Autor: B92, 021

Info
11.04.2018.
08:36
Kompanija "Delez" počeće sledeće nedelje da naplaćuje plastične kese u prodavnicama "Shop&Go".
  • Braco

    11.04.2018 21:24
    Koliko košta u Metrou kesa? Pa opet imaju kupaca koji je kupe kad ne ponesu i ne bojkotujemo. Meni je to u redu.
  • Keva

    11.04.2018 18:58
    Skoro je bio članak kako nas dosta ide u Mađarske banje, odavno nam je Segedin grad gde idemo u nabavku pa kako vam tamo ne smeta kad potrošiti 150 e a da vas i ne ponude kesama. Prosto nisu na dohvat ruke i moras da trazis. Isto tako kolica se uzimaju samo ako ubacite 100 forinti ili euro, pa Lepo klan klaj vratis kolica na svoje mesto a kod nas se posebno angažuje čovek koji skuplja kolica po parkingu jer što bi iko od nas vratio na svoje mesto. Kako u Mađarskoj, tako i u Grčkoj gde većina letuje i obilazi Lidl ( obavezna atrakcija).
  • Keva

    11.04.2018 18:51
    Šteta što se i ostale prodavnice ne pridruže. Ni u DMu vam ne smeta što možete samo male kese da dobijete za dž. Mislim da još Srbija i BiH ( Republika Srpska) iz okruženja ovo nije uvela kao pravilo. Kad Lidl krene da radi, nadam se da će poslovati kao i u drugim radnjama u EU. Treba i Tempo i Maxi isto da urade. Par puta se plati kesa, pa se posle u nabavku ne ide bez cegera, vrlo jednostavno. Ne zato što se štedi novac, nego se smanjuje otpad kojeg imamo na pretek a fabrike za reciklažu ni od korova. Takodje se nadam da će veći marketi imati i aparat za reciklažu plastičnih boca, opet ne zbog novca ali bi deci bilo zanimljivo da "zarade" za sladoled.
  • a

    11.04.2018 17:26
    Sta je problem preci na razgradive kese kad je vec tehnologija toliko napredovala? Kad se kupe prave su kese (neke stvari stvarno ne mogu da idu ni u papirne ni u tekstilne), a za godinu dana su prasina. Nema nagomilavanja, nema uzimanja viska. Doduse, i ove obicne da prave malo kvalitetnije, manje bi se trosile. Sto stavim u jednu kesu u maksiju, treba mi pet u ideji, i jos tih pet posle ne mogu da iskoristim za djubre jer stignu poderane.
  • Kokakole

    11.04.2018 12:15
    Moramo zabraniti kese, to ne valja za prirodu.
    Sipaj majstore 20 litara dizela.
  • Čiz

    11.04.2018 12:02
    potencijal za zaradu
    Neki su već odavno skontali profit od kesa.
    U TOP SHOPU ih već mesecima naplaćuju po ceni od 45 dinara - malo li je.

    Za walkmoks patike koje su 8.000 bio bi red da ih ne nosim u rukama kući.
  • Životna sredina

    11.04.2018 11:05
    U SVIM prodavnicama da se kesa naplaćuje 200 dinara, kad već ljudi nemaju svest o tome koliko te kesetine nepotrebno zagađuju ovu planetu. Ne razumem što je teško poneti svoju kesu ili torbu u prodavnicu.
    Kupi kesicu štapića i stavi u kesu. Ako se kupi 2l mleka, onda obavezno 2 kese, da ne pukne. Ma daj! A još veći hit su oni što ponesu svoju torbu, a sve prvo potrpaju u kese.
    Ova planeta je naša zajednička kuća. Ako se trudiš da ne gomilaš smeće u svom domu, nemoj ni u zajedničkoj kući.
  • Станко

    11.04.2018 10:35
    @@@
    Kese koje se prodaju ne smeju imati reklamu. Mi ne treba da plaćamo reklamu,to plaća trgovina.
  • Tea

    11.04.2018 10:31
    @Realan i Pera
    Zar je moguće da ste samo vi shvatili o čemu se radi?Bravo za komentare,ne želim da ponavljam vaše kimentare,ali potpisujem sve od reči do reči.Pozdrav
  • Pera

    11.04.2018 09:21
    Kesa
    Za ove što kažu: "Dodatni trošak" ... "Samo nam uzimaju pare" ... "Zarada trgovcima" ... zaboravljate ... -- nemojte uzeti kesu -- veoma jednostavno ... vi imate izbor ... nema zarade trgovcu , nema gde i kome idu te pare ... nego jednostavno ... nemojte kupovati plastičnu kesu ... u tome i jeste poanta. Drugo je da vas neko tera da morate da uzmete plastičnu kesu a sada još morate i da je platitite ... ali vi ne morate da uzmete plastičnu kesu. Ponesite platnenu torbu ili ceger i nema problema.
  • Sedam

    11.04.2018 09:01
    Ni do sada nisam išao u "Shop & Go", sada sigurno neću.

    Nije stvar u naplaćivati kese, nego kao besplatne davati biorazgradive kese boljeg kvaliteta (tj. deblje i veće - skuplje), one koje se koriste više puta.
  • hm

    11.04.2018 08:58
    Znači, umesto da samo donosimo odgovorne zakone - za šta smo izgleda nesposobni, individualni prodavci uvode dodatni trošak zbog "EU direktive". Gde ide taj dodatni trošak?Ko to kontroliše? Ovako se uvodi regulativa - zašto, kako, kada da i kada ne i koji su kratkoročni i dugoročni rezultati: https://www.gov.uk/government/publications/single-use-plastic-carrier-bags-why-were-introducing-the-charge/carrier-bags-why-theres-a-5p-charge
  • HA HA HA

    11.04.2018 08:56
    Dobar fazon! A do sada, kada sam u marketu potrosio 5000 dinara, kese od njih sam dobijao POTPUNO BESPLATNO!
  • Realan

    11.04.2018 08:51
    Džabe krečenje, ali zaista
    Da je cena kese 20 dinara, možda bi se nešto promenilo.
    Sa cenom od 2 dinara ne samo da se neće baš ništa promeniti, već ćemo samo omogućiti dodatno zaradu trgovinskim lancima. Što možda i jeste bio jedini cilj zakona.
    Osim toga, sad imamo dodatno zaduživanje radnika sa brojem kesa i pravdanjem naplaćenog.
    Iz toga će proizaći, u praksi, prenaplata i krađe kupaca u raznim trenucima.
    - Ne, uzeo sam samo jednu kesu.
    - Ali, uzeli ste tri komada, videla sam...
    Da radimo kese od papira, posledica bi bila po šume i drvnu industriju.
    Jedino rešenje je da se ne dozvoli nikakva podela bukvalno ničega, i da kupci sami nose portabilne vrećiće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna