Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Info
21.03.2018.
14:50 > 15:19
Gimnazijalci uskoro možda neće imati sociologiju kao predmet.
  • Od Leone

    22.03.2018 18:51
    Da, dobro ste rekli. SOCIOLOGIJA SA pravima gradjana. Valjda tu ima i neke sociologije. E o sociologiji bolje znaju sociolozi i normalno je da je oni predaju. A i do sada su predavali ustav i prava gradjana tako da bolje ostane i sada tako kao dva odvojena predmeta.
  • Za Leonu

    22.03.2018 13:39
    Naravno , sociologija- sociolozima.
    Ali ovde je reč o tome da se sociologija neće više predavati kao predmet-već sociologija sa pravima gradjana.
    E o pravima gradjana pravnici bolje znaju i normalno je da pravnici predaju,a ne sociolozi.
    Ili da poreski obveznici plaćaju dva profesora za jedan predmet?
  • Leona

    22.03.2018 12:42
    Za pravnika
    Sociologija sociolozima, ustav i pravo gradjana pravnicima i reseno. Pricate o bubanju pojmova iz sociologije, a nikad nisam videla da je ucenicima ustav zanimljiv. I kad im bude trebalo nesto da ostvare svoja prava, opet ce se obratiti vama pravnicima i advokatima.
  • Pravnik

    22.03.2018 11:06
    Ne znam kakva je korist da deca u srednjoj školi uče i napamet gruvaju pojmove iz sociologije, koji im neće trebati u praktičnom životu?
    Izučavanje prava i pravnih termina deci donosi životno prasktične i korisne benefite: uče osnovne pojmove o svojim zakonskim pravima. Recimo o pravu na rad, na slobodu mišljenja, o jednakosti pred zakonom, zabrani diskriminacije i slično....
  • Baš lepo

    22.03.2018 10:59
    @Koriolan
    Šta ima srednjoškolac od tih predmeta koje ste nabrojali da polažete na Filozofskom?
    Nećete im sve to predavati u srednjoj školi.
  • mama

    22.03.2018 10:54
    Nisam ni pravnik , ni sociolog, ali moja ćerka ima 17 slovima: SEDAMNAEST predmeta u 2 razredu srednje škole!
    U školi je svaki dan po SEDAM časova.
    Već deset godina ima i predmet GRADJANSKO VASPITANJE na kome već uči i teme iz sociologije i teme o pravima gradjana i pravima deteta.
    Koliko vidim sledeće godine imaće bar DVADESET predmeta, jer će izmisliti bar još tri nova, samo iz razloga da bi profesori zadržali posao.
    A o kvalitetu nastave, niko ne priča.
  • notar sns

    22.03.2018 08:40
    pravnici ne vole da predaju deci vec od predmeta prave sprdnju a za licencu nastavnika necu ni da pitam jer verovatno im ni ne treba,clanstvo je njihova licenca...
  • @ koriolan

    22.03.2018 05:56
    Vidi djidjane...
    Samo da nabrojim predmete ustavno pravo. Teorija drzave i prava, gardjansko pravo, izborno,pravo, arbitrazno pravo, privredno pravo... ako neki djidjan sa sociologije misli da je sociologija ono sto danas treba proucavati a ne ustav, pravo i drzava ona je stvarno djidjan.
    O kvalitetu pravnog fakulteta i filozofskog... mojne molim te.
    I onako se kroz pravni dolazi do filozofskog u arhitektonskim smislu ....
  • Sociolog

    21.03.2018 19:03
    Za komentatora "Roditelj"
    Slazem se da se nas sistem obrazovanja, nastavni program treba menjati i prilagodjavati ovom vremenu, razvijati vestine koje su danas trazene (recimo programiranje). To svaki razuman covek zna. Ne znam da li znate da mnogi profesori koji predaju sociologiju (posebno po manjim mestima) moraju ici u najmanje 2 skole kako bi imali pun fond casova. Ne razumem onda o kakvom "uhlebljenju" vi govorite. Danas je svaki 10 sociolog zaposlen u svojoj struci (ako je i toliko).
  • Bivsi Laborant

    21.03.2018 18:19
    Pozdrav
    Za najboljeg nastavnika koji ume da priblizi sociologiju ucenicima na neverovatan nacin! Svaka cast!!!!
  • Koriolan

    21.03.2018 17:27
    Cenim sociologiju
    Evo samo nekih predmeta sa studija sociologije na Fil. fakultetu u Beogradu: Socijаlnа demogrаfijа, Socijаlnа psihologijа, Uvod u sociokulturnu аntropologiju, Sociologijа kulture, Sociologijа religije, Sociologijа svаkodnevnog životа, Demogrаfijа pаrtnerstvа i rаđаnjа... E, ako neki điđan sa završenim Pravnim u Novom Sadu (sramotom za Novosadski univerzitet!) uspe samo da objasni značenje i sadržaj navedenih predmeta... onda neka predaje.
  • Roditelj

    21.03.2018 17:04
    Lobisti &...
    Sigurno je potrebno sesti za sto i pregovarati o tome šta je potrebno deci da nauče. O tome treba i roditelji da kažu svoje, a ne samo "struka".
    U tekstu provejava samo jedna strana medalje, tj. da sociolozi imaju posao i uhlebljenje za ubuduće. Zato se i okupljaju pored nastavnika i studenti sociologije???
  • Jaja

    21.03.2018 16:26
    Nikad mi nije bilo jasno zasto imamo ustav i pravo... to nam nista ne znaci... ionako nas posle potkradaju neki pravnici, neki advokati, neke sudije...

    Bolje mi je da ne znam kako ne kradu....
  • Sociolog

    21.03.2018 15:18
    Ovo je klasicno osporavanje nauke i dokaz da nije bitno sta si zavrsio, sve mozes da radis. Ako pravnik na osnovu jednog predmeta u moze da razume citavu jednu nauku, onda u redu. I ja sam imala pravo kao predmet, pa da li to znaci da mogu da radim poslove jednog pravnika? I ekonomiju sam imala kao predmet. Znaci kao diplomirani sociolog mogu da biram- da budem pravnik ili ekonomista. Sjajno!
    Shvatam da je moj primer banalan ali svakako oslikava trenutnu situaciju.
  • Marko

    21.03.2018 15:13
    Ovakvoj vlasti a i prethodnim nije bilo u interesu da sociološki obrazuje svoje građane jer takvi građani onda mogu da uoče razne probleme i manipulacije, što ne ide vladajućim elitama na ruku. Strpati sociologiju u koš sa ustavom ili pravima građana govori da ti ljudi ni ne znaju šta je sociologija kad su dobili takvu ideju da to urade. No dobro, kod nas je obrazovanje uvek bilo dno dna, bez obzira na mitove koji su se širili kako smo mnogo pametni, i sad eto trebalo bi ga još dodatno uništiti ako je to uopšte moguće, ali izgleda uvek ima novo dno. Šta vam govori činjenica da nema reakcije sa visokoškolskih ustanova? Kakvi su to naučnici? Leže plata, koga briga da se nešto radi i za nešto bori, taj stav. DNO.
  • Utopija

    21.03.2018 14:40
    Zato ce pravom uskoro moci svi da se bave mada se ionako vec megatrendovala struka..
  • Dermatolog

    21.03.2018 14:13
    Samo napred, dno
    Mašinci sasvim dobro mogu predavati pekarsko - prehrambene predmete, jer, logično, proizvod mašine za pekarsku indutriju.
    I šta tu nije jasno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna