Info
15.03.2018.
07:20 > 12:54
Pretprošle godine minus Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni je u odnosu na sezonu ranije smanjen za 9,1 odsto (na 3,93 milijarde evra), dok je lane, nakon jačanja dinara, manjak uvećan za 21,3 odsto (na 4,76 miljarde).
  • Dule

    16.03.2018 10:07
    EURO
    " Uvoz raste brže od izvoza"
    -jer ne proizvodite nista ili nedovoljno
    -lobirate uvoznike
    -unistavate namerno drzavu

    "Uvećane plate potrošene na stranu robu"
    - nemamo domacu proizvodnju
    - imamo ne kontrolisan uvoz
    - imamo monopoliste i lobiste
    - imamo visok nivo korupcije

    " Krajnje skroman BDP"
    -BDP nam je katastrofa, nizi je od Africkog
    -BNP je u zadnjih 50 godina nepoznata stavka
    -Niko nema predstavu koliko mi zaista pravimo novca

    " Strani investitori privilegovani"
    -jer donose "trziste" i istu robu nam gore navedeni lobisti vracaju u zemlju po daleko vecim cenama i drugim brendovima
    - Vlastodrsci uzimaju proviziju
    - Korupcija u sistemu prevelika
    - Domaci privrednici nebitni (barem po onome kako se drzava ponasa)

    " Jak dinar uvećao lagere neprodate robe"
    -ukinite dinar , uvedite EURO kao platezno sredstvo i resena stvar

    " Kako voditi monetarnu politiku"
    - ovako kako ga vode u NBS svakako ne
    - apsolutna decentralizacija monetarnog sistema i regionalna podela drzave
    - De liberalizacija proizvoda koja nam pravi deficit (pod uslovom da sami mozemo da ih proizvodimo)
    - investiranje u primarnu proizvodnju

    U svakom slucaju ,dajte mi samo drzavu u ruke na tri godine , ne treba mi plata ,vozac, odela,cuda muda, do duse obezbedjenje ce mi trebati i to zestoko i napravicu Svajcarsku ovde. Ako to uradim dobijam 10 miliona Eura. Posteno?



  • Starac Vujadin

    15.03.2018 18:55
    Mislim da ispod ovog teksta treba da stoji "komercijalni oglas" :)
  • Дејан С. Михаиловић

    15.03.2018 17:59
    Јак динар уништава домаћу производњу, то је ваљда кристално јасно. Наши производи су исувише скупи у иностранству а страни исувише јефтини код куће. за оне које примају плату у динарима потпуно је свеједно да ли је динар јак или није осим када купују страну робу. Храна се наравно купује у динарима као и струја. Осим тога, у Србији живи приличан број девизних пензионера а има и доста оних чија је плата везана за евро иако је примају у динарима. Они сваког месеца примају 5% мање.
  • Talac

    15.03.2018 16:20
    Konkurentnost na inostranom trzistu moze da se podize i na druge nacine, a ne samo obaranjem kursa, sto je najpogubniji nacin za obican narod. Taj film smo vec gledali 90-tih. Neka hvala. Ja platu primam u dinarima, sto neko rece vec dole.
  • Anonimus

    15.03.2018 15:22
    Čim je dinar počeo da jača raste i spoljnotrgovinski deficit Srbije. Kako ovdašnja poljopriveda zavisi od izvoza, precenjen dinar ometa inoplasman.
  • mick

    15.03.2018 14:37
    ne sećaš se Živane
    Imasmo mi slab dinar, sloba nam ga obezbedio, i šta beše, sećaš li se te uživancije ?!!!!
    Ta lupetanaj o slabom ili jakom dinaru su totalna glupost, kod nas sve prati EUR-o, oslabi dinar, tog momenta cene idu u nebo i uvozne i naše robe (ali kad ojača, teško cene idu dole) ! Naš proizvođač (čak i poljoprivrednik) je usko povezan sa uvoznom robom, što kroz repromaterijal, a bogami i mora da kupuje uvoznu robu jer naša ne postoji - mi mnogo toga i ne proizvodimo ili je očajnog kvaliteta ...
    Problem nije u jačini valute, nego u sistemu koji je krajnje loš, zapravo i ne postoji-pljačka, korupcija, povezane sve tri vlasti zakonodavna, izvršna i sudska.
  • limanac

    15.03.2018 14:37
    Da izvinete gosn Živane, ja primam platu u dinarima. Što je jači dinar, ja mogu više da kupim za njega. I iskreno me zabole što neki hladnjačar ne može da proda maline. Neka smanji svoju maržu, maline se sada proizvode svuda.
  • bljuc

    15.03.2018 14:18
    Aha, a koliko je po vama realan kurs? Hajde da oborimo dinar na npr. 160 za evro. Automatski pad standarda za trecinu. Da li bi onda bili zadovoljni poljoprivrednici, kojima se, ipak, njihova roba placa u dinarima?
    Sta bi obicni gradjani rekli na to da im plata sa 300 padne na 200 eur?
    Hrvatska, koja se ovde spominje kao pozitivan primer, vec skoro 20 godina ima stabilan odnos kune prema evru od 7,35-7,50. Sta je problem u jakom dinaru? Ili cemo ipak priznati da postoji i jak lobi za obaranje dinara?
  • Vlada

    15.03.2018 14:03
    ---
    Ispravka naslova - Manipulacija kursom dinara nevolja za poljoprivrednike. Dinar "jača" a rastu i cene, pa se pitam kakvo je to onda "jačanje"? Jorgovanka je očigledno bestidno u funkciji uvozničkih lobija kojima odgovara pad evra, tj. "jačanje" dinara. U prevodu - PLJAČKA NARODA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna