametnije da upisem medicinsku skolu, za ne daj boze da ipak imam zanimanje, a i zato sto hocu sto pre da udjem u voljenu medicinu. Evo 30 godina kasnije, cini mi se da sam ja sa 14 godina bila pametnija od ovih ministara.
  • Kaligula

    23.02.2018 17:33
    Uvedite baletske skole za SNS clanove...
  • Drum

    23.02.2018 17:00
    Ne znam zašto je gimnazija toliko cenjena?
    To je kao osnovna, nikakvo usmerenje, samo opšte znanje.

    Ako već neko hoće fakultet, neka upiše bilo koju četverogodišnju školu i može upisati fakultet.
  • Inspektor Višekruna

    23.02.2018 16:16
    Gimnazija
    Medicinska gimnazija?
    Mašinska gimnazija?
    Opšte znanje se mnogo teže nadoknađuje od stručnog!
    Ako je problem što ima previše gimnazijalaca, smanjiti broj odeljenja, umesto stvaranja frankenštajn gimnazija.
  • Glupost

    23.02.2018 16:04
    Logičnije je da se otvori više srednjih stručnih škola gde bi deca dobijala konkretno znanje i zanimanje, a gimnazije ukinuti ili ostaviti minimalan broj.
    Što bi dete završavalo zdravstvenu gimnaziju i da polaže dodatno "minimum" za kvalifikaciju medicinska sestra-tehničar, ako sa medicinskom školom ima već to zvanje bez dodatnog polaganja, a može i fakultet upisati?
    To je istovetan slučaj zanimanjima iz elektro škole, ekonomske škole, gradjevinske i ostalih srednjih stručnih škola.
    Imaš i zanimanje i zvanje, a možeš i na fakultet.
    Tako da je osnivanje zdravstvenih, elektro, ekonomskih, gradjevinskih i sličnih gimnazija glupost, kada već imamo srednje stručne škole.
    To što gimnazije nemaju djaka nije razlog. Neka se transformišu u srednje stručne škole i imaće djake, a profesori posao.
  • Tanja

    23.02.2018 15:35
    VI
    gospodo niste normalni.Kakva zdravstvena gimnazija pored srednje medicinske škole.Zašto silom pokušavate da sačuvate gimnazije, ako deca nisu zainteresovana za njih. Kakva je svrha praviti što više nezaposlenog stanovništva sa nekim nebuloznim školama. Pitam se šta će taj raditi sa zdravstvenom gimnazijom ako ne završi fakultet? Koje zvanje to dete dobija?
    Uostalom mnogo dece sa završenim gimnazijama, na žalost ne upisuju fakultete.
    Još jedan fijasko ovog ministarstva. Sutra ćemo pročitati da se otvaraju i ekonomske gimnazije, elektrotehničke gimnazije, saobraćajne... Ministre smirite se malo, ionako VAM JE ŠKOLSTVO JADNO. nemojte ga još više vući ka dnu.
  • Rade

    23.02.2018 15:21
    Pa postoji srednja medicinska zasto sad izmisljati i komplikovati stvari sa gimnazijom da bi se otvorila vrata privatnim gimnazijama a drzavne da se jos vise obesmisle i nateraju roditelji da placaju skolovanje dece
  • Orwell Vegan

    23.02.2018 15:08
    Istina
    Pa fino, jos vise ce ih biti na budzetu, a posle mogu odmah da idu za Nemacku.
  • Stefan

    23.02.2018 14:14
    Tehnicka
    Problem je sto sad moze da upise fakultet ko god hoce ili na budzetu ili da plati. Ranije to nije bilo tako. Cak i za vrlo dobre ucenike cesto nije bilo mesta na fakultetu. A sad se upisu i dovoljni. Tad su Gimnazije imale svrhu. Znalo se odmah posle osnovne skole ko je za fakultet a ko ne. Kao sto rekoh oni koji su bili manje od vrlo dobrog u osnovnoj znalo se da ne idu na fakultet i to je to. Oni su upisivali trogodisnje strucne skole, eventualno cetvorogodisnje. Sa trogodisnjim nisi mogao dalje na skolovanje a sad i to moze. Ma moze sve. Da ne duzim, mozda nisam bio jasan ali ce mnogi shvatiti povezanost propasti gimnazija i fakulteta za usluzni menadzment za negu lepote gde ovaj pomenuti profa "predaje" informatiku.
  • Sreten

    23.02.2018 14:13
    A čemu bi onda služile medicinske škole? Ovime bi se potpuno dezavuisale gimnazije.
    To je kao da predlažu da se u udžbenik geografije od 335 stranica ubaci 331 stranica programiranja.
  • berolina

    23.02.2018 13:39
    fachabitur
    za babice+babce, za zabice+zabce....
    MOZE SVE, samo plati...ministar zna dobro kako se osnivaju "privatne skole"!
    gde je tu problem?
    evo 'oma gimnazija za kalemljenje sljiva, sejanje kukuruza, gimnazija za repu, za strojenje nerasta, za pelcovanje kuca i maca...zato ce se uvesti srBski jezik i knjizevnost na fakultetu...negde se mora nauciti pravopis i gramatika! sic
    w.
  • Nebuloza

    23.02.2018 13:03
    Ko ce ici u te skole?
    Ima puno dece koja su ovde već školovana za medicinske struke, i sa završenim fakultetima ali nemaju gde da rade!!!! Stotine dece je otišlo u Nemačku i Norvešku da bi radili i obezbedili egzistenciju. A mi ovde u Urgentnom centru čekamo po 6 sati na hitne preglede jer nema doktora i osoblja i nema ko da očita CT i druge snimke. Tri šloga još dobijete čekajući. O redovnim pregledima koji se zakazuju JEDNOM MESEČNO da ne pričamo. Ako ne pozovete polikliniku tog jednog dana, morate da ciljate dan za zakazivanje sledećeg meseca. Jadno i bedno. A oni bi nove škole!?!? Za koga? Za šta? Pa naučite nešto već jednom iz sopstvenih grešaka! To je najbolja škola.
  • Bravo

    23.02.2018 12:56
    Apsolutno podržavam! Odlična ideja!
  • Dr

    23.02.2018 12:50
    Haha..
    ..polako se dolazi do nečega što svi znaju. Gimnazija je samo produžetak osnovne škole. Sa završenom gimnazijom, generalno, nemaš nikakvo zvanje. Sve to što se predlaže, ima već u postojećim srednjim medicinskim školama, pa se vade na priču da takvih škola ima u okruženju. Po meni, bedan pokušaj kradje učenika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna